Pomysł bardzo ciekawy, i co ważniejsze ustawa o SG daje podstawy do czegoś takiego tylko podstawowy problem to jak zwykle wsparcie i zabezpieczenie, czy możemy wystawić taki kontyngent z własnymi siłami wsparcia? Np. jednostki pływające czy wsparcie lotnicze?
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Pomógł: 5 razy Wiek: 33 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 359 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 16-04-2009, 13:47
mam nadzieje ze nie mylę terminów. bo myślę o Plutonie Specjalnym a nie sekcji realizacyjnej.
w czasie gdy bylem w SG wiem że Pluton Specjalny MOSG był świetnie wyszkolony i wyposażony. Myślę że doskonale nadawałby się do takich zadań. ALE...
jak wspomniał Robal2pl problem to wsparcie, zabezpieczenie itp. Bardziej możemy tu mówić o drużynach czy plutonach działających w ramach większych (międzynarodowych) sił.
Wysłany: 16-04-2009, 13:59
pomysł nie. tylko moim zdaniem nie wykonalny. bo o jeszcze jednej sprawie pomyślałem. Plutony specjalne czy sekcje realizacyjne działające na wodach morskich to garstka ludzi. jak długie byłyby ich misje i kto by ich zmieniał )
IMHO pomysł ciekawy. Tylko nie pisz tego gdzieś więcej, bo jakiś polityk podłapie i będzie chciał się wykazać inicjatywą nie patrząc na możliwości i jej ewentualne konsekwencje.
)Temat piractwa jest teraz bardzo medialny i dzięki piratom można wypłynąć na głębokie wody polityki :D
Pomysł myślę że OK, tylko trzeba jeszcze jak pisze Cahir - kwestię liczby ludzi którzy by byli na takie misje wysyłani i czy nie zabrakłoby ich do zadań w Polsce.
Faktem jest też że amerykańska Straż Przybrzeżna mocno ten temat ostatnio rozwija...
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Wysłany: 16-04-2009, 16:09
Myślę że z wyszkolenie nie powinno być tu problemem. Oni ćwiczą podobne scenariusze codziennie (może akurat nie z piratami ;)
natomiast problemem na pewno byłby język :(
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 16-04-2009, 17:35
generalnie może się mylę (nie znam ustawy o SG) ale z tego co myślę ona jest powołana do zabezpieczenia granic naszego kraju... SG nie ma interesu w tym żeby pilnowała wód Somalii. bo po co ? To tak jakby amerykańska straż przybrzeżna działała w tamtym rejonie. To dwie różne sytuacje, SG reaguje na przejawy terroryzmu na naszym terenie, dbając o suwerenność naszych granic.
Pomógł: 9 razy Wiek: 37 Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 690 Skąd: z nad wisły
Wysłany: 16-04-2009, 17:53
cahir79 napisał/a:
Myślę że z wyszkolenie nie powinno być tu problemem. Oni ćwiczą podobne scenariusze codziennie (może akurat nie z piratami ;)
natomiast problemem na pewno byłby język :(
Ćwiczenie u udział w prawdziwej akcji to dwie różne sprawy, głównie problemmem jest brak doświadczenia w takich robotach.
Napewno problemem byłyby uwarunkowania prawne do takich działań.
Ustawa o SG zezwala na użycie SG poza granicami Polski - mówią o tym rozdziały 14a i 14b i z art 147c wynika że siły SG mogą zostać skierowane za granicę m.in w celu
Cytat:
3) zapewnieniu bezpieczeństwa w komunikacji międzynarodowej
3a) rozpoznawaniu i przeciwdziałaniu zagrożeniom terroryzmem
Pozdr
Robal2pl
Wysłany: 16-04-2009, 18:53
uważam że źle trochę rozumujesz ten przepis....
bardziej myślę że działa to w ramach wzmocnienia i współpracy ewentualnie z SG naszych sąsiadów czy coś w tą mańkę. SG nie jest strukturą mogącą samodzielnie działać na drugim końcu świata.
Owszem część przepisów odnosi się do działania w ramach UE, ale tylko część. Pozostałem przepisy nie mówią nic o tym gdzie i z kim miała by za granicą działać SG. Tak więc przeszkód formalnych nie ma.
Organizacyjne, sprzętowe, logistyczne - owszem, ale to oddzielna rzecz niż przepisy.
I Foka ma rację, US Coast Guard od lat wspiera US Navy, między innymi w Zatoce ale i wcześniej w Wietnamie, a w razie wojny przechodzi w jej podporządkowanie. Oczywistą sprawą jest jednak różnica potencjałów USCG i SG.
Pozdr
Robal2pl
Wysłany: 16-04-2009, 19:39
Foka napisał/a:
W tym rzecz, że działają. Może jeśli nie tam, to na Zatoce są od lat i przeprowadzają działania abordażowe.
Nie wiedziałem, zwracam im honor...
Nasza SG myślę że nigdy nawet nie przypuszczała o tego typu działaniach gdzieś na bojowo w świecie, to martwy przepis dający jej taką możliwość ale nie słyszałem o jakimkolwiek użyciu SG w działaniach w kontyngencie. Ktoś słyszał ? Chociaż śladowe ilości SG ?
Pomógł: 13 razy Wiek: 12 Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 746 Skąd: Centrum
Wysłany: 16-04-2009, 19:49
Rzecz w tym, że US Coast Guard to praktycznie rodzaj sił zbrojnych z własną flotą i lotnictwem. SG RP to garstka ludzi z lekkim wyposażeniem których z trudem wystarcza na zabezpieczenie działań w kraju. Pomysł użycia ich poza granicami może być realny tylko teoretycznie.
_________________ Watch your corner and bring your men back alive.
Kawaleria wciąż utrzymuje pozycje ;)
Hehe na polskiej Wiki jest fajny tekst podsumowujący porównanie USCG i SG
"Straż Wybrzeża Stanów Zjednoczonych - najmniejszy z rodzajów amerykańskich sił zbrojnych, ale tylko pięć państw świata, może pochwalić się swoimi Marynarkami Wojennymi większymi od US Cost Guard."
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Ja rozważałbym budowę na podstawie doswiadczeń z trawlerami do połowów dalekomorskich krótkiej serii okrętów patrolowych (jako bazy dla szybkich łodzi i śmigłowca oraz uzbrojone w działka automatyczne) na wspólne zamówienie MW (w MW mogłyby pełnić też dodatkowo rolę okrętów szkolnych, hydrograficznych jak i transportowców choć ostatnie zadanie w bardzo ograniczonym zakresie) i SG (+ jeśli byliby chętni odbiorcy zagraniczni).
Mamy możliwosci techniczne do budowy 4-6 jednostek tego typu. Potrzeba tylko decyzji politycznej i gotówki (o co się można bać patrząc na O.R.P. Ślązak vel Gawron i jego budowę). Inaczej MW za kilka lat pozostanie z kilkoma krypami w portach.
_________________ "Zresztą nieważne. Jest jak jest lepiej nie będzie. Potrenujemy."
Sierżant T. Tomczak
Pomógł: 12 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 1026 Skąd: Prusy Wschodnie
Wysłany: 19-04-2009, 12:51
SG RP ma możliwość wystawiania kontyngentu na pokojowe misje międzynarodowe. Nie chodzi tu o siły realizujące zadania na rzecz bezpieczeństwa w EU, bo te są realizowane bardzo często.
Kontyngent SG jest przewidziany do wsparcia miejscowych sił w rejonach gdzie doszło do opanowania konfliktów zbrojnych. Zadania SG w tych rejonach mają być realizowane w fazie odbudowy pokoju i mają obejmować: szkolenie miejscowych sił oraz doradztwo.
Pierwszy kontyngent był przygotowywany do Iraku, ale do niczego nie doszło. Rolę szkoleniową przejęło wojsko. Doradcy i szkoleniowcy z SG byli obecni w Gruzji i Kazachstanie (do sierpnia 2008 r., tj. do wybuchu konfliktu rosyjsko-gruzińskiego).
Pomógł: 12 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 1026 Skąd: Prusy Wschodnie
Wysłany: 20-04-2009, 17:20
Ze względów oczywistych nikt o udziale w realizacjach z plutonami specjalnymi SG nie będzie się rozpisywał.
Za czasów plutonów specjalnych dobrą renomę w resorcie (MSWiA)miały plutony z: Morskiego OSG, Pomorskiego OSG, Warmińsko-Mazurskiego OSG, Podlaskiego OSG, Karpackiego OSG no i centrala - Wydział Zabezpieczenia Realizacji Zarządu Operacyjno Śledczego KGSG w Warszawie.
Niektóre z ww. jednostek współpracowały m.in. z realizacją CBŚ i opinia o ich robocie była pozytywna. Realizacja CBŚ kilka lat temu organizaowała wspólne szkolenia (ćwiczenia) dla swojej realizacji i SG. Nie jestem pewien czy brały w nich udział SATy i SPAPy.
Dodam na koniec, że realizacja SG w większości przypadków jest dobrze wyszkolona i współdziała z innymi profesjonalnymi odpowiednikami z innych służb.
PS. Miałem ok. 4 lata temu doczynienia z realizacją Kontroli Skarbowej (tzw. Policja Skarbowa), mieli super sprzęt, super wyposażenie, ale poza tym byli pozerami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum