Pomógł: 2 razy Wiek: 101 Dołączył: 10 Paź 2005 Posty: 277 Skąd: Polska
Wysłany: 11-02-2011, 18:15 HISTORIA - jednostki spadachronowe II RP
Witam
Poszukuje informacji dotyczących jednostki spadachronowej WP formowanej od 1935 roku (jeżeli dobrze pamiętam). Jednostka stacjonowała w Bydgoszczy. Po wybuchu II WŚ operacyjnie nie brała udziału w działaniach. Żołnierze zostali przydzieleni do jednostek piechoty. Sprzęt podobnież zniszczyły bombardowania.
Swoją drogą jednostka ta miała być studium użycia oddziałów aeromobilnych Sztabu Głównego.
Służyłem w wojsku długi czas. Moja jednostka miała podobną nazwe do sformowanego na wschodzie 1. Samodzielnego Batalionu Szturmowego. I pamiętam z praktyk WSO w mojej jednostce iż któryś z oficerów zadawał podchwytliwe pytanie odnośnie pierwszej jednostki spadachronowej w WP. Wszyscy kojarzyli 1. SBSz czy SBS sformowaną na zachodzie ( ta odpowiedź nie była mile widziana). Ale tym pytaniem i krótką zdawkową odpowiedzią owy oficer wprowadził małą konsternecje.
Ponadto w książce pt. "Polska Walcząca" (autora nie pamiętam) jest wzmianka o Grupie Operacji Dywersji powołanej po kapitulacji Warszawy dowodzonej przez płk. Mazurkiewicza.
Czy posiadacie informacje odnośnie dwóch powyższych pytań ?
Pozdrawiam
Zajrzyj do książki Witkowskiego "Polskie jednostki powietrznodesantowe na Zachodzie". Jest tam rozdział o spadochroniarstwie w II RP - w tym o Wojskowym Ośrodku Spadochronowym z Bydgoszczy. Powstał on w maju 1939, ale wcześniej eksperymentowano z desantami pododdziałów , także podczas ćwiczeń z wojskami.
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Pomógł: 2 razy Wiek: 101 Dołączył: 10 Paź 2005 Posty: 277 Skąd: Polska
Wysłany: 13-02-2011, 12:27
Czy jest możliwość dostępu on-line do wersji elektronicznej tej książki za opłatą ?
Ew. czy można zeskanować tylo ten dział za opłatą ? Interesuje mnie tylko ten rozdział nie natomiast cała książka.
Witam
Zajrzyj do archiwalnych numerów ,,Komandosa".
W numerach 4,5,6,7-8/2001 byl publikowany cykl Włodzimierza Parfieniuka pt. ,,Historia polskiego spadochroniarstwa 1927-1939".
Na koncu jest dosyc uboga bibliografia.
Ewentualnie poszukaj w starych ksiązkach o spadochroniarstwie B.Płamowskiego, T.Litwińskiego, J.Tuchulskiego.
Przejrzę swoją biblioteczkę pod tym kątem
[ Dodano: 15-02-2011, 12:37 ]
To jeszcze tak na szybko:
MMS Komandos nr 05/1996
art. ,,Irviny na Bydgoszczą-wojskowy Ośrodek Spadochronowy"
autor Aleksander Czerwiński
Pomógł: 4 razy Wiek: 12 Dołączył: 30 Gru 2005 Posty: 900 Skąd: daleko od ukochanej
Wysłany: 23-03-2011, 13:16
Mam pytanie powiązane z historią naszego spadochroniarstwa. Czy w naszych ZS funkcjonuje zdobienie odznaki spadochronowej z racji wykonanego skoku bojowego?
Amerykanie mają "plamę po musztardzie" na ich "skrzydełkach", jak to jest (i czy w ogóle) w naszym kraju?
_________________ "When the hour of crysis finally arrives, remember that 40 selected men can shake the world..."
Yasotay
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum