Witam. Słuchajcie, od dłuższego czasu zastanawiam się nad kupnem dobrego zegarka na rękę. Chociaż jest ich cała masa, to wybór jest trudny bo chcę go używac w pracy, gdzie będzie narażony na kontakt z wodą, częste uderzenia, różnice ciśnień, wysoką temperaturę. Sporo zegarków przestało mi działac w pracy ze względu na wahania ciśnienia oraz wysokośc, kilka udało mi się zgubic ze względu na słabej jakości pasek. No więc do rzeczy. Interesuje mnie dobry zegarek, najlepiej z paskiem a nie bransoletą. Macie jakieś godne polecenia?
Zastanawiałem się nad czymś tego pokroju, ale ten jest zdecydowanie za drogi - Luminox Navy seal Dive II black nylon.
Ja używam Luminoxa od 4-5 lat i uważam, że jest wart swej ceny. Co prawna mam jeden z tańszych modeli, bodajże 3001 - gumowy pasek, plastikowy bezel, ale sam jestem zaskoczony co przetrwał. Oczywiście bezel się już powycierał, pasek zmieniałem ze 3 razy... Ale wytrzymał dość konkretne uderzenia w szybę, o wstrząsach nawet nie wspominam. Z wodą nie będzie miał najmniejszych problemów.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Bo baterie wymienia się w autoryzowanych punktach (jak w przypadku większości innych lepszych marek ) gdzie po wymianie powinni Ci w komorze ciśnień sprawdzić szczelność zegarka (dostajesz na to papier). Jeżeli wymieniałeś u zwykłego zegarmistrza albo sam to się nie dziw, widocznie uszkodziłeś uszczelki.
Ja raz poszedłem do zwykłego zegarmistrza z moim starym Tissotem i miałem ten sam efekt. Zaniosłem potem zegarek do autoryzowanego serwisu wyczyścili, wrzucili do komory, wyjechała karteczka że w taki a takim zakresie ciśnień jest ok i działał jak złoto.
Z moim nowym zegarkiem już nie będę ryzykował i jak będzie trzeba to pójdę do serwisu.
Za duże pieniądze człowiek ryzykuje, bo jak coś padnie to naprawa kosztuje majątek.
To jak z dobrymi autami, też nie zawieziesz Jaguara do mechanika przyjmującego w garażu pod domem, gdzie naprawia maluchy ;)
a "zwykly" g-shock? do 400zl mozna miec juz fajny model do katowania.
A co do parowania, wiekszosc lepszych zegarkow jest wypelniona azotem, albo na podcisnienie, to trza uwazac. W niektorych tissotach szafirowe szkielko trzyma sie na proznie.
_________________ "Boxing is like Christmas - it's better to give then to recive." (avatar jest moj, osobisty, prywatny ze mna samym; nikogo nie udaje, pod nikogo sie nie potrzywam- na wszelki wypadek =:-) )
Ja bym wyszedł od pytania: ile hajsu chcesz wydać na zegarek.
W dalszym toku rozważań unikałbym wynalazków typu "Tactical" - mówię o zegarkach jak podałeś w linku allegro czy firmy 5.11. Zaufałbym markom typowo zegarkowym - Luminox, TAG Heuer, Casio (seria G-Shock oraz PROTREK), Seiko, Citizen, Poseidony wszelakie no i komputery sportowe SUNNTO.
Blind,ten zegarek "Specialcośtam", który podałeś w ostatnim linku,ma wytrzymałość pod wodą tylko 50m.Nie nie,nie jest to 50 metrów.Oznacza to,że możesz go przypadkowo zamoczyć,np.myjąc ręce itp. i jedynie tyle przetrwa.
Nurkowanie i używanie przycisków pod wodą odpada.
Jakiś czas temu również szukałem zegarka,bo mój,który miałem już 12 lat zmarł śmiercią naturalną.
Na początku myślałem o czymś z górnej półki,ale za sprzęt na rękę za 1000 PLN nie mogłem sobie pozwolić.
Ostatecznie stanęło na Casio G-SHOCK.
Dałem 400 PLN i jestem zadowolony,zegarek prawie codziennie jest zajebany piachem,kurzem,błotem i wodą-nie jest mi go szkoda.
Gorzej gdyby to był np. jakiś Seiko bardziej bym się przejmował.
A ja się podczepię z pytaniem - gdzie w Trójmieście, a jeśli nie w Trójmieście to w PL można porządnie i fachowo wymienić szybkę w luminoxie? Bo moja dogorywa powoli.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Tylko Casio G-SHOCK mają raczej pasek gumowy, a ja wolę nylonowy, bo materiał to chyba nylon jest, tak jak w tym Luminox'ie na przykład. Co do Luminox'a mam go na oku, może uda mi się kupic poniżej tysiąca. Nie nurkuję, skaczę aczkolwiek zegarek w pracy mam często narażony na zamoczenie, uderzenia itd. W robocie znajomi mają z reguły Casio, są raczej sprawdzone ale do mnie nie przemawiają. Co ciekawe, droższe zegarki czasami gorzej się spisują od tych tandetnych za 20 zł. Są wytrzymalsze w sensie zachowania własności mierzenia czasu, bo z jakością wykonania to oczywiście nie mają szans z firmówkami. Warunki są bardzo zróżnicowane i czasami na prawdę zwykły zegarek bez bajerów za 20 zł dłużej pracuje komuś niż coś bardziej wypasionego. Wracając do Luminoxa, podoba mi się bardziej wizualnie, Casio nie są w moim guście. Zbyt plastikowe bym powiedział, nie ujmując nic tej firmie czy produktom, bo tak jak mówiłem koledzy z roboty sobie chwalą.
A jaka jest waga tego Luminox'a? To znaczy, czy jest bardzo lekki, taki ala "węglowy" czy troszkę na ręce waży? Osobiście wolę zegarek, który jednak czuc na ręce, niż takie papierowe piórko... Jest to solidny, porządny zegarek?
Na pewno zależy z jakiego materiału wybierzesz zegarek. Mój nie jest ciężki jak np G-Shocki, ale nie waży tyle co plastikowe reklamówki . Czuć go ale da się o nim zapomnieć
Dokładnej wagi nie mam
jest sporo g-shock'ow z paskiem kewlarowym, ale to juz tak na marginesie skoro kupiles
do mnie wlasciwie nie przemawiaja luminoxy, toz to brzydactwo ale to rowniez na marginesie
_________________ "Boxing is like Christmas - it's better to give then to recive." (avatar jest moj, osobisty, prywatny ze mna samym; nikogo nie udaje, pod nikogo sie nie potrzywam- na wszelki wypadek =:-) )
Moi koledzy z 998 preferują paski metalowe (tytan w protreku na przykład). Dlaczego? Bo plastikowe, nylonowe w razie ognia wtapiają się w skórę i masz zegarek zintegrowany z nadgarstkiem na resztę życia (HUKNIA! z wymianą baterii).
Myślę, że nawet dla ludzi ze szturmu powinien być to rozsądny argument. Czasem pożary występują.
pozdro.
PS. Ja używam G-SHOCK DW-5600E na kewlarze. Zaliczył bagna wielokrotnie, rzuty, combaty itp. Polecam.
Co do pasków:
Moi koledzy z 998 preferują paski metalowe (tytan w protreku na przykład). Dlaczego? Bo plastikowe, nylonowe w razie ognia wtapiają się w skórę i masz zegarek zintegrowany z nadgarstkiem na resztę życia (HUKNIA! z wymianą baterii).
Myślę, że nawet dla ludzi ze szturmu powinien być to rozsądny argument. Czasem pożary występują.
Może i racja w tym jest, aczkolwiek dla mnie argument ten nie do końca trafia. Kombinezony są niepalne i rękawiczki także, a z reguły zegarek znajduje się pod rękawem i jest z przodu lekko osłonięty rękawiczką. Moim zdaniem ryzyko stopienia paska jest minimalne, ponieważ kombinezon czy rękawiczki musiały by na tyle byc tandetne czy niefunkcjonalne, by poparzeniu uległy partie dłoni od nadgarstków wzwyż, a to raczej (raczej) jest niemożliwe. Z drugiej też strony, metal się szybciej nagrzewa i jest trwalszy, co za tym idzie, trudniej taki zegarek z ręki zdjąc, nylon natomiast nie przyjmuje tyle ciepła i nawet po stopieniu szybko się ochładza. Ale to takie tylko gadanie. Sytuacji z ogniem bywa nie aż tak dużo, a jednak tak jak mówię, kombi i rękawiczki robią i powinny zrobic swoje.
Pomógł: 12 razy Wiek: 35 Dołączył: 09 Kwi 2005 Posty: 963 Skąd: Kraków
Wysłany: 30-09-2009, 23:29
Foka napisał/a:
A ja się podczepię z pytaniem - gdzie w Trójmieście, a jeśli nie w Trójmieście to w PL można porządnie i fachowo wymienić szybkę w luminoxie? Bo moja dogorywa powoli.
Zastanawiałem się nad czymś tego pokroju, ale ten jest zdecydowanie za drogi - Luminox Navy seal Dive II black nylon.
Ten model kosztuje 855 złotych, co w sumie nie jest takie znowu wygórowane (na allegro zdarza się i za 600 złotych). Lepiej powiedz, jaką sumę chcesz wydać na zegarek?
Co ciekawe, droższe zegarki czasami gorzej się spisują od tych tandetnych za 20 zł. Są wytrzymalsze w sensie zachowania własrzenia czasu, bo z jakością wykonania to oczywiście nie mają szans z firmówkami. Warunki są bardzo zróżnicowane i czasami na prawdę zwykły zegarek bez bajerów za 20 zł dłużej pracuje komuś niż coś bardziej wypasionego.
Nie wierzę.
(Przepraszam za odgrzebywanie tematu, dopiero miałem chwilę na wczytanie się.)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum