Wysłany: 06-08-2010, 20:29 Testy do Wydziału Realizacyjnego KSP
Witam. Chciałbym się zapytać jakie warunki trzeba spełniać by dostać się do wydziału realizacyjnego KSP i jakie są normy sprawnościowe dla funkcjonariuszy ubiegających się o służbę w tym wydziale. Wiem, że są tu osoby, które mogą na te pytania odpowiedzieć z pierwszej ręki, chciałbym poprosić też o nie wypisywanie tutaj jakiś głupich komentarzy, pytam z ciekawości bo chciałbym się dowiedzieć jakie są mniej więcej normy do tego wydziału.
Pomógł: 9 razy Wiek: 37 Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 690 Skąd: z nad wisły
Wysłany: 06-08-2010, 20:39
Najlepiej jak się zgłosisz na rozmowę do jednostki tam powinni ci udzielić in formacji jakie musisz spełnić warunki żeby podjąć służbę w tej jednostce.
Wysłany: 17-04-2011, 16:51
Przepraszam, że odkopuje temat, ale interesuje mnie bardzo jak wyglądają te testy do WR KSP, nie mam możliwości niestety umówić się na rozmowę do jednostki, bo na razie jestem z poza policji.Chciałbym się tylko dowiedzieć jakie są konkurencje(wiem, że takich pytań raczej się nie zadaje bo się na testach robi na maksa, ale ciekawi mnie po prostu jakie są te wymagania, odnośnie lat służby i fizyczne itp, bo gdzieś słyszałem, że wymagania są mniejsze niż do innych AT, a jakoś nie chce mi się w to wierzyć) może jest jakieś rozporządzenie określające jakie testy trzeba przejść. Bardzo prosiłbym kogoś kto coś wie na ten temat o informacje tutaj, albo na pw.
Witaj.
Testy nie są łatwiejsze niż do BOA czy innych SPAPów. Już nie teraz, za dużo chętnych ;)
Po pierwsze musisz być policjantem i to najlepiej w służbie stałej tj po 3 latach służby.
Po drugie, będąc policjantem po napisaniu raportu (który negatywnie może zaopiniować już twój właściwy przełożony ds.osobowych) przechodzisz kilkuetapową selekcje.
Najpierw przedstawienie swojego "cv" (często wystarczy odręczny życiorys) ze szczególnych naciskiem na policyjne osiągnięcia. Punktowane są przydatne umiejetności: strzeleckie, spadochroniarskie, nurkowanie, uprawiane sztuk walki coś co pozwoli zapunktować, pokaże iż masz pasje, determinacje.
W miedzyczasie na temat kandydata robiony jest delikatny wywiad z naciskiem na cechy interpersonalne (np. czy nie jesteś podpi...)
Następnie rozmowa z naczelnikiem WR i nieśmiertelne pytania w stylu dlaczego WR?
Zaczynają się po rozmowie testy fizyczne.
Najpierw wewnętrzny, najtrudniejszy.
Tor przeszkód na Szczęśliwicach 3 lub 4 razy bez określonego limitu czasu ale na maksa.
Tor najlepiej obejrzeć z bliska. Na torze ani do WR ani do BOA nie przechodzi się "testu Pałkiewicza" (wys pow 3m, bez badań wysokościowych formalnie jest to zabronione).
Zamiast tego mordercze "żabki" inaczej "jumpery".
Następnie bieg na 300-400m i sala. Na macie sprawdzana jest ogólna sprawność ruchowa.
Przewroty w tył i przód zarówno gimnastyczne jak i przez bark, skok na "panterkę", worek bokserski-umiejetności (raczej pod katem motoryki), jeśli jest kilku kandydatów sparingi bokserskie oraz w parterze (ten ostatni do poddania!). Liczne przewroty (działanie błednika) jeden z kolegów miał coś w rodzaju "killing house". Po wejściu został zaatakowany przez instruktora w sprzęcie ochronnym - cel, obronić się/obezwładnić.
Po teście wewnętrznym jest test państwowy określony:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI1)
z dnia 20 marca 2007 r.
w sprawie trybu i warunków ustalania zdolności fizycznej i psychicznej policjantów do służby na określonych stanowiskach lub w określonych komórkach organizacyjnych jednostek Policji
Tutaj link:http://www.nettax.pl/dzienniki/du/2007/62/poz.423.htm
Załącznik nr 2 wszystko ładnie określa.
Oprócz tego kandydat przechodzi jeszcze multiselect czyli komputerowy test dla kandydatów do policji ale pod kątem służby w AT + rozmowa z psychologiem.
Pewna selekcja odbywa się także na etapie tzw. kursu wyrównawczego już po dostaniu się do WR.
Mam nadzieje, że pomogłem. Pozdrawiam.
Muszą zaliczyć egzamin wewnętrzny i egzamin obowiązujący wszystkich policjantów.
Egzamin obowiązujący wszystkich policjantów z AT to ten z rozporządzenia MSWiA z 20 marca 2007 czy może miałeś inny na myśli?
Muszą zaliczyć wewnętrzny pod kątem służby w takiej jednostce i "zwykły" taki jak każdy policjant, tak mi się wydaje, ale nie pracuje tam także pewny nie jestem.
Co do wewnętrznego i konkurencji to myślę, że chodzi tutaj o ten z postu Jabola czyli
-tor przeszkód na Szczęśliwicach, bieg na 300-400 m, walka wręcz
+ jeszcze ten z
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI1)
z dnia 20 marca 2007 r.
w sprawie trybu i warunków ustalania zdolności fizycznej i psychicznej policjantów do służby na określonych stanowiskach lub w określonych komórkach organizacyjnych jednostek Policji
,ale co do tego nie jestem pewien czy przechodzą go funkcjonariusze pracujący już w jednostce czy tylko kandydaci. Na to pytanie to musi już odpowiedzieć Ci ktoś kto wie coś więcej na ten temat bo to są tylko moje domysły.
beztlenówke praktycznie, później po dupie szybko powinno byc wtedy bedziesz wiedział jak szybko chłop dochodzi do siebie i oddaje dług tlenowy. Choc typowa beztlenówka to 100m.
Wysłany: 24-04-2011, 14:52
Cytat:
Muszą zaliczyć wewnętrzny pod kątem służby w takiej jednostce i "zwykły" taki jak każdy policjant, tak mi się wydaje, ale nie pracuje tam także pewny nie jestem.
Myślałem, że funkcjonariusze takich formacji przechodzą co roku tylko testy fizyczne właśnie pod kątem służby w takiej jednostce i dlatego są zwolnieni z testów jakie są obowiązkowe dla policjantów z innych wydziałów.
Nie, tak jak napisałem powyżej, według najnowszego rozporządzenia funkcjonariusze takich jednostek przechodzą testy pod kątem służby w takiej jednostce i muszą zaliczyć test przewidziany dla wszystkich policjantów w służbie(z tego co wiem).
Taka odległość (fakt, troszkę na około ,)) jest z toru na sale, he,he..to tak trochę pół żartem.
Proszę tego postu nie traktować jak prawdy objawionej. Egzamin wewnętrzny nie jest przeprowadzony wg. ściśle określonych reguł. Za każdym razem mogą być różnice w poszczególnych elementach, zależy to trochę od inwencji egzaminującego. Zatem na zasadzie - jeśli kandydat ma pokonać 300m to lepiej żeby przebiegł sprintem zamiast pieszo zwłaszcza, że jest po kilkukrotnym pokonaniu toru. Jeszcze za bardzo odpocznie
Testy sprawności fizycznej przynajmniej w BOA odbywają się co pół roku i są podobne do tych wymienianych w cyt. wyżej rozporządzeniu. Aczkolwiek różnice są. Nie zawsze są np. drążki czy poręcze za to tor przeszkód (już z Pałkiewiczem), lina, zjazd z wieży raczej tak. Jednostki AT nie przechodzą standardowych testów ogólnopolicyjnych. Przynajmniej ja o tym nie słyszałem.
Choć mogą być zmiany, testy jak na razie są wstrzymane dla wszystkich policjantów. Zmiany mają nadejść. I powinny, bo od paru lat np. bieg na 1000m nie jest obowiązkowy.
Taka lekka paranoja, stworzona przez policynych biurokratów.
Pozdrawiam. Jabol
Pomógł: 9 razy Wiek: 37 Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 690 Skąd: z nad wisły
Wysłany: 31-05-2011, 20:34
ze.NON napisał/a:
A czy egzaminujący są poddawani takim samym próbom czy np. bardziej dokręconym?
Osoby egzaminujące jak każdy f-sz Sekcji bojowej musi przejść zaliczenia okresowe obowiązujące wszystkich z bojówki.
Za każdym razem ekipa która zajmuje się egzaminowaniem kandydatów jest wybierana z bojówki.
Taka odległość (fakt, troszkę na około ,)) jest z toru na sale, he,he..to tak trochę pół żartem.
To na Szczesliwicach jest jakas sala sportowa nie bedaca pokojem, kawalkiem korytarza albo piwnica?
Testy sprawnosciowe ( ogolno policyjne) sa narazie wstrzymane, KGP wymysla cos nowego.
Napisałem coś o sali sportowej? Taka sala jaka i strzelnica (choćby odnośnie przepisów).
Testy ruszyły. Podobno takie same ale do biegu na 1000m trzeba przystąpić, choć można go nie ukończyć. I tak samo: 3 oceny pozytywne i wystarczy. Drążków nie ma i pewnie nie będzie. Spora część by nie zdała ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum