Wysłany: 23-07-2009, 10:20 Koniec ostrzegawczych strzałów w powietrze
Koniec ostrzegawczych strzałów w powietrze
"Rzeczpospolita": W przygotowywanym przez MSWiA projekcie ustawy o zasadach użycia środków przymusu bezpośredniego i broni palnej przez policję i inne służby, przewiduje się m.in. maski i blokady na kolana dla zatrzymanych oraz rezygnację ze strzału ostrzegawczego.
Mundurowy po okrzyku określającym formację, np. "policja" i ostrzeżeniu "stój bo strzelam" będzie mógł od razu otworzyć ogień w stronę przestępcy, który nie podporządkuje się jego poleceniom. Okazało się bowiem, że często strzał ostrzegawczy przynosił więcej szkody niż pożytku.
Obok znanych już środków przymusu będą nowe, np. blokada stawu kolanowego zakładana osobom konwojowanym. Policja, Służba Więzienna, Żandarmeria Wojskowa i ABW będą mogły zakładać zatrzymanym maski na twarz. Mają one ograniczyć agresywne zachowania podejrzanych, ale też chronić ich wizerunek.
Pomógł: 6 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Mar 2005 Posty: 404 Skąd: Tarnów, Małopolska
Wysłany: 23-07-2009, 13:31
Ch. Withcomb w książce "Zimny strzał" (wiem, wiem...) pisał, że w FBI obowiązywała procedura bez strzału ostrzegawczego. Argumentowano, że każde naciśnięcie spustu ma być celowe, podjęte świadomie. Pierwszy, ostrzegawczy strzał mógł sprowokować strzelaninę (policjant strzela ostrzegawczo, przestępca nie), poza tym taka możliwość (s.o.) mogłaby "kusić" niektórych do otwarcia ognia.
A poza tym w sytuacji użycia rewolweru (Withcomb wstąpił do FBI w 1987 r.) strzał ostrzegawczy kosztuje Cię 16% amunicji...
_________________ Stosunek do broni określa dojrzałość człowieka.
GI Jane przechodzi "Hell Week" raz w miesiącu mój brat
Ciało zanurzane w wodzie po paru minutach wyśpiewa całą prawdę.
ZTCP jakis czas temu u mnie na wios.... w Olsztynie, został, właśnie strzałem ostrzegawczym, postrzelony przechodzień? (chyba rykoszet?) podczas pościgu za uciekinierem z aresztu śledczego czy sądu (jedno przy drugim)
Ale sklerozę mam i mogę się mylić......
Pomógł: 6 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Mar 2005 Posty: 404 Skąd: Tarnów, Małopolska
Wysłany: 23-07-2009, 14:48
...pod warunkiem że strzał zostanie oddany pionowo a nie pod kątem np. 60 stopni.
Druga sprawa - strzał ostrzegawczy w budynku? Jak to jest rozwiązane?
_________________ Stosunek do broni określa dojrzałość człowieka.
GI Jane przechodzi "Hell Week" raz w miesiącu mój brat
Ciało zanurzane w wodzie po paru minutach wyśpiewa całą prawdę.
Pomógł: 13 razy Wiek: 12 Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 746 Skąd: Centrum
Wysłany: 23-07-2009, 15:00
w0jna napisał/a:
Przy takiej masie to to nic nie zrobi. Nieważne z jak wysoka by spadło. Co najwyżej siniaka.
Śmiała teoria. Jednak fizyka mówi co innego. Polecam lekturę takich zagadnień jak energia potencjalna, energia kinetyczna, zamiana jednej na drugą przy rzucie ukośnym i zasada zachowania energii.
Jak mówi powiedzenie: "Jest różnica pomiędzy twoją opinią a faktem".
_________________ Watch your corner and bring your men back alive.
Kawaleria wciąż utrzymuje pozycje ;)
Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 12 Lis 2007 Posty: 328 Skąd: Polska
Wysłany: 23-07-2009, 15:31
I prawidłowo-ilu naszych chłopców zginęło przez ten tzw."strzał ostrzegawczy"?Obywatel na okrzyk-'Freeze,Police" lub po naszemu"Policja"ma zastygnąć i nie sprawiać sobie kłopotów.
Śmiała teoria. Jednak fizyka mówi co innego. Polecam lekturę takich zagadnień jak energia potencjalna, energia kinetyczna, zamiana jednej na drugą przy rzucie ukośnym i zasada zachowania energii.
Jak mówi powiedzenie: "Jest różnica pomiędzy twoją opinią a faktem".
A co mówi fizyka Zenith? O oporach powietrza słyszał? Zresztą gdzie fizyka mówi, że jak coś poleci do góry to spadnie
Wiem co to energia pot. kin. itp. Miałem to nie dawno więc jeszcze pamiętam. Się zdenerwuje to policze E. k. przy strzale pod katem np. 60 st. i się zobaczy
Pomógł: 11 razy Wiek: 22 Dołączył: 25 Mar 2005 Posty: 944 Skąd: z Polski
Wysłany: 23-07-2009, 15:57
w0jna, przy strzale pod kątem 90 st. i założeniu braku oporów energia potencjalna takiego pocisku jest równa kinetycznej przy wylocie z lufy. To uber-uproszczony model na 4 klasę SP, ale daje do myślenia. Może to i głupi przykład, ale np. po bitwie o Berlin było (kilka?) ofiar strzałów w powietrze które "spadły".
m4a1 głupi bo ignoruje wiele praw fizyki. Ja z kolei znam przykłady spadających pocisków, które ledwo wginały dachy samochodów. Jak strzelisz pod kątem, tak, że pocisk spadnie parę km dalej ale nadal z dużą składową horyzontalną to taki strzał na ślepo może zrobić krzywdę, ale strzał "pionowo" nie bardzo.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
m4a1 właśnie, tylko powiedz mi jaką stroną obruci się pocisk przy spadaniu? Do tego w końcu ośiągnie prędkość graniczną której przy oporze pow. nie przekroczy, a na pewno bedzie o wiele niższa niż ta przy wylocie z lufy.
Zmieniają zasady uzycia broni a nie mogą sobie poradzić od 15 lat z kajdankami dla pijaka branego z domu bo to ujma dla lemura że wychodzi z obrączkami z domu lepiej żeby coś się policjantowi stało i potem prokurator i sędzia miał niepotrzebną robotę.
Pomógł: 3 razy Wiek: 24 Dołączył: 06 Sie 2005 Posty: 122 Skąd: Łódź
Wysłany: 24-07-2009, 22:26
t0m1 napisał/a:
Myth Bustersi na Discovery rozpracowywali temat o który kruszycie kopie. Polecam zajrzec do archiwum tego programu.
To samo miałem napisać:) Bo właśnie to zapobiegnie dalszemu biciu piany i teoretyzowaniu- problem dość dobrze wyjaśniony.
Co do ustawy i pytania Foki to wydaje mi się iż właśnie chodzi o to że taki ostrzegawczy strzał może wywołać strzelaninę. Jeśli zmieni się prawo to przestępca będzie wiedział, że po usłyszeniu podczas ucieczki sławetnego: "stój bo strzelam" albo się zatrzyma albo dostanie kulkę. W momencie gdy policjant musi oddać strzał ostrzegawczy zanim ponownie namierzy podejrzanego ten może już się odwrócić i mieć wycelowaną broń w niego.
Przepisy świetne tylko niedosłyszący bandyci mogą mieć problem:)
_________________ Jedynym sposobem do zachowania pokoju jest ciągła gotowość do wojny...
Sprzęt Blackhawk, Gerber Tools, Inova Lights, Zippo, Windmill, ESP, ASP, Cold Steel, Lansky, Rite in The Rain, Hatch i inne:
Pomógł: 3 razy Wiek: 24 Dołączył: 06 Sie 2005 Posty: 122 Skąd: Łódź
Wysłany: 25-07-2009, 13:18
Zenith napisał/a:
Ale kwestia słyszenia to już problem uciekającego ;) Lepiej tak, niż zostawić mu furtkę, że "a może nie usłyszy".
Hehe no jasne, to był oczywiście żart- chociaż w Polsce wszystko jest możliwe i nie zdziwił bym się jak by jakaś organizacja broniąca praw człowieka wygłosiła protest o dyskryminacji niedosłyszących:)
_________________ Jedynym sposobem do zachowania pokoju jest ciągła gotowość do wojny...
Sprzęt Blackhawk, Gerber Tools, Inova Lights, Zippo, Windmill, ESP, ASP, Cold Steel, Lansky, Rite in The Rain, Hatch i inne:
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Cze 2005 Posty: 95 Skąd: warszawa
Wysłany: 26-07-2009, 19:34
a co z uzyciem strzelcow wyborowych??czy jak kto woli snajperow?? plis nie komentowac roznic tylko konkretne informacje na temat uzycia ?? ktos cos wie??poprzednia ustaw o ŚPB nie regulowal tego i wadomo jak bylo a czy ktos teraz poszedl po rozum do glowy??
_________________ to nie z powodu trudnosci brak nam odwagi!!
to trudnosci pojawiaja sie gdy nam jej brak!!!
[ Dodano: 26-07-2009, 20:36 ]
Niestety, kwestia użycia broni przez strzelca wyborowego, w projekcie nie jest jednoznacznie rozwiazana....
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 583 Skąd: z samego dna
Wysłany: 28-07-2009, 11:13
Wątpię aby w policyjnych przepisach "problem strzelca" jednoznacznnie rozwiązano a właściwie problem strzału wyprzedzającego, bo tak naprawdę oto chodzi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum