Ostatnio zainteresowałem się trochę Sekcja Działań Specjalnych MW (Formoza) i chciałbym się dowiedzieć jakie warunki trzeba dokładnie spełniać aby dostać się do Formozy jakie uprawnienia są przydatne (obecnie mam: Nurkowe P2(PSAI),młodszego ratownika WOPR), czy one mają jakieś znaczenie przy selekcji.
Czy dostanie się po szkole średniej czy będą potrzebne studia?
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Wysłany: 23-12-2008, 22:55
Selekcja ruszyła ale jak jest napisane, to przedsięwzięcie jest realizowane cyklicznie, słyszałem że chłopcy w grudniu byli na wodach poligonu drawskiego, a w szeregach selekcjonistów były różne osoby, także skoro jest napisane drzwi otwarte dla każdego to warto spróbować!
_________________ "Kiedy błyszczy ostrze masz tylko dwie opcje, albo pójdziesz za ciosem, albo dasz się zabić, proste."
Witam. Nie chciałem zakładać nowego tematu. Chciałbym się dowiedzieć jakią licencje nurka trzeba zrobić aby mieć większe szanse w dostaniu się do Formozy. Czy do 1 PSK można/trzeba mieć inną ? Jak tak to jaką ?
Chciałbym się dowiedzieć jakią licencje nurka trzeba zrobić aby mieć większe szanse w dostaniu się do Formozy. Czy do 1 PSK można/trzeba mieć inną ? Jak tak to jaką ?
W WP obowiązują wojskowe uprawnienia nurkowe, które nabywa się w Ośrodku Szkolenia Nurków i Płetwonurków (tzw. OSNiP, zwany też z dawnych lat OSN-em) w Gdyni. Przed odbyciem kursu trzeba przejść komisję lekarską z orzeczeniem "zdolny jako nurek". I to są uprwnienia, które tak naprawdę interesują wojsko. Zrobiłeś cywilne kwity? Dobrze, świadczy to o tym, że interesowałeś się tematem. Ale to tylko rekreacja i takie uprawnienia nie dają żadnej gwarancji, że przejdziesz komisję lekarską i ukończysz wojskowy kurs. A bez spełnienia tych dwóch warunków z punktu widzenia armii jesteś po prostu człowiekiem bez uprawnień. A różnica między Formozą a 1PSK jest taka, że marynarze robią komisję w szpitalu MW w Gdańsku, a żołnierze pozostałych jednostek w szpitalach wojskowych położonych najbliżej ich jednostek. Ale z tego co mi wiadomo , przebieg badań we wszystkich tych miejscach regulują te same przepisy.
Reasumują - nie ma różnicy.
Ty się K. nie śmiej. Żeby jeździć w F1, poza licencją Super F1 czy jakoś tak, trzeba mieć ważne (sic!) prawo jazdy. Kiedyś była afera, że któryś z czołowych kierowców nie będzie mógł startować, bo policja w Anglii zatrzymała mu prawko
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 30-12-2008, 20:23
To trzeba mieć prawo jazdy ?
Rozbrajają mnie takie tematy. Pomóżcie proszę bo kończę gimnazjum a nie wiem co dalej bo chcę zostać komandosem.
No kurde ludzie ? Jeżeli potrzebujesz takiej informacji z netu i nie jesteś w stanie sam dążyć do realizacji własnych zamierzeń ( co ja mówię w ogóle ich nie masz tylko liczysz że ktoś ci powie co masz zrobić ) to o czym my w ogóle mówimy ?
Człowieku to nie przepis na babkę. Zostajesz żołnierzem zawodowym, idziesz do jednostki pytasz dostajesz kartę opisu stanowiska i jak będzie trzeba to cię wyślą na takie kursy na jakie będzie im potrzeba. A teraz jeżeli masz taką potrzebę to rób sobie kursy dla własnej wiedzy a nie dlatego że ktoś ci napisał w necie że trzeba. Koleś napisalibyśmy że do formozy musisz mieć kurs otwierania konserw saperką to też byś takiego szukał ? ?
Ostygnij...
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Pomógł: 12 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 1026 Skąd: Prusy Wschodnie
Wysłany: 31-12-2008, 10:07
W czasach gdy internet był jeszcze mało popularny i niedostępny, przyszli komandosi wychowywali się na Świecie Młodych i Żołnierzu Polskim. Dodać do tego należy przekazywane z dziada pradziada opowieści starych wiarusów.
y się K. nie śmiej. Żeby jeździć w F1, poza licencją Super F1 czy jakoś tak, trzeba mieć ważne (sic!) prawo jazdy. Kiedyś była afera, że któryś z czołowych kierowców nie będzie mógł startować, bo policja w Anglii zatrzymała mu prawko
Hmm trochę dziwne z tym prawkiem w F1 bo to chyba ich wewnętrzny przepis. Bo to chyba raczej pojazdy jeżdżące po drogach prywatnych bez prawa poruszania się po drogach publicznych więc od strony prawnej nie jest wymagane żadne prawo jazdy.
W czasach gdy internet był jeszcze mało popularny i niedostępny, przyszli komandosi wychowywali się na Świecie Młodych i Żołnierzu Polskim. Dodać do tego należy przekazywane z dziada pradziada opowieści starych wiarusów.
O ile umieli czytać. Teraz niby tez umieją ale czy rozumieja to co czytają??
_________________ "Zresztą nieważne. Jest jak jest lepiej nie będzie. Potrenujemy."
Sierżant T. Tomczak
Wysłany: 19-04-2009, 15:36
Witam. Nie chciałem zakładać nowego tematu a mam pytania odnośnie formozy. A mianowicie: Czy w Formozie istnieją tylko morskie grupy bojowe ? Czy w Morskiej Jednostce Działań Specjalnych jest tak jak w Pułku Specjalnym i że są i grupy bojowe nurków i grupy bojowe "lądowe" ?
Wysłany: 19-04-2009, 21:49 tak w kwestii ścisłości
W strukturze organizacyjnej Formozy nigdy nie istniały stanowiska operatorów dokładnie związane z działaniami lądowymi, ponieważ wszechstronność wyszkolenia operatorów nie pozwala na przypisywaniu ich tylko do działania na lądzie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum