Pomógł: 6 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Mar 2005 Posty: 404 Skąd: Tarnów, Małopolska
Wysłany: 14-05-2009, 10:19
Wspaniałe... zachwycające... tysiące operatorów na świecie zastanawia się, jak mogło bez tego działać...
...ten szpas montuje się w czasie akcji, czy jest dedykowana kabura na klocka z wybijakiem? Oczywiście, zaprojektowana "for warriors by warriors"...
(taktyczną rączkę a`la Mosin do przeładowania Glocka, która będzie się czepiała o wszystko i zawsze - taktycznie przemilczę... ;))
_________________ Stosunek do broni określa dojrzałość człowieka.
GI Jane przechodzi "Hell Week" raz w miesiącu mój brat
Ciało zanurzane w wodzie po paru minutach wyśpiewa całą prawdę.
Wiek: 34 Dołączył: 30 Maj 2008 Posty: 258 Skąd: piaseczno
Wysłany: 14-05-2009, 21:00
broken_arrow napisał/a:
A musi być kabura ? Na działanie na autobus pociąg często odstępuje się z broni długiej i bierze tylko krótką. Wówczas można założyć takie cuś.
hmmm...na szyby okien ewakuacyjnych może zadziałać, ale na pozostałe?? szczerze wątpię...
poza tym-zamiast czegoś takiego już wolałbym mieć normalną latarkę na glocku w jednej ręce i nóż z wybijakiem w drugiej...jeśli miałbym wybierać...
Pomógł: 6 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Mar 2005 Posty: 404 Skąd: Tarnów, Małopolska
Wysłany: 14-05-2009, 22:05
Rozumiem ideę - wybijasz szybę i od razu możesz użyć broni, w razie gdyby ktoś "zły" stał za nią - ale IMHO kłóci się to z pojęciem "Keep It Simple, Stupid". Osłonę powinien zapewnić partner, prawda?
Dwa, jakieś większe narzędzie (dedykowany wybijak, młotek) łatwiej poradzi sobie z szybą klejoną. Użycie takiego erzatzu na Glocku może spowodować komplikacje i spowolnić działanie zespołu.
Dokładnie tak tłumaczył istotę tego gadżetu właściciel Zahal.org, kiedy z nim o tym rozmawiałem. Mówił, że główną zaletą jest to, że trzymasz broń gotową do strzału, w poprawnej postawie strzeleckiej, jeśli musisz wybić szybę to po prostu dociskasz pistolet do szyby. Nie musisz odsuwać broni, wymachiwać nią, chować jej itd.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Wysłany: 14-05-2009, 22:17
Tyle, że w czasach folii antywłamaniowych na szybach użytkownik tego wybijaka zaliczyłby tzw. "epickiego fail`a"... Gadżet jest interesujący, owszem, może być nawet przydatny, ale warto chyba postawić na coś bardziej pewnego.
Wiek: 34 Dołączył: 30 Maj 2008 Posty: 258 Skąd: piaseczno
Wysłany: 14-05-2009, 22:34
Foka napisał/a:
(...) główną zaletą jest to, że trzymasz broń gotową do strzału, w poprawnej postawie strzeleckiej, jeśli musisz wybić szybę to po prostu dociskasz pistolet do szyby. Nie musisz odsuwać broni, wymachiwać nią, chować jej itd.
niby tak, tylko...jeżeli musze strzelać, to strzelam przez szybę, a jeśli nie...to po co ją tłuc?
Co sobie poradzi lepiej nie wiem, bo nie testowałem. Z folią anty włamaniową to i 15 kg młotem byś się napocił, żeby to rozbić, więc o czym rozmawiamy?
Cóż można zgadywać, że to znowu projekt zrobiony przez Żydów, dla Żydów. Jeśli założymy, że nie jest to coś dla oddziału szturmowego a np dla policjanta po cywilu działającego na "wrogim" terenie to może mieć sens.
Ale nie mówię, że dla AT to jest bez sensu, trzeba by spróbować.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 583 Skąd: z samego dna
Wysłany: 17-05-2009, 09:50
Cytat:
(...) główną zaletą jest to, że trzymasz broń gotową do strzału, w poprawnej postawie strzeleckiej, jeśli musisz wybić szybę to po prostu dociskasz pistolet do szyby. Nie musisz odsuwać broni, wymachiwać nią, chować jej itd.
Tak, ale to działa w przypadku szyb samochodowych bocznych i to nie we wszystkich furach.
Tylko szyba hartowana się nam ładnie rozsypie
W naszym kraju większość okien jest zaopatrzonych w szyby klejone a do tego potrzeba nieco mocniejszego uderzenia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum