"Dz": ABW usiłuje ukryć poważną wpadkę
"Dziennik": Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego od ponad tygodnia usiłuje ukryć swoją kolejną poważną wpadkę, po tym jak zatrzymany na granicy przemytnik... poderżnął sobie gardło.
- Wszystko wydarzyło się 26 sierpnia na przejściu z Rosją w Bezledach, które chciał przekroczyć oskarżany o przemyt papierosów Wojciech B. W komputerowym systemie widniał on jako osoba poszukiwana przez delegaturę ABW w Zielonej Górze. Jeszcze na przejściu służba graniczna założyła mu kajdanki i zgodnie z procedurami przekazała agentom ABW.
Tym zaś mężczyzna przyznał się, że przemyca papierosy. Zaproponował, że wskaże schowki. Pilnujący go agenci rozpięli kajdanki. Mężczyzna wszedł do auta, wskazał kryjówki, ale gdy wysiadł z samochodu miał w rękach nóż. - "Zadał sobie cios w szyję, nim ktokolwiek zdążył zareagować" - relacjonuje oficer straży granicznej. Chwilę później krwawiącego przemytnika ratowali agenci i celnicy. W szpitalu stwierdzono, że przeżył tylko dlatego, że minimalnie chybił. Gdyby nóż wbił się pół centymetra dalej, mógłby przeciąć tętnicę.
Rozmówcy "Dziennika" ze służb policyjnych mówią że ABW po raz kolejny dopuściła do rażącego zaniedbania i oskarżają funkcjonariuszy, że nie wyciągnęli lekcji z błędów popełnionych przy zatrzymaniu byłej SLD-owskiej minister Barbary Blidy.
Pomógł: 12 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 1026 Skąd: Prusy Wschodnie
Wysłany: 05-09-2008, 18:23
ABW pojawiło się w Bezledach i chciało wszystkim pokazać jaka to specsłużba i jak dokonują czynności, którą powinna na wstępie przeprowadzić Straż Graniczna. Poustawiali wszystkich po kątach i zaczęli robotę. Asy z ABW są górą i to oni decydują kto będzie zatrzymywał Pana Wojciecha. No i pokazali agenci co potrafią. Brawo.
Moim skromnym zdaniem należałoby zwrócić uwagę na prowadzoną ostatnio nagonkę na specsłuzby.Nie żebym stawał w obronie bo powinni znać swoją robotę od prostego stójkowego po samą górę.Dziwi mnie jednak fakt że za każdym razem tak sie nagłaśnia każdą wpadkę i to nie tylko ABWehry...
_________________ Dekalog komandosa:
'Masz głowę i chuj to kombinuj'
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 14-09-2008, 12:07
Cytat:
Czy oni zawsze wszystko muszą spieprzyc?No tak...nie mają doświadczenia w zatrzymywaniu osób."Agenci"......he,he.
O takich wpadkach policjantów czy CBŚów czytam codziennie w faksach w pracy ale oczywiście o tym cicho sza.
Tak jak pisze Endriu to po prostu sposób udowadniania że ABW się myli i jest złe i niedoświadczone.
Do takiej sytuacji może dojść zawsze. Kto siedzi trochę w tej robocie wie że wystarczy chwila.
A to nie szkolenie że każdego zatrzymanego trzepie się do skarpetek i prowadzi z dźwigniami na łokieć nadgarstek kolano a drugi trzyma za ucho. Po prostu czasem do spraw podcodzi się lajtowo.
Wpadki się zdarzają najważniejsze to później dobrze to rozpisać :D
Haha racja.Nie ważne co zrobiłeś ważne jak to opiszesz w raporcie.
Właśnie ciekawe jest że praktycznie nie myli sie tylko ten co nic nie robi ale na miejscu analityków wziąłbym pod lupę dziennikarzy którzy nagłaśniają takie sprawy czy aby nie są sterowani "odgórnie".Wolność słowa to dość śliski temat jednakże ciekawym jest że ostatnio sie głośno zrobiło o ABW/CBA/CBŚ*
*niepotrzebne skreślić
_________________ Dekalog komandosa:
'Masz głowę i chuj to kombinuj'
Pomógł: 12 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 1026 Skąd: Prusy Wschodnie
Wysłany: 14-09-2008, 22:03
Zgadzam się z tym, że ten co nic nie robi to nie popełnia błędów. Jednak wiem z dobrego źródła (A1), że w przypadku zatrzymania w Bezledach to Abwera skupiała się na innych rzeczach niż zatrzymanie i zabezpieczenie faceta. Dobrze, że próbował sobie zrobić krzywdę a nie innym. A zdrugiej strony jeśli ja przeszukuję miejsce lub pojazd mile widziana jest współpraca osoby, u której dokonuje się czynności. Ale ona tylko wskazuje, a fanty wyciągam ja. Inny kolega ubezpiecza moje plecy.
PS. Też popełniłem nie jeden błąd.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum