Pewnie jest to opisane jako "odzież specjalna" albo cos takiego, coś musiało być na potrzeby przetargu użyte. Nie wiem jak to określają przepisy SG, ale na 100% mają tam jakieś normy należności dla funkcjonariuszy poszczególnych pionów i to jest jakąś podstawą do zakupu owych mundurów. Eta wsio...
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
[ Dodano: 26-03-2008, 17:06 ]
Grupa Feniks jest częścią nowopowstałych Wydziałów Odwodowych Zarządu Koordynacji Działań KGSG. Drugi wydział jest w Gdańsku, w jego skład wchodzi były Pluton Specjalny.
Zarząd dostał sporo kasy na zakupy i sam robił zapotrzebowanie na sprzęt. Czarne kamizelki są jeszcze ze starych zapasów Plutonu Specjalnego z Nowego Sącza. Jeśli chodzi o sprzęt to są już MP5, G36K, miały być SAKO TRG42. Może do Nowego Sącza jeszcze nie dotarły, a może oszczędzanie sprzętu przez przełożonych.
Czyli co Feniksa przenieśli do Nowego Sącza? A reszta PS?
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Pomógł: 11 razy Wiek: 22 Dołączył: 25 Mar 2005 Posty: 944 Skąd: z Polski
Wysłany: 26-03-2008, 20:31
Nie, ten Zarząd ma jednostki specjalne we wszystkich oddzialach SG i są one centralnie podległe KG SG, teraz jest w SG ZZD który obejmuje cały kraj, ma 4 piony: realizacyjny, patrolowo-interwencyjny,obserwacji technicznej i logistyczny, jest podporządkowany centralnie, wszystko może być użyte na terenie całego kraju, z oczywistych względów część ludzi/jednostek rozlokowana jest w terenie ale jest tym samym "ciałem" i dlatego nazywa sie Feniks.
Wiesz, tylko że z postu Chorążego wynika że jest nieco inaczej...dlatego pytam...
Czytalem tekst który byłes łaskaw streścić...
Pozdr
Robal2pl
Pomógł: 12 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 1026 Skąd: Prusy Wschodnie
Wysłany: 27-03-2008, 06:55
Feniks to PS z Nowego Sącza. Zostawili na razie jeszcze w Gdańsku w tzw. grupie wodnej MSWiA. Reszta plutonów specjalnych z tego co wiem przechodzi restrukturyzację, podczepili je jako Grupy Intrewencyjno-Patrolowe do Wydziałów Granicznych Komend Oddziałów.
[ Dodano: 27-03-2008, 15:50 ]
Mogę dodać, że są założenia, nawet ciekawe. Ale większość plutonów specjalnych została pozostawiona samemu sobie, sprzęt zalega w magazynach a funkcjonariusze patrolują szlaki komunikacyjne z SOK i Policją.
ZZD ma w terenie na razie:
II Wydział Zabezpieczenia Działań w Gdańsku,
III Wydział Zabezpieczenia Działań w Nowym Sączu,
II Wydział Odwodowy w Sanoku.
Z tego co widać nie ma w oddziałach SG Plutonów Specjalnych ani niczego co by im odpowiadało. Grupy Interwencyjno-Patrolowe są w strukturach wydziałów granicznych, czyli ludzie i ich potencjał zostali zmarnotrawieni.
A z wcześniejszym "Feniksem" z Mazowickiego OSG co się stało? Tez go przeformowali na grupę patrolową, czy coś innego ?
Bo rozumiem z Twojego postu że dawny PS nowosądecki teraz nazywa się Feniks...
Pozdr
Robal2pl
Pomógł: 12 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 1026 Skąd: Prusy Wschodnie
Wysłany: 28-03-2008, 07:09
Z tym Feniksem to mam wątpliwości czy to nie jest nazwa stworzona dla mediów. Oficjalnie nic takiego nie ma. Nie ma mazowieckiego OSG, jest Komnda Główna i Nadwiślański OSG. W KGSG był Wydział Rezlizacji Zarządu Operacyjno-śledczego, potem przenieśli go do Nadwislańskiego OSG też w Warszawie. A teraz w ramach ZZD jest jeszcze I Wydział ZD.
[ Dodano: 28-03-2008, 07:12 ]
W I Wydziale znaleźli się ludzie, którzy byli w Wydziele Zabezpieczenia Działań(realizacji) ZOŚ KGSG. Po
No to właśnie o ów Wydział Zabezpieczenia chodzi, w mediach znany szerzej jako Feniks własnie (inna sprawa że nazwy naszych jednostek są nieźle pokręcone jakby nie mógłbyć to po prostu np. Wydział Bojowy/Szturmowy nie wiem co jeszcze )
Pozdr
Robal2pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum