Wysłany: 01-06-2010, 11:39 Konstruktor Tu-154 zapewnia o winie pilotów
Zapytany, dlaczego spadł samolot prezydenta Polski, Szengardt odpowiedział: "A dlaczego (takie maszyny) mają nie spadać, jeśli ludzie siedzący za sterami nie wiedzą, kogo słuchać: komend z ziemi czy wysokiego naczalstwa, które stoi za plecami, choć nie ma do tego prawa?".
Konstruktor oświadczył, że "do dzisiaj nie było nawet jednej katastrofy Tu-134 lub Tu-154 z winy techniki". "Winny jest - jak to się dziś określa - 'czynnik ludzki'".
Szengardt 1 czerwca skończył 85 lat. Mimo zaawansowanego wieku nadal kieruje konstruktorami koncernu Tupolew.
Pomógł: 12 razy Wiek: 47 Dołączył: 13 Sie 2005 Posty: 260 Skąd: Shangri - La
Wysłany: 01-06-2010, 14:33 Re: Konstruktor Tu-154 zapewnia o winie pilotów
Kangur napisał/a:
Ma dziadek zdrowie
Ci "Sybiracy" niemal wszyscy mają niezłą kondychę. Kiedy byłem nastolatkiem, działka moich rodziców sąsiadowała z ogródkiem babci - przedwojennej nauczycielki, którą Ruscy posłali na Sybir. Do kraju wróciła parę lat po wojnie. Kobitka zapomniała klucza do zewnętrznej bramy ( ogrodzenie miąło prawie dwa metry, bo wtedy strasznie kradli) i nie mogła dostać się na działkę. Przechodziliśmy opodal i moja matka zorientowawszy się o co chodzi, posłała mnie po klucz do bramy. Zanim wróciłem, kobitka już opkopywała grządki, nie chciało jej się czekać więc przelazła przez siatkę. Aha - miała wtedy 91 lat
_________________ C'est grand malheur de ne pouvoir etre seul...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum