Wysłany: 24-06-2010, 09:29 MON demaskuje GROM?
Dane o uzbrojeniu GROM, środkach łączności, miejscach organizowania szkoleń i nowych siedzibach - to m.in. można znaleźć na stronie internetowej Ministerstwa Obrony Narodowej, pisze czwartkowy "Dziennik Gazeta Prawna".
Urzędnicy resortu umieścili te informacje w ogłoszeniu o przetargach i sprawę bagatelizują. Natomiast byli i obecni komandosi są oburzeni. Uważają, że to zdrada tajnych planów grupy i sprowadzenie niebezpieczeństwa na jej żołnierzy.
Z informacji przetargowej można np. łatwo wywnioskować, że rozwija się oddział wodny GROM, a na podstawie ogłoszenia o przetargu na kupno karabinów maszynowych można oszacować liczebność formacji. Z zamówień na żywienie komandosów łatwo się dowiedzieć do kiedy jednostka musi przeprowadzić ćwiczenia nad Bałtykiem.
Opublikowano szczegóły dotyczące łączy cyfrowych, używanych przez GROM. Eksperci twierdzą, że na tej podstawie łatwo wytypować 4-5 firm zdolnych sprostać takim wymogom, a potem wprowadzić do nich swoich ludzi i rozpoznać cały system informatyczny formacji.
- To skrajna ignorancja - oburza się specjalista od zwalczania terroryzmu Krzysztof Liedl. - Nikt na świecie tak nie robi - dodaje.
MON tłumaczy, że nie dzieje się nic złego. - Tam nie pojawiają się ilości oraz dokładne warunki techniczne kupowanego sprzętu - powiedział "DGP" rzecznik Dowództwa Wojsk Specjalnych mjr Jacek Popławski.
To nie pierwszy przypadek ujawnienia informacji o zakupach jednostki GROM. W sieci można znaleźć m.in. dane jakiego oprogramowania antywirusowego używa GROM i gdzie tankuje swoje pojazdy.
[ Dodano: 24-06-2010, 11:32 ]
Od kilku lat, od kiedy pierwszy raz usłyszałem to nazwisko ,,L", mam wrażenie, że to jest samozwańczy specjalista od zwalczania terroryzmu. Firmuje się jako były Policjant. Pytanie, z jakim doświadczeniem w zwalczaniu terroryzmu? Dla mnie to medialny teoretyk.
Jedyna zbrodnia jaką MON popełnił to zwolnienie 1/2 etatu wrogiego wywiadu. Każdy łebski agent znajdzie te same informacje w innych miejscach, jeśli spędzi w sieci 2 razy tyle czasu.
Pomógł: 7 razy Wiek: 35 Dołączył: 04 Gru 2007 Posty: 845 Skąd: Polska
Wysłany: 24-06-2010, 17:07
O, toś mnie Bracie pocieszył! Bo też mam dorobek naukowy, wprawdzie skromny, ale zawsze, choć nie n/t terroryzmu. Zatem - tak jak się odgrażałem powyżej - wywieszam tabliczkę i robię prywatną stronę, tylko pomóżcie mi proszę jaką wybrać nazwę. Oto moje propozycje:
www.wujekdobrarada.pl www.wiemwszystkolecztylkoootymgadam.com www.jestemdupkiem.pl
Ness expert o wszystkiego, co w danej chwili jest na topie. Consulting, finanse, polityka, ekonomia, bezpieczeństwo, terroryzm, ekstremizm, wyznania...
Może być?
Teraz na topie jest druga tura wyborów prezydenckich oraz plany wycofania polskich wojsk z Afganistanu.
Zatem zapytamy naszego anonimowego eksperta Nessa o zdanie na te tematy.
Co pan może nam na ten temat powiedzieć?
Pomógł: 7 razy Wiek: 35 Dołączył: 04 Gru 2007 Posty: 845 Skąd: Polska
Wysłany: 24-06-2010, 20:38
Niestety nic nie mogę powiedzieć! Wszak jestem tylko - przynajmniej wedle opinii kolegi R. - tylko zwykłym,najzwyklejszym, prostym imbecylem.
Ale wracając do rzeczy: ujawnienie tych paru przetargów to żadna sprawa. Cóz wrogom ojczyzny naszej po informacji, iż JW 2305 kupi kbk czy km? Albo papier do ksera? W dobie google map i tak każdy wie, gdzie stacjonują oba człony tej jednostki, naliczenie etatowe było zupełnie jawne do czasu utworzenia DWS-u (teraz jawna jest ilość etatów w jednostkach podległych temu Dowództwu).
Moim zdaniem te ,,rewelacje" o podłym ,,ujawnieniu tajemnicy" to typowy temat na sezon ogórkowy, kto wie - może i maczali palce w tej aferze pewni ex-wojskowi-politycy-frustraci spod znaku PIS, aby znowu pokazać, jaki podły ten Klich.
Pomógł: 4 razy Wiek: 12 Dołączył: 30 Gru 2005 Posty: 900 Skąd: daleko od ukochanej
Wysłany: 24-06-2010, 22:28
Ness napisał/a:
Niestety nic nie mogę powiedzieć! Wszak jestem tylko - przynajmniej wedle opinii kolegi R. - tylko zwykłym,najzwyklejszym, prostym imbecylem.
Ale wracając do rzeczy: ujawnienie tych paru przetargów to żadna sprawa. Cóz wrogom ojczyzny naszej po informacji, iż JW 2305 kupi kbk czy km? Albo papier do ksera? W dobie google map i tak każdy wie, gdzie stacjonują oba człony tej jednostki, naliczenie etatowe było zupełnie jawne do czasu utworzenia DWS-u (teraz jawna jest ilość etatów w jednostkach podległych temu Dowództwu).
Moim zdaniem te ,,rewelacje" o podłym ,,ujawnieniu tajemnicy" to typowy temat na sezon ogórkowy, kto wie - może i maczali palce w tej aferze pewni ex-wojskowi-politycy-frustraci spod znaku PIS, aby znowu pokazać, jaki podły ten Klich.
Z drugiej strony....znajdź mi w Brytyjskim DoD informacje o zakupach dla Pułku w Credenhill....
_________________ "When the hour of crysis finally arrives, remember that 40 selected men can shake the world..."
Yasotay
Pomógł: 12 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 1026 Skąd: Prusy Wschodnie
Wysłany: 24-06-2010, 22:33
Ravage napisał/a:
Ness napisał/a:
Z drugiej strony....znajdź mi w Brytyjskim DoD informacje o zakupach dla Pułku w Credenhill....
Już trochę czasu spędziłem na tym forum i sądzę, że wypowiedź Ness nie dotyczyła wypowiedzi Ravage. Mam rację?
A co byście kochani powiedzieli, jakby to was spytali?:)
Nic. Temat juz sie przewijal chyba rok temu.
Ok, czyli mówisz gazecie, żeby sobie w necie pogrzebali. w tym momencie, już żadna gazeta do Ciebie nie przyjdzie. Takaja żizn.
Jesli "przychodzi" do mnie jakas gazeta, a kilka razy media sie zwracaly z pytaniem o cos to zawsze uprzejmie odpowiadam zeby wyslali pytania emailem a ja sie chetnie umowie, spotkam i odpowiem.
I tak masz racje, wiekszosc 2 raz nie "przyszla". Strasznie mi z tego powodu przykro ;)
_________________ Wszyscy, którzy walczyli fair, zginęli.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum