Pomógł: 10 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 407 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 26-11-2005, 18:20 Najlepszy pokrowiec na maskę
Jak w temacie..interesuje mnie jakie macie doświadczenia z pokrowcami na maskę p.gaz. Jako że mam szansę zrobis sobię takową samemu myślę o najlepszym wariancie.
Ktoś ma jakieś pomysły??
Pomógł: 5 razy Wiek: 25 Dołączył: 06 Sie 2005 Posty: 162 Skąd: hells pit
Wysłany: 26-11-2005, 18:29
He, he a wiesz że myślałem o tym samym? I miałem się do Ciebie z tym zwrócić
Przede wszystkim najwygodniejszy byłby pokrowiec udowy, z dwoma paskami (wszyty kawaek elastycznego materiału), zapięciem na fastex. Ponadto mocowanie do pasa, najlepiej na rzep, aby mozna było je dopinac bez rozpinania pasa. Sam pokrowiec otwierany pionowo, na szerokim velcro, z uchwytem jak w rollypoly. Worek na tyle duży i szeroki aby maska lmieściła się z pochłaniaczem ustawionym do góry, dając możliwość błyskawiczego wyciągnięcia. Pokrowiec obszyty palls. Coś w tym guście:
Wysłany: 26-11-2005, 21:17
W tym temacie pozwole sobie na autorytarna wypowiedz:
Kieszen na maske na udzie przeszkadza jak diabli. Po kilku probach podziekowalem.
Najlepszy i najwygodniejszy patent z tych ktore stosowalem to kieszen na wysokosci nerek z prawej lub lewej strony przymocowana do kamizelki zapinana na velcro vide: pokrowce na maske Eagle albo Blackhawk najlepiej ze zwezona klapka.
Duzo zalezy od rodzaju uzywanej maski. Ja uzywam MP5 i to rozwiazanie jest absolutnie najwygodniejsze w przypadku dzialan nie wymagajacy noszenia plecaka.
Wysłany: 26-11-2005, 22:57
właśnie testuję kieszeń dopinaną do kamizelki ale przeszkadza mi ona gdy mam się bardzo "zblizyc do ściany" na obeca chwilę pracuję nad rozwiązaniem uniwersalnym i chce ją moc montowac i na udzie i na plecach.....
Hej Bulva skąd masz ta fotkę? to jest Paraclete? ..szukalem na ich stronie ale nic nie mieli podobnego....
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-11-2005, 04:52
Co do toreb na gazmaski to myśmy (jeśli mogę tak napisać o MIWO, ale chyba mogę ) rozpatrywali i robili parę rozwiązań - i tu lista rzeczy jakie warto brać pod uwagę:
- warianty mocowania: generalnie wyszło że należy robić torbę z odpinanymi i przekładanymi paskami dzięki którym można ją nosić na udzie, na pasie lub np na tylnym panelu kamizelki, również bokiem.
- szybkość dostępu: rzecz krytyczna w tym sprzęcie - dobrze jeśli da się ułożyć w torbie maskę gotową do użycia z odwiniętymi paskami i pochłaniaczem na wierzchu. Tu opcjami są velcro/napy, albo fastexy - złotego środka nie ma bo jeden lubi Bacha a drugi jak mu nogi... Tu trzeba określić swoje preferencje i przecwiczyc obsługę.
- wielkość: robiliśmy duże sztywne torby jak tez torby miękkie przypominające nieco worki na odzysk. Sprawa tak samo istotna - miękka troba na maskę nie będzie przeszkadzać w ciasnocie, tak jak o tym mówił super, ale powiedzmy że ze sztywnej pewniej się wyciąga maskę i mniejsze jest ryzyko że się paski poplączą.
- modułowość/wielofunkcyjność: obszycie torby jakimś systemem PALS jest pomysłem niezłym chociaż będzie zawsze lepsze dla toreb sztywnych. W założeniu taśmy u nas miały służyć do doczepiania niedużych kieszeni np. z pakietami p-chem, opatrunkami etc. Torba miękka z tasmami trochę traci sens, nie ma też tej uniwersalności co sztywna - bo np niektórzy strzelcy PK używali udowych toreb na maskę naszej produkcji do przenoszenia drugiej skrzynki 100 nabojowej. Dobrze pomyślana torba na maskę będzie mogła pełnić parę innych funkcji - np. przyczepiona jako kieszeń plecaka.
PS. Czy przygotowujecie jakoś maskę by była gotowa do jak najszybszego włożenia - mam na myśli ułożenie jej w torbie, wysunięcie pochłaniacza itp Ja używając maski MCU-2P wywijam i poluzowuję odpowiednio paski - a na koniec podklejam je taśmą (nie za mocno)tak żeby przy wyciąganiu się nie odwinęły a jednocześnie żebym mógł przy założeniu i pociągnięciu odkleić je z łatwością. Muszę zmierzyć czas gotowości kiedyś.
Wysłany: 27-11-2005, 17:59
Ad Super - tak to jest paraclete, sztywna (możnaby takie coś odszyć używając materiałów z kontraktowego pokrowca na MCU 2P). Projekt wydaje mi się ok, oczywiście można wykonac to tak aby torba była modułem, na panel udowy bądx do kamizelki, zależnie od konfiguracji.
Wysłany: 27-11-2005, 22:35
Ha wszsytko fajnie ale jak zrobic system ktory bedzie mogł montowac maskę i na pasie i na kazmizelce i na panelu udowym? i do tego w pionie i w poziomie??
Wysłany: 28-11-2005, 05:48
Nam się udało. Taśmy udowe i szeroki fastex przy noszeniu na udzie są opcjonalnie odpinane a cała reszta zalezy od układu taśm jaki zastosujesz. Już kto jak kto super ale Ty na pewno dasz radę jak pokombinujesz...
Wysłany: 28-11-2005, 10:34
Kiedyś już wyszły (chyba od Sciebie Super) takie przemyślenia, że na taśmy palls można zakładac przejściówki do noszenia ładownic w poziomie, tu możn azastosowac to samo wyjście.
Czyli po prostu zapięcie na rzep o wymiarach cal na cal. W pionie mocowanie na malice (albo ten Twój wynalazek, taśmy przewlekane), w poziomie po prostu się je dopina do jednego rzędu palls.
killfranc [Usunięty]
Wysłany: 28-11-2005, 19:54
Mając mozliwośc uzywania róznych pokrowców na maski ( MP5 i Scott 95 ) , najwygodniejszy okazał sie sprzet taki jaki nosi JW 2305, jest to duza torba zapinana na zamki szybko szczepialne ( nie pamietam ich mądrej nazwy ) sa to rodzaje klamerek ( podobne sa w pasach alpinusa ) nie suwaki
Posiada kilka rodzajów ( sposobów) noszenia
1. 2 tasmy mocująca do uda ( rzep plus guma) do pasa szeroka szlufka z mozliwościa ustalenia jej połozenia podpaskiem długa tasma mocujaca
2. 1 taśma udowa, rząd rzepów mocujacych torbe do pasa 3 tasmami ( tasmy o szer ok 2 cm )
3. tylko pas
4 nie praktykowany przezemnie to montaż do kamizelki taktycznej uchem do zawiesznaia torby gdy jest ona montowana nisko na udzie czyli w wariancie 1.
Nie mam teraz mozliwości zrobienia fotek
Zainteresowanym moge podpowiedziec konatakt z KAJMAN , oni to robili jako kopie oryginału przywiezionego prze GROM'owców.
Torba jest trwała i swietnie mi sie jej uzywa. Koszt w granicach zdrowego rozsądku.
Ostatnio zmieniony przez killfranc 28-11-2005, 20:52, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 23 razy Wiek: 27 Dołączył: 11 Cze 2005 Posty: 476 Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-01-2007, 15:46
Wiesz, ze mną generalnie są dwa problemy. Po pierwsze nie mam cyfry, więc dużo (jeśli nie większość) rzeczy jakie uszyję nie jest obfotografowana, a wiele rzeczy powstaje jako pojedyńcze egzemplarze. Po drugie, mam dużo projektów, ale nie mam czasu na ich realizację (ehh po co mi studia...). W tym projekty toreb na maski. Jak narazie mam tylko fotkę torby wzorowanej na torbie omega, czyli nic odkrywczego.
(Dodano 16.I.2007)
Wcale nie uważam, że to najlepsza torba ;) Ale w końcu ją uszyłem, więc się pochwalę
Torba jest rzecz jasna mojego projektu, opracowana dla pewnego oficera WP.
Można ją zamocowac na udzie/pasie/molle. Została zaprojektowana z myślą o masce MP5, ale inne pewnie też wejdą. Wykonana z cordury + tkanina w panterę o maskowaniu IRR
Wysłany: 16-01-2007, 20:28
Rozrabiaka tak, ale nie łobuz Tamto zdanie było od samego pocżatku. Widocznie, nie doczytałeś
Co od umieszczenia torby, w tym przypadku miałem konkretne wytyczne: torba udowa na maskę p-gaz. Ale ostatnio wstępnie opracowałem kieszeń na plecy, z filtrem na zerwnątrz. Jak tylko będę miał czas, to sobie taką uszyję.
Pomógł: 3 razy Wiek: 24 Dołączył: 06 Sie 2005 Posty: 122 Skąd: Łódź
Wysłany: 16-01-2007, 20:57
HR napisał/a:
Ale ostatnio wstępnie opracowałem kieszeń na plecy, z filtrem na zerwnątrz. Jak tylko będę miał czas, to sobie taką uszyję.
HR napisał/a:
Jak narazie mam tylko fotkę torby wzorowanej na torbie omega, czyli nic odkrywczego.
Drogi HR jeśli myślisz o tym o czym ja to to też nic odkrywczego
Zwykła torba na saw 200 idealna do MCU narazie jak dla mnie chyba najlepsza rzecz jaką wymyślono na plecy, chyba że wymyślisz coś lepszego to chwała Ci za to
_________________ Jedynym sposobem do zachowania pokoju jest ciągła gotowość do wojny...
Sprzęt Blackhawk, Gerber Tools, Inova Lights, Zippo, Windmill, ESP, ASP, Cold Steel, Lansky, Rite in The Rain, Hatch i inne:
Wysłany: 16-01-2007, 21:18
Nastąpiło ,,nieporozumienie semantyczne" :D Jak będę miał informacje o tym jak moja torba sprawdza się w boju, to dam znać. Choć wątpię, by użytkownik miał potrzebę wyjmowania maski.
Wysłany: 16-01-2007, 23:28
fajne sobie strzeliłeś FSBE Dziki ... ale uważam że włożenie tam maski filtrem od strony ręki przyspieszyłoby wymianę
a sam osobiście jestem za rzepem w takiej kieszeni ..ciągniesz tylko i maska jest Twoja
a ta torb a 200 rdn jest trochę wąskawa dla maski...ale jak kto lubi
Pomógł: 3 razy Wiek: 24 Dołączył: 06 Sie 2005 Posty: 122 Skąd: Łódź
Wysłany: 17-01-2007, 00:24
super napisał/a:
fajne sobie strzeliłeś FSBE Dziki ...
A dziękuje
super napisał/a:
uważam że włożenie tam maski filtrem od strony ręki przyspieszyłoby wymianę
Ja już się tak przezwyczaiłem, szybciej mogę dołożyć maskę do twarzy 1 ręką kiedy nie ma czasu na założenie jej do końca. To 1 powód.
super napisał/a:
200 rdn jest trochę wąskawa dla maski...ale jak kto lubi
To 2 powód, maska włożona odwrotnie inaczej leży i gorzej się ją wyciąga(przynajmniej mi-paski się wywracają na 2 strone i generalnie jak dla mnie nie jest ok, to zależy jak się przechowuje maskę i paski- czy paski są z przodu czy z tyłu maski)
super napisał/a:
a sam osobiście jestem za rzepem w takiej kieszeni ..ciągniesz tylko i maska jest Twoja a ta torb a 200 rdn jest trochę wąskawa dla maski...ale jak kto lubi
Tak jak napisałem to jest rzecz fabryczna, nie mam takich umiejętności jak Ty czy HR a przede wszystkim dobrej maszyny żeby pokrowiec przerobić na rzep :P a to faktycznie mogło by przyspieszyć wydobycie. Poza tym nic innego lepszego nie mialem w łapach, chociaz Super wiem, wiem dawno się nie widzieliśmy pewnie już coś stworzyłeś
_________________ Jedynym sposobem do zachowania pokoju jest ciągła gotowość do wojny...
Sprzęt Blackhawk, Gerber Tools, Inova Lights, Zippo, Windmill, ESP, ASP, Cold Steel, Lansky, Rite in The Rain, Hatch i inne:
Wysłany: 17-01-2007, 08:57
Mi najbardziej odpowiada stary pokrowiec SOE , ma doskonałe usztywnienie krawędzi, zapięcie na rzep i fastexy (zawsze mozna np. z jednego zrezygnować, wystawić filtr na wierzch, wygłuszyć rzep i zapiąć na 1 fastex). Można to to mocować na udo lub pas, jest stosunkowo nieduże i dobrze pełni rolę alternatywnej kieszeni cargo. Zmieniłbym w tej konstrukcji może 3 rzeczy, ulepszając ją nieco, ale w zasadzie uważam że jest najlepsza (porównuję do Eagle, 200SAW, brytyjskiej, MIWO, kieszeni fabrycznych). Znajdę albo zrobię zdjęcie z maską w środku to wkleję.
A co do odwijania pasków, to przynajmniej w MC2P/A układałem je sobie na zewnątrz maski odpowiednio wyregulowane i ten środkowy łącznik przyklejałem kawałkiem ductape do szybki balistycznej, paski nie odwijały sie przy zakładaniu a patent działał szybko.
Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 583 Skąd: z samego dna
Wysłany: 12-04-2009, 21:41
Sądzę, że do cqb najwygodniej od razu przystąpić w założonej masce bo czasu na założenie później może już nie być.
A co do torby to podobna do produktu p.Janysta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum