Wysłany: 15-11-2007, 16:08 Polscy żołnierze oskarżeni o zabójstwo cywilów
Areszt dla siedmiu żołnierzy służących w Afganistanie
PAP - dodane 1 godzinę i 22 minuty temu
Sąd Garnizonowy w Poznaniu zdecydował o aresztowaniu wszystkich siedmiu żołnierzy zatrzymanych w związku z sierpniową akcją w Afganistanie, w której zginęli cywile.
W środę sześciu żołnierzom prokuratura postawiła zarzuty zabójstwa ludności cywilnej; grozi im od 12 lat więzienia do kary dożywocia. Siódmy z zatrzymanych usłyszał zarzut ataku na niebroniony obiekt cywilny, grozi mu od 5 do 25 lat pozbawienia wolności.
Wszyscy żołnierze pochodzą z jednostki z Bielska Białej. To dwóch oficerów, dwóch podoficerów, trzech st. szeregowych - poinformował sędzia.
W Afganistanie stanowili 1. pluton szturmowy Zespołu Bojowego "C" Polskiego Kontyngentu Wojskowego.
Do tragicznego zdarzenia doszło 16 sierpnia 2007 roku. Wyjazd patrolu, w skład którego wchodzili zatrzymani żołnierze nastąpił po upływie kilku godzin od ataku na inny polski patrol, w wyniku którego uszkodzono dwa pojazdy. Dwa dni wcześniej w Afganistanie zginął polski żołnierz, podporucznik Łukasz Kurowski. (sm)
To co robia z tymi żołnierzami to jest jawny skandal!!!! Traktuja gorzej niz bandytow!!! W Polsce media rzucaja sie o to ze zatrzymuje sie Sawicka lapówkare ktora capnela tyle kasy. Nikt nie zastanowi sie ze do żołnierzy ktorzy służą dla kraju wysyła sie z rana żołnierzy Oddziału specjalnego ZW zeby ich zatrzymac w domu rodzinnym!!!
Skandal mam juz dosyc tego chorego kraju w którym żołnierz lub funkcjonariusz jesli nawet popełni bład jest z urzedu traktownay gorzej niz pospolity bandyta!!!
_________________ SKANDAL !!!
Kamils [Usunięty]
Wysłany: 22-12-2007, 22:48
Witam, jestem nowym użytkownikiem forum, jakkolwiek militariami oraz cała gamą podobnych zagadnień interesuje się od dziecka.
Co do tematu, jest mi po prostu wstyd, że u nas są takie a nie inne przepisy W wojskach USA chociażby, każde zabicie cywilów, czy ostrzelanie nie tego celu, który miał być ostrzelany kończyło się upomnieniem dowódcy, ewentualnie odesłaniem żołnierza/y do kraju i dyscyplinarnych kar. Ale to w szczególnych przypadkach. Wojna to wojna - ofiary wśród cywilów były, są i zawsze będą, a karanie żołnierzy wykonujących rozkazy to po prostu zwykła paranoja. Jak to gen. Petelicki ujął, "to nie ma sensu, bo żołnierz, który odmówi wykonania rozkazu idzie pod sąd wojenny, a Ci którzy wykonali rozkazy szybko i sprawnie idą do więzienia"(nie jest to dokładny cytat ;) )
Z tego co widziałem w jednym z dłuższych reportaży, to uszkodzone pojazdy i ich załoga z patrolu, zameldowali, że zostali ostrzelani z tej wioski, więc logiczne, że dowódca bazy wydał rozkaz ostrzelania tego właśnie a nie innego celu...Poza tym od szybkości i dokładności wykonania tego rozkazu zależało życie ich kolegów, uwięzionych przy zniszczonych pojazdach na drodze. I nadal nie rozumiem, czemu nie przesłuchano do tej pory dowódców, a za to wyciąga się konsekwencje z żołnierzy wykonujących rozkazy przełożonych
Pomógł: 7 razy Wiek: 35 Dołączył: 04 Gru 2007 Posty: 845 Skąd: Polska
Wysłany: 23-12-2007, 15:55
<skasowałem podwójny tekst>
[ Dodano: 23-12-2007, 15:57 ]
Owszem, Przyjacielu sympatyczny, masz oczywiście wiele racji, tylko pzasadniczy roblem tych panów siedzących w paczce polega na tym, iż z tej wioski ostrzelano patrol, który opuścił bazę cztery godziny przed ich wyjazdem, a do nich nikt stamtąd nie strzelał. Wersja, iż reagowali na ostrzał była tylko ich własnym, uzgodnionym po fakcie wymysłem, do czego się zresztą przyznali, bo prokuratorzy wojskowi w WP to stare lisy, jak wezmą klienta na taśmę to prędzej czy później ten wymięknie i się zdradzi, że kłamie. Sprawa nie jest, stary, wcale taka prosta, a wierz mi - słowo praktyka- że wojsko jest -co do zasady i to pod każdym wzgledem proste. Gdyby było tak, jak piszesz, to nie byłoby całej tej sprawy. Ale TA sprawa jest, bo było inaczej.
Trzeba zatem uzbroić się w cierpliwość i spokojnie poczekać na wyrok. Potem-kto jest bez grzechu-niech pierwszy rzuci kamieniem (lub sięgnie po Beryla, czy co tam akurat ma na stanie)!
Pozdrawiam Cię serdecznie, życzę Wesołych świąt!!!
Ostatnio zmieniony przez Kangur 23-12-2007, 16:42, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum