Pomógł: 9 razy Wiek: 44 Dołączył: 09 Lip 2005 Posty: 1111 Skąd: Monte Carlo
Wysłany: 10-09-2008, 13:53 Strzelanina przy odbiciu porwanej
Strzelanina przy odbiciu porwanej
POLICJA UWOLNIŁA KOBIETĘ Z RĄK PORYWACZY
TVN24
Wrocławscy antyterroryści uwolnili w środę porwaną kilka dni temu dla okupu młodą kobietę. W trakcie akcji padły strzały. - Działania musiały być zdecydowane i dynamiczne - powiedział TVN24 Paweł Petrykowski z wrocławskiej policji.
Do porwania doszło w poniedziałek późnym wieczorem we Wrocławiu. - Po zgłoszeniu porwania zorganizowana została specjalna grupa policyjna, która zajmowała się tą sprawą. Znaleźli się w niej m.in. antyterroryści i funkcjonariusze z policji kryminalnej - poinformował Petrykowski.
Porywacze dostali okup
W środę rano porywacze otrzymali okup i wypuścili porwaną, a po pościgu zostali zatrzymani przez policję. Policja nie udziela informacji na temat okupu, liczby zatrzymanych osób. Nie ujawnia też kim była porwana. Zakładniczka była przetrzymywana w jednym z budynków na wrocławskich Krzykach.
Zdecydowanie i dynamicznie
W trakcie akcji padły strzały. - Uwolniona kobieta na szczęście cala i zdrowa wróciła do domu - poinformował Petrykowski.
Policja na razie nie ujawnia żadnych szczegółów "dla dobra sprawy".
tk/tr
Wrocław: porwana córka biznesmena już wolna
Karolina Łagowska, s, AM/Alert24
2008-09-10, ostatnia aktualizacja 12 minut temu
Samochód porywaczy został ostrzelany przez policję w nocnym pościgu ulicami Wrocławia
Fot. materiały dolnośląskiej policji
Dzisiaj nad ranem wrocławscy policjanci wspierani przez antyterrorystów uwolnili 23-letnią córkę biznesmena Romana Sz.. Kobietę porwano dla okupu w poniedziałek o godz. 21.30 na osiedlu Ołtaszyn. Przed domem napastnicy wywlekli ją z jej porsche boxtera.
Paweł Petrykowski, rzecznik prasowy dolnośląskiej policji: - Nad ranem doszło do przekazania okupu, a potem zatrzymania porywaczy. Zakładniczka cała i zdrowa jest już w domu.
Policjanci odzyskali też okup.
Najprawdopodobniej akcja prowadzona była w okolicy ul. Partynickiej/Przyjaźni we Wrocławiu - tam strzelanina obudziła mieszkańców dzisiaj około trzeciej nad ranem. - Mnie i żonę obudził nagle potworny huk. Słyszałem już strzelaninę, ale to było głośniejsze. Spojrzałem na zegarek - była równo trzecia. Oboje z żoną myśleliśmy, że śniło się nam to samo. Było też słychać huk helikoptera. Zdziwiło nas, bo przecież była noc - relacjonuje internauta AM. - Potem wszystko się uspokoiło i dopiero, kiedy wychodziłem do pracy zauważyłem, że teren jest ogrodzony i pracuje tam policja. Miałem problemy, żeby wyjechać autem z parkingu - napisał na Alert24 internauta.
Pościg za porywaczami uciekającymi mercedesem ulicami miasta zakończył się na Bielanach Wrocławskich.
Sprawą porwania zajmował się specjalny zespół powołany przez komendanta wojewódzkiego złożony z policjantów dochodzeniówki, kryminalnych i wrocławskiego Samodzielnego Pododdziału Antyterrorystycznego.
Policja nie chce na razie zdradzać szczegółów, ale wiadomo, że w akcji uczestniczył również policyjny śmigłowiec, a żeby zatrzymać porywaczy, antyterroryści musieli ruszyć za nimi w pościg. Doszło do wymiany ognia, ale nikt nie został ranny. Teraz dwaj porywacze przesłuchiwani są przez policję. Trwają poszukiwania ich wspólników.
Porwaną kobietą jest 23-letnia studentka prawa Monika, córka wrocławskiego biznesmena Romana Sz.
Bracia bliźniacy Roman i Janusz Sz. są znani we Wrocławiu. Na początku lat 90. zdezelowanym busem sprowadzali z Niemiec telewizory. Interes szedł bardzo dobrze i szybko założyli hurtownię sprzętu RTV.
Roman jest dziś właścicielem firmy budowlanej HCS. Janusz założył firmę CLA, udzielającą kredytów na drobne zakupy. W połowie lat 90. sprzedał ją Amerykanom. Dziś inwestuje w nieruchomości.
O braciach Sz. było głośno, gdy przed rokiem na ulicach Wrocławia pojawiło się tajemnicze czarne bugatti veyron, luksusowe cacko osiągające ponad 400 km na godzinę, należące do Janusza Sz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum