Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-02-2011, 11:28
Styl sznurowania nad podbiciem wskazuje na Meindla, ale wykończenie góry cholewki na Hanwaga. Tak naprawdę to żadna różnica - prawie na pewno to są alpejskie Niemce ze wskazaniem na firmę Larsa i Lukasa.
czy są tu ludzie na tyle inteligentni i obeznani z tematem aby mi odpowiedzieć na moje pytanie?
[ Dodano: 21-02-2011, 17:29 ]
chcę spróbować swoich sił w 1psk i podejść do egzaminu z wfu i weryfikacji. czy ktoś z obecnych osób na forum przechodził te egzaminy? z góry dzięki za odpowiedz.
Aby dostać się na "bojówkę" trzeba mieć stopień co najmniej plutonowego i trzyletni staż służby. Nie wiem czy szeregowi zawodowi przechodzą etap górski. Chyba, że jako szeregowy zawodowy chcesz iść do zabezpieczenia. Po pewnym czasie i po skierowaniu na szkołę podoficerską jak bedziesz miał szczęście może i dostaniesz sie do zespołu bojowego. A jeżeli będziesz już w jednostce to tam dowiesz sie jak dokładnie wygląda selekcja.
A testy dla starszych szeregowych na oceny bardzo dobre to:
drążek 13 powt.
brzuszki 65 powt. w 2 minuty
bieg 3 km 12 min 30 sek.
bieg 10x10 29,8 sek.
jest jeszcze lina, skok do wody z wieży, pływanie na 50 m i 25 pod wodą
I skok z wody na wieżę...
Jeśli jesteś szer. i nie masz ambicji podoficerskich to nie zawracaj sobie głowy jakimiś selekcjami. Aby być st. szer. na zespole zabezpieczenia nie potrzeba selekcji, natomiast jeżeli chciałbyś kiedyś zostać operatorem na zespole bojowym to już całkiem inna bajka.
czy są tu ludzie na tyle inteligentni i obeznani z tematem aby mi odpowiedzieć na moje pytanie?
Łooooooo chłopaku. Chyba się nie dostaniesz do Pułku. Same problemy napotykasz i kłody pod nogami. Ja chyba bym nie przeszedł tego pierwszego etapu selekcji no ale próbuj dalej i się nie poddawaj. Ja postaram Ci się pomóc.
Żeby cokolwiek dowiedzieć się o selekcji do 1PSK wystarczy być przeciętnie inteligentnym i niekoniecznie obeznanym z tematem. Wystarczy użyć "baniaka" i poszperać w necie i po prostu wziąć telefon do łapy, wystukać nr i słownie przekazać osobie, która znajduje się po drugiej stronie słuchawki "to, co pomyśli głowa". Więc jeżeli jesteś na tyle inteligentny, to powinieneś dowiedzieć się wszelkich szczegółów zanim zaczniesz "wyjeżdżać" z takimi textami. No chyba, że jesteś tak leniwy, jak ja?
Więc pomogę Ci trochę i przedstawię Ci tzw. wersje dla słabszych.
Step 1. Skoro czytasz to forum, to pewnie już się dowiedziałeś, że 1PSK podlega pod DWS. Wiec wpisz w google: dowództwo wojsk specjalnych i wyskoczą strony zawierające te wyrazy: http://www.google.pl/sear...lient=firefox-a
Step 2. Najedź kursorem myszki (no chyba, że masz laptopa) na taki oto adres: Dowództwo Wojsk Specjalnychwww.wojskaspecjalne.mil.pl/ i kliknij 1 razy. Odczekaj około 5 sekund aż otworzy Ci się strona główna DWS'u i pojawią się dwie flagi. Następnie najedź kursorem na polska flagę i kliknij tylko raz, a ujrzysz kolejna odslone strony.
Step 3. Odnajdź na kolejnej odsłonie strony napis NABÓR i kliknij tylko raz i poczekaj na kolejna odsłonę strony. Na samym dole strony ujrzysz dwa linki pod napisem 1. Pułk Specjalny Komandosów. Naciśnij najpierw pierwszy link i przeczytaj ze zrozumieniem.
Step 4. Wyjdź z tego linku poprzez najechanie kursorem na taką strzałkę znajdującą się w lewym górnym rogu monitora i naciśnij tylko jeden raz. Następnie wybierz drugi w kolejności link pod napisem 1. Pułk Specjalny Komandosów i znów przeczytaj ze zrozumieniem.
Step 5. Rzuć okiem lekko w prawo lub skieruj w tą samą stronę swoja głowę, a pod napisem Baghdad i aktualną tam godziną, ujrzysz taki oto napis Nabór do służby w 1 psk. Pod tym napisem ujrzysz kolejny napis Informacje bieżące. Najedź kursorem myszki na ten napis, naciśnij tylko raz i ujrzysz potrzebne Ci informacje. Jeżeli będzie Ci mało to możesz odnaleźć napis Terminy sprawdzianów. Te dwa foldery zawierają nr telefonów do tej jednostki.
Step 6. Weź telefon i zadzwoń.
Step 7. Jeżeli coś Ci nie wyjdzie, to wróć do Step one i walcz do końca.
sierżant nie bądź taki do przodu nie zaliczam się do ludzi którzy tylko patrzą żeby wypłata była pierwszego ! a co do strony DWS to tam byłem wszystko czytałem już wcześniej. Pytałem o etap górski bo ten egzamin z wf to każdy przeciętniak by zaliczył.
jeśli chodzi o wf to 3km 10.20 , drążki 18 , brzuszki 75, 10x10 28s. i nie piszę bajek po prostu nudzi mnie szara rzeczywistość w mojej jednostce i to nastawienie ludzi aby do pierwszego. Mam ambicję i to duże a u mnie to st.szer i szer. to tylko robią pod górkę. Podoficerka to po 8 czy 10latach śmiech. Nie po to zostałem w wojsku żeby być jakimś szeregowym. Ale z góry dzięki za odpowiedź . startowałbym do zabezpieczenia bo jestem po łączności.
_________________ piter
Ostatnio zmieniony przez szer.zaw 22-02-2011, 11:20, w całości zmieniany 1 raz
[...]a co do strony DWS to tam byłem wszystko czytałem już wcześniej. Pytałem o etap górski[...]
Spoko luz Piter. Niektórzy patrzą za wypłatą już po piątym dniu b.m. Skąd mogłem wiedzieć, że byleś na stronie DWSu, skoro wolałeś "wyjechać z tekstem" zamiast po prostu napisać, że już sprawdzałeś.
Dzwoniłeś?
Współczuję Ci takiej sytuacji. W łączności jesteś?
PS. Na wolnym jesteś czy z pracy piszesz?
_________________ kuć beton, spalić Ciemnogród
Ostatnio zmieniony przez bolt-thrower 22-02-2011, 11:24, w całości zmieniany 1 raz
pytałem o etap górski bo jedni piszą że wszyscy go przechodzą a drudzy że nie. Będę później narka.
[ Dodano: 22-02-2011, 16:39 ]
Z pracy w życiu gdybym wniósł laptop na teren jednostki to zaraz postępowanie dyscyplinarne .
[ Dodano: 22-02-2011, 16:54 ]
ok ale czy na sekcji zabezpieczenia mam szanse na podoficerską szkołę czy nie, czyli przechodzi sie tylko egzamin z wfu zeby dostać się do zabezpieczenia tak.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum