Kreml nie ma wątpliwości, że zatrzymany w Warszawie Czeczen Boris A. to Alikhan M., który chciał zabić wicemera Moskwy. Ale polski sąd odrzucił wniosek o ekstradycję. "Gdyby mnie wydano, byłbym tam zamordowany" - mówi z ulgą oskarżony Czeczen.
Akcja zatrzymania Czeczena w październiku była doskonale zaplanowana. Policja spodziewała się, że jest uzbrojony i może się nie poddać bez walki. Szczególnie, że ciążyły na nim poważne zarzuty. Miał wziąć udział w zamachu na wicemera Moskwy w 2002 roku. Josif Ordżonikidze przeżył, ale zginął jego kierowca. Czeczen był oskarżony też między innymi o nielegalne posiadanie broni, fałszerstwa i udział w gangu.
Boris A., czy też jak utrzymuje prokuratura Alikhan M. wpadł na warszawskim Marymoncie na początku października. Na swoje nazwisko miał wystawione dokumenty. Ale policja podejrzewała, że były sfałszowane.
Jednak zamiast międzynarodowego sukcesu i przekazania zamachowca do Moskwy, dzisiaj warszawski Sąd Okręgowy wypuścił go z aresztu. Zapobiegł też ekstradycji Czeczena do Rosji. Sędzia ocenił, że materiały przesłane przez Rosję "nie zasługują na miano materiału dowodowego".
Dodatkowo polski biegły z dziedziny pisma porównawczego stwierdził, że podpis na ściągniętym z Rosji wniosku o paszport Alikhana M. nie został wykonany ręką Borisa A.
Czeczen twierdzi, że ta decyzja sądu uratowała mu życie. "Gdyby mnie wydano, byłbym tam zamordowany" - powiedział w sądzie.
Od wyroku może się jeszcze odwołać Prokuratura Okręgowa w Warszawie, która w tym postępowaniu reprezentuje stronę rosyjską.
Jak można? Wiem, młody to zdziwiony no ale.... Przeklinanie na forum jest zabronione więc powstrzymam się od komentarza...
No wiesz, można, bo mamy niezależne i niezawisłe sądy....wolałbyś, żeby wogóle sąd nie rozpatrywał tej sprawy i wątpliwości tylko gościa do wora, i pocztą do Rosji?
Pomógł: 11 razy Wiek: 22 Dołączył: 25 Mar 2005 Posty: 944 Skąd: z Polski
Wysłany: 29-06-2009, 13:14
Jak podał Onet, był u nas wcześniej karany za bójkę z użyciem niebezpiecznego narzędzia. Onet , powinno to być wzięte pod uwagę - na jego niekorzyść, i w żadnym wypadku w takich okolicznościach nie powinien dostać azylu.
Jeśli jest rzeczywiście niewinny-niech go nie wydają,ale nie zdziwiłbym się,jeśli za jakiś czas znowu będziemy mieli z tym Panem do czynienia,ale już w Afganistanie.Ktoś może stwierdzić,że posunąłem się z tym przykładem za daleko,ale dochodziły informacje od chłopaków z SKW,że Czeczeńców do Afganowa napływa coraz więcej i nie są to "młodzi gniewni" lecz starzy wyjadacze,którzy praktyki nabyli już na własnym terenie walcząc przeciw Rosjanom.
Trzeba sobie powiedzieć wprost,że z chwilą wejścia Polaków do koalicji przeciw talibom,starzy czeczeńscy rebelianci nie mają już nas za braci,jak starają się Nas przekonać Human Right Watch,fundacje helsińskie itp.
Jasne, że możemy mieć z nim problem, choć większe prawdopodobieństwo jest takie, że będzie się bawił w bandytkę. Jak nie u nas, to gdzieś w Europie. Ale wiesz, faktycznie trochę za daleko pojechałeś.....wszystko jest możliwe, ale do decyzji sądu ma się to nijak.
Pomógł: 12 razy Wiek: 47 Dołączył: 13 Sie 2005 Posty: 260 Skąd: Shangri - La
Wysłany: 29-06-2009, 23:19
Gurdip napisał/a:
Trzeba sobie powiedzieć wprost,że z chwilą wejścia Polaków do koalicji przeciw talibom,starzy czeczeńscy rebelianci nie mają już nas za braci,jak starają się Nas przekonać Human Right Watch,fundacje helsińskie itp.
Też nowina... Jakbyście nie wiedzieli, to "polski specnaz" jest gorszy od "rosyjskich okupantów", morduje czeczeńskie niemowlęta, kradnie i torturuje Czeczeńców w Polsce. To "pozdrowienia" prosto z Kavkazcenter:
http://www.kavkazcenter.c.../13/40172.shtml
Dla nie znających rosyjskiego:
Tytuł - Польский спецназ убил двух чеченских младенцев и украл 200 злотых - "Polski specnaz zamordował dwójkę czeczeńskich niemowląt i ukradł 200 złotych"
Z artykułu:
5-летнего мальчика по имени Адам, который испугавшись вышел из своей комнаты, схватил польский спецназовец и приставил к его голове пистолет. Затем, дика крича на ребенка, пнул его ногой и швырнул обратно в комнату.
Pięcioletniego chłopczyka imieniem Adam, który wystraszony wyszedł ze swojego pokoju, złapał polski specnazowiec i przystawił mu pistolet do głowy. Po czym krzycząc dziko na dziecko, kopniakiem wrzucił go z powrotem do pomieszczenia.
Спецназовцы беспрерывно орали, угрожая всех расстрелять. Четыре женщины, трое из которых были беременны, потеряли сознание. К ним долгое время никого не подпускали. По уточненным данным у двоих из них случился выкидыш.
Specnazowcy nieustannie krzyczeli grożąc, że wszystkich rozstrzelają. Cztery kobiety z których trzy były w ciąży, straciły przytomność. Przez długi czas nikogo do nich nie dopuszczano. Wg dokładnych informacji dwie z nich poroniły.
Таким образом, два чеченских младенца были демонстративно убиты польским спецназом. Одна из женщин до сих пор лежит в больнице с сердечным приступом.
W ten sposób polski specnaz zabił demonstracyjnie dwójkę czeczeńskich niemowląt. Jedna z kobiet do teraz znajduje się w szpitalu z powodu ataku serca.
Ничего не объясняя, польский спецназ схватил трех беженцев мужчин — Умарпашаева Рухмана, Исакова Салмана, Бичаева Аслана, и тут же принялся их жестоко избивать.
Nie wyjaśniając niczego, polski specnaz zatrzymał trzech uchodźców ( nazwiska) i zaczął ich bezlitośnie maltretować.
Через несколько часов откровенно трусливого беспредела (потому что только трусы могут вести себя так паскудно с женщинами, детьми и безоружными людьми), польский спецназ захватил в заложники трех беженцев и спешно покинул лагерь.
Po kilku godzinach jawnego, tchórzliwego bezprawia ( bo tylko tchórze mogą tak paskudnie zachowywać się wobec kobiet, dzieci i nieuzbrojonych ludzi), polski specnaz wziął jako zakładników trzech uchodźców i pospiesznie opuścił obóz.
После ухода польских спецназовцев обнаружилось, что в одной из комнат они украли у женщины-беженки 200 злотых.
Po wyjściu polskich specnazowców okaząło się, że z jednego z pokoi ukradli oni 200 złotych kobiecie - uchodźczyni.
Все трое подверглись жесточайшим избиениям. Двое из заложников до сих пор находятся в тяжелейшем состоянии, и возможно останутся инвалидами.
Wszyscy trzej ( zakładnicy) zostali poddani bezlitosnemu biciu/ torturom. Dwóch z nich do dzisiaj znajduje się w ciężkim stanie i może zostać inwalidami.
Очевидно, представители чеченского правительства предпримут соответствующие действия, что бы привлечь к суду эту свору трусливых убийц.
Oczywiście, przedstawiciele rządu czeczeńskiego podejmą odpowiednie działania, aby zawlec do sądu tę sforę tchórzliwych morderców.
_________________ C'est grand malheur de ne pouvoir etre seul...
Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 12 Lis 2007 Posty: 328 Skąd: Polska
Wysłany: 12-07-2009, 19:47
Jaki polski specnaz,jacy uchodźcy?Uchodźcy,co wykorzystują azyl do prowadzenia przestępczej działalności,wykorzystując liberalność polskiego"prawa"?(patrz-ostatnie zatrzymanie w Łomży Czeczenów za uprowadzenie dla okupu).Polska ich przyjęła ,udzieliła im azylu,a oni jeszcze narzekają?Nie pasi,to fora ze dwora z abarotem do siebie.Tam dopiero 'specnaz"ichniejszy się wykazuje.Jaki polski specnaz jakich zakładników wziął?Co oni pieprzą?
Na całym świecie są wojny i morderstwa, nikt tego nie zmieni wiec skończ gadać jacy Czeczeni sa biedni.
Z 90% Czeczenów jakich spotkałem w Polsce to ludzie którzy tylko kręcą lody i nie myśla jak pojsc uczciwie do pracy tylko jak i co zajebać, ale oczywiscie sa z nimi biedne zony i dzieci
Oczywiscie Sądy sa nie zawisłe itd.... Ale to co napisali przedmówcy. Gośc juz był notowany za przestepstwa w naszym kraju, jest podejrzany o zabojstwo a my go wypuszaczamy i martwimy sie o jego obywatelstwo.
Moim skromnym zdaniem, w pewnym sensie wykorzystano sytuację do rozgrywek politycznych również. Chciano zagrać na nosie naszemu Wielkiemu Bratu i gangstera nie deportowano... więcej... wypuszczono go
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Nie ciskam sie, ale rozmawialiśmy o konkretnym przypadku. Jesli osoba jest poszukiwana międzynarodowym listem gończym (lub innym ustrojstwem) to po zatrzymaniu na terenie RP decyzje o jej wydaniu do tegoż Państwa rozpatrza Sąd.
Przeczytaj sobie pierwszy akapit tego co wkleiłeś, taka osoba może np. przebywać w naszym kraju całkiem legalnie bo np. przekroczyła granice kiedy jeszcze nie była ścigana itp. - w przypadku tego czeczena nie mówimy tylko o nielegalnym przebywaniu na terenie RP ale o przestępstwach które popełnił w innym kraju.
Co wiecej w przypadku Europejskiego Nakazu Aresztownia Polska (i inne kraje działające na podstawie konkretnych umów) może wyadać nawet własnego obywatela jesli ten popelnił przestępstwo w innym kaju UE.
Mówiac po Polsku jesli pan kowalski napadnie w Angli bank a potem ucieknie do Polski i tu go zatrzymają to zostanie wydany do Angli tam osądzony a dopiero potem może wnioskować o odbywanie kary w Polsce.
Misiu, ale chcesz dyskutować o decyzji sądu(odmowa ekstradycji)? Czy o tym, co napisali później np m4a1(o azylu itp)....sąd uznał, że nie będzie ekstradycji i koniec tematu. Ale potem wszystko w tym wątku poszło w strone tego, że gość sobie gdzieś łazi na wolności...no więc, sąd już nic do tego nie ma, bo decyzje o wydaleniu delikwenta poza Polskę należy do wojewody. Tak? Wszystko jasne?
Temat chyba był jasny nie rozmaialiśmy o Panu czesiu uchodzcy nie posiadajacego prawa pobytu. W takim wypadku nie rozumiem po co wogule dyskutujemy o tym.
Swoja droga ciekawy jestem jesli gosc nie posiada tu prawa stalego pobytu to domniemam ze predzej czy pozniej go deportuja (no chyba ze ma satut uchodzcy) a wtedy ruskie i tak go dojada w czeczeni....! Chyba ze nasze wspaniale Państwo będzie go utrzymywać
No nie wiedziałem że posiadasz wiedze iż przebywa tu nie legalnie? p.s. nie wiem dlaczego przyczepiłeś się do tej deportacji jesli cała rozmowa rozpoczeła sie od eksyradycji tego gościa w zwiazku z czynami o jakie jest podejrzewany w Rosji.
Może zainteresuj się tez legalnością pobytu tysiąca innych cudzoziemców lub wstap do SG bo to chyba robota dla ciebie
Liście Ci szkodzą misiu. To, że dyskusja się zaczęła od takiej czy innej decyzji sądu, nie znaczy, że rozmawiamy li tylko o ekstradycji. Poczytaj jeszcze raz ten wątek od początku. Ktoś chyba rzucił coś o azylu itd....prawda? No chyba, że bardzo koniecznie chcesz dyskutować tylko o decyzji sądu. OK. To co? Powinni go byli wydać Rosji, chociaż Rosjanie przysłali jakiś szajs zamiast konkretnych dokumentów?
Ciesze się że tak zgadzasz sie z decyzja Sadu, ale na jakiej podstawie nazywasz ta dokumentacje szajsem? Przeglądałeś? Jesteś prawnikiem Sedzią? że wydajesz takie osądy?
Czy możesz mi wskazać akapit gdzie napisałem coś odnośnie oceny dokumentów- nie wydaje mi się?
Napisałem że nie podoba mi się to że wypuszczamy takiego czlowieka na wolnośc, który nie jest naszym obywatelem a już był notowany na terenie RP dodatkowo jest związany z ewentualną działalnością kryminalną na terenie Rosji.
Dodatkowo jeśli zwrócisz uwagę podkreśliłem że Sąd jest niezawisły....a przypominam ci że sąd oceniał tylko jakość materiału dowodowego co wcale nie jest równoważne z tym że jest niewinny lub winny.
Napisałem że nie podoba mi się to że wypuszczamy takiego czlowieka na wolnośc, który nie jest naszym obywatelem a już był notowany na terenie RP dodatkowo jest związany z ewentualną działalnością kryminalną na terenie Rosji. .
Sąd nie rozpatrywał sprawy pod kątem tego czy gość jest wart tego by przebywać w naszym pięknym kraju, tylko to, czy wydać go Rosji w związku z zarzutami, które na nim ciążyły. Wynik znasz. Już wiem, że Ci się nie podoba.
Miał być EOT, ale trudno, złamałem się....powiedz mi jeszcze raz, jak to powinno było wyglądać wg Ciebie? Co powinno się było stać z tym Czeczenem? Ekstradycja, aresztowanie i proces w Polsce? Może jestem przemęczony i nie rozumiem, tego co mi chcesz przekazać.
Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 12 Lis 2007 Posty: 328 Skąd: Polska
Wysłany: 23-07-2009, 15:37
Panowie Userzy-"Misiowie Puszyści",dajcie sobie siana z tą dyskusją-jeśli misiek faktycznie był poszukiwany międzynarodowym listem gończym czy czymś"podobnem",a Ruskie biorą w tym udział,to się go powinno oddać właściwym ludziom.Ale współczucie dla niewinnych Czeczenów nazywających polskie AT"specnazem"!Każdy burak stamtąd m podaje się za czeczeńskiego bojownika-a takich już nie ma-zginęli w walce o wolność Czeczenii.Też byłem po ich stronie-do Dubrowki i Biesłanu-kiedy zaczęli mordować niewinnych cywilów i dzieci.Teraz to tylko zwykli terroryści.A dobry terrorysta to wiadomo jaki.
ludzie to ludzie, czeczeni czy nie.. Natomiast faktem jest, ze w ciagu ostatnich kilku tygodni na terenie Wawy centrum widac wzmorzona aktywnosci zlodziejstwa pochodzenia Czeczenskiego/Gruzinskiego i uważam, że azyl który PL zapewnia ichnim uchodzcom dziala troche jak daj palec a wezme cala reke. Jeszcze inna sprawa to praca jaka jestesmy w stanie im zapewnic bo czesto zdarzaja sie przypadki, ze pracuja na nielegalu a pod koniec miesiaca wlasciciel wykonuje telefon na 997 i pozamiatane, chociaz i to wg mnie nie usprawiedliwia czegokolwiek.
_________________ "Boxing is like Christmas - it's better to give then to recive." (avatar jest moj, osobisty, prywatny ze mna samym; nikogo nie udaje, pod nikogo sie nie potrzywam- na wszelki wypadek =:-) )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum