Wysłany: 16-12-2010, 11:22 GROM będzie używał łączności TETRA
Cytat:
GROM*, czyli czyli Grupa Reagowania Operacyjno-Manewrowego to najbardziej elitarna wojskowa jednostka specjalna w Polsce. Do GROMU trafiają żołnierze najlepsi z najlepszych. Również wyposażenie i uzbrojenie jakim dysponuje ten oddział zapewnia maksymalny poziom bezpieczeństwa i możliwość skutecznego wykonywania misji bojowych. W tym kontekście nie dziwi fakt, iż wkrótce GROM będzie korzystać z systemu TETRA. Spółka MAW Telecom SRP rozbuduje za 13,683 miliona złotych system cyfrowej łączności radiowej Tetra w garnizonie Warszawa.
nie kumam, co to nam da że tetra będie w garnizonie???
Postawią jeden BTS - co dalej?
Według mnie chodzi tutaj o rozbudowę istniejącego już systemu o dodatkowe stacje bazowe. Czyli zagęszczenie żeby było lepsze pokrycie i nie było żadnych białych plam, szczególnie na terenie jednostki wojskowej.
Z tego co wiem obecnie System TETRA MONu obejmuje swym zasięgiem Warszawę i okolice.
OK, no ale co to da? że będą do siebie dzwonić po tetra w ramach Wawy?
Z punktu widzenia krypto to tak samo łatwo/trudno rozwalić GSM jak TETRA.
Jedyne co to chyba może dać, to że przez TETRE będą mogli wejść na sat-link i "zadzwonić" do Afganistanu - siedząc za biurkiem w Garnizonie.
Jeszcze może być taki motyw że z tetry będą mieć wejście na wszystkie sieci GSM w ramach jakiś wykupionych złącz - że będą mieć łączność GSM "za darmo" w ramach wykupionego kanału tetra.
Nie wiem jaka to sensacja, w Finlandii wszystkie służby od drogówki zaczynając mają tetrę.
OK, no ale co to da? że będą do siebie dzwonić po tetra w ramach Wawy?
Z punktu widzenia krypto to tak samo łatwo/trudno rozwalić GSM jak TETRA.
Jedyne co to chyba może dać, to że przez TETRE będą mogli wejść na sat-link i "zadzwonić" do Afganistanu - siedząc za biurkiem w Garnizonie.
Jeszcze może być taki motyw że z tetry będą mieć wejście na wszystkie sieci GSM w ramach jakiś wykupionych złącz - że będą mieć łączność GSM "za darmo" w ramach wykupionego kanału tetra.
Nie wiem jaka to sensacja, w Finlandii wszystkie służby od drogówki zaczynając mają tetrę.
K.
W Wawie znajduję się najwięcej obiektów narażonych na różnej maści zdarzenia czy ataki terrorystyczne: konsulaty, lotnisko, ministerstwa itp. Stąd chyba dobrze że chociaż w wawie będą mieli łączność.
Pamiętam że kilka lat temu były jakieś ćwiczenia połączonych sił: policji i innych służb. Ćwiczyli przed jakimś szczytem, największym problemem okazała się łączność.
Z radiotelefonu TETRA można bez problemu wykonywać wszelkiej maści połączenia telefoniczne do sieci stacjonarnej, GSM itp. - oczywiście o ile dany użytkownik ma odpowiednie uprawnienia.
Jeśli chodzi o Finlandię to w Polsce też są przymiarki żeby zbudować ogólnokrajową sieć łączności dla wszystkich służb: policja, straż, medycy itp. Co z tego wyniknie-nikt nie wie...
Trochę o samym przetargu jest w linku podanym na początku wątku.
Wiek: 27 Dołączył: 29 Mar 2009 Posty: 133 Skąd: znienacka
Wysłany: 16-12-2010, 17:11
Ciągle ta Warszawaka.
Tetra nie ma pokrycia na całym obszarze PL, ale też nie jest tak, że tylko Wawa jest objęta siecią. Ja bym nawet powiedział, że na Śląsku mają znacznie lepiej rozbudowaną infrastrukturę, a w większości ważniejszych miast to działa i jest rozwijane.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum