Wysłany: 04-10-2007, 09:14 Wojsko zaczyna łowy na "wiecznych studentów"
Wojsko zaczyna łowy na "wiecznych studentów"
"Gazeta Prawna": Osoby, które rozpoczęły studia przed rokiem akademickim 2002/2003 i jeszcze się nie obroniły, powinny to zrobić do końca grudnia. Jeśli ukończą studia w przyszłym roku, mogą zostać powołane do wojska.
Zgodnie z rozporządzeniem ministra obrony narodowej absolwenci, którzy skończą studia do 2007 roku, automatycznie zostają żołnierzami rezerwy. Ci, którym studia przeciągną się dłużej niż do grudnia tego roku, muszą spodziewać się wezwania przed Wojskową Komisję Uzupełnień. Nie jest jednak wykluczone, iż minister ON wyda nowe rozporządzenie, które odsunie perspektywę służby wojskowej dla wiecznych studentów.
Dziennik zwraca uwagę, że armia z roku na rok, coraz bardziej interesuje się osobami wykształconymi. W tym roku wojsko chce zwerbować co najmniej 900 magistrów, a w kolejnych latach nawet 1200. Jeszcze rok temu do służby zasadniczej trafiło tylko 400 absolwentów uczelni. "Gazeta Prawna" przypomina, że studenci mogą odbyć szkolenie wojskowe w czasie trwania nauki, ale najpierw muszą zdać egzamin z przysposobienia obronnego. Dopiero później mogą złożyć wniosek o rozpoczęcie szkolenia. Ci, którzy je odbyli i zdali pozytywnie egzamin, zostają przeniesieni do rezerwy w stopniu kaprala. Ci, którzy oblali egzamin, też zostają przeniesieni, ale w stopniu szeregowca.
acha....czyli z jednej strony armia ma byc niedlugo zawodowa, z drugiej strony scigaja pacjentów, którzy ewidentnie na wojsko ochoty nie mają.... gdzie sens i logika?
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Paź 2006 Posty: 260 Skąd: centrum
Wysłany: 04-10-2007, 20:31
A jak nie mogą pacjenta złapać to WKU w dyrdy do prokuratury z donosem, ta wali artykół 228 Ustawy o powszechnym obowiązku obrony RP i jest robota.
nie trzeba być wróżką żeby przewidzieć, że będzie im ( wojsku) coraz trudniej ludzi ściągnąć do siebie. Szczególnie troche myślących.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Maj 2005 Posty: 831 Skąd: Festung Posen
Wysłany: 04-10-2007, 21:40
hmm kapitalistycznie i cynicznie rzecz ujmując MON gdyby zaoferował odpowiednie stawki sądzę że nie było by problemów z zebraniem na ochotnika 900sztuk "wykształciuchów" , ściganie obawiam sie da niewielki skutek , sie wszyscy pochorują , oślepną , gwałtownie utyją , dostaną astmy , alergii na smary karabinowe itp..... i będą mieć na to papiery....
Bez przesady. W samym Toruniu rok temu na KSRze w wakacje było w obu turnusach blisko 700 studentów, a miejsc dla wszystkich chętnych brak. Ci którzy chcą mieć prawdziwy spokój z wojskiem pójdą do niego. inni załatwia sobie lewa kategorie d lub e i bedą happy do czasu aż jakiś pracodawca nie będzie wymagał końskiego zdrowia. pozatym studenci (a i pewnie absolwenci też) mają ciut lepiej z warunkami służby (deserek do posiłku, wyższy żołd, kadra podchodząca inaczej do inteligentnych ludzi niż "matolków" z poboru).
No ale co kraj to obyczaj. Większość studentów to słuchacze prywatnych szkół czegoś i czegoś jak to mawiają niektórzy profesorowie i doktorzy tam pracujący. Ot studiują aby mieć spokój z wku i papier z wykształceniem.
_________________ "Zresztą nieważne. Jest jak jest lepiej nie będzie. Potrenujemy."
Sierżant T. Tomczak
No ale co kraj to obyczaj. Większość studentów to słuchacze prywatnych szkół czegoś i czegoś jak to mawiają niektórzy profesorowie i doktorzy tam pracujący. Ot studiują aby mieć spokój z wku i papier z wykształceniem.
Znaczy... Nie kumam.. Zazdrościsz, bo musiałeś studiować na uczelni państwowej? Owszem, część prywatnych uczelni mają podejście takie jak mówisz, ale są też takie, które są dużo lepiej przygotowane niż państwowe. Na mojej wykładali wykładowcy PG i UG i jakoś przykładali do uczenia więcej pracy niż na państwowej, kiedy tam studiowałem, bo dostawali rozsądną kasę... Więc albo posługujesz się stereotypami, albo przemawia przez Ciebie zawiść, bo innego wytłumaczenia nie widzę.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Foka. Raczej stereotypem się posługuje, choć wiem, że są szkoły prywatne, które też uczą równie dobrze co państwowe. Choć moją opinię potwierdza przykład kilku osób, które znam i poszły sobie do wyższej szkoly a w szkole nie grzeszyły wiedzą a teraz mają papierek.
A moze to moje skrzywienie gdzie wykształcenie zdobywa się nie pieniędzmi, ale ciężką pracą wspartą pieniędzmi na pomoce naukowe (ewentualnie opłacając sobie możliwość nauki)
_________________ "Zresztą nieważne. Jest jak jest lepiej nie będzie. Potrenujemy."
Sierżant T. Tomczak
Pomógł: 2 razy Wiek: 68 Dołączył: 07 Maj 2005 Posty: 267 Skąd: Polska
Wysłany: 07-10-2007, 14:34
Większość chłopaków z mojej grupy to byli goście ze średnich i małych miejscowości, którzy studiowali właśnie dla spokoju z wojem na uczelniach, które miały niewiele wspólnego z nauką. Trafili na 6 tyg. kurs i po powrocie nie zamierzali więcej studiować.
Witam
U mnie dla odmiany ( KSR Zegrze, 2006), większość ludzi z grupy i tych z inych grup których poznałem poszła na KSR żeby w normalny sposób odrobić wojsko a potem jak najbardziej skończyć studia. No i większść była z uczelni państwowych.
Grabi napisał/a:
pozatym studenci (a i pewnie absolwenci też) mają ciut lepiej z warunkami służby (deserek do posiłku, wyższy żołd, kadra podchodząca inaczej do inteligentnych ludzi niż "matolków" z poboru).
Ten "deser" to u mnie dość dysusyjny był . Podejście kadry jesto tyle inne że studenci raczej słuchająco sie do nich mówi i rozumieją to. Ale jak ktoś podpadnie to też mu się oberwie ( np. przekopywanie "ogródka" przez pododdziałem ).
Deser to nie był żaden frykas jak ananasy czy inne winogrona tylko batonik o wdzięcznej nazwie red ket czy inna podróba snickersa (nawet smaczna).
Ja się wrecz dziwie tym studentom ze jak mają możliwosć odsluzenia wojska w trakcie studiów to nie kożystają z tego. U mnie na egzaminie z PO te 2 lata temu było max 250 osób ze wszystkich kierunków całego UG. A może to tylko lenistwo, czy też plakaty informujące o PO powinny być naklejone nie tylko na tablicy ogloszeń ale też na kazdym stoliku na uczelni. Jedno jest pewne. Brać studencka w tej sprawie jest strasznie leniwa.
Sierżant T. Tomczak
Pomógł: 2 razy Wiek: 68 Dołączył: 07 Maj 2005 Posty: 267 Skąd: Polska
Wysłany: 09-10-2007, 19:40
Co do deseru to o ile pamiętam żołnierze Zetki też mieli desery. Różen były. I jabłko i czasem batonik. Ogólnie Centrum Szkolenia Wojsk Lądowych w Poznaniu zrobiło na mnie bardzo dobre wrażenie. Spodziewałem się syfu a zastałem warunki jak na fajnych wakacjach.
Nie ukrywam że nas traktowana lepiej niż zetke. Nie wiele, ale jednak. Trochę miał na to wpływ wiek. Jest duża różnica między kolesiami 18-19 lat, a 22-23.
(...)
Nie ukrywam że nas traktowana lepiej niż zetke. Nie wiele, ale jednak. Trochę miał na to wpływ wiek. Jest duża różnica między kolesiami 18-19 lat, a 22-23.
No i zupełnie inna mentalnosć osoby na studiach do zwyklego poborowego. Zaklada się że to człowiek na pewnym poziomie, obyty ze światem a skoro trafił na KSR to mu zależy. Choć mój chorąży mówił, że ze studentami to klopoty, bo lubią kombinować ;)
Ale i tak CSAiU w Toruniu zafundowało nam fajne wakacje i nikt nie był w grupie zawiedzony.
No i z całego turnusu 335 osób oblało egzamin 9 osób. Więc i poziom kursu nie był zbyt wygórowany jak i kursanci się sami przyłożyli do pracy i uregulowania w niezwykle przyjemny sposób obowiązku (jak i spłacenia pewnego długu) wobec ojczyzny.
Sierżant T. Tomczak
ja w 2004 bylem w Zegrzu (KSR) pierwsze kursy, kazdy kto chcial mogl isc a ze wiekrzosci sie nie chcialo to juz co innego. a co do traktowania to zgodze sie ze studeci sluchaja co do nich sie mowi (ale nalezy pamietac ze zawsze znajda sie wyjatki):-) jesli chodzi o wyzywienie i zakwaterowanie to nie ma co nazekac
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum