Wysłany: 09-03-2009, 16:09
Chorąży napisał/a:
Też dobre.
Jednak mon ma chyba największe możliwości szkoleniowe (1.PSK, 2305, Formoza)
Chyba tylko w przypadku GROMu, PSK i Formoza to inna liga. BOA, V ABW I były Feniks równiez oferuja ciekawe szkolenie i co wazniejsze jak juz sam zauwazyłeś większość czasu spędziśz w domu.
_________________ May God have mercy upon my enemies, because I WON'T
Wysłany: 09-03-2009, 22:24
Masz racje, zreszta tak jak napisalem, na operatora to juz dla mnie za pozno..Przyjmujac hipotetycznie, ze mialbym szanse sie dostac i przetrwac szkolenie..A jak sie okazuje, Oni sa wsrod Nas i czesto o tym nie wiemy ;)
Jeden z ostatnich numerów PZ opisywał taki przypadek kogoś kto załatwił sobie kategorie D jak debil a po kilku latach chciał zmienić ją na A.
No cóż za późno się kolega obudził. Wedle przepisów możnabyło się odwoływać od orzeczenia komisji w przeciagu 2 tygodni. A ja tu widzę jakieś 12-13 lat spóźnienia.
_________________ "Zresztą nieważne. Jest jak jest lepiej nie będzie. Potrenujemy."
Sierżant T. Tomczak
Wysłany: 10-03-2009, 17:22
Dzieki za komentarz, ale nie staralem sie o kategorie D, aby zaraz potem sie odwolywac od decyzji KL.. Kat D dostalem dlatego, ze mialem mozliwosc i sie o to postaralem..
Teraz mam troche wiecej lat i na wiekszosc spraw patrze nieco inaczej.. Ale fakt, mam to na wlasne zyczenie i placze i nie mam do nikogo pretensji.. A czy mozna ponownie stanac przed KL, zamierzam sprawdzic osobiscie.. W gronie moich kolegow z roznych firm, zdarzaly sie takie cuda, ze premier T. przy tym wysiada.. Ale coz, roznie moze sie zdarzyc..przeciez mamy kryzys!!
Grabi, mieszasz. Ty mówisz o odwołaniu się od decyzji. W terminie późniejszym można wystąpić o zmianę kategorii i to jest inny tryb. Owszem, jest to trudne do realizacji, ale jak najbardziej możliwe.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Wiek: 25 Dołączył: 07 Gru 2008 Posty: 49 Skąd: koniec świata
Wysłany: 10-03-2009, 21:22
Witam!! Tak żebyś się nie obudził z ręką w nocniku, jeżeli chcesz na SO np. do Wrocławia to papiery chociaż złóż bo do końca marca termin. A jak już tu wspomniano o kryzysie to napisze tylko, że konkretnie obcięli limit miejsc we wrocku. Czekałem na taką informację i się doczekałem. Z 321 zrobiło się nagle 122 i teraz się można zastanawiać czy miejsca są już obsadzone wszystkie, czy jakieś jednostki bez plecaków mają szansę. No ale cóż budżet się zmniejszył to i miejsca muszą obcinać. Ciekawe czy to już koniec czy przed egzaminami kolejną niespodziankę zobacze na stronce. Pozdrawiam
Wysłany: 10-03-2009, 22:37
To podobnie jak na moich egzaminach na AWF.. bylo 120 miejsc, z czego 30 zarezerwowane dla posiadaczy klasy mistrzowskiej ( popieram), 10 to byly tzw. miejsca rektorskie, czytaj plecaki ale pozostale 10 to byla biala plama .. nikt nigdy sie nie dowiedzial kto i od kogo.. mistrzem swiata byl starosta naszej grupy, ktory w pazdzierniku na I roku powiedzial do mnie, wiesz, ja jeszcze matury nie mam bo oblalem i jakos mi tak schodzi
Wysłany: 31-07-2011, 13:22
siemanko, słuchajcie jest taka sprawa: na stronie formozy ostatnio jest wpis, że do służby w jednostce mogą się ubiegać również żołnierze NSR. Jak myślicie, czy są to realne szanse biorąc pod uwage fakt, jaką opinię ma NSR? Że niby woły robocze, ni to cywil ni to wojak?
Druga rzecz, co waszym zdaniem dzisiaj zapewnia większe szanse na słuzbę w Formozie (lub Gromie czy 1psk) studium oficerskie (na które chyba naboru nie było od paru lat) czy właśnie NSR?
Jeśli któreś z moich info jest błędne (np brak naborów na studium) to proszę o sprostowanie
pzdr
Akurat w tym roku nabór był.
I co ważniejsze - chcesz być oficerem czy podoficerem? Bo od tego by trzeba zacząć...
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Co więcej jeden z żołnierzy jeszcze służby przygotowawczej z Bolesławca brał udział w selekcji i przeszedł pierwszy etap (jego wyjazd był czytany w rozkazie). Widocznie można.
Wysłany: 19-08-2011, 14:45
Mam takie pytanie jeżeli chodzi o dostanie się do Formozy. Kiedy kandydat podlega selekcji a kiedy kwalifikacji ?? czy to jest odgórnie określone czy np. żołnierze zawodowi innych jednostek podlegają kwalifikacji a nie selekcji.
Pozdrawiam M.
Wysłany: 31-03-2012, 17:36 Czy jest sens?
Witam, opisze swoją sytuację, może ktoś z was będzie w stanie doradzić mi czy warto pisać maile do dowództwa Formozy czy dać spokój.
Mam 24 lata i wykształcenie śrenie, studia do dokończenia, jestem instruktorem wspinaczki wysokogórskiej ( odbyłem mase szkoleń zjazdowych łacznie z lotami i zjazdami śmigłowcowymi) posiadam również uprawnienia nurkowe CMAS P1. Jestem z rocznika gdzie do wojska już nie brali nawet tych z Kategorią A, ja niestety ze względu na dolegliwości z dzieciństwa dostałem D. Powychodziłem z chorób na czysto jestem sprawny fizycznie i psychicznie, ale na zmiane kat. sznse nikłe, a żeby było ciekawie to mam wpisaną w książeczce Kat D bez uzasadnienia w postaci paragrafów?!? i tu pytanie końcowe, wiem że z D mogę pomarzyć o normalnym aplikowaniu do jednostek specjalnych, ale czy jest możliwe dopuszczeie takiego kandydata jak ja do selekcji jeżeli dostanie zaświadczenie że może do niej przystąpić? Uważam nieskromnie że moje kwalifikacje i zainteresowania mogą sie przydać w takiej jednostce, a uniemożliwa mi to bezsensowana Kategoria zdrowia. Chciałem napisać mail, przesłać kopie dokumentów itd z zapytaniem czy jest jakokolwiek szansa na przystapienie do selekcji? Myślicie że ktoś może to przeczytać i stwierdzić że ok damy mu szanse czy z miejsca do kosza bo Kat D? z góry dzieki i pozdrawiam.
Charlie, czy sprawdzałeś oficjalną stronę jednostki? Nabór jest otwarty dla żołnierzy w czynnej służbie lub NSR (ew. funkcjonariuszy innych służb mundurowych).
Więc najpierw i tak musisz dostać się do MON (albo MSW), co oznacza po drodze kolejną komisję lekarską - może się Tobie uda a może nie...
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Wysłany: 31-03-2012, 18:18
a jeżeli bym był w trakcie robienia przeszkolenia wojskowego? bo widzę że kwity do 15 września trzeba złożyć a turnus obecny, który się zacznie trwa do któregoś września bodajże. Jest taka możliwość by w trakcie przeszkolenia złożyć kwity?
Wysłany: 31-03-2012, 19:10 nie wiem czy dobrze to interpretuje?
1.Służyć jako: żołnierz zawodowy lub być żołnierzem rezerwy lub żołnierzem Narodowych Sił Rezerwowych lub być funkcjonariuszem innej służby mundurowej (np. Policji, Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej, Służby Więziennej, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Wywiadu Wojskowego, Służby Kontrwywiadu Wojskowego - z zastrzeżeniem, iż okres służby, łącznie ze służbą wojskową nie może przekraczać 10 lat.).
Jeżeli moje pytanie jest debilne to wybaczcie, ale wraz z momentem komisji lekarskiej w WKU zostałem przeniesiony do rezerwy... więc to czyni mnie żołnierzem rezerwy z Kat. D czy jak? Wiem że powinienm iśc do WKU albo najlepije pisać maile do Formozy, ale wiem że macie podobne doświadczenia i wiedzę więc licze na was a jak jest z Gromem? na selekcje mogą przyjeżdżać cywile czy nie? bo były programy w tvn turbo o selekcji gromu dla każdego czy to też sciema?
a jak jest z Gromem? na selekcje mogą przyjeżdżać cywile czy nie? bo były programy w tvn turbo o selekcji gromu dla każdego czy to też sciema?
A sprawdzałeś oficjalną stronę JW 2305 (i pozostałych)? Czy sprawdzałeś co oznacza kategoria D? Niestety, ale jakąś samodzielność wypada wykazać...
Wysłany: 31-03-2012, 21:20 Ok.
Mój problem nie polega na lenistwie i braku samodzielności... problem polega na tym że moja kategoria D nie jest niczym uzasadniona w książeczce a w moim WKU nie chcą mi udostępnić teczki nawet nie zareagowali na oficjalne pismo w tej sprawie, a regulamin mówi o żołnierzach rezerwy, wiec pytam uprzejmie jako laik czy dobrze czy źle to rozumiem że skoro mam wpis w książeczce o przeniesieniu do rezerwy to jestem żołnierzem rezerwy niezdolnym do służby? czy rezerwistą staje się dopiero po odbyciu szkolenia wojskowego w jakiejś formie?
Postanowiłem zapytać na forum bo może ktoś borykał się z takimi pytaniami, nie mam na celu działania po najlżejszej linii oporu, ale czuje się już bezradny w pisaniu i obdzwanianiu WKU i podobnych komisji bo każdy mówi co innego. Ale napisze mail podany na stronie jednostki Formozy, wyjaśnię wszystko co i jak i poczekam na odezw, dzięki za reakcje na posty, Pozdrawiam.
1. Paragrafy nie muszą być zawarte w książeczce, za to powinny być na orzeczeniu, które dostałeś z WKL pod odbyciu badań. Do tego widnieją w ewidencji.
2. Składałeś przysięgę wojskową? Nadano Ci stopień wojskowy? Nie? Więc nie jesteś żołnierzem.
Dokończ te studia i próbuj na studium oficerskie, wtedy i tak badania Ci zrobią od nowa. Tak samo przy rekrutacji do innych służb. Jeśli tam Ci wlepią D to żadne zaświadczenia i kursy nie pomogą. a
Pomógł: 4 razy Wiek: 12 Dołączył: 30 Gru 2005 Posty: 900 Skąd: daleko od ukochanej
Wysłany: 01-04-2012, 09:55
A czy przypadkiem naszemu forumowiczowi nie przysługuje możliwość odwołania się od decyzji komisji lekarskiej?
Btw, na studium nie lekka droga. Miejsc mało, wymagania też nie małe. Ale warto spróbować.
P.S: Radzę zaopatrzyć się w STANAGa na poziomie 2.
_________________ "When the hour of crysis finally arrives, remember that 40 selected men can shake the world..."
Yasotay
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum