Podano powody porażki ws. ekstradycji Mazura
- To były między innymi błędy prokuratorsko-policyjne, jeśli chodzi o zabezpieczenie miejsca zbrodni. Były także błędy w których tle była brudna polityka - powiedział Zbigniew Ziobro. – Jestem jak najdalej od formułowania oskarżeń, ale stwierdzam, że kierownictwo jednej z prokurator nalegało na wypuszczeni Edwarda Mazura – dodał, podkreślając, że "jeden z prokuratorów uzyskał awans za czasów rządów PO".
- W czasach rządów PiS chcieliśmy skłonić władze USA do uruchomienia procesu ekstradycyjnego. Edwarda Mazura. Prokuratorzy amerykańscy już na początku powiedzieli nam jednak, że pewne nieprawidłowości mogą zaważyć na losach naszego wniosku – oświadczył Ziobro. – Stracono wielką szansę, gdy zatrzymano Mazura w kraju; został on jednak wypuszczony i następnie uciekł z Polski; teraz już do naszego kraju dobrowolnie nie wróci - dodał eurodeputowany PiS.
Jak podkreślił Ziobro, sprawa zabójstwa gen. Marka Papały i porwania iż zabójstwa Krzysztofa Olewnika, powinny być przykładami do "wyciągnięcia odpowiednich wniosków" przez polskie władze.
Pierwsi oskarżeni w sprawie Papały
Jak dowiedział się serwis tvp.info, boss mafii pruszkowskiej Andrzej Z. ps. Słowik i cyngiel gangu Ryszard B. to pierwsi oskarżeni w sprawie zabójstwa generała Marka Papały. Warszawska prokuratura apelacyjna zakończyła pierwszy wątek trwającego ponad 10 lat śledztwa.
Andrzej Z. odpowie za podżeganie do zabójstwa gen. Marka Papały, a Ryszard B. za współudział w zbrodni. Prokuratura skierowała już do sądu akt oskarżenia w tej sprawie. Nie chce jednak na razie ujawniać szczegółów. Według informacji portalu tvp.info Ryszarda B. obciążają m.in. zeznania śląskiego gangstera Janusza T. ps. Krakowiak, a także kilku innych świadków. Andrzej Z. ps. Słowik sam przyznał się do rozmów z Edwardem Mazurem na temat wynajęcia killera, który byłby gotów zabić byłego szefa policji. W czasie śledztwa wyszło też na jaw, że Edward Mazur miał rzekomo zlecić pobicie jednego ze swoich znajomych. To właśnie Mazur jest zdaniem prokuratury mózgiem spisku na życie Papały.
Pomógł: 1 raz Wiek: 25 Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 336 Skąd: Polska
Wysłany: 12-11-2009, 11:24
Słyszałem że Pan M. był swego czasu funkcjonariuszem Departamentu I MSW i po upadku komuny wyjawiał wiele ciekawostek USA. Nie wiem ile jest w tym prawdy (słyszałem to jako plotkę) ale może to stanowić rzeczywisty powód porażki ekstradycji.
_________________ Dulce et decorum est pro patria mori
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum