Z dobrze poinformowanego źródła wiem, że w Formozie będzie służyć kilkunastu, jeśli nawet nie kilkudziesięciu szeregowych zawodowych z NSR, po 4 miesięcznej "przyzakładówce". Jaki to materiał na żołnierza to się okaże. Jak sami panowie widzicie jak się chce, to się wszystko da. I nie trzeba mieć odbytej zasadniczej służby wojskowej. Dopuszcza się również tych, co mają odbytą zastępczą służbę wojskową.
Pragnę również dodać, że wiek nie ma chyba większego znaczenia. Najstarszy szeregowy zawodowy powołany z rezerwy w ostatnim czasie jest z rocznika '70 czyli blisko lub po 40-tce.
Też korzystałem z podobnego tajnego "dobrze poinformowanego źródła" w postaci faceta ds. naboru szeregowych zawodowych z WKU - to żadna tajemnica ani szczególna nowość: kandydat do jednostki specjalnej ma spełniać różne kryteria między innymi jedno pt. uregulowany stosunek do służby wojskowej (teraz trzeba to "załatwić" poprzez coś co nazywasz "przyzakładówką" - nie jest to nic innego jak szkolenie unitarne zwane dalej służbą przygotowawczą). Pssst - i zasadniczej służby wojskowej już nie ma, dlatego nie jest wymagana w starej formie.
Nie rozumiem co miałaby mieć ta "przygotowawka" (czyli znajomość regulaminów, umiejętność ścielenia łóżka i maszeowania) wspólnego z ich ewentualną przyszłą służbą w WS.
_________________ Co się tu dzieje, na Litość BOSKĄ!
Wysłany: 05-05-2011, 16:35
Panowie a co jest z "przymusową" służbą w NSR po jak to piszecie przyzakładówe (4-miesięcznej służbie przygotowawczej)
Na WKU mówią że bez podpisania kontraktu z NSR nigdzie dalej zajść nie można i służba zawodowa odpada, ale sami wiece jak to będzie wygladało.... siedzieć w NSR i pracować? Który pracodawca podpisze z kimś umowę kto służy w NSR....
Albo WKU samo nic nie wie albo spełnia kłamstwa wydawane z góry i zapełniają na siłę NSR z którego później cięzko się wydostać, w końcu wojsko woli płacić rocznie NSR-owcy 2tys. zł niż utrzymywać żołnierza zawodowego.
Co o tym sądzicie można służyć w desancie a co więcej w jednostkach specjalnych po odbyciu tylko służby przygotowawczej?
Nie zrozumcie mnie źle. nie chodzi o start do 1PSK zaraz po 4mies. po prostu odbyć służbę przygotowawczą, szukać etatu służyć jeśli Bóg da w desancie i po jakimś czasie pnąć się po szczeblach "kariery".
Z góry dzięki za odpowiedź.
Wysłany: 06-05-2011, 15:00
Pozwolę się podłączyć do dyskusji. Niedawno sam jako, ze byłem na komisji pytałem się niejakiego majora o służbę w wojsku. NSR nie jest jedyną drogą. Jak wiemy z cywila nikogo nie biorą. Kolejną drogą na dostanie się jest matura, a potem szkoła podoficerska. Jeśli dla Ciebie zdawanie rozszerzonej matury z matematyki, czy fizyki nie jest przeszkodą, to masz otwartą bramę do Poznania.
Wysłany: 06-05-2011, 18:39
Kleju myślę że rozszerzona matura jest problemem z przedmiotów które wymieniłeś, a bez rozszerzonej matury i "pleców" uważam że nie ma co się raczej porywać do WSO.
Wydaje mi się że Klich chce zapchać dziurę w NSR łapiąc się za oszustwa które teraz dotykają nas, dąży do zapełnienia NSR w każdy możliwy i wygodny dla siebie sposób sposób.
Kleju myślę że rozszerzona matura jest problemem z przedmiotów które wymieniłeś, a bez rozszerzonej matury i "pleców" uważam że nie ma co się raczej porywać do WSO.
Wydaje mi się że Klich chce zapchać dziurę w NSR łapiąc się za oszustwa które teraz dotykają nas, dąży do zapełnienia NSR w każdy możliwy i wygodny dla siebie sposób sposób.
Takie czasy, z podstawową maturą z jakiegokolwiek przedmiotu to można się pchać najwyżej do Hansa na budowę pod Berlinem. W sumie to nawet dobrze, a co do obrosłych w mity "pleców"- nie przesadzaj.
Wysłany: 11-05-2011, 15:10
Nie wyolbrzymiam "pleców" tylko Karczycho zdaje mi że jakiś wpływ one mają no nie oszukujmy się. Nepotyzm panuje wszędzie a w armii miało by go nie być? jest na pewno ;)
Pomógł: 4 razy Wiek: 12 Dołączył: 30 Gru 2005 Posty: 900 Skąd: daleko od ukochanej
Wysłany: 19-06-2011, 10:18
Nie koniecznie bezpośrednio dotyczące tematyki pierwotnie poruszonej w temacie, nie mniej jednak zainteresowani na pewno uznają te informacje za warte uwagi:
(z oficjalnej strony Jednostki w Lublińcu)
1 Pułk Specjalny Komandosów prowadzi nabór do służby do wszystkich korpusów osobowych spośród :
- żołnierzy zawodowych (szeregowych, podoficerów, oficerów);
- żołnierzy rezerwy;
- funkcjonariuszy innych służb mundurowych;
Kandydaci do służby spełniający wymagania formalne, powinni wypełnić ankietę personalną (do pobrania na dole strony) i wraz z listem motywacyjnym przesłać ją listem poleconym na adres podany poniżej lub na skrzynkę e-mail: rekrutacja@psk.mil.pl.:
1 Pułk Specjalny Komandosów
ul. Sobieskiego 35
42-700 Lubliniec
Informacje szczegółowe na temat naboru do 1 PSK, można uzyskać pod numerami telefonów:
034 3520-325 (w godzinach 1000 – 1200) w poniedziałki i środy.
Przesłanie ankiety z listem motywacyjnym jest pierwszym krokiem w procesie kwalifikacji kandydatów do służby. Po pozytywnym zweryfikowaniu ankiety, kandydat zostanie zaproszony na kwalifikacje (sprawdzian z wychowania fizycznego) oraz badania psychologiczne.
Warunkiem przystąpienia do kursu weryfikacyjnego jest pozytywne zaliczenie sprawdzianu z wychowania fizycznego oraz badań psychologicznych prowadzonych przez psychologa jednostki.
Termin badań należy samodzielnie ustalić z psychologiem pod numerem telefonu 034 3520-440 po pozytywnym zaliczeniu egzaminu z WF.
Zaliczenie sprawdzianu z wychowania fizycznego oraz badań psychologicznych umożliwiają rozpoczęcie procedury przeniesienia (powołania) do pełnienia służby w 1 Pułku Specjalnym Komandosów.
UWAGA! Kandydaci, którzy dla potrzeb JW* zostaną skierowani do służby w zespołach Bojowych muszą w ciągu 18 miesięcy od przybycia do JW. zaliczyć kurs weryfikacyjny.
* - warunkowo kierujemy chętnych spełniających wymogi do służby w ZB na stanowiskach zabezpieczających.
Wysłany: 10-03-2012, 23:22
Hmmm nie chciałem zakładać nowego tematu.
Mam pytanie czy jako żołnierz zawodowy, korpus szeregowych zawodowych mam szansę dostać się do pólku bez żadnych uprawnień, posiadam tylko prawo jazdy kategorii B...
To jest taka sama zasada jak ze studiami... niby wykształcenie wyższe nie jest wymagane ale magistra szkoli się łatwiej.
_________________ „Dzisiaj coraz trudniej jest dotrzeć do pradawnej wiedzy, wielu bowiem dawnych mistrzów odeszło, a nie żyjemy już pośród dzikiej przyrody i nie musimy tak jak ongiś walczyć o przetrwanie.” Raymond Mears
Pomógł: 4 razy Wiek: 12 Dołączył: 30 Gru 2005 Posty: 900 Skąd: daleko od ukochanej
Wysłany: 11-03-2012, 17:58
Nie koniecznie. DWS się rozrasta, Pułk poszukuje ludzi. Ostatnio w Bieszczadach startowało kilku z NSRu (do Formy ponoć jeden wprost po Służbie Przygotowawczej). Nic nie stoi na przeszkodzie aby zadzwonić i popytać.
Formoza przyjmuje szeregowych z tego co wiem. Zawsze możesz startować do nich a potem starać się o przyjęcie do Lublińca po uzyskaniu stopnia podoficera (z tego co wiem, to w przypadku st. szeregowych w DWS organizowany jest quazi kurs PDF po którym mają kapsla).
Powodzenia
_________________ "When the hour of crysis finally arrives, remember that 40 selected men can shake the world..."
Yasotay
[...](z tego co wiem, to w przypadku st. szeregowych w DWS organizowany jest quazi kurs PDF po którym mają kapsla).
Ten "quazi kurs PDF" dotyczy tylko tych szeregowych, którzy ukończą "podstawówkę", czyli kurs bazowy, po którym przychodzą na stanowiska w pododdziałach bojowych. Dla tych szeregowych, którzy powyższego kryterium nie spełniają (nie ukończyli "podstawówki") drogą do awansu na podoficera jest tylko standardowy kurs, bodajże półroczny, identyczny jak dla każdego innego żołnierza WP.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum