Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 15-11-2009, 11:55 Użyto broni maszynowej; policja odbiła Ukraińca
Cytat:
Policjanci z Jarosławia (Podkarpackie) uwolnili 21-letniego Ukraińca, który został porwany w nocy z piątku na sobotę. Podczas akcji odbicia funkcjonariusze musieli użyć broni.
Jak poinformował rzecznik podkarpackiej policji podkom. Paweł Międlar, o porwani powiadomił jarosławskich policjantów znajomy Ukraińca. Przekazał, że napastnicy maja uwolnić porwanego, kiedy dostaną okup - 12 tys. dolarów.
Jak relacjonował rzecznik, policjanci z wydziału kryminalnego, uzbrojeni w broń maszynową, wkroczyli do akcji podczas przekazywania okupu w podłańcuckiej miejscowości Kosina. Przestępcy, kiedy zorientowali się, że wpadli w zasadzkę, zaczęli uciekać w kierunku Przeworska. Policjanci oddali strzały ostrzegawcze i ruszyli w pościg. Porywaczy udało się osaczyć dopiero na jednej z ulic Przeworska, gdzie policjanci odbili porwanego i zatrzymali sprawców.
- Okazało się, że volkswagenem poruszało się trzech mężczyzn. Dwaj zatrzymani: w wieku 28 i 42 lat to mieszkańcy województwa dolnośląskiego. Trzeci z mężczyzn to 46-letni obywatel Mołdawii, poszukiwany od 4 lat listem gończym za udział w zorganizowanej grupie przestępczej. Policjanci przeszukali samochód, zabezpieczyli telefony komórkowe podejrzanych, nóż i gotówkę - powiedział Międlar.
Nad wyjaśnieniem tej sprawy wciąż pracują jarosławscy i rzeszowscy policjanci; śledztwo nadzoruje Prokuratura Rejonowa w Jarosławiu. Zatrzymani usłyszeli już zarzuty: pozbawienia wolności i usiłowania wymuszenia rozbójniczego. Grozi im do 10 lat wiezienia.
Gdzie w tej notce macie cokolwiek o strzelaniu do samochodu?
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Ok, są dziury - ale na tej podstawie ciężko wysnuwać konkretne stwierdzenia kto do kogo kiedy strzelał i kto był wtedy w środku. Za mało danych - więc ciężko wysnuwać kategoryczne wnioski, tym bardziej na podstawie jednego krótkiego tekstu - sorry.
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
A czy ja napisałem coś kategorycznego? Wróć do mojego posta, widzisz tam taki znaczek "?" na końcu wypowiedzi?
Z doniesień medialnych wynika, że napastnicy nie strzelali (gdyby strzelali to policja by natychmiast o tym doniosła, żeby pokazać jacy byli źli, a media by doniosły bo to sensacja), natomiast wyraźnie napisano, że strzelała policja. Tak, napisano o strzałach ostrzegawczych, ale dla mnie to oczywiste, że policja tak powie.
Teraz zobacz jakie są dziury w materiale filmowym - w tylnej klapie (prostopadle do klapy, czyli strzał padł z tyłu), w tylnym błotniku (pod mały kątem, czyli strzał padł z tyłu), dwie dziury tylnych drzwiach (pod dużym kątem, czyli strzały padły z boku). Wszystkie dziur są od pocisków z zewnątrz do wewnątrz pojazdu, nie odwrotnie.
I nadal nie wydając kategorycznych sądów tylko znaki zapytania - wg Ciebie kto strzelał i w jakiej sytuacji? Pokaż mi choć jedno sensowne wyjaśnienie powstania dwóch pierwszych dziur inaczej niż w czasie pościgu!
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Generalnie - nie wiem kto strzelał, nie wiem, swoją drogą oficjalna informacja potwierdzone są strzały do samochodu - ale nie jest jasne gdzie był wówczas zakładnik i jaka była wówczas sytuacja. Wyluzuj ;)
Pozdr
Robal2pl
Wysłany: 15-11-2009, 19:14
foka napisał/a:
Z doniesień medialnych wynika, że napastnicy nie strzelali (gdyby strzelali to policja by natychmiast o tym doniosła, żeby pokazać jacy byli źli, a media by doniosły bo to sensacja)
To raczej logiczne przestępcy raczej nie powinni strzelać do Policji i jeżeli tak robią to trzeba to napiętnować...
Cytat:
Tak, napisano o strzałach ostrzegawczych, ale dla mnie to oczywiste, że policja tak powie.
Brzmi to jak zarzut To też raczej Kolego jest naturalną rzeczą że strzelali ostrzegawczo i tak na pewno było. Nie znamy szczegółów w którym momencie kula trafiła w samochód i jak do tego doszło.
Cytat:
Pokaż mi choć jedno sensowne wyjaśnienie powstania dwóch pierwszych dziur inaczej niż w czasie pościgu!
A co w tym złego że podczas pościgu? Nawet jeżeli tak było to przecież nie je bajka czasami się tak zdarza. Skoro się udało to super nie wieszajmy psów. Co innego by było gdyby odpalili gościa a tak hepi end
Tak, napisano o strzałach ostrzegawczych, ale dla mnie to oczywiste, że policja tak powie.
Brzmi to jak zarzut
I tak, i nie. Jeśli strzelali do samochodu, to wcześniej były strzały ostrzegawcze, więc "prasa nie kłamie". Z tym, że piszą jedynie o ostrzegawczych a o dalszych skrzętnie milczą i to już nie jest ok.
broken_arrow napisał/a:
To też raczej Kolego jest naturalną rzeczą że strzelali ostrzegawczo i tak na pewno było. Nie znamy szczegółów w którym momencie kula trafiła w samochód i jak do tego doszło.
Nie znamy ale widzimy efekty, po których co nieco można wnioskować.
broken_arrow napisał/a:
Cytat:
Pokaż mi choć jedno sensowne wyjaśnienie powstania dwóch pierwszych dziur inaczej niż w czasie pościgu!
A co w tym złego że podczas pościgu?
Toże z dalszej części artykułu wynika, że w pojeździe był zakładnik. A to już daje trochę wysokie ryzyko trafienia go.
broken_arrow napisał/a:
Nawet jeżeli tak było to przecież nie je bajka czasami się tak zdarza.
Wiem, przecież nie piszę "urwać im jaja i ukamienować", ale wydaje mi się, że strzelanie w takiej sytuacji nie jest zwykłą procedurą i raczej powinno się tego unikać.
broken_arrow napisał/a:
Skoro się udało to super nie wieszajmy psów. Co innego by było gdyby odpalili gościa a tak hepi end
Znowu - i tak, i nie. Fajnie, że się udało, ale czy to znaczy, że nie należy analizować sytuacji i wytykać błędów dopóki nic złego się nie stanie?
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Ale moment - chcesz "analizować sytuację i wytykać błędy" na podstawie jednej notki dla prasy?
Sorry, ale ciężko cokolwiek powiedzieć coś sensownego, bazując na pobieżnym opisie zdarzeń...nie wiadomo jaka dokładnie była to sytuacja, co wiedzieli ci co tam działali, czego nie wiedzieli, jakie rzeczy wówczas były właściwe albo nie było.
Pozdr
Robal2pl
Wysłany: 15-11-2009, 22:31
policyjni.pl napisał/a:
Napastnicy na widok policjantów zaczęli uciekać. Funkcjonariusze oddali kilka strzałów ostrzegawczych. Samochód z porwanym Ukraińcem ruszył w kierunku Przeworska. Policjanci otworzyli ogień. Uciekających porywaczy funkcjonariusze zatrzymali przy ul. Studziańskiej w Przeworsku. W samochodzie znaleźli nóż, wiele telefonów komórkowych i pieniądze - polskie banknoty, euro i dolary.
Na WP notka się pojawiła dopiero dziś Ale jest kilka słów więcej:
"Podczas przekazywania okupu w podłańcuckiej Kosinie, funkcjonariusze wkroczyli do akcji. Przestępcy, zorientowawszy się, że wpadli w policyjną zasadzkę, uciekli. Policjanci oddali strzały ostrzegawcze i ruszyli w pościg.
Volkswagen pheaton uciekał w kierunku Przeworska. Policjanci otworzyli ogień, by go zatrzymać. Osaczyli uciekających na ulicy Studziańskiej w Przeworsku. Odbili porwanego i zatrzymali sprawców."
http://wiadomosci.wp.pl/k...,wiadomosc.html
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum