Jak widać na załączonym obrazku, uznaniowość pełną gębą. Jedni tak, inni srak. Więc uważajcie na SG, bo oni uznają, że jest to broń w myśl ustawy. W tym przypadku należy postawic się kantem, odmówić przyjęcia manadatu, iść do sądu, złożyć skargę .... i czekac na sprawiedliwość.
[ Dodano: 26-06-2011, 12:48 ]
broken_arrow napisał/a:
Cytat:
nie chcę narażać sie na uznaniowość organów, czy mój baton to broń, czy nie.
funkcjonariusze nigdy nie uznają czy to broń czy nie sami. Nie ma na mocy prawa takich przepisów. Stąd też bzdurą jest wystawianie mandatów bo jest to niezgodne z prawem.
Jeżeli istnieje jakaś przesłanka do uznania czegoś bronią to wysyła się to do ekspertyzy do CLK. A to jak napisał wyżej arafat jest niegroźne.
B_A mam nadzieję, że jesteś takim funkcjonariuszem o jakich piszesz wyżej, tzn. nie interpretujesz przepisów tak jak się tobie podoba. Jednak faktem jest uznaniowość i dowolna interpretacja przepisów przez urzędników i funkcjonariuszy różnych służb. Przykładów jest wiele, również z mojego podwórka (Policja, SG, Straż Miejska, Służba Celna, Nadzór Budowlany, itp.). Zrozumiesz, jeśli nie podam konkretnych przykładów, służba.
Najczęstszą praktyką dowolnej interpretacji przepisów i uznaniowości jest karanie ludzi za chodzenie z pieskami bez smyczy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum