Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Maj 2005 Posty: 831 Skąd: Festung Posen
Wysłany: 09-04-2006, 14:08 Arizzon Wolverine 50 i 70 litrów
Wszytko na szybko o plecaku Wolverine 50 i 70l
Producent Arizzon.com we współpracy z Wisportem
Pojemności - 50 i 70l
Każdy model ma 2 kieszenie boczne po ok 6,5-7l każda ( wymiary kieszeni wys. 40cm , szer. podstawu 18cm , głębokość 9 cm )
Szerokość taśm montażowych kieszeni 2,5cm - dopasowane do Molle ( wstępnie złożyłem u producenta wykonawcy tj. Wisporcie, projekt co i jak przerobić żeby był kompatybilny z 20mm klamotami Janysporta i miał możliwość troczenia PS20 lub PP25 - czekam na odzew w tej sprawie )
zamki i klamry YKK
Kolory:
od ręki Czarny , lub OD ( moim zdaniem bardzo udany odcień) wiemże producent ma Cordure DPM i można tkai zamówić , a także że przymierza sie do Multicama - info z targów
teraz widoczki:
tobołek 70l ogólnie:
małe pozbawienie złudzeń co do "bojowości"... test IR:
w konfrontacji z DPM w IR:
a teraz opis ogólny
strona grzbietowa, przystosowana jest do dołączania dodatkowych elementów za pomocą taśm , nie miałem czasu bawić sie w jakieśszybkie próby dołączania różnych elementów , ale wygląda dość przemyślanie a wykonanie szwów nie budzi zastrzeżeń:
zwrócić warto uwage na poprzeczne grzbietowe taśmy ściągające jako dodoatkowy element poprawiwjący stabilizację łądunku w nie do końca wypełnionym plecaku:
plecak jest 2 komorowy, na klapie dolnej kieszeni dodatkowe taśmy do przytraczania innych elementów + standardowe dobrze rozmieszczone 2 klamry zabezpieczające zamek przed rozerwaniem:
poniżej system mocowania kieszeni bocznych i same kieszenie boczne w kilku odsłonach:
kieszenie "odplecakowa" część
kieszenie zewnętrzna część:
zwraca uwagę stosunkowo nieduży komin u szczytu kieszeni pod klapą:
widok plecaka od góry na system kominowego zapinanakomory głównej:
komin ma linki ściągający u podstawy i u szczytu , blokowane stoperami , dodatkowo w poprzek komina przebiega taśma z klamrą A+B która można zablokować komin dodatkowo przytyrzymujac coś pod klapą a na zewątrz komina
klapa od góry zaopatrzona jest w przelotki i dwa troki z klamrami A+B - troki jak dla mnie mogły by być dłuższe... skrócić zawsze można ....
no i najważniejsza rzecz dla tragaży , szerpów i tym podobnych, system nośny:
widok ogólny
widok ogólny zamkniete klamry biodrowa i piersiowa:
zbliżenie szelek:
zbliżenie elementów pasa biodrowego:
Garść uwag końcowych na szybko:
wrzuciłem do niego 20kg woreczek z piaskiem i przeszedłem sie ok 4 km różnym tempem po leśnych dróżkach bez znaczących różnic wysokości terenu - system nośny baaarrdzo wygodny szeroki pas biodrowy ( ale nie za szeroki , odpowiednio sztywny ) szelki w najprostrzy z możliwych sposobów umocowane do stelaża , nawet po szukodzeniu stelaża pozostaną z plecakiem ( choć już nie tak stabilnie jak ze stelażem)
wykonanie jak dla mnie bardzo staranne , szwy wzmacniane wszędzie tam gdzie następować będą naprężenia.
Klamry niezłe acz sztywniej działające niż te ktore znam z własnych i cudzych klamotów.
przykrótkie górne troki ale te zawsze mozna wymienić na inne
kieszenie pakowne i dobrze przylegające po kilkukrotnym przełożeniu taśm montażowych.
Wewnątrz komory głównej od strony pleców nosiciela znajduje się wszyta wysoko zamykana zamkiem błyskawicznym kieszeń na te wszytkie drobiazgi które nie powinny utonąć w czeluściach komory głównej - mała rzecz a cieszy.
jak dla mnie bardzo dobry plecak za w sumie nie powalającą kwotę:
50l 560zł za szt i 580zł za 70l - jako kapitalista muszę dodać ze przy zamowieniu wiecej niż jednej sztuki skłonny jestem do debat o upustach
Gwarancja na produkt wg karty gwarancyjnej 5 lat.
Ostatnio zmieniony przez Rzufik 09-04-2006, 20:45, w całości zmieniany 5 razy
Takie sprawy proszę załatwiać na priw, albo zgłaszać bezpośrednio obsłudze forum. Każdemu z nas zależy na rzetelności prezentowanych informacji i nikt nie chce umniejszać niczyich osiągnięć.
Jeśli zaś ktoś celowo będzie się dopuszczał, będa wyciagane wobec niego konsekwencje.
Ten post proszę potraktować jako pouczenie i ostrzeenie na przyszłość. Za równo w kontekście sprawdzania publikowanych informacji, jak i formy dochodzenia swoich racji..
Wysłany: 09-04-2006, 19:22 Re: Arizzon Wolverine 50 i 70 litrów
Rzufik napisał/a:
wstępnie złożyłem u producenta wykonawcy tj. Wisporcie, projekt co i jak przerobić żeby był kompatybilny z 20mm klamotami Janysporta i miał możliwość troczenia PS20 lub PP25
Mógłbyś przybliżyć temat? Tzn. jakie to będą zmiany? Zamówiłem niedawno Wolverine 70, a mam już PS20. Dobrze by było gdyby dały się łączyć
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Wysłany: 10-04-2006, 23:29
Foka , to jest tak że po przyjrzeniu sie z bliska i małej jeździe próbnej plecak Wolverine 70l bardzo mi sie spodobał, z tym że w postaci jakiej jest w tej chwili seryjnie produkowany nie spełnia wszytkich moich oczekiwań. Przygotowałem więc tak na roboczo "poprawki upgrejdowujące" go do poziomu w którym stanie się on najpoważniejszym kandydatem do wejścia u mnie na stan po śmierci ( ktora jakoś na razie nie chce nastąpić ) mojego prawie 10 letniego PW 50. Wysłałem tak przygotowane materiały do najpierw Wisportu , potem po wyjaśnieniu sytuacji co i jak także do makato celem uzyskania odpowiedzi czy wykonanie takiego plecaka wchodzi w grę , ile czasu potrwa a także ile kosztować będzie i na razie czekam na odpowiedź. Tak wygląda sytuacja.
Poprawki które zasugerowałem dotyczyły własnie dostosowania Wolverine do przytraczania PS20/PP25 i klamotów ze sprzętem montowanych na taśmach 20mm , oraz niewielką zmianę w wykonaniu systemu nośnego zwiększającą jego potencjalną trwałość w warunkach troszke odbiegających od standardowego użytkowania turystycznego. Sam jestem ciekaw co z tego wyniknie.
Chlopaki z Wisporta nie postaraly sie zbyt bardzo System nosny to patent Karrimora! Podzielam zdanie Rzufia - jest doskonaly! Ladujesz 30 kg i nie czujesz tego ciezaru na plecach. A co do tasm - na 25mm MOLLE zamocujesz i PALS i paski 20 mm, na 20mm tasmach - tylko 20mm, no chyba z 5mm odstepem dla PALSow, ale wtedy beda problemy z ''polskim'' systemem 20mm. Taka kwadratura kola - wiec lepiej jest dac 25mm tasmy, ze szwami o rozstepie 40mm. Optymalny rozmiar!
Wysłany: 10-04-2006, 23:52
Siwy a to nie jest tak że Karrimor dawał przy podobnym czy wręcz identycznym elemencie zawierającym szelki takie małe plastikowe gówienka mocujące ruchome szelki do listew stelaża?? sprawy reklamacyjne tychże ( mniej więcej 8 na 15 sprzedanych tobołkow ) spowodowały u mnie w następstwie trwającą do dzis alergię na Karrimora... przedzie mi ta alergia jak zaczną dokładać do każdego plecaka po 20 deko tych klamerek bez dodatkowych opłat.
Wolverine ma przelotki z taśmy pod którymi przełożony jest stelaż a takie rozwiązanie sprawy widziałem wcześniej u śp. Natalexa
optuję przynajmniej w moim prywatm plecaki za taśmami 20mm... jak przyczepiam sprzęt to ma wisiec na chama do odwołania , a nie jakieś półśrodkowe rozwiązania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum