Policjanci nie pracują, bo... nie dostali legitymacji
Prawie trzy tysiące policjantów nie może od Nowego Roku wykonywać swoich obowiązków, bo nie posiada nowej, służbowej legitymacji – informuje RMF FM. Stare dokumenty straciły ważność z końcem grudnia.
Już dziś wszyscy funkcjonariusze powinni otrzymać nowe legitymacje. We wtorek zakończyła się produkcja w Centrum Personalizacji MSWiA. Większość dokumentów należy do świeżo przyjętych policjantów.
W komendzie stołecznej np. nowych legitymacji nie dostało jeszcze prawie trzystu policjantów, stąd konkretne decyzje. - Jest stanowisko komendanta, by policjant, który nie ma legitymacji, nie pełnił służby zewnętrznej - mówi Marcin Szyndler, rzecznik stołecznej policji.
Prawdopodobnie zawiniła policja, która nie dostarczyła na czas danych i stąd opóźnienia. Z kolei policja już oficjalnie zaprzecza i twierdzi, że pojawiły się błędy w produkcji i dokumenty trzeba było poprawić.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 06-01-2009, 12:57
BZDURA
Wszyscy pracują normalnie. jeżdżą w patrolach, wchodzą ludziom na chatę i słuchają świadków. Fakt robią to bez nowych legitymacji mając stare. Jednak prawda jest taka że większość ich nie wymieniła bo:
1) nie ma kiedy bo sekretariaty nie pracują w nocy jak większość policjantów
2) wiele ludzi spóźniło się z dostarczeniem zdjęcia paszportowego stąd też i opóźnienia.
Generalnie legitymacje są zrobione. trza je tylko ludziom dać
Ale pracują normalnie. Nikt jakoś się zbytnio nie przejmuje tym że nie zostały wymienione.
Dzięki za info... Jak mnie gdzieś zatrzymają (drogówka) zażądam wylegitymowania. Jak będzie miał nieważny dokument to może mnie pocałować w pompę. A jak nie będzie miał w ogóle to będzie jeszcze zabawniej... Już kiedyś wzywałem policję do policjanta, który nie chciał sie wylegitymować.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Jakie cwaniakować? Policjant ma obowiązek na żądanie wylegitymować się w sposób umożliwiający zapisanie danych. Tak czy ja coś źle wiem?
A miałem przypadek, że policjanci weszli do kumpla do domu (głośna impreza) i odmawiali wylegitymowania się. To zadzwoniliśmy na 112 i powiedzieliśmy, że są tu ludzie podający się za policję.
Prawo obowiązuje obie strony.
Pomógł: 5 razy Wiek: 33 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 359 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 06-01-2009, 15:00
Chodziło mnie o pocałowanie w pompę bez ważnej legitymacji...
z imprezą masz jak najbardziej rację powinni się wylegitymować. ja z tym nigdy problemu nie mam. i nawet ze stara legitymacja bym ci się wylegitymował.
pozdo
No i teraz pytanie formalno-prawne. Legitymujesz się, a na legitymacji jest data ważności 31.12.2008. Czyli tak jakbyś legitymacji nie miał, czyli nie możesz pełnić obowiązków, prawda?
Pomógł: 5 razy Wiek: 33 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 359 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 06-01-2009, 15:21
Foka ja ci tak napisze: jesteś ofiara rozboju, przyjedzie patrol weźmie cię na pokład RW i robicie penetracje terenu. znaleźli gości co ci bubu zrobili. Na KP okazuje się że maja stare legitymacje. Myślisz ze zatrzymanych się zwolni z tego powodu?
Ludzie którzy nie dostali nowej legitymacji służą normalnie.
Ja pytam o stronę formalną, a nie realną. I przypadek mniej "drastyczny". Proste wylegitymowanie na ulicy (jakieś dwa miesiące temu mnie wylegitymowali i dali mandat za przechodzenie w niedozwolonym miejscu :D ) i na moją prośbę o wylegitymowanie pokazują nieważne legitymacje...
Jak to wygląda formalnie?
Bo wg mnie nie mogą wypisać mandatu, ani zatrzymać mnie wbrew woli do przyjazdy policjanta z ważną legitymacją.
A jakby dobrze pomyśleć to prawdopodobnie wystawiony przez nich mandat można zaskarżyć w sądzie, jako wystawiony bezprawnie.
Wysłany: 06-01-2009, 15:36
Formalnie wygląda to tak że masz po prostu nie ważną legitymację. Policjantem jesteś dalej czyli obowiązki możesz pełnić nikt Cię w nich nie zawiesił. Po prostu nie masz dokumentu. Jakbyś zgubił szmate to też byś nie pracował. nie. są inne formy sprawdzenia czy policjant jest policjantem czy tylko udaje. patrz choćby zadzwonić na policję.
Fakt że są to sprawy głupie i śmieszne że policjant musiał się z czymś takim jebać no ale jak wiele rzeczy w PL
Pies po służbie też może podjąć czynności nie mając przy sobie legitymacji. To tak jak z ratownikiem czy czymkolwiek innym.
A mandat można zaskaryć tylko jeżeli został wystawiony za czyn nie będący wykroczeniem. Czyli np plucie na odległość Innych przypadków nie ma.
Formalnie wygląda to tak że masz po prostu nie ważną legitymację. Policjantem jesteś dalej czyli obowiązki możesz pełnić nikt Cię w nich nie zawiesił. Po prostu nie masz dokumentu. Jakbyś zgubił szmate to też byś nie pracował. nie. są inne formy sprawdzenia czy policjant jest policjantem czy tylko udaje. patrz choćby zadzwonić na policję.
I gdzie tu kurde sprawiedliwość? A jak ja prawko zostawię w domu to, mimo, że sprawdzą se w systemie, że uprawnienia posiadam, mandat za jazdę bez papierów i tak dostanę.
Wysłany: 06-01-2009, 16:01
wpier...ol spuszcza :D
A ilu z "Was" takich super przemądrzałych dzwoni w potrzebie na policję ?
Ja osobiście mam to gdzieś ale proszę bardzo policjanci nie wyjdą do pracy bo nie mają legitymacji kto do "Was" przyjedzie na interwencje.
Pany pierdolicie głupoty jak lumpy spod sklepu. Tacy uciskani przez psiarnie. Policjanci mogą się wyjebać na cyce i nic nie robić im to jeszcze lepiej.
Ja tam policję bym uwielbiał gdybym widywał ją na mieście a nie na drodze.
W Gdańsku jest kilka miejsc gdzie zawsze stoi przy drodze policja ale Na dworcu głównym w centrum miasta jakoś jej nie widuję..
Ostatnio byłem w Niemczech to w malutkim miasteczku 2x przejechał patrol przed hotelem w środku nocy mimo że stał na uboczu a cicho i spokojnie jak makiem zasiał. U nas takich atrakcji nie uświadczysz.
Więc na dzień dzisiejszy bezpieczniej czułbym się mając przy sobie broń a nie telefon
Wysłany: 06-01-2009, 16:34
Cytat:
Ostatnio byłem w Niemczech to w malutkim miasteczku 2x przejechał patrol przed hotelem w środku nocy mimo że stał na uboczu a cicho i spokojnie jak makiem zasiał. U nas takich atrakcji nie uświadczysz.
A sprawdziłeś czy mają legitymację ? ? Pewnie to była jedyna możliwa droga ich przejazdu jak jechali w jedną to musieli wrócić nie ?
Tak się trafia że akurat niemieccy kierowcy nie jeżdżą po swoim kraju jak poje...y więc i drogówka ma mniej pracy. U nas niestety trzeba częściej kontrolować. jakoś wszyscy nie lubią drogówki ale szybko jeździć to każdy. nie zapierda.. jmy jak wariaci to nie będą kontrolować.
patrolówka też nie jest w stanie być wszędzie. Często i gęsto jest jeden czy dwa patrole na noc które są zawalone robotą. i mają pod sobą pół miasta.
Na tym właśnie polegał cały bajer ulica była ślepa i w dodatku dość długa. Przyjeżdżali, zawracali na parkingu i jechali dalej. Więc nie była to też przerwa na kanapki .
A Niemiec pewnie nie zrozumiałby że to wogóle możliwe... nie posiadać ważnej legitymacji :-)
Zgodnie z rozp. rady minstrów z dn. z dnia 26 lipca 2005 r. w sprawie sposobu postępowania przy wykonywaniu niektórych uprawnień policjantów par.2 ust.1
Policjant umundurowany parwidłowo (a wiec posiadajacy znaki identyfikacyjny w postaci nr tzw. Blachy) nie musi okazywać legitymacji służbowej ponieważ w/w rozp. nie nakłada na niego takiego obowiazku ma tylko podać: swój stopień, imię i nazwisko w sposób umożliwiający odnotowanie tych danych, a także podstawę prawną i przyczynę podjęcia czynności służbowej. (nie ma tu mowy o pokazywaniu legitymacji)
Oczywiscie innaczej wyglada sparwa w przypadku policjantow nieumundurowanych czyt par 2 ust.2
To że policjanci bedac prawidłowo umundurowani okazuja legitymacje służbowa wynika z ich dobrej woli a czesciej z ich własnej nie wiedzy co do przepisów aktualnie obowiazujacych (rzeczywiscie poprzednie nieaktualne juz rozp. nakładało taki obowiazek pokazywania legitymacji)
Reasumujac foka jesli w/w przypadku interweniowali wobec ciebie umundurowani f-sze a ty nie podawałeś sie tym czynnoscia to ty łamałes prawo. Oczywiscie po zakonczeniu czynnosci przysluguje ci prawo do zazalenia do prorka na te czynnosc tylko w taki sposób mozesz to załatwic formalnie
Jak ja uwielbiam sie powymadrzac:)
Wiesz BA jak to powiedzaił moj kolega i ja caly czas to powtarzam: ludzie w Polsce po roku 90 zapomnieli o swoich obowiazkach a pamietaja tylko o swoich prawach-oczywiscie foka nie traktuj tego personalnie bo nie kieruje tego do kogos konkretnie....
Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 12 Lis 2007 Posty: 328 Skąd: Polska
Wysłany: 08-01-2009, 19:21
Nie przesadzam-wiem o czym mówię.To duży stres,żeby filować na nową szmatę,żeby nie wypadła(np.w galopie za zbójem)-starą osadzało się w ciasnym etui,etui na sznurek na szyję i galop.
No dobra Koala a jak można przyczepić blachę do skafandra zimowego żeby już całkiem zgodnie z przepisami być umundurowanym? I druga sprawa zgodnie z przepisami mundurowy policjant dokonujący kontroli drogowej na żądanie kierowcy musi okazać legitymację służbową, ale już przy legitymowaniu lub interwencji domowej takiego obowiązku rozporządzenie nie nakłada na niego. Więc jeśli policjant będzie złośliwy to Wam nie okaże legitymacji przy takich czynnościch i będzie to zgodne z prawem he he. Pozdrawiam.
No dobra Koala a jak można przyczepić blachę do skafandra zimowego żeby już całkiem zgodnie z przepisami być umundurowanym?
Rozporzadznie w sparwie umundurowania policjantów jasno okresla ze możesz byc umundurowny w kurtke 3/4 itd. co nie zwalnia cie z tego ze pod kurtką masz byc także prawidłowo umundurowany (posiadac balche).
Pozatym rozporzadznie o ktorym mowilismy nakałada na ciebie obowiazek podania tych danych, warunkiem jest to ze jestes umundurowany- rozporzadznie nie warunkuje że musisz byc w jakims konkretnym umundurowaniu (niebieskim,czarnym,zimowym czy letnim)
radzyniak napisał/a:
I druga sprawa zgodnie z przepisami mundurowy policjant dokonujący kontroli drogowej na żądanie kierowcy musi okazać legitymację służbową, ale już przy legitymowaniu lub interwencji domowej takiego obowiązku rozporządzenie nie nakłada na niego. Więc jeśli policjant będzie złośliwy to Wam nie okaże legitymacji przy takich czynnościch i będzie to zgodne z prawem he he. Pozdrawiam.
Co do kontroli drogowej to zarzadznie 494 KGP i 495 KGP nie ma takiego zapisu wiec jesli mamy dyskutowac to prosze abys podał mi podstawe prawna wtedy bede mogl sie prawidłowo ustosunkowac do tego co napisales.
Ostatnia czesc twojej wypowiedzi zasadniczo potwierdza to co napisalem poprzednio z tym ze nie musi pokazac legitymacji (wiec dlaczego nazywac to zlosliwoscia?) nie mam obowiazku czegos robic to tego nie robie
_________________ SKANDAL !!!
Ostatnio zmieniony przez Foka 10-01-2009, 10:12, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 10-01-2009, 12:05
Wiesz większość z fuszy na chwilę obecną nie jeździ już na niebiesko. A co za tym idzie blach nie nosi na mundurze. Przeważnie mają na sobie kamizelki taktyczne itp.
Ja osobiście nie widzę problemu w podaniu ludziom swoich cyferek czy innych danych. Chcą to niech się skarżą. Większość policjantów czy innych służb myśli tak samo.
Generalnie to nieokazywanie legitymacji to po prostu często fakt że się nie chce tego zrobić a poza tym tak jak pisaliście złośliwość
Jak to mówi mój kolo w policji jak się go pytają o jego cyfry "będziesz miał na mandacie" i 500 od razu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum