Witam
Na zdjęciach różnych jednostek specjalnych ( np "Gromowładny" str. 98 żeby nie szukać daleko ) widać niektórych ich członków wypozażonych w hełmy balistyczne, podczas gy inni noszą kaski PRO TEC. CHciałbym zapytać użytkowników forum jakie są kryteria wyboru nakrycia głowy przez członków tego typu jednostek. Jakie są wady i zalety obu rozwiązań? I jaką ochronę balistyczną zapewnia ( lub niezapewnia ) kask PRO TEC?
Pomógł: 6 razy Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 77 Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-11-2005, 16:32 Re: PRO TEC vs Hełm
skuul napisał/a:
I jaką ochronę balistyczną zapewnia ( lub niezapewnia ) kask PRO TEC?
To są zwykłe kaski rowerowe i ochrona balistyczna jest praktycznie żadna.One mają chronić głowę przed np. spadającą cegłą, czy wystającym kawałkiem stropu.
Kryteria wyboru? PRO-TEC nie zapewnia takiej ochrony jak kevlar, czy blacha, ale jest napewno dużo wygodniejszy i lżejszy.
Pomógł: 23 razy Wiek: 27 Dołączył: 11 Cze 2005 Posty: 476 Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-11-2005, 20:19
Z tego co słyszałem, kaski są używane ponieważ przy strzale z kilku metrów hełm i tak głowy nie uratuje. A kask jest wygodniejszy i lżejszy. A przed uderzeniem we framugę itd. chroni.
Pomógł: 10 razy Wiek: 32 Dołączył: 23 Sie 2005 Posty: 147 Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-11-2005, 23:00
izi napisał/a:
Na zdjęciah (przeważnie) widać model Classic PRO-TEC'a.
dokladnie Scate Classic, ale popularne sa tez Old School BMX... ale w sumie jakbym sie dobrze zastanowil i poszukal w archiwum fotek na moim HD to pewnie znalazlbym wiekszosc modeli Pro-tec'ow na glowach roznych zolnierzy...
naturalnie Scate Classic pozostaje najczesciej wystepujacym kaskiem PT.
http://img182.imageshack....4/seals23kv.jpg
Widziałem też (nie mam pod ręką linków) oklejanie Pro-Teców taśmą stumilową, w celu jw.
bulva napisał/a:
Często operatorzy naklejają też poziomy pasek „gun tape”, albo zwykłej taśmy izolacyjnej z wklejonym pod nią paskiem materiału albo paracordu, który utrzymuje gogle na miejscu:
http://img182.imageshack....4/seals23kv.jpg
Hmmm... tego nie bardzo rozumiem, na fotce niewiele widać :(
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Pomógł: 5 razy Wiek: 25 Dołączył: 06 Sie 2005 Posty: 162 Skąd: hells pit
Wysłany: 24-11-2005, 21:41
Rozumiem, niestety lepszą w tej chwili nie dysponuję. Jest to dość powszechny patent i polega na przyklejeniu na "czole" kasku szerokiego prostokątnego kawąłka taśmy, pod którym znajduje się, ułozony poziomo, kawałek linki, o który opierają się gogle (ponieważ mają tendencje do zsuwania się z gładkiej powierzchni kasku). Mam nadzieję że cos rozjaśniłem, jeśłi natknę się na lepsze zdjęcie z pewnością zamieszczę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum