Wysłany: 28-11-2007, 05:15 Podwyżek dla służb nie bedzie???
Witam
Z Kancelari sejmu dochodzą nie oficjalne słuchy że srodki które od przyszłego roku miły zostać przeznaczone na Policje SG i BOR zostały zamrożone w projekcie przyszłorocznego budzetu.
Co prawda PO nie udało się zmienieć ustawy budzetowej na przyszły rok(z powodu terminów), jednak środki na podwyżki dla w/w służb zostały zamrożone. Priorytetem dla nowego rzadu w zakresie podwyżek są lekarze, pielengniarki i nauczyciele.
WNIOSKI:
SPOT WYBORCZY PO: bezpieczeństwa będą strzec dobrze opłacani policjanci- zostawie to bez komentarza
Wysłany: 28-11-2007, 10:27 Re: Podwyżek dla służb nie bedzie???
koala napisał/a:
Priorytetem dla nowego rzadu w zakresie podwyżek są lekarze, pielengniarki i nauczyciele.
WNIOSKI:
SPOT WYBORCZY PO: bezpieczeństwa będą strzec dobrze opłacani policjanci- zostawie to bez komentarza
No cóż, rozumiem Twoje rozgoryczenie, ale jeśli wybór był lekarze - policja... Oba zawody są ważne społecznie i mają wpływ na bezpieczeństwo, któryś trzebabyło wybrać.
Nie wiem jakie są fakty, ale moje odczucie jest takie, że policja ciągle dostaje jakiś nowy sprzęt, jakąś dodatkową kasę itp, a do szpitali wchodzą komornicy. W policji nie jest tak źle jak było na początku lat 90-tych, a w lecznictwie jest. Moim zdaniem dobre zrobili.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Pomógł: 2 razy Wiek: 68 Dołączył: 07 Maj 2005 Posty: 267 Skąd: Polska
Wysłany: 28-11-2007, 11:41
Foka to na tym miały polegać cuda?
Tłumaczenie że do szpitali wchodza komornicy więc tam dajmy kase jakoś do mnie nie przemawia, tu chodzi o podwyżki a nie o zadłużenie szpitali.
Z tego co czytam i wiem od różnych osób PO chodzi o zmniejszenie deficytu budżetowego, a nie o dawanie kasy gdziekolwiek. Tylko problem polega na tym że ma on już mocno dokręconą śrubę.
Za to zajebistym pomysłem jest abolicja podatkowa, po prostu ekstra. Zamiast dać kasę policjantom wypierzmy legalnie kase wszystki złodziejom i łapówkarzom.
Lekarze lekarzami a 10 tys. wakatów będzie w marcu w Policji. Zajebiście...
Wyzszy deficyt wyzsza inflacja, bilans eksportu netto mamy ujemny, inflacja wplynie negatywnie na obroty z zagranica, szary czlowiek dostanie jeszcze bardziej po dupie. Kumasz prawa rzadzace gospodarka?
Kogo ma objac abolicja? 4 000 000 emigrantow, tych ktorzy pracuja legalnie w USA i UK? A przez nieudolnosc poprzednich ekip maja odprowadzic roznice w opodatkowaniu w Polsce? Zeby mozna bylo zatankowac 40000 samochodow sluzbowych mniejszych lub wiekszych przedstawicieli administracji panstwowej?
Zeby gdzies dac trzeba skas zabrac. Z pustego nikt nie umie nalewac. Choc niektorym sie wydaje ze z powietrza wybuduja 3 000 000 mieszkan, utrzymaja na maksa rozbudowana administracje, i oplaca nowo powstala formacje antykorupcyjna.
Naprawde przed dalsza dyskusja polecam:
David Begg, Stanley Fischer, Rudiger Dornbusch "Makroekonomia"
ISBN: 83-208-1434-0
_________________ Have a character instead of being character.
To zgryźliwi zwolennicy PiS, jak Ty, mówią o cudach. PO nic takiego nie mówiło. Mówiło, że będzie normlanie, bo to co robił PiS było CHORE! No, chyba, że dla Ciebie normą jest zamawaianie 170 ekskluzywnych limuzyn na kilka dni przed wyborami i, co jeszcze lepsze, kilkanaście dni po przegranych wyborach.
Szczep napisał/a:
Lekarze lekarzami a 10 tys. wakatów będzie w marcu w Policji. Zajebiście...
A powiedz co bys wybrał - wakaty w policji, czy odejście lekarzy z pracy? Potrafisz dokonac takiego wyboru? Ja nie. Albo rybki, albo akwarium. PO wybrało i zobaczymy co z tego wyjdzie.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Wysłany: 28-11-2007, 13:21
Tom1 w dwóch zdaniach mi nie streszczaj prawideł gospodarki, proszę. Emigrantów których nie objęła umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania można rozliczyć inaczej, nie trzeba od razu prać kasy kolegów. To raz.
Dwa - co by nie robili to jeśli idzie o bilans import/eksport przy takim dolarze mogą się jedynie przeżegnać.
Trzy - a uwierzysz że inwestowanie w walkę z korupcją, a więc także w CBA to inwestowanie we własny rozwój gospodarczy?
Cztery - marnowanie kasy państwowej na limuzyny, komórki i inne duperele było jest i będzie. Nie znam szczegółów przetargów o których piszecie. Chętnie poznam. Jakieś źródła?
Cytat:
To zgryźliwi zwolennicy PiS, jak Ty, mówią o cudach. PO nic takiego nie mówiło. Mówiło, że będzie normalanie, bo to co robił PiS było CHORE! No, chyba, że dla Ciebie normą jest zamawaianie 170 ekskluzywnych limuzyn na kilka dni przed wyborami i, co jeszcze lepsze, kilkanaście dni po przegranych wyborach.
Hamuj z bajerą jak to ładnie ujął Broken Arrow. Nie jestem zgryźliwy tylko podkreślam jakie brednie wygadywał Tusk mówiąc o cudzie, literalnym przeniesieniu przepisów z Irlandii, zmniejszeniu deicytu w budźecie i podnoszeniu płac.
Okaząło się że nie jest tak kolorowo. PIS wygospodarwoał środki na podwyżki dla POLICJANTÓW więc dostając spasowany budźet PO postanowiło zamrozić podwyżkę akurat POLICJANTOM którzy w naszym kraju są prawdziwymi krezusami. Bronicie tego posunięcia z fanatyzmem godnym lepszej sprawy...
1. Nie mozna rozliczyc inaczej, bo juz PIS probowal i prawnicy po przeanalizowaniu doszli do wniosku, ze abolicja wobec jednej grupy bedzie niezgodna z Konstytucja.
2. Co do prawidel czasem wydaje mi sie, ze musze, bo odnosze wrazenie, ze niewiele masz wspolnego z ekonomia jakotaka. A ja chetnie dziele sie wiedza z mlodszymi kolegami.
3. Walka z korupcja to nie inwestowanie w rozwoj gospdarczy tylko usuwanie patologi. To nie funkcjonariusze CBA generuja PKB tylko mali i sredni przedsiebiorcy, ktorym rzady PISu zabraly chocby koszty reprezentacyjne. A jak wiadomo reklama dzwignia handlu. Przepraszam za kolejne wyjasnienie prawidel gospodarki.
4. Apropos zrodel, moze bedziesz laskawy i podasz zrodlo swoich rewelacji o praniu kasy kolegow?
5. Jestes zgryzliwy. Ale to dobrze, bo dzieki temu dyskusja robi sie goretsza.
6. Ostatnie Twoje zdanie moglbys powiedziec sam sobie, przyczym zamien slowo "sprawy" na "ugrupowania"
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez t0m1 28-11-2007, 13:50, w całości zmieniany 1 raz
Cztery - marnowanie kasy państwowej na limuzyny, komórki i inne duperele było jest i będzie. Nie znam szczegółów przetargów o których piszecie. Chętnie poznam. Jakieś źródła?
Spokojnie, ile ten rząd działa? Tydzień? Cierpliwości... PiS przez dwa alta nie ruszył mieszkań, nie ruszył autostrad, nie ruszył podatków.
(...)
Ruszył autostrady. Ale jakoś tak nieciekawie i sad jednak wykazał nieważnosc postanowień pana ministra od infrastruktury. A miało byś szybciej, taniej i lepiej budowane przez ministra kolegów.
_________________ "Zresztą nieważne. Jest jak jest lepiej nie będzie. Potrenujemy."
Sierżant T. Tomczak
Foka zgryźliwi zwolenicy PIS. Czy to PIS w pierwszym zdaniu swojego spotu wyborczego mówił: Bezpieczeństwa na ulicach będą strzegli dobrze opłacani policjanci????
W Warszawie obecnie koncern shell podwyższył zarobki kasjerom na stacjach bezynowych do 1800zł. Tylko żeby ludzie pracowali.
Obecnie policjant przychodzacy do służby w Wawie dostaje ok 1300zł po kursie ok 1600zł, a to warszawa wiec jest dodatek stołeczny (290zł) a teraz wez 1300-290= bedziesz miał wynik pensji w innych miastach w kraju. Policjant zarabia ok 300-500zł mniej niz parcownik stacji bezynowej!!!!!
Co do lekarzy dam tylko jeden przyklad? Policjant moze odbierać nadpracowane godziny jako wolne. To jest norma (poztym nikt nigdy nie jest w stanie odebrac wszystkich nadgodzin-poprostu jest ich tyle)nikt policjantowi nie zapłaci za to. Lekarze natomiast optują za tym że za każdą nadgodzine nie chca wolnego tylko pieniadze. Dodatkowo za każdy dyzur dostaja ok.10zł/godzine dodtakowo w policji niektorzy maja ok 200nadgodzin pracy nikt im za to nie płaci nawet o tym nie pomysli. Policjant absolutnie nie dostanie zgody na dodatkowa prace- takie sa trendy wszystko co trzeba robic to kombinowac firmy na zony itp.. Lekarz który kształcił sie na koszt Panstwa min 6lat moze legalnie dorabiac i pracowac gdzie chce.
Wiem ze te przykłady są wyrwane z kontekstu i troche zniekształcaja obraz ale sa to fakty. Z ta policja i nowym sprzetem to tez foka sie rozpedziles.....ale o tym na PW jesli bedziesz mial ochote to zapraszam
Foka zgryźliwi zwolenicy PIS. Czy to PIS w pierwszym zdaniu swojego spotu wyborczego mówił: Bezpieczeństwa na ulicach będą strzegli dobrze opłacani policjanci????
Podał termin? ;) Chyba jesteśmy zbyt dorośli, żeby bezkrytycznie wierzyć w obiecanki jakiejkolwiek partii.
koala napisał/a:
W Warszawie obecnie koncern shell podwyższył zarobki kasjerom na stacjach bezynowych do 1800zł. Tylko żeby ludzie pracowali.
Obecnie policjant przychodzacy do służby w Wawie dostaje ok 1300zł po kursie ok 1600zł, a to warszawa wiec jest dodatek stołeczny (290zł) a teraz wez 1300-290= bedziesz miał wynik pensji w innych miastach w kraju. Policjant zarabia ok 300-500zł mniej niz parcownik stacji bezynowej!!!!!
Proszę, nie porównuj pracy w prywatnej firmie do służby. Policjant nigdy nie będzie tak dobrze zarabiał jak pracownik. Dużo widziałes w innych krajach policjantów mieszkających w apartamentach i jeżdżących drogimi samochodami?
koala napisał/a:
Policjant moze odbierać nadpracowane godziny jako wolne. To jest norma (poztym nikt nigdy nie jest w stanie odebrac wszystkich nadgodzin-poprostu jest ich tyle)nikt policjantowi nie zapłaci za to. Lekarze natomiast optują za tym że za każdą nadgodzine nie chca wolnego tylko pieniadze. Dodatkowo za każdy dyzur dostaja ok.10zł/godzine dodtakowo w policji niektorzy maja ok 200nadgodzin pracy nikt im za to nie płaci nawet o tym nie pomysli. Policjant absolutnie nie dostanie zgody na dodatkowa prace- takie sa trendy wszystko co trzeba robic to kombinowac firmy na zony itp.. Lekarz który kształcił sie na koszt Panstwa min 6lat moze legalnie dorabiac i pracowac gdzie chce.
Ja pracuję od 8 do 12h dziennie. Czasem w weekendy. Nikt mi nie płaci za nadgodziny, mimo, że prawo tego wymaga. No i co? I nic, inne sprawy powodują, że mimo wszystko nadal tu pracuję. Szczerze do bólu - nie odpowiada - odejdź ze służby i zmień pracę. A może idź na studia medyczne i już za jakieś 10-15 lat będziesz dobrym lekarzem (bo studia to tylko początek, jeszcze praktyki, staż). Wiem, że to brutalnie brzmi, ale wszędzie naświecie policja jest słabo opłacana, a w wielu również państwowa służba zdrowia leży i kwiczy i kto tylko ma kasę idzie do prywaciarzy.
Jak już mówiłem - były do wyboru dwie grupy, którym możnabyło "zrobić dobrze". Rząd jedną z nich wybrał i zobaczymy co z tego wyjdzie. Rozumiem Twoj żal, ale cóż można poradzić?
koala napisał/a:
Wiem ze te przykłady są wyrwane z kontekstu i troche zniekształcaja obraz ale sa to fakty. Z ta policja i nowym sprzetem to tez foka sie rozpedziles.....ale o tym na PW jesli bedziesz mial ochote to zapraszam
Mówiłem - to są moje subiektywne odczucia na podstawie kilku rozmów i doniesień prasowych. Nie muszą być zgodne z prawdą, ale prawdopodobnie są zgodne z odczuciami reszty społeczeństwa... A na tym w końcu opiera sie polityka.
Wysłany: 28-11-2007, 16:56
1. :D Nie mam teraz czasu na konstruowanie rozbudowanej odpowiedzi. Rzuciłeś wcześniej liczbę 4 mln. emigrantów, to chyba lekkie przegięcie? Jak nie to poproszę źródła. Wyszycy mają dochody z nieujawnionych źródeł? Aż 4 mln osób nie objęte umowami o unikaniu podwójnego opodatkowania? Żartujesz sobie chyba.
2.A ja chętnie słucham starszych kolegów bo jak młodszy kolega uważam że obetną podwyżkę słuzbom TYLKO dlatego że jedyna forma protestu na jaką się mogą funkcjonariusze zdobyć to czarne taśiemki na antenkach, albo odejście z roboty. To mniej przeszkadza niż białe miasteczko pod oknami, a Ci co mieli odejść już odeszli - reszta czeka do emerytury.
Czy uważasz że rzekome zamrożenie tej podwyżki to posunięcie właściwe? O jakiej kwocie mówimy? Jak to się przekłada na makroekonomię naszego państwa?
3. Fundusze reprezentacyjne w naszym wydaniu to były 2 tiry wódy w koszta. ty chcesz przedstawiać hasła czy prawidłowości?
O ile pamiętam to Bank Światowy [poszukam źródła, teraz nie mam go pod ręką] wymienił jako jeden z najważniejszych czynników atrakcyjności inwestycyjnej kraju poziom korupcji polityczno urzędniczej. Spadak tego wskaźnika w ostatnich 2 latach [spowodowany także powstaniem i działalnością CBA] podwyzszył nasza atrkacyjność a co za tym idzie przełożył się na wzrost inwestycji zagranicznych. Śmiało, jako starszy kolega na pewno szybko obalisz tą śmiałą tezę.
4 Wiem ale nie powiem. Pożyjemy zobaczymy. Jak powiedział Foka - dajmy im szansę, na razie rządzą tydzień. Zapowiadaja tylko dziwne posunięcia...
5. Nie jestem zgryźliwy. «taki, który często dokucza innym złośliwymi uwagami; też: świadczący o takim usposobieniu lub będący jego wyrazem»
Chcę tylko znleźć te punkty świadczące o niesamowitej różnicy pomiędzy starą ekipą a nową
6. Ale ja nikogo nie bronię. Uważam że rozważanie zamrożenia podwyżki dla Policji i nnych służb jest po prostu głupie. Szukanie oszczędności w tym miejscu i stawianie sprawy że albo oni albo lekarze to kpina.
Foka - jak rozumiem robisz PISowi zarzut o sfinalizowanie przetargów na śłużbowe auta dla różnych podmiotów na podstawie artykułów z Super Expressu i opinii ich politycznego przeciwnika. Ok.
Problem ze służbowymi autami polega w administracji na tym że bez względu kto jest u władzy autka są przypisane do ludzi, którzy ich po prostu nie potrzebują, za to Ci co potrzebują mają jedno na kilka działów. przynajmniej w tych podmiotach które znam.
Kontrolerzy sprawdzający 4 mln. zwrot vatu jadą z Łodzi do Zduńskiej Woli pociągiem :D
Foka gratuluje ci podejscia do merytorycznej dyskusji!!!!!!!!
Mogę odejsc ze służby....super podejscie już brakuje kilku tysiecy policjantów a wciąż zwalnia sie coraz wiecej. Powiem jeszcze aktulanie w jedenej ze szkół policjnych po zakonczeniu kursu czesc osob chce odejsc byle by dostali kwit o przeszkoleniu. Podejscie zajebiste nie chcesz mozesz odejsc a potem jak twoja zone/siostre okradna bedziesz czekał na przyjazd radiowozu nie 10min a 40min. Na przyjecie zgłoszenia na komendzie nie 30min tylko 3godziny.A jak ktos bedzie cie juz obsługiwał to beda to ludzie o watpliwej checi do pracy, slabo przeszkoleni bo ci ktorzy by potrafili pracuja juz gdzie inndziej!! Juz sa z tym problemy....
O czym ty Foka mówisz!!! Jak nie pisze o menadzerach z shella tylko o zwykłym kasjerze na stacji!!! Pokaz mi czy w w krajach UE np.Niemcy kasjer na stacji bezynowej zarabia wiecej niez policjant!!!! Wg. twojej teorii emeryt z ochrony Securitasu siedzacy w szkole winnien zarabiac wiecej niz policjant bo to przecierz prywatrny koncern!!! TO co mowisz to jest juz szczyt wszystkiego.
Co do lekarzy. Jesli ja moge tyle pracowac i ty możesz tyle pracowac a takze wiele innych osob to dlaczego lekarze nie moga??? Takie sa polskie realia.
I na koniec: WYJASNIJMY SOBIE JEDNO JA NIE CHE MIESZKAC W APARTAMENCIE, CHCIAŁBYM BYC W STANIE MIESZKAJAC W WAWIE ZAPŁACIĆ ZA MIESZKANIE (rate za kredyt+opłaty), KUPIC JEDZENIE, NALAC PALIWA DO SAMOCHODU, DOKONAC EWENTULANEYCH W NIM NAPRAW, POJSC DO KINA Z DZIECMI LUB NA BASEN,KUPIC IM LEKI JESLI SIE ROZCHORUJA . ZAPŁACIC ZA PRZEDSZKOLE, A GDY PRZYJDĄ WAKACJE WZIASC DWOJKE DZIECI I ZONE WYJECHAC Z NIMI NA WAKACJE!!!!!- nie moge tego zrobic nawet kiedy parcuje ja i zona!!!!!!czy to normalne???
to chyba nie sa zbyt wielkie wymagania jak na uczciwego człowieka ktory pracuej w Państwowej firmie. Czasami nadstawiajac dupsko.
Acha jeli poprzedni rzad obiecywał mi podwyżke od nowego roku a obecny mówił mi o dobrych płacach a teraz zabiera obiecane podwyzki to poprostu mnie oszukał
1. :D Nie mam teraz czasu na konstruowanie rozbudowanej odpowiedzi. Rzuciłeś wcześniej liczbę 4 mln. emigrantów, to chyba lekkie przegięcie? Jak nie to poproszę źródła. Wyszycy mają dochody z nieujawnionych źródeł? Aż 4 mln osób nie objęte umowami o unikaniu podwójnego opodatkowania? Żartujesz sobie chyba.
Mysle, ze ta liczba jest wyzsza niz 4mln. Osoby, ktore wpadna w podwojne opodatkowanie to chocby wszyscy ci, ktorzy posluguja sie polskim paszportem a osiagali dochody w UK czy w USA. Pomijajac ostatnia fale emigracyjna (po wstapieniu Polski do UE) jest w tych krajach rzesza ludzi ktorzy wyemigrowali wczesniej, samej poloni w USA chyba bedzie. Jak chcesz moge poszuakc w necie odpowiednich cyfr. Wielu z nich ustawilo sie juz do dzisiaj i chetnie wrociliby do PL ale pojawia sie pytanie ujawniac czy ryzykowac? I to raczej na nich wskazywac ma w moim mniemaniu amnestia podatkowa. Ci ktorzy wyjechali 5 lat temu specjalnie nie zdarzyli sie dorobic do tego czasu.
Cytat:
Fundusze reprezentacyjne w naszym wydaniu to były 2 tiry wódy w koszta. ty chcesz przedstawiać hasła czy prawidłowości?
O ile pamiętam to Bank Światowy [poszukam źródła, teraz nie mam go pod ręką] wymienił jako jeden z najważniejszych czynników atrakcyjności inwestycyjnej kraju poziom korupcji polityczno urzędniczej.
Nawet jezeli, to ktos ta wodke musial wyprodukowac, ktos przetransportowac, ktos sprzedac, ktos usunac odpadek...itd przychod dla panstwa jest?
Korupcja jest tylko jednym z czynnikow wplywajacych na atrakcyjnosc danego kraju. Bo jesli jest inaczej gdzie sa te wszystkie inwestycje w naszym kraju? Czemu przegrywamy te rozdanie z Czechami, Slowakami i Wegrami. Czemu to u nich powstaja duze oddzialy, ktore maja rzeczywisty wplyw na redukcje bezrobocia i przychody budzetowe, a u nas otwiera sie male przedstawicielstwa, pokazujace jedynie, ze firmy tez sa dostepne w Polsce? Czy korupcja to jedyny znaczacy czynnik, czy chociaz bardzo wazny czy moze sondaze sa oderwane od rzeczywistosci? Czy CBA zmienilo sposob pracy urzednikow, uproscilo procesy decyzyjne i procedury? Nie. Akcje CBA to wierzcholek gory lodowej i niestety ale to biuro nie jest panaceum na polskie lapowkarstwo. Choc spektakularnie wyglada w mediach nie jest to tak cudowny srodek.
Cytat:
Ale ja nikogo nie bronię. Uważam że rozważanie zamrożenia podwyżki dla Policji i nnych służb jest po prostu głupie. Szukanie oszczędności w tym miejscu i stawianie sprawy że albo oni albo lekarze to kpina.
Komus trzeba zabrac, zeby sie bilans zgadzal. Jak nie resort ani lekarze to kto, moze emeryci? Im juz nie dlugo zostalo to sie nie nacierpia. Albo zolnierze. Genialne! Przeciez wojna i tak nie wybuchnie to co z tego, ze pojda gdzie indziej.
W koncowce Twojej wypowiedzi, tym co dotyczy aut sluzbowych, znajduje z Toba wspolny jezyk i nie bede z tym polemizowal.
Foka gratuluje ci podejscia do merytorycznej dyskusji!!!!!!!!
A nie jest? To, że mam inne zdanie od Twojego nie znaczy, że nie jest merytoryczna.
Pliz, 3 wykrzykniki wystarczą, to nie Onet.
koala napisał/a:
Mogę odejsc ze służby....super podejscie już brakuje kilku tysiecy policjantów a wciąż zwalnia sie coraz wiecej. Powiem jeszcze aktulanie w jedenej ze szkół policjnych po zakonczeniu kursu czesc osob chce odejsc byle by dostali kwit o przeszkoleniu. Podejscie zajebiste nie chcesz mozesz odejsc a potem jak twoja zone/siostre okradna bedziesz czekał na przyjazd radiowozu nie 10min a 40min. Na przyjecie zgłoszenia na komendzie nie 30min tylko 3godziny.A jak ktos bedzie cie juz obsługiwał to beda to ludzie o watpliwej checi do pracy, slabo przeszkoleni bo ci ktorzy by potrafili pracuja juz gdzie inndziej!! Juz sa z tym problemy....
Parafrazując. Lekarze mogą wyjechać za granicę do lepiej płatnych zajęć albo ogólnie odejść ze szpitali (co wielu zrobiło). A potem jak twoja zona/siostra będzie chora to będziesz jechał 200km do lekarza albo czekał w kolejce 3 miesiące. Jak widzisz ten kij ma dwa końce.
Powtórzę po raz kolejny w tej dyskusji - obie grupy zawodowe mają rację i obu się należy, ale z pustego i Salomon nie naleje. Rząd musiał wybrać jedną z tych grup. Wybrał nie Twoją i dlatego podchodzisz do dyskusji tak emocjonalnie. Gdyby wybrał drugą to na forum medycznym podobnie by się oburzali lekarze.
koala napisał/a:
Co do lekarzy. Jesli ja moge tyle pracowac i ty możesz tyle pracowac a takze wiele innych osob to dlaczego lekarze nie moga??? Takie sa polskie realia.
Pracują. Znajmy lekarz póki był na stażu i miał 1/10 etatu miał czas na wyjście na piwo, na spotkanie się... Od 2 lat go na czy nie widziałem, bo zrobił specjalizację i zaczął pracować jak normalny lekarz. Teraz nie ma czasu na nic. Weź pod uwagę, że lekarzowi, podobnie jak nauczycielowi, praca nie kończy się za furtką szpitala. W domu też co nieco musi robić.
koala napisał/a:
CHCIAŁBYM BYC W STANIE MIESZKAJAC W WAWIE ZAPŁACIĆ ZA MIESZKANIE (rate za kredyt+opłaty), KUPIC JEDZENIE, NALAC PALIWA DO SAMOCHODU, DOKONAC EWENTULANEYCH W NIM NAPRAW, POJSC DO KINA Z DZIECMI LUB NA BASEN,KUPIC IM LEKI JESLI SIE ROZCHORUJA . ZAPŁACIC ZA PRZEDSZKOLE, A GDY PRZYJDĄ WAKACJE WZIASC DWOJKE DZIECI I ZONE WYJECHAC Z NIMI NA WAKACJE!!!!!- nie moge tego zrobic nawet kiedy parcuje ja i zona!!!!!!czy to normalne???
Nie, ale w takim żyjemy kraju. Ja zarabiam nienajgożej (domniemam, że lepiej niż Ty), mieszkam w Gdańsku, a nie stać mnie na 30-kilkumetrową kawalerkę tutaj. Samochód kupiłem 10 letni na raty, jeżdżę póki się nie rozpadnie. Sory, ale tak na prawdę teraz jest okres przejściowy po PRLu, a nie w latach 90tych - masz dostęp do wszystkiego co na zachodzie, tylko to wszystko kosztuje tyle co na zachodzie, a zarobki mam polskie. I przez najbliższe kilka lat na pewno nic się nie zmieni.
Wysłany: 28-11-2007, 18:48
Czekaj czekaj kolego. Umowe o unikaniu podwójnego opodatkowania z USA mamy o 1978r.
Ty mówisz o abolicji związanej z osiąganiem dochodów za granicą tak?
Mi chodziło o zmniejszenie stawki podatki od dochodów z nieujawnionych źródeł w stawce 75% bodajże na normalną progresywną. Teraz klar? Odsyłam do wczorajszej Rzepy...
Wytłumacz mi starszy kolego o co Ci chodzi. Fundusz reprezentacyjny służył głownie kupowaniu różnych drogich rzeczy i wódy na firme, żeby było taniej i raczej to nie generowało państu zysku.
Reklama o ile mnie pamięć nie myli nadal może być wrzucana w koszta, tak? Jest to w podręczniku do makroekonomii?
Owszem wiele czynników wpływa na atrakcyjność inwestycyjną. Korupcja to nie tylko patologia jak twierdziłeś, ale także ważny czynnik przy określaniu atrakcyjności inwestycyjnej kraju. Dobrze opłacana służba antykorupcyjna z poparciem rządu to zawsze dobre posunięcie. Ty twierdzisz że oni nic nie zrobili, a ja się z tobą nie zgadzam w tej kwestii.
Przełożyło się to wzrost inwestycji zagranicznych co nie znaczy że nagle mamy tu zagłębie Ruhry. Czynniki przez które przegrywamy walkę o inwestycje są różne, ale to akurat nie ma nic wspólnego z tym o czym ja mówię.
Nie mam szczerze mówiąc pojęcia jak działa departament opiniujący zmiany w prawie w CBA, może dobrze, może źle. Pozostaje mieć nadzieję że Julia Pitera znajdzie wszystkie luki i je zatka tak żeby nei było jak brać łapówek
Cytat:
Komus trzeba zabrac, zeby sie bilans zgadzal. Jak nie resort ani lekarze to kto, moze emeryci? Im juz nie dlugo zostalo to sie nie nacierpia. Albo zolnierze. Genialne! Przeciez wojna i tak nie wybuchnie to co z tego, ze pojda gdzie indziej.
Moja podstawowa wiedza o ekonomii obejmuje także to co powiedziałeś.
Postawie nawet śmielszą tezę - kasa nie pójdzie ani do policji ani do lekarzy. Ma zmniejszyć deficyt. Koniec kropka. W służbie zdrowia sytuacja ma się pogarszać żeby usprawiedliwić później szybką ,dziurawą i złodziejską prywatyzację. Taka jest moja prognoza i obym się mylił.
W tej chwili w Policji jest dramat i ma być gorzej. To nie jest właściwe pole do szukania oszczędności.
edit: Najgorsze jest to że obiecali a są plotki że nie dadzą. Policjanci powinni zarabiać tyle żeby mieć odwagę spojrzeć żonie w oczy, bo to że ona zarabia więcej to jest prawie pewne. Ciekawe ilu nie złożyło jeszcze wymówień właśnie ze względu na podwyżkę.
Tak mowilem, myslalem o amnesti na podatek od dochodow uzyskiwanych zagranica. Zle Cie zrozumialem. Rzepy nie czytam, bo nie ma jej u mine w kiosku na rogu, a w kolejce do pracy nie mam internetu.
Odkad pamietam alkohol byl wyjety z funduszu reprezentacyjnego. I zakazdym razem gdy organizowane bylo zarcie dla klientow, hanlowcow etc. nie wchodzil w koszta.
Jest kilka glownych czynnikow, wymienmy je pokolei: koszty pracy/produkcji, przejrzystosc prawa podatkowego, dostepnosc wykwalifikowanych kadr, poziom korupcji. Zakladam, ze to 4 glowne czynniki, zgodzisz sie ze mna czy chcesz cos dopisac? Poziom korupcji to 25%, jezeli przyjmiemy ze te czynniki wplywaja w jednakowych proporcjach (w co watpie, vide lobbing). Koszty pracy w Polsce dla koncernow nie sa ani niskie ani wysokie, sasiedzi maja nizsze ale nas jest 38mln i jeszcze nie wszystkie kadry wyjechaly. Przejrzystosc prawa podatkowego... sam chyba wiesz, ze Polska ma jeden z najbardziej skomplikowanych systemow podatkowych. Dodatkowo bolaczka calego systemu prawcego w naszej ojczyznie jest to, ze przepisy nie stanowia tylko sa interpretowane przez urzednikow. Co tworzy nam niezly burdel i wystrasza nawet najwiekszych. O kadrach juz pisalem. Jest dobrze, duzo nas i dobrze wyedukowani... dlatego tak latwo sie sprzedac na drugim przegu Odry. Korupcja... pewnie ze to jest problem. Ale bardziej niz korporacje dotyczy on zwyklych mieszkancow. Korporacje licza sie z tym, ze kto smaruje ten jedzie.
Wlasnie plotki chodza ze nie dadza. Wiec gdaczemy jak przekupki na rynku i kruszymy kopie, z powodu o plotki. Wszak to zajecie godne wojownikow.
Czy tylko ja mam wrazenie, ze czas to zakmnac i otworzyc gdy plotka sie zmaterializuje?
Czas operacyjny 4 godziny. Potem juz nie bedzie mozna nic dopisac do watku.
Wysłany: 28-11-2007, 20:16
Akurat na podatkach znam się trochę lepiej niż na ekonomii i musze się z Tobą zgodzić, chociaż zmiany z lipca pchnęły sprawy w leszpą stronę.
Zażyłeś mnie z tą wódą teraz. Sprawdze...
Co do korupcji przyzałeś mi w sumie rację Korupcja to coś więcej niż patologia do likwidowania. Krzyczenie o tym że powołuje się super służbe antykorupcyjną dobrze opłaconą i z szerokimi uprawnieniamii i poparciem rządu [a także najlepiej by było żeby też opozycji] to mądre posunięcie. Obie strony niestety wykorzystąły ją do bicia się nawzajem co nie znaczy że nie miała ona sukcesów.
Fajna dyskusja, ale chyba trzbea poczzekać na konkrety.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum