Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 08-09-2010, 21:09
Sorrka. Generalnie chodzi mi ogólnie co jest wykorzystywane do zjazdów i wysokościówki w PL jednostkach. Co jest lepsze i dlaczego co przemawia w "robocie" za ósemką a co za rolką lub innymi przyrządami.
Na ćwiczeniach widziałem czasami 8-mkę, ale tak jak pisze Master - rolka wygrywa. Ze stopem czy nie zależy od gustu, ale ze stopem jest raczej wygodniejsza.
8mka bardziej zużywa linę, skręca linę, nagrzewa się i łatwiej ją gdzieś wkręcić i się zablokować. Plusem 8 jest to, że można na niej zjechać na podwójnej linie.
Jeśli chcesz prawdziwy high-end rozejrzyj się za Petzl Exo, ale uprzedzam, że tania zabawka nie jest. Na YT są prezentacje.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
We wrocławskim SPAP są rolki Petzla ale zwykłe (bez stopa). Łatwo można zablokować i odblokować przyrząd (chodzi mi o umyślne zablokowanie aby nie zjeżdżać dalej). Nie potrzeba też dwóch rąk do obsługi jak w przypadku STOPa.
Co do STOPa, trzeba zaznaczyć, że ta blokada nie służy do zawiśnięcia tak po prostu dla wygody (po to można zablokować się w przyrządach), natomiast jest to hamulec awaryjny - dostałem kulkę, nie jestem w stanie obsługiwać przyrządu, więc STOP sprawia, że przynajmniej nie spadnę na łeb kilka pięter. Jednak STOP mocno ryję linę, nie można go więc używać zamiast blokowania się w przyrządach, ani tym bardziej do regulowania prędkości zjazdu.
Częściej niż do przypuszczenia właściwego szturmu, nad okno zjeżdża się w celu przeprowadzenia ataku pozorowanego, ewentualnie symultanicznego, z czego ten "główniejszy" jest z innej strony. Jeśli są inne możliwości, to główne uderzenie zazwyczaj nie idzie od okna. Inną sytuacją jest samobójca stojący na balkonie czy tego typu przypały.
Jeżeli dobrze się przyjrzeć to ten Petzl EXO ma identyczne działanie jak Gri Gri, tylko wstawili pierścień dzięki, któremu lina idzie od razu do dłoni która obsługuje rączkę Gri Gri.
Pomógł: 1 raz Wiek: 30 Dołączył: 06 Lip 2008 Posty: 51 Skąd: z Kraju
Wysłany: 10-09-2010, 18:09
Kangur napisał/a:
Grigri???
To sportowy przyrząd do dynamicznej asekuracji - właśnie grigri Ci potnie linę - można ale to nie do tego.
K.
Spotkałeś się kiedyś z "pocięciem" liny przez GRI-GRI? Przecież to bzdura...
Masz rację, że GRI-GRI, to przyrząd asekuracyjny, ale konstrukcja tego przyrządu jak najbardziej nadaje się do zjazdu... A na pewno jest lepszym i bezpieczniejszym przyrządem od ósemki...
_________________ "To nie z powodu trudności brak nam odwagi.
To trudności pojawiają się, gdy nam jej brak."
jak dla mnie to jest za inwazyjne - w każdym razie Grigri nie jest do tego.
Rolka + stop - nic lepszego nie widziałem - gri gri zostało wymyślone do autoasekuracji podczas wspinaczki sportowej nie do zjazdów z dużym obciążeniem - da się - jak wszystko ale to nie do tego. Nie widzę tego w zastosowaniach wojskowych. No ale jak nie ma niczego innego pod ręką...
Wiek: 27 Dołączył: 29 Mar 2009 Posty: 133 Skąd: znienacka
Wysłany: 10-09-2010, 19:54
GriGri można stosować do "awaryjnego zjazdu", nawet producent nie poleca tego jako zjazdówki, ewentualnie w celu odzyskania liny po wejściu na ścianę itp. w instrukcji jest, że pozwala na zjazd do 50m bo potem może się przegrzać.
Tego typu uniwersalnym przyrządem jest I'D, droższe, ale jeszcze w rozsądnej cenie.
Wysłany: 17-09-2010, 00:25
W czarnej taktyce odchodzi sie od wykorzystywania ósemek nie ze względu na to, że bardziej niszczy czy skręca linę (nie ma to większego znaczenia w takim kontekście jej używania), blokuje się (zapobiega temu właściwe jej wpięcie i "wąsy") ale ze względu na problematyczne jej blokowanie. W naszym kraju na pewno wykorzystuje się STOP-rolki i sprzęt dedykowany (TRG - RappelMaster i bodajże "czarną" węrsję EXO Petzl'a).
Balarai a może coś więcej powiedzieć na temat tego TRG - RappelMaster. Pytam ponieważ z ósemką, rolka ze STOP czy zwykłą miałem już doczynienia ale to urządzenie przy wymienionych przeze mnie wygląda kosmicznie. Rozumiem że chodzi Ci oto:
http://www.trgear.com/osc.../products_id/14
Czy ona faktycznie jest tak rewelacyjne np. w stosunku do rolki Petzla ze STOP żeby dawać tyle kasy za nie? Chyba że cena w tym sklepie jest zawyżona. Jak miałeś z tym doczynienia to napisz coś więcej.
Mi udało się znaleść że to urządzenie było przywiezione przez Izraelczyków do Polski i uczyli w latach 1990 naszych instruktorów na tym. Co można zobaczyć na poniższym filmie od momentu 1:18 więc jak widać ta konstrukcja do najmłodszych nie należy bo już minimum 20 lat ma.
Wysłany: 01-01-2011, 22:41
Pozwólcie, że trochę odgrzebie temat :)
Kangur napisał/a:
jak dla mnie to jest za inwazyjne - w każdym razie Grigri nie jest do tego.
Zupełnie nie rozumiem, co masz na myśli przez "inwazyjny"...
Co do Gri Gri to rzeczywiście pomyłka, co innego EXO, które ma dodatkowy bolec na krzywce oraz "przelot liny na wierzchu przyrządu. Oba te patenty zwiększają tarcie i zmieniają zwykłe Gri Gri w niezwykłe Gri Gri.. :)
pow napisał/a:
Tego typu uniwersalnym przyrządem jest I'D, droższe, ale jeszcze w rozsądnej cenie.
I'D pomimo, iż nawet występuje w czarnej wersji nie nadaje się do zjazdów, o których tu mowa. Głównie ze względu na funkcje antypaniczną. Już lepszy byłby RIG. Jednak nadal nie są to idealne przyrządy dla operatorów.
Balarai napisał/a:
W czarnej taktyce odchodzi sie od wykorzystywania ósemek nie ze względu na to, że bardziej niszczy czy skręca linę (nie ma to większego znaczenia w takim kontekście jej używania), blokuje się (zapobiega temu właściwe jej wpięcie i "wąsy") ale ze względu na problematyczne jej blokowanie.
Święta racja!
Balarai napisał/a:
W naszym kraju na pewno wykorzystuje się STOP-rolki i sprzęt dedykowany (TRG - RappelMaster i bodajże "czarną" węrsję EXO Petzl'a).
A no właśnie. Napiszesz (może być na priv) kto zaczął używać u nas TRG albo EXO?
inteligent napisał/a:
Balarai a może coś więcej powiedzieć na temat tego TRG - RappelMaster. Pytam ponieważ z ósemką, rolka ze STOP czy zwykłą miałem już doczynienia ale to urządzenie przy wymienionych przeze mnie wygląda kosmicznie. Rozumiem że chodzi Ci oto:
http://www.trgear.com/osc.../products_id/14
Czy ona faktycznie jest tak rewelacyjne np. w stosunku do rolki Petzla ze STOP żeby dawać tyle kasy za nie? Chyba że cena w tym sklepie jest zawyżona. Jak miałeś z tym doczynienia to napisz coś więcej.
Jest to przyrząd zupełnie innego kalibru. Dedykowany stricte do działań specjalnych a nie wspinaczki i innych "zabaw w wojnę"... Na TRG zjeżdża się nie trzymając liny a tylko dźwignię. Dzięki czemu jedna ręka jest cały czas wolna i możemy trzymać np. broń.
inteligent napisał/a:
Mi udało się znaleść że to urządzenie było przywiezione przez Izraelczyków do Polski i uczyli w latach 1990 naszych instruktorów na tym. Co można zobaczyć na poniższym filmie od momentu 1:18 więc jak widać ta konstrukcja do najmłodszych nie należy bo już minimum 20 lat ma.
Było kilka wersji tego przyrządu. Co ciekawe do zjazdu bez trzymania liny można użyć także inne przyrządy (na pewno NIE stop-rolkę!!), a nawet zmontować sobie dwa przyrządy w pewnej konfiguracji , które pozwalają na bardzo płynny zjazd i obsługę jedną ręką – dodatkową zaletą jest możliwość szybkiego wypięcia. Uprzedzając ew. pytania, żaden z elementów sprzętu nie jest samorobny :)
pow napisał/a:
GriGri można stosować do "awaryjnego zjazdu", nawet producent nie poleca tego jako zjazdówki, ewentualnie w celu odzyskania liny po wejściu na ścianę itp. w instrukcji jest, że pozwala na zjazd do 50m bo potem może się przegrzać.
hehe... to raczej nie jest głównym powodem do zmartwień, wszak zjazdy w czarnej taktyce raczej nie są dłuższe niż rzeczone 50 metrów... :)))
pow napisał/a:
Mam wrażanie, że ta jak i większość opinii powstaje jedynie w Waszych głowach (bez urazy) po obejrzeniu zdjęć w internecie i katalogu Petzla, który jeśli chodzi o sprzęt do taktyki to jest cienki jak pachy węża... :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum