Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-05-2007, 15:42
Szkoda ze specyfikacja napisana jest w Suahili, a autorzy nie rozróżniają nylonu od poliestru. Co do rysunków z "Crye" to się nie do końca zgodzę - żeby sobie ułatwić życie wzieli ich kontury, ale istotne detale i układ i konstrukcja kieszeni nie nawiązują do Crye tylko są wypadkową ACU i kombinezonów zrobionych kiedyś dla nich przez NFM. Skądinąd rozwiązanie niegłupie.
dla mnie to jest 100% Crye a nie żadna wypadkowa. Co do Suahili to też się nie zgodzę - normalna specyfikacja techniczna, NFM ma nawet bardziej rozbudowane opisy samego wykonania. Tutaj po prostu podali normy włókien + kilka innych specyfikacji i tyle.
Zresztą, za tydzień-dwa się sprawa wyjaśni po orzeczeniu przetargu.
Wysłany: 15-05-2007, 16:49
Kangoo, z tym Suahili chodziło o to że piszący specyfikację nie zna nazw poszczególnych elementów odzieży i buduje dziwne konstrukcje słowne. Część opisów jest po prostu dwuznaczna, albo niejasna - kwestia dwudostępowych kieszeni. Pomijam nazywanie klasycznego dwuczęściowego umundurowania (bluza + spodnie)- kombinezonem.
A poza tym w pełni się zgadzam że to ustawka, Orginalny Multicam (nie naruszający praw patentowych i autorskich Caleba Crye) + cordura takaż 330 na wzmocnienia nie zalega na półkach sklepowych w obfitości i ściągnięcie materiału z US trwa nieco więcej niż tydzień.
Rozmawiałem z nimi przed chwilą i kilka fajnych rzeczy się dowiedziałem:
- nie ma żadnych zniżek, nawet jak zamówię 600 sztuk, i zapłacę gotówką to cena jest bez zmian
- nie ma żadnych przedstawicieli - można zamówić tylko i wyłącznie u nich.
- na towar przy dobrych wiatrach czeka się 8 tygodni.
- na 600 trzeba by czekać 4-6 miesięcy (miła pani dała do zrozumienia że tylko pod warunkiem jak uda się wypchnąć CIA z kolejki)
-nie wysyłają za granicę
- nie sprzedają każdemu
Czyli podsumowując: geniusze marketingu! jeszcze długo droga przed nami.
Więc tak myślę że są tylko dwie opcje:
-Mundury zamówione 6 miesięcy temu, dogadanie na poziomie rządowym, teraz to tylko popchnie firma przedstawiciel w PL, kontener z towarem już jest na Cargo.
-DUUUŻA firma klasy NFM kupiła materiał i uszyła BARDZO podobny projekt (nie mówię o kopiowaniu tylko o spełnieniu wymogów funkcjonalności). Ten plus że ominą cło + VAT.
Jak już mundury wejdą na stan jednostki i będzie okazja 'pomacać' to jeżeli będą mieć metkę 'Crye' to sprawdzi się opcja A, a jeżeli nie to opcja B.
...no chyba że nasz kolega Hubert sie zaczaił i właśnie kończy szycie 599 sztuki :-)
...albo Catch, tylko przez wrodzoną skromność się nie chwali, i mundury z Multicama uszyje MIWO.
Wysłany: 15-05-2007, 17:48
No cóż, przygotowujemy wprawdzie drugą serię produkcyjną US 2007 z pewnymi zmianami, ale akurat mamy trochę pilniejsze wydatki niż szycie na wariata dla gromitów. Ja stawiam na jakiś manewr ze strony KAMY (widziałem próbki Multicamu w Fastach w Białymstoku, więc może pokusili się o podróbkę, ale cordury z piachu nie ukręcą). Ciekawe jaka im wyjdzie cena jednostkowa swoją drogą...
śledztwo zakończone, oczywiście przetarg wygra Kama. Ta sama specyfikacja materiałów co w zeszłym roku na mundury Policjantów, ten sam barwnik, nawet specyfikacja 'techniczna' jest taka sama - de facto to bardziej specyfikacja produkcyjna, kogo obchodzi z ilu kawałków jest uszyty rękaw na przykład.
wiec 100% Kama, innej opcji nie ma.
A ja już liczyłem cło, i kombinowałem kasę na zamówienie z USA, chciałem negocjować z pentagonem żeby odpalili 600sztuk, myślałem że w 300$ się da zamknąć, a to pójdzie za 180.00 PLN za komplet
jestem kretynem, przez kilka minut myślałem że ktoś w Polsce naprawdę chce zamówić dobry oryginalny sprzęt od Crye.
pozostaje tylko zagadka MULTICAM bo tego nie rozpracowałem.
Crye nie robi takiego materiału (ja naprawde myślałem że ktoś by kupił oryginalny). ponownie kretyn X 10) więc albo bedzie to jakiś totalny "kamuflaż wynalazek' albo mniej lub bardziej udolna kopia oryginalnego Multikama.
tak to jest jak człowiek mierzy własną miarą, niektórych opcji pod tytułem ' skopiujmy cos' albo 'zrobmy taniej' po prostu nie dopuszcza się do świadomości, więc nie od razu odrzuca się myśl że ktokolwiek mógłby właśnie tak zrobić, już napewno nie dla takiej jednostki. A jednak.
Zakładam sobie worek na głowę i idę stać w rogu za przejaw skrajnego debilizmu.
Wysłany: 16-05-2007, 07:52
Najbardziej Cię lubie jak się kajasz jednocześnie sam sobie słodząc K.
Ale serio - KAMA i tak uważa takie robótki za stratę czasu. Co to jest 600 sztuk i to jeszcze w jakimś durnowatym kroju i w głupie ciapki? Kolega Miękinia lubi duże proste zamówienia - 20.000 Uesów to by uszył. A z tym więcej zabawy niż pożytku. Co nie znaczy że nie obstawi tematu tak jak miało to miejsce z kombinezonami kermelowymi.
Zagadka Multicama - myślę że sekret tkwi w potrzebie tzw. "lansu" u młodszych gromitów. Podpatrzyli, zobaczyli, złapali bakcyla i zaczęli cisnąć że też chcą takie cuś. No i poszło... A że efekt pewnie będzie swojski to inna bajka.
W porę się zreflektowałeś K.. Już zestawiałem kilka specyfikacji przetargowych do kupy, żeby Cię naprowadzić . Jak nie wiadomo kto szyje, to wiadomo że Krzyś i ci co zawsze koledzy ze stumonowego lasu już ustalili.
Ciekaw jestem jak wyjdzie ten multicam w rodzimym wydaniu.
Wyobraz sobie jajecznice - dodaj szczypiorku, troche kiwi, zjedz troche pomaranczy, dwa jablka, wypij pol litra i zjedz troche kielbasy. Wypij jeszcze Martini z lodem i cytrynka....Poczekaj moment..... jeszcze chwileczke.....juz prawie..... leci...... to co zwymiotowales to naturalne kolory kamuflazu podobne do CRYE! Ale tylko podobne.
_________________ Jakby co, kieby co, kany co - To my som. J. Galica
Ech, miało nie być rozmówek o tym kto co zjadł na obiad
A co do "lansu"...uwaga bo "pantera" też jest GROMo-pochodna...jeszcze się nam nowy ogólnowojskowy wzór camo narodzi....
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
A to nie będzie Mulitam . To będzie prawie jak multicam, a użytkownicy będa prawie jak Delta
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
jeżeli PMKAM będzie totalnym 'wynalazkiem' to pół biedy.
Natomiast jeżeli będzie mniej lub bardziej(???) udaną kopią Multicam to ciekawe co zrobią kiedy Crye wytoczy im proces. Są z tego znani że lubią zamykać kopistów.
No własnie - ale jeśli z orginału usuną jeden kolor, zmienią dwa odcienie, zrobią powoedzmy większe plamki - tu już będą mogli twierdzić że jest to wzór inny niż M_cam i oskarżenia o plagiat są bezpodstawne. Watpie czy to poprawi właściwości wzoru "ale to nasz polskie, przez nas zrobione i to nie jest nasze ostatnie słowo"...a wartość "szpanowa" pozostanie...
Pozdr
Robal2pl
Jak wam sie widzi podwójny dostęp do kieszeni piersiowych? Ciekawym, czy ten, kto tak sobie wymyślil zasugerował się rozwiązaniem z bluzy Crye z fotki
http://www.cryeprecision...._MORE2_ZOOM.jpg
Może nawet mylnie zinterpetoano to co widać na zdjęciu, sądząc że z boku jest dostęp do wnętrza kieszeni, a nie pod kieszeń ;)
Mnie zastanawia, jak bardzo przydatne jest ten dostęp do kieszeni na zamek z boku, biorąc pod uwage, że przynajmniej teoretycznie gdy sie zepsuje lub pozostanie niezakmnięty np. przez nieuwagę człowieka, to może uczynić kieszeń bezużyteczną? Czy w praktyce taki boczny dostęp będzie faktycznie pomocny przy noszeniu kamizelki na mundurze?
Na mój rozumek, to w z kieszeinami piersiowymi jest tak, że niezależnie od tego co będzie się kombinowało z ich zapięiami, z kątami ich naszycia, to moment, w którym wbijamy się w kamizelkę balistyczną czy taktyczną, jest także chwilą pożegnania się z tymi kieszeniami słowami "Do zobaczenia", a sympatię przenosimy na kieszenie na rekawach (i tam wedrują rozmaitości, które chcemy mieć pod reką, a które były w kieszeniach piersiowych).
Z kolei te kieszenie z bocznym dostepm w mundurze Crye to mi się widzą jako takie tymczasowe schowki na rozmaitości, które wsadza się na chwilę, np. rękawiczki, albo inne drobiazgi, chociażby cukierki ;) ewentualine dla wsadzenia w nie łapek.
Pomógł: 23 razy Wiek: 27 Dołączył: 11 Cze 2005 Posty: 476 Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-05-2007, 19:04
Kangur napisał/a:
...no chyba że nasz kolega Hubert sie zaczaił i właśnie kończy szycie 599 sztuki :-)
A myślałes, że po co mi zalega Multicam w pokoju?
No dobra, to nie moja robota Swoją drogą, w Polsce multicam jest już stosowany. Sporaducznie, ale zawsze
Fot. Andrzej Krugler
Snajper bodajże ze SPAP Gdańsk na Anakondzie 2006
Bardzo dobrze, że Multicam wchodzi na wyposażnie. Niech jeszcze się pojawią zdjęcia. Ludzie się nakręcą, a ja więcej zarobię na kamizelcę z Multicamu
aj waj
Może po prostu Gromowcy chcieli się odróżnić od innych jednostek WP. Kiedyś wyróżniał ich sprzęt, teraz coraz bardziej dorównują im pod tym względem gsp i psk.
Wysłany: 19-05-2007, 17:54
Kangoo, zdejmij worek. Przypadkiem koledzy pytani o "ten przetarg" zdziwili się jak dzieci i mówią: "jaki przetarg? Myśmy już te ciuchy mierzyli u producenta co nam szyje..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum