Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Cze 2005 Posty: 95 Skąd: warszawa
Wysłany: 08-08-2010, 22:57 skymarshals
wiem ze zamkneliscie temat pt. tajniejsi od gromu ale wroce jeszcze do artykulu kory sie pojawil tj.
cyt."Najważniejszym elementem szkolenia szeryfów jest trening strzelecki. - Jesteśmy najlepszymi snajperami z broni krótkiej - chwali się funkcjonariusz jednostki. - Musimy być przygotowani do oddania tego jednego strzału, który zlikwiduje terrorystę. W takich momentach nie będzie czasu na przymierzanie i celowanie. Po prostu trzeba strzelić i zabić, aby ocalić samolot i pasażerów - dodaje."
powiedzcie mi jak to sie ma do przepisow prawa uzycia broni ??
bo chyba f-sz ktory tam sie wypowiadal nie zna przepiow albo ja czegos nie wiem ??!! moze ktos inny wie i mnie oswieci??
_________________ to nie z powodu trudnosci brak nam odwagi!!
to trudnosci pojawiaja sie gdy nam jej brak!!!
Wysłany: 08-08-2010, 23:36
Art. 24. 1. Jeżeli środki przymusu bezpośredniego wymienione w art. 23 ust. 1 okazały się niewystarczające lub ich użycie ze względu na okoliczności danego zdarzenia nie jest możliwe, funkcjonariusz ma prawo użycia broni palnej wyłącznie:
1)w celu odparcia bezpośredniego i (...)
1a. W działaniach pododdziałów odwodowych użycie broni palnej może nastąpić tylko na rozkaz ich dowódcy.
2. Użycie broni palnej nie może mieć na celu pozbawienia życia, powinno następować w sposób wyrządzający możliwie najmniejszą szkodę osobie, przeciwko której użyto broni palnej, a także nie może narażać na niebezpieczeństwo utraty życia lub zdrowia innych osób.
Dz.U. z 1991 nr 51 poz. 220 Dz.U. z 1998 nr 27 poz. 153 Dz.U. z 2010 nr 105 poz. 656 .
3. Rada Ministrów, w drodze rozporządzenia, określa warunki i sposób użycia środków przymusu bezpośredniego, a także postępowanie przy użyciu broni palnej przez funkcjonariuszy oraz warunki i sposób użycia środków przymusu bezpośredniego, a także zasady użycia broni (...)
no raczej sie nie ma jak cholera ...
wiec prosil bym cie o merytoryczne odpowiedzi a nie ostetnacyjne demonstrowanie swojej wiedzy przez okreslanie sie typu "wiem ale nie powiem".
Wysłany: 09-08-2010, 09:14
W sprawie użycia broni przez policję w trakcie akcji odsyłam artykułu pana Jerzego Mroza w dwóch numerach kwartalnika Terroryzm (Prewencja - Zagrożenie - Przeciwdziałanie) nr 3-4/08. Niestety na temat skymarshals nie ma tam wiele.
Ale wszędzie przepisy mają bardzo podobne brzmienie...a że są jakie są to inna sprawa.
A co do tekstu z gazety - najwyraźniej się ów funkcjonariusz zagalopował, może chciał żeby efektowniej wypaść
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Obawiam się, że zasady cycowane (fajny lapsus) powyżej są już uchylone. Teraz obowiązuje rozporządzenie Rady Ministrów publikowane w Dziennik Ustaw z 2005 r. Nr 135 poz. 1132 w którym nie ma śladu o staraniu się by pacjenta zbytnio nie zabić.
Error. Proponuję sprawdzić jakiej formacji dotyczyło to co napisał Valery, a jakiej akt prawny, który przywołałeś.
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Wysłany: 10-08-2010, 19:28
moj cytat jest z ustawy o SG wiec niestety nijak sie to ma do obowiazujacych przepisow policyjnych gdyz SiGi obstawia skyi
ps. chyba mocno sie zagalopowal zwlaszcza fajny jest ten tekst o byciu snajperem z broni krotkiej :P (nie chodzi mi o umiejetnosci chlopakow ale o sformulowanie ) zeby jakis badacz pisam swietego nie mial sie czego czepiac hehe
Pomógł: 12 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 1026 Skąd: Prusy Wschodnie
Wysłany: 08-11-2010, 10:13
Bez komentarza. Bugiat nie da się podpuścić. A czy latają, czy nie, na jakich liniach to ,,top secret". Możesz spróbować pofiziować na jakiejś linii. Rozpoznanie bojem. Media spekulują, bo gdy jest sensacja, jest oglądalność i sprzedane reklamy.
[ Dodano: 08-11-2010, 10:19 ]
VALERY napisał/a:
Art. 24. 1. Jeżeli środki przymusu bezpośredniego wymienione w art. 23 ust. 1 okazały się niewystarczające lub ich użycie ze względu na okoliczności danego zdarzenia nie jest możliwe, funkcjonariusz ma prawo użycia broni palnej wyłącznie:
1)w celu odparcia bezpośredniego i (...)
1a. W działaniach pododdziałów odwodowych użycie broni palnej może nastąpić tylko na rozkaz ich dowódcy.
2. Użycie broni palnej nie może mieć na celu pozbawienia życia, powinno następować w sposób wyrządzający możliwie najmniejszą szkodę osobie, przeciwko której użyto broni palnej, a także nie może narażać na niebezpieczeństwo utraty życia lub zdrowia innych osób.
Dz.U. z 1991 nr 51 poz. 220 Dz.U. z 1998 nr 27 poz. 153 Dz.U. z 2010 nr 105 poz. 656 .
3. Rada Ministrów, w drodze rozporządzenia, określa warunki i sposób użycia środków przymusu bezpośredniego, a także postępowanie przy użyciu broni palnej przez funkcjonariuszy oraz warunki i sposób użycia środków przymusu bezpośredniego, a także zasady użycia broni (...)
no raczej sie nie ma jak cholera ...
wiec prosil bym cie o merytoryczne odpowiedzi a nie ostetnacyjne demonstrowanie swojej wiedzy przez okreslanie sie typu "wiem ale nie powiem".
Zagrożenie dla życia i zdrowia dużej ilosci ludzi, przy użyciu niebezpiecznego narzędzia (samolot) w związku z atakiem terrorystycznym.
W przypadku użycia broni, jeden wers(przypadek) wyrwany z Ustawy nie wchodzi w grę. Zachodzi tu związek wielu przepisów, który składa się w konsekwencji na sytuację, w której dochodzi do zagrożenia dla życia i zdrowia przy użyciu niebezpiecznego narzędzia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum