Wysłany: 20-04-2010, 10:01 "Lista pasażerów Tu-154 była nie do zaakceptowania"
Generał przypomniał wypowiedź szefa MON o tym, że procedury nie zostały złamane. Według nich nie mogą lecieć jednym samolotem dowódcy i ich bezpośredni zastępcy.
- Wysyłając tylu ludzi, naturalnym powinien być odruch, że lecą co najmniej dwa samoloty, a najprościej żeby trzy samoloty zostały wysłane - mówił były szef UOP na temat prezydenckiego Tu-154, którym lecieli najwyżsi dowódcy wojskowi.
- Miejsce do którego leciano, osoby, prezydent, który się znajdował na pokładzie spowodowały jakieś "zaciemnienie" tych wszystkich ludzi. Nikt nie zwrócił uwagę, że ta lista jest nie do zaakceptowania - mówił gen. Gromosław Czempiński w Radiu ZET.
Skoro ktoś poruszył temat procedur to ja mam takie pytanie. Troszke gdybające co by się stało jakby w tym samolocie znalzł się premier (v-ce) i obaj marszałkowie (sejmu i senatu)? Wiem, że procedura, ale i tak została złamana.
Ale o jaką sytuację Tobie chodzi? Poza tym - formalne procedury nie zostały przecież złamane...
Śmierć prezydenta, premiera i marszałków obu izb?
Generalnie nie ma problemu tak naprawdę, w rządzie są wicepremierzy (no, teraz jest jeden) i ministrowie, a funkcje marszałków, przejmują wicemarszałkowie. Oczywiście potem kolejne wybory prezydenckie, w międzyczasie ruszają procedury mianowania nowego premiera itd.
Poza tym - dla funkcjonowania państwa jako takiego, kluczowy nie jest szczebel najwyższy, określający ogólne kierunki polityczne - dużo większe znaczenie ma zdolność funkcjonowania administracji, a to zakłócić dużo trudniej. A w czasie mimo wszystko dość spokojnym, zamieszanie polityczne byłoby duże, ale zagrożenie dla bytu państwowego- niewielkie.
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum