Pomógł: 9 razy Wiek: 43 Dołączył: 09 Lip 2005 Posty: 1111 Skąd: Monte Carlo
Wysłany: 11-08-2010, 17:11 Celnicy pierwszy raz dostali broń
Celnicy pierwszy raz dostali broń
PRZETARG WYGRAŁY BUMAR I KALIBER
Polscy celnicy dostaną broń palną. Ich europejscy koledzy od lat są uzbrojeni, ale polscy funkcjonariusze do tej pory mieli jedynie pałki i paralizatory. Przetarg na dostarczenie broni i amunicji wygrały firmy Bumar i Kaliber
Broń palną posiadają już celnicy większości krajów europejskich, zarówno nasi południowi sąsiedzi Czesi, jak i niemieccy celnicy. Obecnie, w oparciu m.in. o funkcjonujące w niemieckim cle przepisów, trwają prace nad instrukcją stosowania broni przez polskich funkcjonariuszy.
Broń ma poprawić ich bezpieczeństwo, a także zwiększyć uprawnienia, bo do tej pory celnicy wyposażeni byli jedynie w pałki, miotacze gazu, paralizatory i kajdanki. Celnicy zamówili: 1165 pistoletów z Bumaru, 76 sztuk strzelb gładkolufowych z Kalibra oraz ponad 360 tysięcy sztuk amunicji.
pogratulować; to teraz czebaby jaką pierwszarzędną jednostkę realizacyjną zmontować, przydałyby się karabiny snajperskie z cba lub likwidowanego grom-u ...
Pomógł: 11 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 972 Skąd: Prusy Wschodnie
Wysłany: 11-08-2010, 22:16
Siema Bugiat
PS.
1. Realizacja i broń palna w służbie celnej już była, dokładnie w Inspekcji Celnej. rozpieprzyli Inspekcję, a ludzi dali do finansówki, Izby i Oddziały Celne, Izby Skarbowe i UKSy. (ok. 1997-2002 r.)
Z tego tworu powstała policja skarbowa i wywwiad skarbowy.
IC mogła stosować ŚPB i broń palną, ponadto prowadzić czynności operacyjno-rozpoznawcze.
2. Do tej pory mieli ŚPB. Teraz będą mieli pukawki, a jak przyjdzie co do czego i przemycior przyfurczy, to na pomoc będą wołać SG albo Policję. Tak jest reraz. Mówią, że nie mają przeszkolenia w stosowaniu ŚPB i technikach interwencji. A jak zaproponowano im przeprowadzenie cyklu szkoleń, to grzecznie odmówili. Wyjątek stanowią jednostki z tzw. grup mobilnych.
Juz w tamtym roku do mnie dzwonili z UC żeby im ludzie przeszkolić z używania broni i podstaw czarnej, bo dostana klamki a nic a nic nie wiedzą. A trzeba bedzie obiekty zdobywać, zatrzywywać wozy na bojowo itd. Ale sprawa umarła.
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 581 Skąd: z samego dna
Wysłany: 12-08-2010, 18:55
Zrobią pare pokazów, zjadą po sznurku ze śmigłowca, kupią fajne mundury i karabiny, włącza się do systemu ATLAS itp
ps. a tak na marginesie to wychodzi po 300 pestek na klamkę nie wliczając strzelb... coś mało aby strzelać nauczyć tak od początku
Pomógł: 33 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2010 Skąd: Polska
Wysłany: 12-08-2010, 19:06
a ja uważam że pomysł dobry i jak chcą to niech robią nawet 500 grup realizacyjnych. Ich kasa nie moja. nam i tak jej nie dadzą.
Prawda jest taka że do tej pory jak celnicy robili konwój czegokolwiek np alkoholu do utylizacji to brali do pomocy policję i robiło to systematycznie AT jeżeli chodzi np o woj.pomorskie. Teraz z bani to mają.
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 581 Skąd: z samego dna
Wysłany: 12-08-2010, 20:13
...a najlepiej niech kupią armatę! będą oryginalni
Cytat:
a ja uważam że pomysł dobry i jak chcą to niech robią nawet 500 grup realizacyjnych. Ich kasa nie moja. nam i tak jej nie dadzą.
I tu masz rację ale żeby nie było tak, że gdy przychodzi co do czego to i tak musi to zrobć Policja
Tak jest w przypadku SOK-u, Straży Miejskiej itp.
Do komandoszenia to na czele a do roboty tuż za...
Pomógł: 11 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 972 Skąd: Prusy Wschodnie
Wysłany: 13-08-2010, 18:06
Uważam, że powinni mieć od dawna klamki, w większości w grupach mobilnych. Jeśli chodzi o realizację, to nie ma takiej potrzeby, żeby tworzyć kolejne jednostki szturmowe. Służba Celna robi tyle skomplikowanych spraw dot. przestępczości zorganizowanej, które kończą się współdziałaniem z Policją, CBŚem, SG, ABW, że realizację wyporzyczą w ramach współdziałania im ich partnerzy i nikt przy tym nie straci.
W moim regionie konwojowanie zarekwirowanego towaru zajmują się firmy ochroniarskie.
PS. PM już mieli, Glauberyty, a skarbówka MP5 i chyba UMP.
11 sierpnia 2010 we wrocławskiej Izbie Celnej podpisano umowy na pierwszą w historii dostawę broni palnej i amunicji dla Służby Celnej RP. Broń dostarczy Bumar, FB Radom i Kaliber.
Jeszcze w tym roku broń trafi do funkcjonariuszy z wydziałów zwalczania przestępczości (WZP) we wszystkich izbach celnych. Celnicy z WZP otrzymają w sumie 989 pistoletów P99 kal. 9 mm wraz z wyposażeniem, 152 dodatkowych kabur przeznaczonych do przenoszenia broni z zamontowanym oświetleniem taktycznym, 176 pistoletów PPS kal. 9 mm, 76 strzelb gładkolufowych i 307400 sztuk amunicji 9x19 mm i 58.000 sztuk amunicji kaliber 12/70 do strzelb gładkolufowych kal. 12/76.
Broń dostarczą 3 przedsiębiorstwa: Bumar, Fabryka Broni Radom i spółka Kaliber, które wygrały przetarg, przeprowadzony na zlecenie Ministerstwa Finansów przez dyrektora Izby Celnej we Wrocławiu. Obecnie trwają prace nad przygotowaniem aktów wykonawczych do ustawy związanych z przydzielaniem i użytkowaniem broni palnej przez funkcjonariuszy celnych.
Zakup broni wiąże się też z przygotowaniem specjalnych magazynów do jej przechowywania oraz przeszkoleniem instruktorów strzelectwa i tych celników, którym zostanie przydzielona broń. Broń posiadają celnicy większości krajów europejskich, w tym czescy i niemieccy. Obecnie, w oparciu m.in. o funkcjonujące w niemieckim cle przepisy, zespół powołany przez Szefa Służby Celnej opracowuje instrukcję stosowania broni przez funkcjonariuszy SC RP.
Na podst.: Aleksandra Pokora, Izba Celna we Wrocławiu
Polecam zajrzeć - na fotce oczywiście pan w kominarce, z klamką na udzie. Czy tlko ja mam wrażenie że kupiono najtańszą wersję strzelby?
Czekam tylko na pierwszą grupę reko Służby Celnej
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Witam. Do tej pory byłem "biernym czytelnikiem" tego forum. Mam o "specopsie" i o ludziach na nim działających jak najlepsze zdanie, bo forum jest dużym źródłem wiedzy i informacji. Chciałbym aby tak zostało... Jestem funkc. Grupy Mobilnej Wydziału Zwalczania Przestępczości jednej z Izb Celnych w Kraju. Jeżeli ktoś z forumowiczów chciałby, to jestem otwarty na pytania (oczywiście w granicach zdrowego rozsądku). Niektórzy z Was obrażają (mam nadzieję niecelowo) grupę ludzi którzy uwierzcie mi, w swojej codziennej pracy nie mają łatwo. Pozdr.
[ Dodano: 14-09-2010, 14:32 ]
Niestety... cisza świadczy o tym, że jest tak jak myślałem. Tylko jedna osoba z Was była na tyle uczciwa aby zabrać głos w temacie mając o nim jakieś pojęcie. Mówię o Chorążym. W tej sytuacji (ocena subiektywna), podważyliście swoje "forumowe" autorytety, bo na logikę: jeżeli teraz zabieracie głos nie mając podstawowej wiedzy w danej kwestii, to jak jest jeżeli zabieracie głos w innych tematach? Mam nadzieję (szczerą), że się mylę.
Witam. Jestem tu pierwszy raz, choć nie raz czytywałem "tu" fora. Podobnie jak mój kolega mv6 jestem funkcjonariuszem WZP Grup Mobilnych. Poza tym jestem również odpowiedzialnym za sprawy związane z wyszkoleniem Funkcjuszy WZP jeśli chodzi o ŚPB i broń palną. Chcę pewne sprawy poruszane tu skomentować.
GRUPA REALIZACYJNA: Uważam, że na tym etapie nie ma potrzeby formowania takiej grupy, ponieważ w pewnym sensie już je posiadamy. Tak jak Służba Celna, tak i Kontrola Skarbowa podgalają pod Ministerstwo Finansów. Kontrola Skarbowa posiada w swoich strukturach Wydział Realizacji i powiem, że znam tą formację i nie są to ludzie z łapanki. Ich wyszkolenie oraz umiejętności oceniam bardzo wysoko. Tak więc SC ma się czym wesprzeć lub jak to ktoś tu już zaznaczył; SC wykonuje co raz to bardziej skomplikowane zadania jeśli chodzi o zwalczanie przestępczości "ekonomiczne" i często współpracuje z innymi służbami, a tam są już "fachowcy" od szturmów. Współpracowałem w takich operacjach z różnymi oddziałami i wychodzi to tylko na plus.
BROŃ: To fakt. To co dostaliśmy to...żart, biorąc pod uwagę możliwości Ministerstwa Finansów. Ale uważam, że skoro wstąpiłeś do tej formacji to wykonuj swe zadania jak najlepiej potrafisz i naucz się pracować na sprzęcie, który masz. Nikt tu nikogo nie trzyma siłą. Strzelba, jako broń długa w SC to NIESTETY - ZA M A Ł O . Biorąc pod uwagę chociażby działania blokadowe na drogach, że nie wspomnę o sytuacjach gdzie przeszukuje się duże tereny jak i w terenie otwartym, zalesionym, tak i w terenie zurbanizowanym. Wątpliwości też dostarcza normatyw amunicji.
GRUPY REALIZACYJNE I BROŃ: Podsumowując dwa powyższe tematy, uważam, że nie potrzeba w SC GR. Realizacyjnych tylko np. w każdej Grupie Mobilnej ( Referacie), czy na stopniu Wydziału, powinna istnieć możliwość utworzenia Sekcji Wsparcia Grup Mobilnych, czyli funkcjonariuszy, którzy są lepiej wyszkoleni pod względem taktycznym i bojowym od pozostały, którzy na co dzień wykonują swoje obowiązki jak dotychczas, a w razie potrzeby są zaplanowani czy też wzywani jako wsparcie dla działających w terenie funkcjonariuszy. Czasami ciężko jest zgrać w czasie działania z innymi służbami. Sekcja Wsparcia mogłaby być fort pocztą dla np. SPATu itp.
SZKOLENIE: Niestety. Tu jest pies pogrzebany. Na moje propozycje i pomysły szkolenia funkcjonariuszy MF pozostaje głuchy. BETON. Ale nie winię tych ludzi (w MFie) za ten stan. Trudno od "urzędnika" wymagać czegoś, co dla niego jest abstrakcją, ponieważ nigdy nie był w realnym zagrożeniu w czasie wykonywania swych obowiązków. Nie styka sie na co dzień z agresją ludzką, chociażby w tak prozaicznej czynności jaką jest dostarczenie komuś wezwania, a jego miejsce zamieszkania to "dzielnice cudów". "Urzędnik" nie zrozumie, że czegoś jest za mało lub coś jest niezbędne jak np. inna jednostka broni, samochód, SZKOLENIA. Na odmowne odpowiedzi na moje propozycje odpowiedziałem tylko jedno: "LADA DZIEŃ NA ULICE WYJDĄ FUNKCJONARIUSZE SC Z BRONIĄ U BOKU. JEŚLI WIERZYCIE W COKOLWIEK TO MÓDLCIE SIĘ, ŻEBY NIE MUSIAŁ JEJ UŻYĆ, BO NIE JEST ON NA TO PRZYGOTOWANY ( psycho – fizycznie). NIE OKŁAMUJMY SIĘ. TAKA JEST PRAWDA. NATOMIAST JEŚLI KTOŚ ZE ŚWIECZNIKA WPADNIE NA GENIALNY POMYSŁ WEJSCIA SIŁOWEGO ( SZTURMOWANIA) JAKIEŚ POSESJI, TO MÓDLCIE SIĘ DO CZEGO CHCECIE, BY SC NIE MIAŁO SWEJ MAGDALENKI. UWIERZCIE MI. WIEM O CZYM MÓWIĘ, BO NIE RAZ BYLIŚMY W "POBRAMKOWEJ" SYTUACJI. NIE WIEM I NIE ZNAM ODPOWIEDZI DLACZEGO PEWNE ZADANI UDAŁO SIĘ ZREALIZOWAĆ, CHOĆ Z POZORU BYŁY NIE WYKONALNE. CHYBA TYLKO NASZE SZALEŃSTWO MAJĄC SWE ŹRÓDŁO W NIEWIEDZY, BRAKU DOŚWIADCZENIA W TAKICH SYTACJACH BYŁO NASZĄ OPATRZNOŚCIĄ.
---------------------------------------------------------------------------------------
Tekst powyższy napisałem spontanicznie, więc czekam na komentarze oraz pytania. Zdaję sobie sprawę, że temat nie jest wyczerpany. Jeśli mogę w czymś pomóc Funkcjuszom SC, pytajcie. Zastrzegam sobie jedno. Nie podam mojej rejonizacji. Jeszcze muszę popracować . Pozdrawiam. Semper Fidelis.
[Dziel wypowiedzi na akapity, unikaj pisania tylko wielkimi literami. Do akcentowania części wypowiedzi służą pogrubienie i podkreślenie. Taki post jak powyższy są bardzo nieczytelne.]
_________________ Semper Fidelis
Ostatnio zmieniony przez t0m1 17-11-2010, 12:43, w całości zmieniany 2 razy
GRUPY REALIZACYJNE I BROŃ: Podsumowując dwa powyższe tematy, uważam, że nie potrzeba w SC GR. Realizacyjnych tylko np. w każdej Grupie Mobilnej ( Referacie), czy na stopniu Wydziału, powinna istnieć możliwość utworzenia Sekcji Wsparcia Grup Mobilnych, czyli funkcjonariuszy, którzy są lepiej wyszkoleni pod względem taktycznym i bojowym od pozostały, którzy na co dzień wykonują swoje obowiązki jak dotychczas, a w razie potrzeby są zaplanowani czy też wzywani jako wsparcie dla działających w terenie funkcjonariuszy. Czasami ciężko jest zgrać w czasie działania z innymi służbami. Sekcja Wsparcia mogłaby być fort pocztą dla np. SPATu itp.
Ok, ale w takim układzie nie była by to de facto grupa realizacyjna? To o czym piszesz byłoby podobne do roli odgrywanej przez policyjne GR (w sensie komend powiatowych/miejskich).
Sspretorian napisał/a:
Strzelba, jako broń długa w SC to NIESTETY - ZA M A Ł O . Biorąc pod uwagę chociażby działania blokadowe na drogach, że nie wspomnę o sytuacjach gdzie przeszukuje się duże tereny jak i w terenie otwartym, zalesionym, tak i w terenie zurbanizowanym. Wątpliwości też dostarcza normatyw amunicji.
Jeśli to nie tajemnica, możesz napisać jaki jest ów normatyw?
Z Twojej perspektywy, co powinna mieć SC? Jeśli chodzi o uzbrojenie i wyposażenie?
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Witaj Robal2pl. Co do spekulacji na temat Gr. Realizacyjnych. Masz rację. Wiem jednak, że nikt nie zgodzi się na tworzenie następnej spec jednostki. MF posiada w każdym mieście wojewódzkim gr. realizacyjną Urzędu Kontroli Skarbowej. Mówiąc szczerze, jestem za tym by im się nie nudziło Z SC mieliby co robić, gdyby tylko w MF było większe przyzwolenie na walkę z przestępczością, a nie liczyła się tylko statystyka. Moja wizja sekcji sprowadza się właśnie do takiej nieetatowej grupy realizacyjne, co wolałbym nazywać Sekcją. Na więcej nie możemy liczyć, a wierz mi, że po latach spędzonych w różnych służbach uważam, że współdziałanie SC wraz z ewentualnie powstałą Sekcją Wsparcia i Wydziałem Realizacyjnym Kontroli Skarbowej - przy zastosowaniu wcześniej wypracowanych algorytmów działania, postępowania, taktyki - dało by świetny rezultat. Na realizację zadania, które przygotowuje się nie kilka godzin, ale dni, czy nawet tygodni, przy odpowiednim koordynacie jesteśmy w stanie dobrać się każdemu przestępcy do tyłka. Na akcję spontaniczną, gdzie dynamika sytuacji wymusza na funkcjonariuszach natychmiastowe działanie...wkracza sekcja. Potrzebne jest tylko otwarcie oczu kilku ludziom w MFie i ich sakramentalne tak, a gwarantuję głową, że na 100, znajdą 10ciu oddanych i wiernych ślubowaniu pasjonatów tego zawodu.
Teraz Cię zaskoczę. Moim zdaniem Służba Celna w formie Wydziału Zwalczania Przestępczości powinna być rozwiązana. W to miejsce należałoby w naszym kraju utworzyć POLICJĘ SKARBOWĄ, w skład której wchodziłoby właśnie WZP SC, Wywiad Skarbowy, CBA. Takie mam zdanie na ten temat i sprawa Gr. Realizacyjnych sama by się rozwiązała. Zresztą WZP dziś wykonuje w znakomitej większości zadania związane z przestępczością fiskalną niż celna. Przynajmniej we wnętrz kraju.
Co do normatywu. To nie tajemnica. Dwa pełne magazynki. Tak mówi Rozporządzenie.
Co do mojego zdania w sprawie uzbrojenia. Cóż... chciałby się powiedzieć dyplomatycznie: Adekwatne do wykonywanych zadań. Ale te zadania są tak różnorodne, że i wyposażenie musi być takie. Są zadania, gdzie uzbrojenie w pistolet jest wystarczające, ale należałby zwiększyć normatyw o jeszcze dwa magazynki.
Prawda. I to czasami może okazać się za mało. Cóż. Służba.
Nawet licencjonowani ochroniarze posiadają dwa magazynki plus dwa alarmowe. Zabierają je w konwoje, zlecenia ochrony osobistej, czy wydawana jest na obiektach w razie alarmu. Funkcjusz SC może mieć sytuację alarmową każdego dnia, każdej minuty swej służby. Nie wie ten, kto nie strzelał w stresie, jak szybko się można wystrzelać z dwóch magazynków. Można zrobić to szybko również z 4ech, ale mamy więcej czasu na opanowanie emocji, poza tym zyskujemy czas, możliwość osłony ogniem zaporowym by ewakuować rannego itp. itd. W działaniach blokadowych strzelba będzie ok i jej różnorodność amunicji, jaką dostała SC. Brakuje jednak czegoś. Szybkostrzelności, jaką posiadają pistolety maszynowe. Wiesz, że to temat, nad którym można się rozwodzić godzinami i pisać nie jeden referat tłumacząc sytuację, argumenty za i przeciw. Krótko mówiąc - patrząc realistycznie - przydałoby się jeszcze żeby np. właśnie taka Sekcja zabierała ze sobą np. G-36, H&K 416... ale trzymała go w samochodach i dobywała w razie potrzeby.
Temat ten jest tak szeroki, że dyskusja na niego może trwaći trwać. Ale chyba tu mamy czas. Pozdrawiam.
Semper Fidelis
Póki co nie ma co się ekscytować. Przed nami "badania"... i tu zapowiada sie niezły kibel. Po pierwsze: badania mają wykonywać placówki medyczne MSWiA. Jeżeli będą nas badać tak jak np. ITD, Straz Rybacką, Straż Leśną (a nie widzę powodu dla którego maja nas traktować inaczej), to trzeba liczyć 50% odpadu. Czemu? Proste. Powtórne badanie to 350 zł od głowy. Taka praktyka. Norma to badanie powtarzane 2-3 razy. Nawet Policja ucieka z badaniami do innych placówek. Z tego co wiem to nie ma środków finansowych na powtorne badania... Po drugie: człowiek odpowiedzialny za projekt rozporządzenia okazał się kompletnym DEBILEM (podobno już nie pracuje, a drugi mądry to ten co to rozporządzenie podpisał) Tak napisane rozporządzenie nakazuje wykonanie badań psycho-fizjologicznych (wariograf) każdemu ubiegającemu się w SC o broń... Oczywiście chodziło pierwotnie aby wariograf był dla operacyjnych ale ktoś się pomylił inny podpisał i jest problem... bo takie badanie to ok 1000 zł od głowy, a kasy nie ma. Obecnie jest wielki dym, bo broń ma być do końca tego roku (podobno przedłużono termin do 15-go stycznia ale to niepewne). Najgorsze w tym całym zamieszaniu jest to, że można było to ogarnąć wcześniej ale nikomu się nie chciało. Ustawa o SC mówi, że przedmiotowe badania wykonują placówki MSWiA lub Izby Celne czyli inne placówki med. uprawnione do takowych badań wybrane drogą przetargu. Bylo na to dużo czasu, a teraz jest jak jest...
Przez ludzką głupotę i lenistwo po dupach dostaniemy my, bo brak uprawnień do broni w grupie = zmiana stanowiska.
A z kolegą z WZP to chyba się znamy, bo jakoś znana mi jest ta koncepcja Sekcji ZR
[ Dodano: 11-12-2010, 15:36 ]
A co powiecie na to, szanowni forumowicze, że są w Polsce takie Izby Celne, które w pierwszej kolejności szkolą swoich funkcjonariuszy z zakresu posługiwania się bronią, uczą strzelać itd, itp, a dopiero za jakiś czas wyślą ich na badania lekarskie i psycho, które to dopuszczą ich do pracy z bronią palną - bojową? A co jeśli gość nie przejdzie badań lekarskich? Nikt lepiej niż Ministerstwo Finansów nie trwoni naszego wspólnego grosza.
Pozwolę sobie "odgrzać" temat... być może w związku z narastająca frustracją :-)
Tak więc: większość, z tego co wiem, jest po badaniach i szkoleniach. W tej materii nie można raczej powiedzieć nic złego. Natomiast kwestia broni... P99 DAO oraz strzelba Akkar Karatay to jakaś... napisał bym pomyłka ale wychodzi że wałek. Ergonomia w DAO bez zarzutów natomiast spust jest tragedią i uniemożliwia szybkie strzelanie (nie da się praktycznie strzelić "dubletem"). Strzelba marki Akkar... podczas jednego ze strzelań dwie się "rozłożyły" :-). Jakość wykonania przypomina tanią replikę asg. Przyrządy to połączenie przeziernika trzymającego się na "słowo honoru" i muszki ze światłowodu. Pomijając w ogóle zasadność obecności przyrządów w strzelbie kal. 12 to jestem ciekawy jak sprawdzi się owa muszka przy zastosowaniu amunicji proszkowej gdzie strzela się praktycznie z przyłożenia. Wydaje mi się, że po światłowodzie śladu nie będzie. Z tego co wiem to ludzie odpowiedzialni za odbiór broni przekonani byli, że odbiorą P99 w praktyczniejszej odmianie AS oraz Mosbergi
bo tak miało być ale się lekko zdziwili.
Jeśli nie jest to inf. niejawna - mógłbyś szerzej opisać, jak wygląda poziom wyszkolenia i zaplecze logistyczne (amunicja) - czy też tak jak z bronią, czy w tej materii jest lepiej?
Pozdr
Robal2pl
No właśnie Foka. Sytuacja identyczna. A po doświadczeniach z Akkarem wiem czemu się tak dzieje, że strzelba się rozkłada samoistnie. Dzieje się tak po rozłożeniu i prawidłowym (na 100%!) złożeniu. Czemu? Nie udało się ustalić. Na filmie widać jak typ wyciąga łuski "manualnie" :-) to jest właśnie podstawowy problem w tym wynalazku. W normalnych strzelbach standardem są dwa "pazury" wyciągu łuski (np. Mossberg). Akkar ma jeden... Po oddaniu kilkunastu strzałów jeden "pazur" nie jest w stanie wyciągnąć przekoszonej na skutek zanieczyszczeń łuski (komora nabojowa jak i zamka zasyfiona jest filcem itd.)
Co do szkoleń to byłem bardzo pozytywnie zaskoczony. Instruktorzy z zajebistą metodyką. Problemem były: okrojona ilość godzin szkolenia (na szczęście nie kosztem ilości amunicji), zajęcia 10 godz. dziennie, oraz dostosowanie wiedzy i umiejętności instruktorów do programu szkolenia SC (mamy nowo stworzony program szkolenia inny niż w Policji). Co do ilości amunicji to wyszło ok 500szt. na funkcjusza na 7 dni szkolenia.
[ Dodano: 26-02-2011, 23:10 ]
Te siedem dni to na strzelaniach (wiele rodzajów strzelań przy różnej ilości amunicji). Poza tym trzy dni przepisy i trening tzw. bez strzałowy.
Kontrolne pytanie : czyżby Służba Celna dostała MP5 ? Bo fil robi wrażenie mocno reklamowego...
Pozdr
Robal2pl
Witam.
Odpowiedź dla Robala: Nie. SC posiada w chwili obecnej pitolety 9 mm Walther P-99 i PPS oraz Strzelbę tk-355. Filmik, o którym piszesz, jest zbiorem zdjęć i video nakręconych w czasie działań,a w większości ze szkoleń i potwierdzam ich autentyk. Funkcjonariusze SC szkolili się wtedy już pod broń nie wiedząc jakimi jednostkami będą operować. Ktoś na stołkach nie dopilnował pewnych rzeczy i jest jak jest. MP-5 pozostanie jeszcze długo w swerze marzeń, ale SC szkoli się ( w miarę możliwości ) na każdym dostępnym egz. broni.
Pozdro.
S
Ha ha ha 1.40 wiem o co biega. Byłem przy tym. To było akurat takie seminarium dla instruktorów SC, a gość, który tam jest ujęty to...serio...bez ściemy Dr Konrad Raczkowski. Sprawdzisz sobie w googlach Co do sztuk amo na strzelnichach jest różnie. To zalezy od Izby i Ośrodka, w Którym mają się szkolić funkcjusze. U mnie ostatnio było po ponad 1000szt na głowę na 80 godzin szkolenia,a głów było 16.
Semper Fidelis
S
Pomógł: 33 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2010 Skąd: Polska
Wysłany: 04-06-2011, 09:46
jakich strzelaniach ? kto je organizuje ? z tego co wiem to służba celna robi teraz kursy instruktorów strzelań policyjnych aby móc prowadzić strzelania.
Cytat:
SC posiada w chwili obecnej pitolety 9 mm Walther P-99
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum