Wysłany: 03-01-2009, 14:22 Szkoły oficerskie a 1 PSK
Witam po [dość] długiej nieobecności. "Przeglądając" neta znalazłem informacje że są szkoły oficerskie [nie wiedziałęm że istnieją]. I tu moje trzy pytania:
1. Czy znacie jakieś skoły oficerskie godne polecenia ?
2. Czy do szkoły oficerskiej moge startować po maturze ?
3. Jak ukończenie takiej szkoły wpływa na możliwość dostania się do 1 PSK ?
P.S. Zakładam nowy temat bo poprzedni został zablokowany
Trochę więcej samodzielności Kriss...
Otrzymałeś juz masę informacji, które w moim przekonaniu powinny w zupełności wystarczyć Ci do wyrobienia sobie opinii.
Szkoły kształcące oficerów WP można obecnie policzyć na palcach jednej ręki. Uzyj netu, a na pewno je znajdziesz.
Odpowiedź na drugie z zadanych przez Ciebie pytań znajdziesz na stronach w/w szkół w dziale rekrutacja.
Odpowiedź na Twoje trzecie pytanie została rozpisana we wszystkich możliwych wariantach w poprzednim temacie o 1PSK.
Kriss, człowieku, dlaczego pytasz setny raz o to samo?
Zdążyłeś już zadać szerego pytań o szczególy selekcji, a nie zadałeś sobie trudu, żeby przyjrzeć się strukturze szkolnictwa wojskowego i ze zdziwnieniem odkryłeś, że w WP istnieją szkoły oficerskie? Pomimo tego, że w założonym przez Ciebie temacie od tygodni dostawałeś na talerzu, w odpowiedzi na zadawane przez Ciebie pytania, informacje na temat służby oficerów w jednostkach typu 1PSK oraz informacje na temat sposobów zdobycia szlifów oficerskich przez potencjalnego kandydata do tego korpusu?
Teraz ponownie pytasz o sprawę, która została już precyzyjnie opisana w Twoim temacie.
Zacznij myśleć człowieku.
Dowiedz się najpierw, jak wygląda system szkolnictwa w Polsce.
Potem dowiedz się jak pod względem kadrowym zbudowane jest WP. Informacje na ten temat znajdziesz na stronie MON w zakładce służba wojskowa
Potem zapoznaj się z systemem szkolnictwa WP.
Następnie jeszcze raz, dokładnie i ze zroumieniem przeczytaj temat, który poprzednio założyłeś.
Jeżeli wtedy pojawią Ci się jakieś wątpliwości, zadaj konkretne pytanie. A wtedy pewnie otrzymasz odpowiedź.
Kriss daj spokój masz jeszcze bardzo dużo czasu ... najpierw skończ szkołę średnią, zdaj maturę, zrób prawo jazdy, a już potem będziesz mógł się zastanawiać nad takimi sprawami jak studia. Jeżeli interesujesz się służba w korpusie podoficerów, pewnie znasz wymagania jakie są stawiane przed kandydatami ... Osobiście nie widzę żadnego sensu w takiej kolejności, czyli studia a dopiero potem szkoła podoficerska. Teraz masz dopiero 15 lat, powinieneś skupić sie na nauce i treningu, nie możesz ograniczać się tylko do tego tematu. Zanim dotrzesz do tego momentu kiedy już będziesz mógł podejmować jakieś istotne decyzję w kierunku wojska, wróć do tego zagadnienia na forum, ponieważ formalności jak i wymagania
stawiane przed kandydatami za kilka lat mogą ulec zmianą ...
Witam ponownie. Teraz tak jak zawsze mam pytania ale tym razem ogólne i tylko jedno nt. szkolnictwa.Oto pytania:
1.Czy jeżeli ma się ukończone szkołe podoficerską, a JW ogranizuje "nabór" tylko do szeregowych to czy można potem awansować ?
2.Czy jeżeli ma się ukończone szkołe podoficerską to cz interesujeto jednostke jak ide do szergowych ?
3.Jak długo można służyć będąc szeregowym ?
4.Z czego trzeba zadawać mature żeby móc startować do szkoły pod oficerskiej ?
Pomógł: 1 raz Wiek: 23 Dołączył: 16 Mar 2006 Posty: 7 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 08-01-2009, 17:13
Nie chce tworzyć nowego tematu wiec tu pisze.
Jeśli mam na studiach studium wojskowe, po którym dostaje podoficera rezerwy jest jakiś cel po skończeniu szkoły żeby iść do szkoły podoficerskiej?
Wg mojej wiedzy nie. Z punktu widzenia WP jesteś już podoficerem. Możesz starać się o przydział do jednostki na zasadzie kontraktu. Popytaj w WKU o wolne miejsca lub kieruj się wprost do działu personalnego interesujących Cię jednostek.
[ Dodano: 08-01-2009, 18:44 ]
kriss9366 napisał/a:
1.Czy jeżeli ma się ukończone szkołe podoficerską, a JW ogranizuje "nabór" tylko do szeregowych to czy można potem awansować ?
Szkołę podoficerską kończysz ze stopniem kaprala i nie możliwości, żeby przyjęto Cię na etat szeregowego, nawet jeśli odejdziesz do rezerwy. Nawet jeśli zostaniesz zdegradowany lub ukarany karą obniżenia stopnia wojskowego przez sąd, bo wówczas nikt Cię "na zawodowego" nie przyjmie...
Cytat:
3.Jak długo można służyć będąc szeregowym ?
Teoretycznie chyba nie ma ograniczeń (jeżeli dobrze pamiętam, ustawa przewiduje nawet możliwość przejścia szeregowych do służby stałej). W praktyce może byc różnie. W prasie przewijały się ostatnio wypoowiedzi różnych speców od profesjonalizacji; część z nich twierdziła, że dla szeregowych przewiduje się maksymalnie dwa 6-cio letnie kontrakty. W każdym razie rozpoczynając służbę w tym korpusie nie liczyłbym na emeryturę po 15 latach (jeżeli wcześniej nie zostana one odebrane)
Cytat:
4.Z czego trzeba zadawać mature żeby móc startować do szkoły pod oficerskiej ?
Jeżeli są jakieś wytyczne/ograniczenia musisz pytać o to w interesującej Cię szkole. Ale wydaje mi się, że nie ma takich ustaleń.
Ostatnio przeglądałem neta i znalazłem tą stronkę: http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/2005/2130.htm . I tu moje pytanie czy ja jestem traktowany jako małoletni ubiegający się do szkoły wojskowej ? [Właśnie chce iść do pod oficerki i nie za bardzo wiem jakie wymagania muszę spełniać].
Pomógł: 4 razy Wiek: 12 Dołączył: 30 Gru 2005 Posty: 900 Skąd: daleko od ukochanej
Wysłany: 21-01-2009, 21:38
Kriss bez obrazy ale trochę dyscypliny i samodzielności z Twej strony byłoby na miejscu. Prawdopodobnie byłbyś w tej kwestii lepszy od Twych rówiesników.
Czy jestś małolatem ? Bez dowodziku nie kupisz piwa więc ......
I pamiętaj, wszystko co potrzebujesz wiedzieć jest na necie, a skoro nic więcej nie ma to znaczy że te informacje w obecnej chwili są Twej osobie niepotrzebne do wiadomości.
A teraz są 3 stonie powyżej zera, więc ubierz się w miare ciepło i przebiegnij się =]
Potem zacznij pompować aż Kangur się zmęczy od oglądania.
_________________ "When the hour of crysis finally arrives, remember that 40 selected men can shake the world..."
Yasotay
Wysłany: 31-01-2009, 21:33 Szkoła podoficerska a późniejsza praca
Witam. Jako że nie chce zaśmiecać forum to napisze w tym temacie. Otóż przeglądałem kierunki na szkoły pod oficerskiej Sił Powietrznych w Dęblinie i zauważyłęm 2 kierunki: eksploatacja i naprawa śmigłowców i eksploatacja i naprawa samolotów. Czy któryś z tych 2 kierunków może dać mi potem możliwość pracy jako mechanik samolotów albo helikopterów ?
Gimnazja to błąd, tragedia, koszmar.
Na logikę - jak jest taki kierunek to chyba po to aby kształcić mechaników lotniczych.
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Kris jak chcesz się kształcić na mechanika to zapraszam do Malborka do ZSP nr 4 na kierunek technik mechanik lotniczy nawet byś się pobawił Iskrą bodajże na 3 roku nauki.
Wysłany: 02-02-2009, 10:10 Re: Szkoła podoficerska a późniejsza praca
kriss9366 napisał/a:
Witam. Jako że nie chce zaśmiecać forum to napisze w tym temacie. Otóż przeglądałem kierunki na szkoły pod oficerskiej Sił Powietrznych w Dęblinie i zauważyłęm 2 kierunki: eksploatacja i naprawa śmigłowców i eksploatacja i naprawa samolotów. Czy któryś z tych 2 kierunków może dać mi potem możliwość pracy jako mechanik samolotów albo helikopterów ?
Primo zasmiecasz forum.
Secundo do określenia Ciebie powinno się użyć terminu medycznego jakim jest imbecyl i nie jest to obraźliwe.
Tetrio po tych kierunkach i tak byś obierał ziemniaki w jakiejś zapadłej dziurze gdzie śmigłowiec widziano na filmie.
_________________ "Zresztą nieważne. Jest jak jest lepiej nie będzie. Potrenujemy."
Sierżant T. Tomczak
Witam po czasie nieobecnośći. Mam pytanie związane z Jednostkami antyterrorystycznymi: Czy pożna do nich startować nie będąc w policji ? Mam na myśli to że startować jako osoba cywilna.
Litości wszystko jest na necie, trzeba tylko umieć to sobie znaleźć.
Google nie gryzie.
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
O ile jeszcze szkół i jednostek będziesz się pytać?
Kurde, czy leci z nami moderator?
Pozdr
Robal2pl
Wiek: 25 Dołączył: 07 Gru 2008 Posty: 49 Skąd: koniec świata
Wysłany: 11-02-2009, 21:36
No i nie wytrzymałem. Kris widzę że "ogólnie" internet masz ale "ogólnie" chyba Ci brakuje mózgu żeby odpowiednio się nim posługiwać. O to, co pytasz tutaj na forum to masz w brud podanych informacji na stronach tych szkół. Zawołaj kogoś starszego do twojego komputera i niech Ci przeczyta, od razu tłumacząc co pisałeś i jakie odpowiedzi dostałeś na zadane pytania, bo jak widze, to czytanie ze zrozumieniem nie jest twoją mocną stroną. Aha i zacznij sie zastanawiać czy dasz sobie radę na egzaminie gimnazjalnym, a jak już go zdasz i pobędziesz troche w ponadgimnazjalnej szkole to może nauczyciele Ci rozjaśnią sytuację i może odkryją u Ciebie jakis orzech włoski w głowie, a jak nie to chociaż laskowy. Przemyśl sobie to co napisałem i zastanów się mln x nad zadaniem kolejnego mądrego pytania. pozdrawiam
Zastanawiam się tylko nad jednym
Kiedyś nie było Neostrady po chatach.
Jak by sobie biedak wtedy coś znalazł w temacie?
Pozdr
Robal2pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum