Pomógł: 12 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 1026 Skąd: Prusy Wschodnie
Wysłany: 11-01-2009, 11:56
(...)Co do kontroli drogowej to zarzadznie 494 KGP i 495 KGP nie ma takiego zapisu wiec jesli mamy dyskutowac to prosze abys podał mi podstawe prawna wtedy bede mogl sie prawidłowo ustosunkowac do tego co napisales(...)
(...)Ostatnia czesc twojej wypowiedzi zasadniczo potwierdza to co napisalem poprzednio z tym ze nie musi pokazac legitymacji (wiec dlaczego nazywac to zlosliwoscia?) nie mam obowiazku czegos robic to tego nie robie(...)
Koala podając podstawy prawne ograniczyłeś się jedynie do wewnętrznych uregulowań Policji, stanowiacych pewnego rodzaju instrukcję postępowania, a nie ogólnie obowiązujuący akt prawny. Uprawnienia Policji są określone w Ustawie o Policji, natomiast sposób wykonywania czynności (uprawnień) takich jak: legitymowanie, zatrzymanie, kontrola drogowa, itd., regulują akty wykonawcze do ustawy, którymi są rozporządzenia. Rozporządzenia regulują jak Policjant ma się zachowywać w trakcie realizacji swoich uprawnień. I to one są powszechnie obowiązujące, natomiast zarządzenia itp. są wydawane przez centarlne organy administracji rządowej na podstawie rozporządzeń.
1. Kontrola drogowa - Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji
z dnia 18 lipca 2008 r.
w sprawie kontroli ruchu drogowego
(Dz. U. Nr 132, poz. 841)
§ 4. 1. Policjant, po zatrzymaniu pojazdu, podaje kierującemu stopień, imię i nazwisko oraz przyczynę zatrzymania, a ponadto:
1) policjant umundurowany okazuje legitymację służbową na żądanie kontrolowanego uczestnika ruchu;
2) policjant nieumundurowany okazuje legitymację służbową bez wezwania.
2. Legitymację służbową okazuje się w sposób umożliwiający kontrolowanemu uczestnikowi ruchu odczytanie i zanotowanie danych pozwalających na identyfikację policjanta, w szczególności dotyczących jego stopnia, imienia i nazwiska oraz nazwy organu, który wydał ten dokument.
2. Legitymowanie - ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 8 lutego 2005 r.
w sprawie sposobu postępowania przy wykonywaniu niektórych uprawnień Policji oraz wzorów dokumentów stosowanych w tych sprawach
Rozdział 1
Przepisy ogólne
§ 1. Rozporządzenie określa sposób postępowania policjantów oraz wzory dokumentów stosowanych przy wykonywaniu następujących czynności służbowych:
1) legitymowania osób w celu ustalenia ich tożsamości;
§ 2. 1. Policjant, który przystępuje do czynności służbowych, o których mowa w § 1 pkt 1-3 i 5, jest obowiązany:
1) podać stopień, imię i nazwisko; a jeżeli jest nie-umundurowany, jest obowiązany okazać ponadto legitymację służbową w taki sposób, aby osoba, wobec której podejmuje czynność służbową, miała możliwość odczytania numeru i nazwy organu wydającego legitymację oraz nazwiska policjanta;
2) podać podstawę prawną oraz przyczynę podjęcia czynności służbowej;
3) na żądanie osoby, wobec której podjęto czynności służbowe, umożliwić odnotowanie danych, o których mowa w pkt 1.
2. Po zakończeniu wykonywania czynności służbowych, o których mowa w § 1 pkt 1-3 i 5, policjant informuje osobę, wobec której je podjęto, o prawie złożenia zażalenia do właściwego miejscowo prokuratora na sposób przeprowadzenia tych czynności
Jak widać z powyższych zapisów jasno wynika kiedy Policjant ma obowiązek przedstawić się i okazać legitymację służbową.
[ Dodano: 11-01-2009, 12:03 ]
PS. Podczas kontroli drogowej żądam od funkcjonariusza (obojętnie jakiej instytucji) okazania legitymacji. Jeśli nie popełniłem wykroczenia, ani przestępstwa, a funkcjonariusz zagroziłby mi np. mandatem w wysokości chociaż 20 zł, no to bym go nie przyjął. Spotkalibyśmy się w sądzie, itd. Pomijając postępowanie skargowe (administarcyjne) mógłbym takiego funkcjonariusza oskarżyć o przekroczenie uprawnień. No cóż społeczeństwo jest głupie i pozwala sobie na takie praktyki.
[ Dodano: 11-01-2009, 12:13 ]
Kolejna sprawa. Np. w SG funkcjonariusze wystawiający mandaty karne muszą posiadać ważne upoważnienia. W upoważnieniu takim jest m.in. wpisany nr legitymacji słuzbowej. Jeśli legitymacja funkcjonariusza utraci ważność, to upoważnienie automatycznie też.
Funkcjonariousze pamiętajcie o tym, że w życiu są zawsze dwie strony kija. Prosty człowek z ulicy wydający się frajerem moze być cwaniaczkiem, który nagra na dyktafon lub inne urządzenie, całe legitymowanie i trzeba się będzie tłumaczyć. W przypadku bandziorów jest często tak, że sądy i przełożeni traktują bandziora, który się poskarżył, lepiej niż lojalnego i zasłużonego funkcjonariusza. Róbmy swoje, ale zgodnie z prawem.
Dzieki za przepis dot. Kontroli drogowej właśnie o to mi chodziło.
Co do samego działania to wiem jak to wszytsko działa, jesli zauważysz we wczesniejszych postach to nie ograniczam się do wewnetrznych uregulowan policji bo cytowałem rozporzadznie RM z 8.02.2005r o którym ty powtórnie piszesz.
A wiec reasumujac dla tych którzy się pogublili:
A) Jesli policjant umundurowany wykonuje wobec osoby czynosci o których mowa w w/w rozporzadzniu RM (np. legitymuje) nie musi pokazywac legitymacji zobligowany jest tylko do podnia pewnych danych (o tym wyzej)
B)Podczas kontroli drogowej policjant (umundurowany) na wyrazna prosbe osoby kontrolowanej jest zobligowany do okazania legitymacji.
A co do mandatów w policji, funkcjonariusz wpisuje jedynie w bloczku nr służbowy, nie funkcjonuje tu zadne upowaznienie a wiec waznosc legitymacji nie ma tu nic do rzeczy.
P.S. Co do twojej dywagacji odnosnie postepowania skargowego i przekrocznia uprawnien nie bardzo cie zrozumiałem bo starsznie przeskoczyłes z tematu na temat
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 16-02-2009, 20:45
policjanci dostali do nowych legitymacji takie fajne smycze z oryginalnym napisem policja i plastikowym etui. Żeby nosić na szyi jak w W11. Generalnie tylko blachy nie ma gdzie włożyć tam. A wygląda to tak jak w załączniku
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum