Wysłany: 22-06-2011, 12:08 Policjant będzie mógł zastrzelić dziecko
Cytat:
Policjant będzie mógł zastrzelić dziecko
Arsenał służb mundurowych powiększy się między innymi o materiały wybuchowe i środki chemiczne - czytamy w "Dzienniku Gazeta Prawna". Policjant będzie mógł nawet strzelać do kobiety w ciąży i dziecka. Może to zrobić, gdy będzie podejrzenie, że mogą być terrorystami.
Projekt założeń do nowej ustawy o środkach przymusu bezpośredniego i broni palnej przygotowywany przez MSWiA przewiduje także, że policjant nie będzie musiał oddawać strzału ostrzegawczego.
W ustawie mają być zawarte zasady stosowania siły przez policję, straż miejską, CBA, ABW, BOR, żandarmerię, sokistów, a nawet ochroniarzy.
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Ty nie.Ale na świecie się zdarzali, zwłaszcza dzieci. Więc się nie wymądrzaj.
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Wysłany: 24-07-2011, 19:51
Robal2pl napisał/a:
(...)zwłaszcza dzieci.(...)
W działaniach wojskowych czy policyjnych? Serio pytam po prostu nie wiem. O ile w wojskowych oczywiście tak o tyle w policyjnych nie kojarzę jakiś głośnych spraw z udziałem uzbrojonych dzieci... No może poza Meksykiem. Znasz jakieś inne przykłady z innych państw?
Były zamachy gdzie kazano się wysadzać dzieciom, np. Pakistan jakiś czas temu.
Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 583 Skąd: z samego dna
Wysłany: 24-07-2011, 21:46
Ja nie wiem w czym problem. Do tej pory obowiązuje zapis:
§ 4. 1. Wobec kobiet o widocznej ciąży, osób, których wygląd wskazuje na wiek do 13 lat, starców oraz osób o widocznym kalectwie stosuje się wyłącznie chwyty obezwładniające.
2. Wobec osób, o których mowa w ust. 1, w sytuacji zagrożenia życia, zdrowia lub mienia można stosować inne środki przymusu bezpośredniego w sposób określony w rozporządzeniu, jeżeli zastosowanie chwytów obezwładniających okazało się nieskuteczne dla osiągnięcia podporządkowania się poleceniom wydanym na podstawie prawa.
Klasyfikacja środków przymusu bezpośredniego (od najłagodniejszego do najostrzejszego) oraz ich katalog został określony w ustawie i obejmuje swym zakresem:
fizyczne, techniczne i chemiczne środki służące do obezwładniania bądź konwojowania osób oraz do zatrzymywania pojazdów,
pałki służbowe,
wodne środki obezwładniające,
psy i konie służbowe,
pociski niepenetracyjne miotane z broni palnej,
broń palna
A w nowej ustawie ma go nie być i na tyle. (jak narazie a co będzie to zobaczymy)
Wysłany: 27-07-2011, 18:58 Policjanci postrzelili 13-latka osiem razy
Hmm dzisiaj sama do mnie napłynęła odpowiedź na moje pytanie z tego tematu:
Cytat:
Policjanci postrzelili 13-latka osiem razy
13-letni chłopiec Jimmel Cannon trafił w poniedziałek w nocy w stanie krytycznym do szpitala po tym jak został kilkakrotnie postrzelony. Miał dwie kule w ręku, dwie w ramieniu i cztery w nodze. 13-latek, którego rodzice opisują jako bardzo dobrego ucznia, nie był ofiarą gangu czy szaleńca, ale chicagowskich policjantów - donosi huffingtonpost.com.
Jak podaje serwis, policjanci przybyli do parku, po tym jak dostali wezwanie o strzałach. Policjanci mówili, że Jimmell odpowiadał rysopisowi strzelca. 13-latek miał trzymać w ręku broń, a kiedy policjanci kazali mu ją opuścić ten odmówił. Kiedy skierował broń w stronę policjantów, otworzyli ogień i postrzelili 13-latka osiem razy.
Jimmell miał trzymać wiatrówkę. Policja jednak przyznaje, że funkcjonariusze zachowali się prawidłowo, ponieważ nawet przeszkoleni oficerowie nie są w stanie odróżnić prawdziwej broni od zabawek.
Rodzice 13-latka opisują jednak zdarzenie całkowicie inaczej. Mówią, że zebrali się w parku aby uczcić urodziny kuzyna. Jak mówią rodzice chłopca kiedy został postrzelony miał mieć ręce w górze. Nie trzymał też broni żadnego rodzaju. – Znam swojego syna, on nie nosi broni, ani nie zdaje się z ludźmi, którzy mają broń. On ma tylko 13 lat – mówi ojciec chłopca Jimmy Porter.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum