Wysłany: 27-05-2009, 08:48 GEN. POLKO WYŚLE NAJEMNIKÓW W ZAPALNE REGIONY ŚWIATA
Najemnicy gen Polski pojadą na wojnę
Generał Roman Polko, były dowódca elitarnej jednostki GROM, będzie wysyłać polskich najemników w najniebezpieczniejsze rejony świata – donosi "Dziennik". Za ochranianie VIP-ów, siedzib firm i konwojowanie ich pracowników, najemnicy mają dostawać nawet do 10 tys. euro miesięcznie.
Fundacja Polki i jego wspólnika (byłego żołnierza GROM płk Wiesława Słoniewskiego), powstała w zeszłym tygodniu. Polko i Słoniewski tłumaczą, że wielu byłych komandosów ma problemy ze znalezieniem dobrej pracy.
- Znam przypadek byłego majora GROM-u, który zarabia jako parkingowy - mówi "Dziennikowi" Polko. Jak przyznaje, jeszcze nie zgłosili się do nich szukający pracy żołnierze, ale według niego, to tylko kwestia czasu.
W CV trzeba będzie mieć np. Irak albo Afganistan
Aby pracować dla Polki, kandydaci będą musieli mieć doświadczenie w misjach w Iraku, Afganistanie lub służyć w jednostce antyterrorystycznej policji. Polko podkreśla, że jako pierwszy w kraju chce szukać dla komandosów pracy bezpośrednio u klientów, z pominięciem wyspecjalizowanej amerykańskiej firmy Blackwater oskarżanej przez media np. o strzelanie do cywilów.
Po najemniku nikt nie będzie płakał
Na świecie służy obecnie około tysiąca polskich najemników. Jednym z nich jest Piotr, który wcześniej służył w GROM-ie. - Używają nas, gdy niebezpieczeństwo jest duże. Po najemniku nikt nie będzie płakał - mówi "Dziennikowi" Piotr.
Jak zauważa pismo, nasi komandosi są o połowę tańsi niż ci z USA i Wielkiej Brytanii, a tak samo dobrze wyszkoleni. - Polski najemnik zarabia od 5 do 10 tys. euro, jego kolega z Zachodu - od 10 do 20 tysięcy - mówi gen. Gromosław Czempiński, były szef Urzędu Ochrony Państwa i jeden z założycieli jednostki GROM.
FUNDACJA BYŁYCH ŻOŁNIERZY I FUNKCJONARIUSZY SIŁ SPECJALNYCH "SZTURMAN"
Numer KRS: 0000329387
Adres: MOSTOWA, 87-100, TORUŃ
Forma prawna: Fundacja
Dane z KRS wg. stanu na dzień: 2009-05-24
Wysłany: 27-05-2009, 10:53
na stronach tvn 24 ukazło sie sprostowanie gen. Polko.
Zawsze byłem wrogiem najemnictwa, to jakiś odlot – tak generał Roman Polko, komentuje dzisiejszą publikację "Dziennika". Przyznaje, że jego nowa fundacja chce pomagać żołnierzom m.in. znaleźć pracę, ale nie - jak napisała gazeta - wysyłać polskich najemników w najbardziej niebezpieczne rejony świata. - Sam autor artykułu jest zszokowany tym, co ukazało się w "Dzienniku" - twierdzi Polko.
Dziennik" opisał dziś fundację Polki i jego wspólnika (byłego żołnierza GROM płk Wiesława Słoniewskiego), która powstała w zeszłym tygodniu. Fundacja "Szturman" - zdaniem gazety - miałaby wysyłać polskich najemników w najbardziej niebezpieczne rejony świata. "Kandydaci muszą mieć doświadczenie w misjach w Iraku, Afganistanie lub służyć w jednostce antyterrorystycznej policji. W zamian za ochranianie VIP-ów, siedzib firm i konwojowanie ich pracowników mogą liczyć na wysokie pensje - nawet do 10 tys. euro miesięcznie" - napisał "Dziennik".
"Ta fundacja nie ma robić z ludzi bandytów"
Sugestia zawarta artykule jest nieprawdziwa i nie znajduje potwierdzenia w żadnej mojej wypowiedzi - mówi portalowi tvn24.pl gen. Roman Polko. Generał twierdzi, że "był i jest przeciwnikiem zatrudniania się byłych żołnierzy jako najemników i z pewnością nigdy nie będzie brał udziału w takim procederze". - Pracując dla takiej firmy człowiek nigdy nie wie, czy przypadkiem nie staje się członkiem grupy przestępczej - twierdzi Polko. I dodaje, że "bardzo często charakter działania wielu firm zatrudniających najemników nie różni się od pracy grup przestępczych".
Generał Polko wyjaśnia, że celem fundacji "Szturman" jest pomoc byłym żołnierzom, którzy wrócili z misji i mają problemy w odnalezieniu się w nowej rzeczywistości. - Ta fundacja nie ma robić z ludzi bandytów, tylko pomagać w znalezieniu legalnej pracy, która pod względem moralnym nie będzie rodziła dwuznaczności - twierdzi generał. I dodaje, że jeżeli rzeczywiście, ktoś chciałby pójść w stronę bojową, to są organizacje pod szyldem ONZ i OBWE, w których można pracować i to "nie będzie dwuznaczne moralnie".
Generał zaznacza, że fundacja ta nie jest źródłem zarobku, tylko "miejscem organizowania się grupy ludzi, którzy po odejściu ze służby mogą spotykać się i w tej sposób dalej być w środowisku, a nie czuć się odrzuconym".
Żenada nic więcej nie ożna kulturalnie powiedzieć - aż dziwne że tekst ukazał się w takiej gazecie. Ale sensacja jest
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
A ktoś twierdzi, że te fotki z galerii dotyczą Polski, i tylko Polski? Przecież tam nie ma nawet opisów zdjęć, i nie tylko to jedno nie ma związku z Polską.
A komuś udało się je obejrzeć w normalnym rozmiarze? Po jaką cholerę zamieszczać fotki o rozmiarach znaczka pocztowego....
Wiem o co Ci chodzi. Ale ja miałem na myśli, że niektóre fotki nie dotyczą sytuacji/miejsc konkretnie w Polsce. To, że dotyczą np Iraku, i my tam byliśmy jest oczywiste. Ale ja odnosiłem się do postu Ravaga, więc moja wypowiedź była w innym kontekscie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum