Wysłany: 15-12-2009, 14:12 Czeczeńcy zabarykadowali się w pociągu
Cytat:
Czeczeni zablokowali pociąg
DO STRASBURGA BEZ BILETU
TVN24
Ok. 230 Czeczenów podróżujących pociągiem do Strasburga przez ponad godzinę blokowało tory na dworcu PKP w Legnicy. Podróżni nie mieli ani biletów ani dokumentów.
Przewoźnik domagał się, aby Czeczeni opuścili pociąg lub zapłacili za bilety. Po godzinie sporów grupa uchodźców z Kaukazu ruszyła w dalszą drogę do Strasburga. Chcą tam w Europejskim Trybunale Praw Człowieka poskarżyć się na złe warunki w obozach dla uchodźców w Polsce.
W Strasburgu ma odbyć się pokojowa demonstracja walczących o swoje prawa w różnych europejskich krajach uchodźców z Kaukazu.
Info z mediów lokalnych : ponoć cała impreza przesuwa się w stronę granicy, pociąg stoi już w Zgorzelcu, teren otoczony, negocjacje trwają
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
No tak. Przyjechali do PL i im źle. Spodziewali się wersalu.. Jakiś czas temu był protest w jednym z ośrodków dla uchodźców. Domagali się oni wyższych zasiłków. Żeby było zabawniej. Protest polegał na zablokowaniu wjazdu do ośrodka przy użyciu ich samochodów.
Żeby było zabawniej. Protest polegał na zablokowaniu wjazdu do ośrodka przy użyciu ich samochodów.
Heh, no taka jest rzeczywistość. Niby jest im źle, a ciężko jest znaleźć Czeczeńca, który nie posiada wypasionego telefonu komórkowego. Sam mieszkam niedaleko ośrodka dla uchodźców i prawda jest taka, że to właśnie oni odpowiadają za większość burd w okolicy...
Pozostaje mieć nadzieję że zostaną za to wszystko dokładnie rozliczeni. Karnie, administracyjnie i w postępowaniu cywilnym (tak, wiem idealista ze mnie).
Ciekawe w jakim stanie jest skład po tej "manifestacji"...
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Tak sobie myślę, że można było ich kawałek podrzucić tym pociągiem...na przykład na granicę z Okręgiem Kaliningradzkim ;)
Ok, korekta. Nie pociąg ale autobus. Prosto do Moskwy.
No chyba że Lefortowo ma bocznicę ;)
Swoją drogą wykazujemy sie strasznym brakiem empatii i współczucia dla prześladowanej ludności Ikczerii. Jeszcze zobaczy to ktoś z "GW"
Jak byście sobie obejrzeli takie "obozy dla azylantów", w tym dużo Polaków, w Bawarii w l. 80-tych, to może byście nieco inaczej do tego podchodzili. Ja miałem okazję pooglądać ulgowo 6 miesięcy (tylko i aż, w dodatku wiedziałem że to będzie 6 miesięcy). Po pierwsze, takim ludziom NIE WOLNO legalnie pracować, opuszczać miejscowości gdzie są zakwaterowani, dostają kieszonkowe i jakieś tam jedzenie. Nie jest to żaden margines społeczny tylko często ludzie z wykształceniem i aspiracjami. Nie wiedzą jak długo będą tak wegetować.
Przypominam że takimi ludźmi jak dzisiaj Czeczeńcy byli Polacy jeszcze 25 lat temu
1. Mają opiekę lekarską, dach nad głową, wyżywienie. Podejrzewam że sumy jakie dostają na głowę (licząc całą pomoc + utrzymanie) to dużo więcej niż Polska wydaje na naszych bezrobotnych czy potrzebujących. Sorry - ale chyba nie sądzą że dostaną pokój w Ritzu i nie wiadomo jakie przywileje?
2. Status uchodźcy jest z definicji statusem szczególnym. Więc nie każdy go dostanie i nie dziwi mnie że się "trochę" na to czeka.
3. Polacy 35-25 lat temu nie napadali na szpitale, teatry i szkoły. Czeczeńcy są niestety ale grupą ryzyka.
4. Tak, wiem że ten post brzmi populistycznie - ale takie są fakty. I realia międzynarodowe sa inne niż kiedyś
Pozdr
Robal2pl
1. Mają opiekę lekarską, dach nad głową, wyżywienie. Podejrzewam że sumy jakie dostają na głowę (licząc całą pomoc + utrzymanie) to dużo więcej niż Polska wydaje na naszych bezrobotnych czy potrzebujących. Sorry - ale chyba nie sądzą że dostaną pokój w Ritzu i nie wiadomo jakie przywileje?
Jak znam życie to te sumy zgarniają firmy które je obsługują, a ci ludzie dostają jedzenie którego byś pewnie nie przełknął.
2. Status uchodźcy jest z definicji statusem szczególnym. Więc nie każdy go dostanie i nie dziwi mnie że się "trochę" na to czeka.
Inaczej mówiąc taki człowiek musi latami wegetować w warunkach prawie więziennych. Jednym pewnie odbija szajba, inni zajmują się działalnością nielegalną.
3. Polacy 35-25 lat temu nie napadali na szpitale, teatry i szkoły. Czeczeńcy są niestety ale grupą ryzyka.
Ale gdyby nasz kraj został zniszczony i okupowany przez wojska radzieckie (niewiele brakowało), to kto wie jak by było. Czeczeńców i częściowo Gruzinów właśnie to spotkało.
4. Tak, wiem że ten post brzmi populistycznie - ale takie są fakty. I realia międzynarodowe są inne niż kiedyś.
Co do traktowania azylantów wygląda to zadziwiająco podobnie. Człowiek poddany na dłuższy, nieokreślony czas takim warunkom zdziczeje, to chyba logiczne?
Jak znam życie to te sumy zgarniają firmy które je obsługują, a ci ludzie dostają jedzenie którego byś pewnie nie przełknął.
No to proszę dowody. Tak gwoli ścisłości - ośrodki są kontrolowane i przez nadrzędną administrację, zapewne NIK, na ręce patrzą organizacje pozarządowe a teraz dojdą media.
Cytat:
Inaczej mówiąc taki człowiek musi latami wegetować w warunkach prawie więziennych. Jednym pewnie odbija szajba, inni zajmują się działalnością nielegalną.
Kto mówi że musi? Musieć, nie muszą przyjeżdżać. To raz. A sprawdzenie czy dany człowiek jest faktycznie prześladowany i zagrożony to podejrzewam że więcej niż wstukanie nazwiska w Google.
Cytat:
Ale gdyby nasz kraj został zniszczony i okupowany przez wojska radzieckie (niewiele brakowało), to kto wie jak by było. Czeczeńców i częściowo Gruzinów właśnie to spotkało.
Ale nas to nie spotkało. I to jest różnica.
Cytat:
Co do traktowania azylantów wygląda to zadziwiająco podobnie. Człowiek poddany na dłuższy, nieokreślony czas takim warunkom zdziczeje, to chyba logiczne?
A skąd wytrzasnąłeś "zdziczenie"? Ja w tym "proteście" widzę najwyżej próbę wyjazdu do lepszego socjalu.
Pozdr
Robal2pl
Wczoraj mówili, że jeden uchodźca kosztuje Polskę 1000 zł. Zakładając, że to są często wielodzietne rodziny to mają przychody większe niż zdecydowana większość Polaków.
Cytat:
A co to ma do rzeczy? To, że im się życie popieprzyło znaczy, że mamy wszystkich leci wpuścić? Chcesz mieć tutaj drugą Czeczenię i azyl dla terrorystów?
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Oczywiście ci ludzie nie widzą na oczy żadnych 1000zł miesięcznie, dostają to firmy któe na zlecenie ich niby karmią i niby ubierają. Ja wiem tylko co się działo w wielce oświeconym i bogatym RFN-ie a dokładnie Bawarii.
Co do samych Czeczenów to nie kocham ich jakoś ale w pewnym sensie rozumiem. W tej polemice chodzi mi o to żeby nie trzymać tych ludzi tak długo. Maks. 3 miesiące i decyzja, o to mi chodzi...
A to co wyczytałem powyżej o topieniu itp. to... wstydźcie się.
Cytując znany film, "nie mieszajmy ze sobą dwóch różnych systemów walutowych".
Jeśli masz konkretne agrumenty że prawa uchodźców w Polsce są łamane - to je podaj. Ale przenoszenie doświadczeń z innego okresu i innego kraju jest lekko mówiąc bezsensowne.
Cytat:
Poza tym to nie terroryści
Daruj sobie próbę robienia z tego sporu ideologicznego. Jeśli nie podoba się Tobie powyższe określenie, to mogę podać alternatywne na określenie Biesłanu czy Budionnowska. Zbrodnie wojenne. Czeczeńskie.
Pozdr
Robal2pl
Nie każdy terrorysta to Czeczen, nie każdy Czeczen to terrorysta. Nie mieszajmy ze sobą odrębnych generalizacji. Terroryzm, który wyhodował u siebie Putin nie wziął się z powodu tego, że rosyjski specnaz, czy to w wydaniu VDV czy MVD wchodził do czeczeńskich wiosek z kwiatami dla kobiet i wyprawkami szkolnymi dla dzieci i wagonem szlugów dla tubylców. Co jak co ale co do metod to nie było zbytnio różnicy pomiędzy regularnymi siłami FR i bojownikami czeczeńskimi.
Cytat:
to mogę podać alternatywne na określenie Biesłanu czy Budionnowska. Zbrodnie wojenne. Czeczeńskie.
Poważnie? Za tak wielką liczbę ofiar są odpowiedzialni tylko i wyłącznie Czeczeni? Organizacja "Matki Biesłanu" ma nieco inną wersję wydarzeń, dość dobrze udokumentowaną...
Wiesz, o tematach typu Biesłan też jest dość dużo na forum, więc nie wiem czy jest sens się powtarzać. Poza tym jak sam piszesz - generalizowanie zakłóca obraz, więc zwróć uwagę na to co się działo zanim doszło do II wojny w Czeczenii. Poczytaj sobie kim był i co robił Basajew, kim był Dudajew - i wyciągnij z tego wnioski.
Zresztą, Czeczenia to nie tylko terroryzm - to także przestępczość zorganizowana.
Niestety, ale Czeczeńcy sami w dużej mierze zapracowali na swój image...
Pozdr
Robal2pl
Pomógł: 9 razy Wiek: 44 Dołączył: 09 Lip 2005 Posty: 1111 Skąd: Monte Carlo
Wysłany: 17-12-2009, 19:28
Chcą biletów I klasy i przeprosin prezydenta RP. Grożą samobójstwami
1 godz. 46 minut temu
Uchodźcy, zawróceni ze Zgorzelca przez funkcjonariuszy Straży Granicznej, domagają się zwolnienia wszystkich zatrzymanych przez Straż Graniczną, umożliwienia całej grupie przejazdu do Strasburga w celu złożenia tam petycji, żądają też zmiany kierownictwa ośrodka w podwarszawskim Dębaku - poinformowała w czwartek rzeczniczka urzędu ds. cudzoziemców w MSWiA Ewa Piechota.
Z cudzoziemcami, którzy trafili do ośrodka w Dębaku, w czwartek spotkali się przedstawiciele Urzędu Do Spraw Cudzoziemców.
Nadodrzański Oddział Straży Granicznej jeszcze w czwartek złoży do sądu w Zgorzelcu (Dolnośląskie) wnioski o aresztowanie 33 Czeczenów i Gruzinów, którzy dwa dni temu wśród innych cudzoziemców usiłowali pociągiem przekroczyć nielegalnie polską granicę.
Jak poinformowała PAP rzeczniczka Nadodrzańskiego Oddziału Straży Granicznej, Anna Galon, po przesłuchaniu i wylegitymowaniu 158 obcokrajowców, okazało się, że 38 spośród nich jest w Polsce nielegalnie.
- Wśród imigrantów są kobiety i dzieci. Te osoby chcemy umieścić w strzeżonym ośrodku, gdzie będą czekać na decyzję sądu o ewentualnej deportacji z kraju - mówiła Galon.
33 Czeczenów i Gruzinów - z powodu ich zachowania i podejrzeń, że będą starali się uciec z ośrodka, aby nielegalnie przekroczyć granicę - straż chce umieścić w areszcie. Natomiast ci Gruzini i Czeczeni, którzy przebywają w Polsce legalnie i mają tymczasowe dokumenty tożsamości, wrócili do ośrodków pobytowych, gdzie będą nadal czekać na zakończenie procedury uchodźczej.
Ok. 230 uchodźców chciało przedostać się z Polski do Strasburga, by - jak tłumaczyli - zaprotestować tam przeciwko złej sytuacji w ośrodkach w Polsce. 158 osób, w tym 64 dzieci, okupowało we wtorek w Legnicy pociąg relacji Wrocław-Drezno. Gdy cudzoziemcy odmówili opuszczenia pociągu, inni podróżni odjechali transportem zastępczym zorganizowanym przez kolej do Drezna, zaś Czeczeni i Gruzini dojechali do Zgorzelca - ostatniej stacji po polskiej stronie. Ostatecznie po sześciu godzinach negocjacji obcokrajowcy ok. godz. 19 opuścili pociąg i podstawionymi autobusami trafili do placówek SG. Na miejscu rozpoczęto przesłuchanie.
W kilkugodzinnym spotkaniu z cudzoziemcami w Dębaku w czwartek uczestniczyli kierująca zespołem kontroli w urzędzie ds. cudzoziemców Małgorzata Tłustochowicz, dyrektor biura organizacji ośrodków Julian Curyła i przedstawicielka biura Wysokiego Komisarza ONZ ds. Uchodźców (UNHCR) Maria Pamuła.
Piechota powiedziała, że cudzoziemcy grożą samobójstwami, jeżeli zatrzymani nie zostaną zwolnieni w ciągu 72 godzin. Ponieważ w trakcie rozpatrywania wniosku o status uchodźcy cudzoziemcom nie wolno opuszczać Polski, zażądali "korytarza komunikacyjnego" i biletów kolejowych pierwszej klasy w obie strony; domagają się też, by prezydent RP przeprosił naród czeczeński. Jak powiedziała Piechota, urząd analizuje informację ze spotkania i postulaty.
Zdaniem Tłustochowicz większość uczestników protestu "została wmanewrowana przez osoby, które otrzymały już dwie decyzje negatywne, i wiedząc, że nie mają prawa pobytu na terytorium RP i żadnych szans na legalizację", próbują w ten sposób wywrzeć nacisk, by móc pozostać w Polsce.(
INTERIA.PL/PAP
[ Dodano: 17-12-2009, 21:31 ]
Chorąży napisał/a:
JohnnyBravo uchole to podstawa dobrze prosperujących instytucji, w biznesie też. Liczy sie pewna i wyprzedzająca informacja.
Chorąży - chyba źle zrozumiałeś intencję mojej uwagi - w żadnym miejscu tego nie kwestionuję, może tylko się trochę dziwię, że mając wyprzedzającą informację zdecydowano się na wariant - rozwiązujemy sprawę na granicy, przy kamerach dziennikarskich i Somsiadach filmujących ze śmigła (może chodziło o film szkoleniowy), zamiast np. wyprowadzić wagony na bocznice i dyskretnie zbombardować napalmem (ukłon w stronę możliwych działań), może też warto zainteresować się Inspiratorami tego kryzysu, bo nie do końca kupuję wersję z biedntymi Czeczenami, biedni są zawsze, ale nie moja działka, nic mi do tego ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum