Wysłany: 26-09-2007, 18:47 Podejrzany o korupcję wyskoczył przez okno
Podejrzany o korupcję wyskoczył przez okno
Podejrzewany o korupcję 39-letni radny powiatowy z Łowicza podczas przeszukania mieszkania przez policję wyskoczył przez okno z czwartego piętra. Mężczyzna ze złamaniami nóg i miednicy trafił do szpitala.
Okoliczności i przebieg zdarzenia wyjaśniają policjanci z wydziału kontroli Komendy Wojewódzkiej w Łodzi - poinformowała rzeczniczka łódzkiej policji podinsp. Magdalena Zielińska. Sprawę bada także łódzka prokuratura okręgowa.
Według wstępnych ustaleń, mężczyzna wyskoczył przez okno wykorzystując moment, gdy po zatrzymaniu policjanci na chwilę zdjęli mu kajdanki, by mógł się ubrać przed przewiezieniem do prokuratury. Rano policjanci na polecenie miejscowej prokuratury rejonowej mieli zatrzymać dziewięć osób w związku ze śledztwem dotyczącym korupcji przy przydziale lokali komunalnych w Łowiczu.
Wśród zatrzymanych miał być 39-letni radny, wobec którego wydano zarządzenie o zatrzymaniu i przymusowym doprowadzeniu do prokuratury. Według śledczych, mężczyzna jest podejrzany o płatną protekcję związaną z pośrednictwem, w zamian za korzyści majątkowe, w załatwianiu spraw związanych z przydziałem mieszkań komunalnych. Grozi mu za to do 8 lat więzienia. Według policji, mężczyzna mógł przyjąć nawet kilkanaście łapówek, które jednorazowo sięgały od kilku do kilkunastu tysięcy złotych.
Jak nieoficjalnie dowiedziała się PAP ze źródeł w policji, samorządowiec to Dariusz M., b. radny miejski w Łowiczu, a obecnie radny powiatowy. Jest on też zastępcą dyrektora łowickiego MOPS-u.
Według Zielińskiej policjanci podczas akcji, która rozpoczęła się o godz. 6 rano, weszli do kilku mieszkań na terenie Łowicza i zatrzymali w sumie osiem osób - wśród nich radnego. Dziewiąta podejrzana osoba sama później stawiła się w prokuraturze.
Po godz. 9 zatrzymany 39-latek wyskoczył przez okno z czwartego piętra budynku. W wyniku upadku mężczyzna doznał złamania obu nóg i miednicy. Został przewieziony do szpitala.
Mężczyzna jest przytomny i pozostaje do dyspozycji łowickiej prokuratury. W czwartek biegli lekarze zdecydują czy mogą być prowadzone czynności z jego udziałem - powiedział w środę po południu PAP rzecznik łódzkiej prokuratury okręgowej Krzysztof Kopania.
W trakcie zdarzenia w mieszkaniu było trzech funkcjonariuszy. Zielińska dodała, iż z ich relacji wynika, że podczas zatrzymania mężczyzna zachowywał się spokojnie i nie utrudniał przeszukania. Okoliczności zdarzenia bada policja, ale także i prokuratura. - Prokuratura w odrębnym postępowaniu będzie badać prawidłowość działań związanych z przeszukaniem mieszkania i zatrzymaniem Dariusza M. - wyjaśnił Kopania.
Inne osoby podejrzane w tej sprawie zostały po przesłuchaniu zwolnione do domu. Prokuratura przedstawiła im zarzuty wręczania korzyści majątkowych w zamian za załatwienie spraw związanych z przydziałem lokali komunalnych. Najwyższa kwota łapówki - według śledczych - wynosiła 7,5 tys. zł. Prokuratura zastosowała wobec podejrzanych poręczenia majątkowe, zakaz opuszczania kraju i dozór policji. Dwie kolejne osoby będą przesłuchiwane w czwartek.
To jest wlasnie kolejny przykład że jesli organy scignia pobłażają zatrzymanym tak to sie konczy a potem czyja to winna... tak było w sprawie Blidy i tak jest tym w przypadku.
Zatrzymany to zatrzymany uprwanienie daje możliwośc uzycia SPB w postaci kajadanek i nie powinno byc od tego zadnych ustępstw na ubranie na osbonosci itp.
Ale oczywiscie nasze panstwo jest tak skonstruowane ze jesli wszytsko zrobi sie dobrze patrz: sprawa czarzasetgo to organ scigania oskarza sie ze byl zbyt brutalny.
Pomógł: 9 razy Dołączył: 21 Gru 2004 Posty: 250 Skąd: Południe
Wysłany: 27-09-2007, 19:21
Witam!
Generalnie masz rację, ale wszelkie generalizowanie oznacza większe lub mniejsze uproszczenie.
Samobójstwo czy usiłowanie samobójstwa podczas zatrzymania jest związane z tym, że obecnie jest taka moda, że najpierw aresztuje się człowieka, niszczy się go i ogłasza się przestępcą, a potem dopiero stawia mu się zarzuty. Oczywiście to wszystko w imię "walki z korupcją".
Swoją drogą zarzuty nie są chyba jakieś straszne, skoro
Cytat:
Prokuratura zastosowała wobec podejrzanych poręczenia majątkowe, zakaz opuszczania kraju i dozór policji.
Generalnie masz rację, ale wszelkie generalizowanie oznacza większe lub mniejsze uproszczenie.
Samobójstwo czy usiłowanie samobójstwa podczas zatrzymania jest związane z tym, że obecnie jest taka moda, że najpierw aresztuje się człowieka, niszczy się go i ogłasza się przestępcą, a potem dopiero stawia mu się zarzuty. Oczywiście to wszystko w imię "walki z korupcją".
.
Witam
Nie obraz sie ale to co napisales to jest dopiero uproszczenie. Był taki jeden przypadek, zgadzam sie z tobą całkowicie. Tylko czy nawet takie postepownie jesli sie jest niewinnym skłoniło by cie do podjęcia próby samobójczej?? Mnie np. nie!!! Wolał bym bronić sie przed Sadem. Zastanawiam sie wogule czy możemy mówić o czymś takim jak moda na smobójstwa
Jesli chodzi o korupcje to faktem jest ze wśród krajów UE nie zajmujemy juz ostaniego miejsca tylko dla tego ze dołaczyła do nas bługaria i rumunia to oczyms swiadczy.
Pozatym tak naprawde w poprzednim poscie chodziło mi raczej o uprawnienia jakie można stosować zgodnie z prawem przez organy scigania. W tym kontekscie nie bardzo chodziło mi o to w jaki sposób wykorzystuja to politycy
Wysłany: 30-09-2007, 09:50
Witam!
Nie chcę polemizować na temat korupcji etc. Chciałem tylko zwrócić uwagę na fakt, że ostatnio jest to najczęściej walka medialna i wydawanie wyroków na konferencjach prasowych nim zrobi to sąd. Człowiek oskarżony (pomijam czy słusznie czy też nie) ma wobec całego aparatu państwa tak nikłe możliwości, że w skrajnym przypadku jak widać posuwa sie aż do samobójstwa (czy też próby samobójczej). Moim zdaniem jest to spowodowane brakiem zaufania do organów ścigania oraz strachem przed niemożnością obrony. Głośne zatrzymania oraz konferencje prasowe zaraz po nich potwierdzają to.
Cytat:
Tylko czy nawet takie postepownie jesli sie jest niewinnym skłoniło by cie do podjęcia próby samobójczej?? Mnie np. nie!!! Wolał bym bronić sie przed Sadem.
Mnie też nie i też wolałbym stanąć przed sądem.
Zauważ tylko, że są różni ludzie. Jedni będą uparcie dowodzić swojej niewinności. Może się zdarzyć, że człowiek zastraszony metodami postępowania prokuratury, które zobaczył w TV (oskarżenia dra G., sprawa Blidy, zatrzymanie Kaczmarka, Netzla i Kornatowskiego, zatrzymanie jakiegoś lekarza-generała itp) stwierdzi, że nie zniesie takiego upokorzenia i jedynym wyjściem, które pozwoli mu to ominąć jest samobójstwo.
Cytat:
Pozatym tak naprawde w poprzednim poscie chodziło mi raczej o uprawnienia jakie można stosować zgodnie z prawem przez organy scigania. W tym kontekscie nie bardzo chodziło mi o to w jaki sposób wykorzystuja to politycy
Wiekszosci mamy to samo zdanie. Jesli ma cos dodac jesli chodzi polityków a raczej zatrzymanych wplywowych ludzi ostatnio wszystko tlumacza tym ze jest nagonka polityczna na nich i zadaja ujawnienia elementow postepownia przygotowawczego (wiadomo jesli wie sie jakie informacje ma przeciwnik latwiej sie bronic).
Z drugiej zas strony jelsi cos prokuratura ujawni to podnosi sie wrzawa jak tak mozna, to lamanie podstawowych zasad postepowania przygotowawczego (tak bylo ws. Kornatowskiego i Kaczmarka).
Ale oczywiscie zgadzam sie z toba od wydawania wyrokow jest sad a nie minister czy premier- Jesli chodzi o moje zdanie to wstyd mi ze komendant Polskiej policji rozmwia grypsera z ministrem spraw wewnetrznych....reszty mozna sie domyslic............
Pomógł: 2 razy Wiek: 68 Dołączył: 07 Maj 2005 Posty: 267 Skąd: Polska
Wysłany: 30-09-2007, 15:38
Victor, wybacz stary, ale bzdury piszesz.
Ten s****syn, którego broni połowa mediów zwany też lekarzem Mirosławem G. w czasie rozmowy telefonicznej, która została nagrana wspominał o tym że popełnił zabójstwo.
Sąd nie zezwolił na wykorzystanie taśmy jako dowodu ponieważ podsłuch został zarejstrowany na sprawę korupcyjną a nie na zabójstwo.
Zawsze można w stosunku do "autorytetów" przyłapanych na przestępstwie użyć argumentu że niszczy się człowieka.
Można nie lubić rządu, polityków itp. ale nie dajmy się zwariować.
Wysłany: 30-09-2007, 20:36
Szczep napisał/a:
Ten s****syn, którego broni połowa mediów zwany też lekarzem Mirosławem G. w czasie rozmowy telefonicznej, która została nagrana wspominał o tym że popełnił zabójstwo.
Sąd nie zezwolił na wykorzystanie taśmy jako dowodu ponieważ podsłuch został zarejstrowany na sprawę korupcyjną a nie na zabójstwo.
Nie ja ani nie Ty jesteśmy od kwestionowania wyroku sądu, nie? Może on nam się podobać lub nie i tyle.
Szczep napisał/a:
Zawsze można w stosunku do "autorytetów" przyłapanych na przestępstwie użyć argumentu że niszczy się człowieka.
Szczep, jest mała rożnica. Różnica pomiędzy wyrokiem sądu, a wyrokiem wydanym przez ministra na konferencji prasowej. Wyrok sądu to "prawo". Wyrok ministra na konferencji prasowej to niszczenie obywatela.
Pomógł: 2 razy Wiek: 68 Dołączył: 07 Maj 2005 Posty: 267 Skąd: Polska
Wysłany: 30-09-2007, 21:12
Nie podchodźmy do wyroków sądu jak do prawdy objawionej. Znamy uzasadnienie to możemy dyskutować.
Tobie chodzi o to że Ziobro mówił jakby faceta już skazano i wg. Ciebie to jest jakiś wielki problem bo prawdopodobnie nie lubisz tej opcji politycznej. Mam rację? Jak minister narusza dobra osobiste obywatela obywatel może go pozwać.
Mnie chodzi o to że ze względu właśnie na Ziobrę niejako wybiela się przestępcę w imię doraźnego intersu politycznego. Poczekajmy na wyrok.
Wysłany: 30-09-2007, 23:06
Szczep napisał/a:
Tobie chodzi o to że Ziobro mówił jakby faceta już skazano i wg. Ciebie to jest jakiś wielki problem bo prawdopodobnie nie lubisz tej opcji politycznej. Mam rację?
Tak, nie lubię tej opcji politycznej.
Tak, rzucanie przez Ministra Sprawiedliwości wyroku bez sądu uważam za wielki problem.
Gdyby Minister Sprawiedliwości był z innej opcji politycznej a postąpił tak samo, miałbym identyczne zdanie na ten temat.
Szczep napisał/a:
Mnie chodzi o to że ze względu właśnie na Ziobrę niejako wybiela się przestępcę w imię doraźnego intersu politycznego. Poczekajmy na wyrok.
Nie wybielałem nikogo, ani nie odnosiłem się do stawianych zatrzymanemu zarzutów, ale do formy osądzania obywatela przez osoby publiczne do tego niepowołane.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum