A czy dana służba musi mieć to zapisane w formalnych uprawnieniach dosłownie?
Część z zadań ustawowych jak najbardziej wiąże sie także ze zwalczaniem terroryzmu, kwestię definicji tegoz pomijam bo zaraz nastąpi totalny OT.
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Nie chcę rozpętywać piekła bynajmniej, bo to faktycznie nie miejsce ku temu. Ale tak mnie coś tknęło jak przeczytałem o jednostach antyterrorystycznych SG. Pzdr
Pomógł: 23 razy Wiek: 27 Dołączył: 11 Cze 2005 Posty: 476 Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-05-2009, 15:44
Ustawa z dnia 12 października 1990 r. o Straży Granicznej zmieniona ustawą z dnia 13 kwietnia 2007 r. o zmianie ustawy o Straży Granicznej oraz niektórych innych ustaw.
art.1 ust.2 pkt 5d) prowadzenie czynności w celu rozpoznawania i przeciwdziałania
zagrożeniom terroryzmem
Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 19 grudnia 2005 r. w sprawie wart ochronnych pełnionych przez funkcjonariuszy Straży Granicznej na pokładzie statku powietrznego (Dz.U. 2005 nr 266 poz. 2243).
usłyszałem kilka postów wcześniej slogan... SIŁA I HONOR... czyżbyśmy mieli mieli w naszych szeregach domorosłego faszystę :-)))? na pochybel takim kolesiom...
usłyszałem kilka postów wcześniej slogan... SIŁA I HONOR... czyżbyśmy mieli mieli w naszych szeregach domorosłego faszystę :-)))? na pochybel takim kolesiom...
Jest coś takiego jak Prywatna Wiadomość, zapytaj się kim jest i czy nosi białe sznurówki w glanach...po jaką cholerę to roztrząsać na otwartym forum.
Akurat w tym kontekście ów slogan nic z neo-nazi wspólnego nie ma.
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Jest coś takiego jak Prywatna Wiadomość, zapytaj się kim jest i czy nosi białe sznurówki w glanach...po jaką cholerę to roztrząsać na otwartym forum.
EOT
Bo ten pajac nie wie w odniesieniu do czego i do kogo byly pisane te słowa. Nie zna ludzi..........
Pomógł: 12 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 1026 Skąd: Prusy Wschodnie
Wysłany: 25-05-2009, 17:46
Aktualna struktura ZZD:
- Kierownictwo,
- Zespół Stanowisk Samodzielnych,
- I Wydz. w Warszawie,
- II Wydz. w Warszawie,
- III Wydz. w Warszawie,
- IV Wydz. Zabezpieczenia w Warszawie,
- V Wydz. w Warszawie,
- VI Wydz. Odwodowy w Warszawie,
- VII Wydz. Odwodowy w Sanoku,
- VIII Wydz. Odwodowy w Augustowie.
Wysłany: 10-04-2011, 14:39
Witam. Potrzebuje informacji na temat obecnej struktury Wydziałów Zabezpieczenia Działań, tzn z jakich sekcji się składają itd. Wiem, że podstawa to Sekcje Szturmowe, są też sekcje logistyczne, ale zastanawia mnie rola sekcji patrolowo-interwencyjnej, czy jest to zwykła patrolówka i czy funkcjonariusze tej sekcji szkolą się i muszą przejść/przechodzić egzaminy takie same jak sekcji szturmowych i ogólnie jaka jest rola tej sekcji w WZD. Chciałbym się też zapytać czy w WZD funkcjonują sekcje obserwacji odpowiedzialne tylko za rozpoznanie. Z góry dziękuje za odpowiedź
Pomógł: 12 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 1026 Skąd: Prusy Wschodnie
Wysłany: 10-04-2011, 15:25
W podstawowych WZD, czyli tych które funkcjonują przy komendach oddziałów nie ma już sekcji obserwacji. W strukturach są: sekcja realizacji i odwodowa. Nie ma logistyki. Logistyką zajmuje się oddzielny pion.
Wysłany: 10-04-2011, 19:49
Dzięki, jeśli można wiedzieć to czym zajmowały się te sekcje obserwacji(czy zajmowały się samym rozpoznaniem czy czymś jeszcze) i co się z nimi stało, i czym zajmują się sekcje odwodowe i czy szkola się razem z sekcjami realizacyjnymi.
Z zapytaniem : czy WZD w Nadwiślańskim Oddziale SG to dawny I WZD w Zarządzie?
pozdr
Robal2pl
OK, a co w takim razie stało się z z I WZD? Jest dalej w Komendzie Głównej czy rozwiązany w ogóle?
Pozdr
Robal2pl
W KGSG jest cos takiego jak Sztab Komendanta Głównego SG. A w nim wydziały min WZD jak pamietam to chyba dwa, szkolenia i koordynacji i inne. Gdańsk, Sacz podlegaja pod oddziały swoje. A najnowszy WZD powstał w Kłodzku. Dość niedawno.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum