Pomógł: 4 razy Wiek: 12 Dołączył: 30 Gru 2005 Posty: 900 Skąd: daleko od ukochanej
Wysłany: 13-01-2012, 12:35 Sukces komandosów z Lublińca
W Afganistanie, polscy żołnierze Wojsk Specjalnych przeprowadzili operację, w wyniku której opanowano budynek, uwolniono zakładników i zneutralizowano terrorystów.
W dniu 10 stycznia w godzinach porannych siedziba Gubernatora prowincji Paktika została zaatakowana przez grupę terrorystów, którzy wzięli zakładników i zabarykadowali się w budynku. Do operacji odbicia budynku oraz uwalniania przetrzymywanych osób skierowano siły koalicji oraz pododdziały afgańskiej Policji (ANP). Operację wsparli również polscy komandosi.
Oddziały ANP wspierane przez siły koalicyjne przeprowadziły trzy próby opanowania budynku, które ze względu na silny ogień z broni maszynowej i granatników nie przyniosły powodzenia.
W tej sytuacji o wykonanie akcji bezpośredniej na siedzibę gubernatora poproszono polskich i afgańskich komandosów (PRC - Provincial Response Company) - szkolonych przez Polaków. Opracowano plan szturmu, który został zaakceptowany przez kierującego operacją i Dowództwo Wojsk Specjalnych. Budynek został opanowany od najwyższej kondygnacji do piwnicy. Podczas działania Grupy Szturmowej uwolniono trzech przetrzymywanych zakładników oraz zneutralizowano wszystkich terrorystów. Jeden z terrorystów ubrany w policyjny mundur i kamizelkę samobójcy z zamiarem zdetonowania jej poległ zanim zdążył dokonać detonacji.
Akcja ta, to kolejny sukces polskich komandosów, którzy w ostatnim okresie zintensyfikowali działalność operacyjną.
Pod koniec ubiegłego tygodnia na podstawie informacji zdobytych przez służby specjalne polscy komandosi we współdziałaniu z afgańską Policją przeprowadzili nocną operację, w wyniku której zatrzymano SHABIRA AHMADA, figurującego na liście najbardziej poszukiwanych rebeliantów (tzw. JPEL - Joint Prioritized Effects List). Zatrzymany był drugim, co do ważności talibskim komendantem w dystrykcie GHAZNI. Odpowiadał za planowanie i realizację ataków z użyciem improwizowanych ładunków wybuchowych (IED) oraz za organizowanie i przeprowadzanie ostrzałów rakietowych bazy GHAZNI. Podczas ostatnich kilku miesięcy prowadził aktywną działalność terrorystyczną.
Z kolei na początku obecnego tygodnia operatorzy Wojsk Specjalnych wraz z afgańskimi policjantami zaplanowali i przeprowadzili operację celem zatrzymania kolejnego przywódcy talibskiego GULABA KHANA, również będącego na liście JPEL. Podczas operacji został on zatrzymany, a także 10 innych mężczyzn podejrzanych o działalność terrorystyczną. Operacje te wspierali piloci Samodzielnej Grupy Powietrzno-Szturmowej Polskich Sił Zadaniowych.
ppłk Mirosław Ochyra
Rzecznik Prasowy
Dowództwa Operacyjnego Sił Zbrojnych
Nasi są lepsi od Amerykanów, szczególnie tych z Marines.
Szybki jesteś w ocenie całości na podstawie zachowania kilku jednostek.
Skąd ty masz takie medialne nawyki? Pracowałeś kiedyś w jakiejś redakcji? Zacytowane przez Ciebie zdanie jest uzupełnione przez następne, które nie wiedzieć czemu, pominąłeś...
1. «pojedynczy człowiek»
2. «pojedynczy przedstawiciel danego gatunku»
3. «odrębna całość organizacyjna, będąca cząstką większego zespołu»
4. «umowna, ściśle określona wartość jakiejś wielkości służąca do pomiaru tej wielkości»
5. «najmniejsza liczba naturalna»
6. «w systemie dziesiętnym: liczby od 1 do 9»"
Bądźże bardziej precyzyjny w doborze słów kluczowych... :-)
Skąd pewność, że to Lubliniec? Oni podobno nie mają o tym zielonego pojęcia... Gdyby tę robotę zrobili komandosi z JWK, zaraz dowiedzielibyśmy się, że zastrzelili zakładników, spieprzyli robotę itd.
Ale jeżeli to naprawdę oni, to poczekajacie, wkrótce się zacznie, że: "jakim prawem?", "oni nie potrafią!", "specjaliści od odbijania zakładników czekali, ale informację przekazano pod stołem!", "tasaki!", "rozwiązać DWS!" itd.
jednego jestem już pewien... prawdziwy polak potrafi jedynie narzekać i robić z igły widły... takie mnie po prostu wnioski przychodzą do głowy po przeczytaniu tych kilku postów
_________________ BOŻE CHROŃ MNIE OD PRZYJACIÓŁ, Z WROGAMI SAM SOBIE PORADZĘ
Nie wiem czy do mnie pijesz ale dla mnie natchnieniem stało się przeczytane tutaj słowo "neutralizować"... Przepiękny przykład pacyfistycznej nowomowy...
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-01-2012, 21:13
Już ja wiem co miałem na myśli... Terminologię musisz Świtek ogarnąć - wiadomy czasownik z odpowiednimi przedrostkami: wy-, za-, do-, od-, na-, przy-. po- i dalsze, bo Ci subtelne niuanse umykają.
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 13 Lis 2011 Posty: 122 Skąd: zachód
Wysłany: 13-01-2012, 21:57
Trochę więcej informacji mogli przekazać na temat tej małej zadymy. Suchy fakt Polscy komandosi uwolnili zakładników nic nie wnosi do dyskusji. Grom ,Lubliniec, Formoza a może "Agatki" .(z całym szacunkiem dla JW Agat podoba mi się nazwa )
_________________ Chociażbym chodził ciemną doliną, zła się nie ulęknę, bo Ty jesteś ze mną.
no co Wy Agatki grzeja tylki w polsce :d
nigdzie sie nie wybieraja na razie
podobno w akcji zasluzyli sie JWK ale to tylko plotki krazace po swiecie :D
wiec jesli mielibyscie lepsze to szybko weryfikujcie :D
madmike a Ty jestes takim ekspertem od JWK ze wiesz ze oni sie nie nadaja i oni by to spartolili czy ogolna nie chec przez Ciebie przemawia??
Pomógł: 4 razy Wiek: 12 Dołączył: 30 Gru 2005 Posty: 900 Skąd: daleko od ukochanej
Wysłany: 14-01-2012, 08:52
To nie jest niechęć. Prędzej sarkazm, z nutką ironii.
Pamiętaj że Lubliniec przeszedł dłuuuugą drogę, lecz jest wielu 'ekspertów' (pan który rok temu okreslił ich mianem 'tasaka' to najlepszy przykład), którzy nadal woleli by widzieć ich jako nic więcej jak 'tylko' ekipa od zwiadu dla DWL. Niektórzy poprostu nie potrafią zaakceptować że Elvis nie żyje, że Mikołaj nie istnieje, i to że Lubliniec ewoluował (i to że Shakira jest lepsza tancerką od Christiny bo nie ma sadła wielkości Big Macka).
Taki sukces może być solą w oku pewnym ludziom. Poszukaj na kilku serwisach, było głośno o podobnym zajściu.
Gammon, nie bądź taki dosłowny w odczytywaniu treści postów
_________________ "When the hour of crysis finally arrives, remember that 40 selected men can shake the world..."
Yasotay
no co Wy Agatki grzeja tylki w polsce :d
nigdzie sie nie wybieraja na razie
podobno w akcji zasluzyli sie JWK ale to tylko plotki krazace po swiecie :D
wiec jesli mielibyscie lepsze to szybko weryfikujcie :D
madmike a Ty jestes takim ekspertem od JWK ze wiesz ze oni sie nie nadaja i oni by to spartolili czy ogolna nie chec przez Ciebie przemawia??
Panowie i Panie.... tu nie ma żadnej wątpliwosci kto.... tego nie zrobił.... nie było kilku dniowego trąbienia w tvn.... znanych gosci a faktach po faktach... ( juz nie mówiąc o tym że zanim okazał sie oficjalny komunikat). Kilka... moze kilkanascie dni temu tez media szybko przypisały sukces ''groszkom'' i nagle... klatka stop... cisza w eterze... zeby nie wyszło ze to robota Kogos Innego... .
Udało sie? Udało. Pozostaje tylko pozazdrościc ze sie z nimi nie było. A nie rozbijać na atomy kto, komu sukces przypisac itd. Zainteresowani wiedza i to jest najwazniejsze.
Udało sie? Udało. Pozostaje tylko pozazdrościc ze sie z nimi nie było. A nie rozbijać na atomy kto, komu sukces przypisac itd. Zainteresowani wiedza i to jest najwazniejsze.
Pomógł: 9 razy Wiek: 37 Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 690 Skąd: z nad wisły
Wysłany: 14-01-2012, 11:53
bugiat napisał/a:
Wreszcie ktoś napisał coś mądrego w tym temacie, dla mnie to tą akcję mógł nawet przeprowadzić " 12 pułk piekarzy francuskich" . Poza tym " im człowiek mniej wie tym dłużej żyje i krócej zeznaje"
Wysłany: 14-01-2012, 23:04
bugiat napisał/a:
Amen! Polać Mu, bo dobrze gada! Powinniśmy się wszyscy cieszyć z polskiego sukcesu tej akcji.
Virgo napisał/a:
O kurwa to Mikołaj nie istnieje ?! To komu ja przed świętami siedziałem na kolanach ?
To był Twój wujek, a to co czułeś to nie była latarka.
Powiedzmy, że ogólna niechęć...
Źle mnie zrozumiałeś Gammon.
Nieco ponad rok temu na tych ludzi wylano kubeł pomyj, oskarżając ich o mega porażkę. Nie wiem, kto miał w tym interes, ale tytuł "Największa porażka w historii polskich sił specjalnych" obiegł wszystkie ważniejsze portale informacyjne, wiadomości TV, gazety codzienne i branżowe. Gdy to wszystko okazało się wierutną bzdurą, a rzekoma "porażka" okazała się poprawnie przeprowadzoną robotą, która nie zakończyła się spodziewanym efektem bynajmniej nie z winy wykonawców, te same media jakoś nie prześcigały się w odszczekiwaniu kłamstw.
W rocznicę pamiętnej audycji jej bohaterowie poraz kolejny udowodnili swoją klasę, realizując operację, która zakończyła się być może najbardziej spektakularnym sukcesem w historii PKW Afganistan. A media tym razem siedzą cicho, co akurat dobrze wpisuje się w nieoficjalne motto tej jednostki (z drugim członem tego hasła chłopaki jak widać świetnie radzą sobie sami). Szkoda, że tej propagandowej wstrzemięźliwości zabrakło rok temu, gdy rozpoczynała się nagonka.
Zresztą, o czym tu pisać? Wygląda trochę tak, jakby komuś zależało na tym, żeby tych ludzi przedstawiać raczej przy okazji biegu "O nóż komandosa" w FOB Ghazni, albo na posterunku kontrolnym z afgańską policją, żeby nie robić medialnej konkurencji komuś innemu.
Zainteresowani wiedzą kto co gdzie i jak a to najwazniejsze. Reszta tych co sa w "temacie" gratuluja i podziwiaja chłopaków. Zajebista robota. Banda pismaków i innego gówna niech sie pałuje albo jedzie tam i posiedzi, zrobi robote i wróci cało wtedy moze beda swiadomi....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum