Wiek: 34 Dołączył: 30 Maj 2008 Posty: 258 Skąd: piaseczno
Wysłany: 03-03-2009, 17:17
jeśli prawo trzeba zmieniać-ok-zmieniajmy, ale niech to będzie dla nowo przyjętych...
poza tym-ciągnąc wątek niebezpiecznych zawodów-pani przed komputerem w korporacji też psuje wzrok, więc to także niebezpieczny zawód...
jeśli prawo trzeba zmieniać-ok-zmieniajmy, ale niech to będzie dla nowo przyjętych...
Już swoje zdanie na ten temat napisałem.
diabell77 napisał/a:
poza tym-ciągnąc wątek niebezpiecznych zawodów-pani przed komputerem w korporacji też psuje wzrok
Tak.
diabell77 napisał/a:
więc to także niebezpieczny zawód...
I tak, i nie. Chodzi o to, że zawód policjanta niesie za sobą inne zagrożenia niż inne zawody, ale, poza nielicznymi wyjątkami, nie jest aż tak niebezpieczny jak to związki zawodowe próbują publicznie przedstawić.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Wysłany: 03-03-2009, 18:39
Foka napisał/a:
Chodzi o to, że zawód policjanta niesie za sobą inne zagrożenia niż inne zawody, ale, poza nielicznymi wyjątkami, nie jest aż tak niebezpieczny jak to związki zawodowe próbują publicznie przedstawić.
rozumiem, że związki próbują wmówić społeczeństwu, że policjanci na służbie są cały czas ostrzeliwani-bo to chyba tylko jest bardziej niebezpieczne od tego, co dzieje się na ulicach...
Zgadzam się z Tobą w 100 % Foka. Zarówno MON jak i w MSWiA należy wydzielić stanowiska gdzie ludzie szybciej się "zużywają" psycho-fizycznie. Popieram emeryturę po 15 latach np. u żołnierza który całą służbę zaliczał poligony, misje... i ma nadszarpnięte zdrowie. Nie mogę jednak pojąć czemu w jednym worku ma się z nim znaleźć lekarz, finansowiec i kucharz itd.
Poza tematem mówiąc wielu ludzi w mundurach (szczególnie tych co nie pracowali w cywilu) ma nikłe pojęcie o tym jak im jest "źle", a w cywilu "dobrze".
Wysłany: 03-03-2009, 19:45
i owszem-ale jak dla mnie lekarz, finansowiec i kucharz itd. to powinny być osoby na etatach cywilnych, a więc bez tzw. "słuzbowych" przywilejów i dodatków...
Pomógł: 7 razy Wiek: 35 Dołączył: 04 Gru 2007 Posty: 845 Skąd: Polska
Wysłany: 03-03-2009, 20:41
O, teraz z sensem nadajemy! Na nfp zajebali by Ciebie za taki wpis żywcem, tam królują tzw. nieliniowi.
Zabezpieczenie-szeroko pojęte- winno być na etatach cywilnych.
Ludzie z pierwszej linii, najbardziej narażeni - AT, operacyjni uczestniczący w grach i prowokacjach-15 lat i emerytura, chyba że sami chcą pracować dalej, ale na spokojniejszym stanowisku, np. w szkolnictwie by swoje doświadczenia mogli sprzedać dalej.
Prewencja, ruchacze-20-lat i emerytura, chyba że chcą dalej pracować.
Dochodzeniówka i tak statystycznie nie dożywa 15 lat, zarżnięta pospołu przez swoich żądnych wyników przełożonych i prokuratorów.
Jak widać trzeba gadać i tworzyć coś nowego, a nie robić dym mający uzasadniać swoje istnienie, co czynią związkowcy, rozleniwieni i odzwyczajeni od służby.
Wysłany: 03-03-2009, 22:00
nie wiem, czy mnie zajebali-faktem jest, że taka dyskusja się tam kiedyś toczyła i dużo ludzi miało podobne zdanie...
najgorsze jest to, że mimo, że cywile pracują w policji, to jednak pozostają zależni od "mundurowych" przełożonych i "mundurowych" zasad...że nie wspomnę o pensjch...
nie wiem tylko co to znaczy "chyba, że chcą pracować dalej"-czy znaczy, że np. dla AT 15 lat to "wczesniejsza emerytura"? czy pełna? podobnie z resztą...
Wysłany: 04-03-2009, 22:24
Foka napisał/a:
Podobne liczby, prawda? Ciekawe ilu zawodowych kierowców ginie na drogach. Więc wybacz, ale Ness ma rację. Owszem, policjanci powinni mieć pewne przywileje związane z charakterem pracy, ale nie aż takie.
Zapomniałem ze to właśnie ci biedni kierowcy wchodza do płonacego budynku ratowac innych. Odbijaja zakładników i zatrzymuja uzbrojonych niebezpiecznych przestępców. W srodku nocy sa wzywani do pracy bo cos sie gdzies zesrało.
Tak się tylko zastanawiam dlaczego są braki kadrowe w policji i innych słuzbach. Przeciez to taka łatwa i dobrze opłacalna praca.
_________________ May God have mercy upon my enemies, because I WON'T
Zapomniałem ze to właśnie ci biedni kierowcy wchodza do płonacego budynku ratowac innych.
Nie, ale ci biedni policjanci/strażacy sami się na to godzili. A podobne zagrożenia dotyczą części personelu służby zdrowia czy czasem chociażby pogotowia gazowego. Już pisałem, jeśli nie zauważyłeś, - tak, niektóre zadania policji wiążą się z bardzo dużym ryzykiem i obciążeniem i nie mam nic przeciwko ich wcześniejszych emeryturach, ale nie dotyczy to wszystkich policjantów, powiem wręcz, że zdecydowanej mniejszości.
SWAT napisał/a:
W srodku nocy sa wzywani do pracy bo cos sie gdzies zesrało.
Co Ty nie powiesz? No popatrz, ja pracuję za biurkiem i też mnie ściągają w weekendy, czy po pracy o 23, "bo coś się zesrało". Jak pisałem wyżej - niektóre "niedogodności" pracy nie są zarezerwowane dla policjantów, tylko są normą w dzisiejszym świecie.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Wysłany: 06-03-2009, 16:14
Foka napisał/a:
Nie, ale ci biedni policjanci/strażacy sami się na to godzili.
Godzili sie to robic przez 15 lat a nie 25. Zresztą temat już nieaktualny.
Cytat:
Nowy system emerytalny obejmie, od 1 stycznia 2010 r., obligatoryjnie funkcjonariuszy, którzy zaczną po raz pierwszy pełnić służbę w Policji, Państwowej Straży Pożarnej, Straży Granicznej, Biurze Ochrony Rządu, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Centralnym Biurze Antykorupcyjnym, Służbie Kontrwywiadu Wojskowego, Służbie Wywiadu Wojskowego i Służbie Więziennej.
W stosunku do funkcjonariuszy wyżej wymienionych służb, pozostających w służbie 1 stycznia 2010 r., którzy według stanu na ten dzień będą posiadać co najmniej 15 lat stażu w służbie, zachowane zostaną w całości obecnie obowiązujące przepisy ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy.
Ponadto funkcjonariusze wyżej wymienionych służb, pozostający w służbie 1 stycznia 2010 r., którzy według stanu na ten dzień będą posiadać mniej niż 15 lat stażu w służbie (z uwzględnieniem okresów służby wojskowej zaliczanej do wysługi emerytalnej), w okresie 6 miesięcy od dnia wejścia w życie nowych przepisów emerytalnych, będą mogli przystąpić do nowego systemu emerytalnego. Niedokonanie wyboru w ustawowo ustalonym okresie będzie oznaczało pozostanie w dotychczasowym systemie emerytalnym (tj. nabywanie prawa do emerytury już po 15 latach służby), z uwzględnieniem, dla tej grupy, dwóch zmian:
podstawą wymiaru świadczenia będzie średnie uposażenie z ostatnich 3 lat służby,
emerytura nie będzie zwiększana z tytułu orzeczenia inwalidztwa (w związku ze służbą).
Pozdrawiam
_________________ May God have mercy upon my enemies, because I WON'T
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum