Pomógł: 9 razy Wiek: 37 Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 690 Skąd: z nad wisły
Wysłany: 23-05-2010, 15:55 Strzały pod stadionem: jedna osoba nie żyje, 25 zatrzymanych
Cytat:
Strzelanina niedaleko dworca Stadion. Policjant zastrzelił czarnoskórego mężczyznę, który według policji był agresywny i próbował odebrać funkcjonariuszowi broń. Zatrzymano także 25 osób. Sprawą zajęła się prokuratura.
- Wszystko wydarzyło się w czasie rutynowej kontroli sprzedawców na ul. Sokolej, niedaleko dworca Stadion. W trakcie kontroli jeden z czarnoskórych handlarzy zaczął uciekać. Kiedy dogonił go policjant i próbował obezwładnić, w jego stronę ruszyła spora grupa osób - opisuje całą sytuację w TVN Warszawa
Mariusz Sokołowski, rzecznik Komendy Głównej Policji.
Policja zabezpieczyła teren zdarzenia - fot. TVN Warszawa
Według niego doszło do szarpaniny. W stronę policjantów poleciały krzesełka i inne przedmioty. Jednemu z funkcjonariuszy, według policji, próbowano odebrać broń. Wtedy padły strzały. Okazało się, że śmiertelne.
Zamieszki po strzałach
To rozwścieczyło innych czarnoskórych handlarzy. Doszło do regularnych zamieszek. W stronę policji poleciały kamienie. Cztery radiowozy zostały zniszczone. Trzeba było wezwać do pomocy funkcjonariuszy prewencji. W sumie zatrzymano 25 osób.
Trwają ustalenia
- To, dlaczego ci ludzie zaatakowali funkcjonariuszy, dlaczego nie chcieli poddać się kontroli policyjnej, co mieli przy sobie, że ta kontrola wywołała taką ich reakcję, to wszystko jest wyjaśniane przez policjantów - mówił wcześniej w TVN24 Sokołowski.
Na miejscu pracują już śledczy oraz prokurator. Przesłuchiwani są także świadkowie zdarzenia. Sokołowski jednocześnie zaapelował do świadków o zgłaszanie się na policję. - Być może ktoś posiada zdjęcia, to by nam pomogło w wyjaśnieniu tej sprawy - dodał.
Ranny policjant
- Do szpitala z obrażeniami głowy trafił ranny policjant - poinformował komendant stołeczny policji inspektor Adam Mularz.
Pomógł: 5 razy Wiek: 33 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 359 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 23-05-2010, 22:24
wiecej info:
TVN24
nie żebym był rasistą ;) ale jak się czarnym nie podoba to WON. OPP powinni na takie sytuacje wyposażeni być w maczety co by im przypomnieć jak przywracanie porządku w ich krajach wygląda.
PS. Dla chłopaka z KR szybkiego powrotu do zdrowia, ale chyba nie aż tak szybkiego, bo już zaczyna rozbijanie gówna na atomy z użyciem broni... więc może niech chłopak trochę odpocznie.
Ministerstwo Spraw Zagranicznych Nigerii potępiło zastrzelenie obywatela nigeryjskiego przez polską policję - poinformowała agencja Associated Press.
W oświadczeniu, wydanym w tej sprawie, napisano m.in., że zabicie "bez stwierdzenia winy demonstruje arbitralność polskiej policji". Wezwano również władze polskie do zbadania doniesień o prześladowaniach Nigeryjczyków mieszkających w Polsce.
[...]
Agencja Associated Press odnotowała, że "ugrupowania obrońców praw człowieka mówią, iż policja w Nigerii, najludniejszym kraju Afryki, rutynowo dokonuje egzekucji więźniów, gwałci prostytutki i wymusza łapówki od kierowców na posterunkach kontrolnych".
- On leżał na chodniku i się wykrwawiał. Nikt mu nie pomógł. Po prostu zostawili go tak - powiedziała żona 36-letniego Nigeryjczyka, z którą rozmawiał reporter TVN Warszawa. Mężczyzna został w niedzielę śmiertelnie postrzelony przez policję, która kontrolowała sprzedawców handlujących na terenie wokół budowy Stadionu Narodowego.
- To nie był smoluch, to był człowiek. To był mój mąż - mówiła kobieta. Nigeryjczyk osierocił trójkę dzieci.
Żona zabitego twierdzi, że mężczyzna chciał tylko pomóc zatrzymanemu przez policję koledze. Policjant miał wtedy do jej męża strzelić. - Przecież on nawet nie miał pistoletu, nie miał noża, nie miał nic - żali się.
[...]
Ktoś kto oskarża policjantów, że nie próbowali pomóc powinien dostać porządny łomot. Robili coś czego ja bym nie zrobił i wiele wykwalifikowanych osób też - próbowalii tamować krwawienie bez rękawiczek. Pytanie czy to wina adrenaliny i szoku, czy braku szkolenia.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
no i jeszcze się oganiali od tłumu, jedna ręka na pacjencie, druga na kaburze, przynajmniej tak to wygląda...
W PL Policjant 100 razy się zastanowi zanim wyciągnie broń, konsekwencje użycia są poważne i mogą często zakończyć chwalebną służbę. Poza tym 6 zostało rannych, 2 jeszcze leży w szpitalu więc to raczej nie była jakąś zwykłą szarpanina.
Wysłany: 26-05-2010, 17:31
To że tam zginęła jedna osoba to cud. W stanach byłoby kilka-kilkanaście. W Polsce jeszcze mamy inna mentalność z używaniem klamki.
Policjant opanowany i ogarnięty z ręką na klamce.Tu super. Gorzej z własnym bezpieczeństwem i działaniem bez rękawiczek ale to niestety standard. To jednak inna sprawa i panom z KR ciezko wytłumaczyc ze mały pocket z rekawiczkami i maseczka może nawet im sie przydać.
Pomógł: 2 razy Wiek: 68 Dołączył: 07 Maj 2005 Posty: 267 Skąd: Polska
Wysłany: 27-05-2010, 08:24
Nie ogarniam. Gość przyjechał 8 lat temu. Był karany za paserke i nic. Żadnej deportacji, wydalenia z kraju...dalej sobie handlował. Podatki pewnie też płacił...
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Paź 2006 Posty: 260 Skąd: centrum
Wysłany: 27-05-2010, 13:30
Foka:
Cytat:
Ktoś kto oskarża policjantów, że nie próbowali pomóc powinien dostać porządny łomot. Robili coś czego ja bym nie zrobił i wiele wykwalifikowanych osób też - próbowalii tamować krwawienie bez rękawiczek. Pytanie czy to wina adrenaliny i szoku, czy braku szkolenia.
Pewnie jedno i drugie. Ja dopiero teraz załapałem, że w przypadku osoby pochodzącej z Afryki ryzyko spotkania się z AIDS wzrasta niepomiernie. Cóż, człowiek uczy się całe życie.
A ponadto dostęp do jednoraowych rękawiczek często jest co najmniej trudny, jeśli nie niemożliwy.
Wysłany: 27-05-2010, 16:04
Na większości komisów rękawiczki są. Ja tutaj problemu zupełnie nie widzę. Inna sprawa że te rękawiczki są do ... sam nie wiem czego. Bo przy założeniu np 10 sztuk, 4 ulegają zniszczeniu przy zakładaniu ;/ Ja i tak mam swoje winylowe bezpudrowe, żeby na mundurze śladów nie mieć.
Mały pocket na pasku i po kłopocie. Niestety ja się jeszcze nie spotkałem z sytuacja gdzie chłopaki z KR z rękawiczkami przy tyłku chodzili (nie mowie o obsłudze zdarzenia...)
Pomógł: 9 razy Wiek: 37 Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 690 Skąd: z nad wisły
Wysłany: 28-05-2010, 12:37
cahir79 napisał/a:
Na większości komisów rękawiczki są. Ja tutaj problemu zupełnie nie widzę. Inna sprawa że te rękawiczki są do ... sam nie wiem czego. Bo przy założeniu np 10 sztuk, 4 ulegają zniszczeniu przy zakładaniu ;/ Ja i tak mam swoje winylowe bezpudrowe, żeby na mundurze śladów nie mieć.
Mały pocket na pasku i po kłopocie. Niestety ja się jeszcze nie spotkałem z sytuacja gdzie chłopaki z KR z rękawiczkami przy tyłku chodzili (nie mowie o obsłudze zdarzenia...)
Rękawiczki napewno się by przydały, ale przedewszystkim przydała by się znajomość podstaw udzielania pierwszej pomocy.
Dobrze że podjeli akcję resuscytacyjną tylko zapomnieli o jednej podstawowej rzeczy że jak prowadzi się uciskanie klatki piersiowej to automatycznie przez niezabezpieczoną ranę ( a czarnuch miał przestrzeloną tętnice udową) wypompowuje się z niego krew.
Gdyby założyli by opatrunek uciskowy nie wspominając o opasce uciskowej to by się im nie wykrwawił.
Tylko żeby wiedzieć o takich tematach to trzeba było uważać na zajęciach z PP a nie spać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum