Witajcie.Mam takie pytanie dotyczace czysto fizycznych wymogow do JW 4026 a mianowicie podobno nie mozna miec zębów plombowanych i czy trzeba miec prosta przegrode w nosie aby przejsc pozytywnie ich badania lekarskie???
Z góry dziekuje za pomoc pozdrawiam.
Pomógł: 12 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 1026 Skąd: Prusy Wschodnie
Wysłany: 07-07-2010, 07:19
Bugiat pisze o tzw. plecaku, który kwalifikację przechodzi pchnięciem przez tzw. garba.
[ Dodano: 07-07-2010, 07:22 ]
Jeśli chodzi o skrzywioną przegrodę, to laryngolog raczej nie odpuści.
Ale najlepiej uderzyć do źródła, czyli do medyków np. z przychodni sportowo-lekarskiej, tam wystawiają dopuszczenia dla skoczków spad., nurków, itd.
Ale najlepiej uderzyć do źródła, czyli do medyków np. z przychodni sportowo-lekarskiej, tam wystawiają dopuszczenia dla skoczków spad., nurków, itd.
Z tym ostrożnie. Takie badania w 99% przechodzą ci, którzy o własnych siłach doszli do lekarza. Prawda jest taka, że orzecznik pieniędzy nie dostaje za odmowę wydania orzeczenia.
Ja na ten przykład zawsze przechodzę lekarzy spadochronowych, nurkowych (wszystko oczywiście cywilnie) bez problemu pomimo, że po złamaniu nosa mam przegrode krzywą (i w ramach tego mam permanentne problemy z kulfonem), więcej - wystarczy się przyjrzeć a widać, że mój nos jest lekko na stronę.
Także zalecam zasadę ograniczonego zaufania w przypadku konsultacji z cywilami - oczywiście może to pomóc (ale przykładowo lekarz cywilny może nie wiedzieć co kwalifikuje a co dyskwalifikuje na płetwonurka bojowego), a już w ogóle cacy to udać się do jakiegoś zaufanego (niezwiązanego z komisją którą się będzie przechodzić rzecz jasna ) wojskowego nosologa.
_________________ Co się tu dzieje, na Litość BOSKĄ!
Panowie, sądziłem, że Savage potraktujecie odrobine poważniej.
Problemy z zębami ma każdy, jeden większe inny mniejsze.
Stwierdzenie, że podobno nie można mieć zębów plombowanych jest błędne.
Nie próbujmy robić z żołnierzy astronauty.
Trzeba mieć zęby wyleczone, zadbane.
Jednakże ubytki w uzębieniu są traktowane jako paragraf w orzeczeniu o zdolności do służby w charakerze nurka grupy A.
W kwestii przegrody nosowej to jest to temat dla laryngologa wojskowego.
To on oceni czy skrzywienie upośledza proces oddechowy czy jest dopuszczalne.
Poza tym najważniejszą sprawą dla nurków jest przedmuch i zatoki wolne od wszelkich zmian, wydzielin. To tyle w kwestii zdrowia.
Yyyy w 2005 w WKLL Dęblin i WIML Warszawa trzeba było mieć zęby zdrowe (czytaj wyleczone, czyli z plombami ale zdrowe w sensie bez ubytków w znaczeniu bez próchnicy i innych chorób) tak więc jak mi w pape zaglądali to same wypełnienia kreślili Ale kat Z 1 A dali. co do kręgosłupa to wielu ma z nim problemy, więc jak co to pakuj "plecak" bo wojsko RP (III albo IV) to nie Tatry, łatwiej w góre. Myślę że w marynarce jest to samo. (wiem dawno było, stary dziad jestem, ale są tu starsi ) Co do przegrody to na komorze niskich ciśnień jeden chłopak z krzywą miał krwotok to ekipa po mnie, schodziła awaryjne (orzeczenie było na cywilnego lekarza nie wojskowego)
Ps. Co do odniesienia to nie chciałem być nigdy kosmonautą tylko pilotem, a pan H. poleciał ku gwiazdom na "plecaku" (zasłyszane).
[Pisz jaśniej i przyłóż się do interpunkcji, bo bardzo trudno zrozumieć co właściwie napisałeś.]
Ostatnio zmieniony przez Foka 01-08-2010, 10:45, w całości zmieniany 1 raz
Szanowny Walker, temat dotyczy JW 4026, a nie WSOSP, więc nie rozumiem powodu Twojego wpisu.
Kryteria doboru kandydatów są odmienne, znaczy WKLL i WIML mają bardziej ostre wymogi ze zrozumiałych względów.
Pragnę jeszcze dodać, że kandydaci do służby w wojsku, a tym samym w JW 4026 nie powinni podpierać się badaniami lekarskimi wykonywanymi w przychodniach sportowych.
Żołnierz, to żołnierz. Jest zdolny do służby w charakterze nurka i skoczka, albo nie.
Pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum