To Tactical Assault Group - East, czyli pododdział CT australijskiego 4 RAR (Commando).
Jeżeli zaś chodzio maski - to australijska moda. Noszą maski od FX zamiast, lub na balaklawę. Z jednej strony, by ukryć własną tożsamość, z drugiej - by zapewnić sobie chociaż minimum osłony w tym obszarze. Cóż, pewnie coś w tym jest.
1. dostales z FX w warge? On dostali.
2. Czemu ludzie nosza proteki jezeli nie zatrzymaja one pocisku? - tak samo - na glowie maja kevlar wiec maska nie zaszkodzi, prawda? zawsze ochroni przed zwyklymi odlamkami (np:szkolo)
3. Wyglada COOOOOOOOOOOL wiec nic innego tak naprawde sie nei liczy.
Do FXów bym zrozumiał, ale to właśnie nie wygląda na FXa.
KANGUR napisał/a:
2. Czemu ludzie nosza proteki jezeli nie zatrzymaja one pocisku? - tak samo - na glowie maja kevlar wiec maska nie zaszkodzi, prawda? zawsze ochroni przed zwyklymi odlamkami (np:szkolo)
zgadza się, ale jakość na całym świecie nikt inny ich nie stosuje i to mnie zaskoczyło.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
akurat na tej fotce nie ma. Po co maja oporzadzenie zmieniac.
ale przeszkadza Ci to ze maja te maski?
australijczycy robia wiele rzeczy ktorych nie robi sie gdzie indziej. Pokaz mi grupe AT ktora robi wejscia na maskach w obiegach zamknietych na przyklad. Jest wiele lokalnych trickow i patentow - najwiecej oczywiscie w walce w jungli i na pustyni.
Nie, ale jest to coś co po raz pierwszy widzę i myślałem, że nigdy nie zobaczę, więc próbuję zrozumieć.
KANGUR napisał/a:
australijczycy robia wiele rzeczy ktorych nie robi sie gdzie indziej. Pokaz mi grupe AT ktora robi wejscia na maskach w obiegach zamknietych na przyklad. Jest wiele lokalnych trickow i patentow - najwiecej oczywiscie w walce w jungli i na pustyni.
E, tam w maskach o obiegu zamniętym. Ja widziałem trening któregoś amerykańskiego SWATu w kombinezonach HazMat klasy A :D
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Guns kill people... Spoons make them fat...
mike [Usunięty]
Wysłany: 24-01-2006, 18:11
hehe... to ja mam tu patent... kask motocyklowy, wimienic szybke na grubszą plexi i wywierdzi c dziurki przy uszach... właściwie to wiele zeczy można zastąpic czyms z "cywila", np.czesto widac ze chłopaki od at maja gogle scotta(produkowane z myśla o sportach extramalnych)
Pomógł: 23 razy Wiek: 27 Dołączył: 11 Cze 2005 Posty: 476 Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-01-2006, 17:15
Panowie, jeśli coś jest dobre, a cywilne, to czemu tego nie używać? A odnośnie kasków pro-tec (pisałem to już w innym wątku), słyszałem taką opinię: Hełm kevlarowyi tak nie ochroni głowy przy strzalę z bliska, a pro-tec jest przynajmniej lekki, a ochroni głowę przed uderzeniami mechanicznymi.
[ Dodano: Nie Sty 29, 2006 5:20 pm ]
KANGUR napisał/a:
Pokaz mi grupe AT ktora robi wejscia na maskach w obiegach zamknietych na przyklad.
Mike, pieniedzy w Australii raczej nie brakuje, napewno nie na jednostke typu TAG, wiec nie ma tutaj wyposazenia z przypadku.
Jezeli maja maski od paintballa - widocznie ma to dla nich konkretne zastosowanie - w czym problem??? Nie uwazacie ze jest to lepsze od zwyklej kominiarki - spelnia ta sama funkcje a ma jeszcze dodatkowa zalete ochrony przed urazami.
Rozmawialem z ziomkiem z TAG-E i powiedzial ze to po prostu wymog OH&S (cos jak nasze BHP) ze wzgledu na mozliwość kontuzji amunicja FX.
Protec generalnie jest firma dla skaterow, a SCOTT robi gogle dla cywili - tak jak 99% wszystkich firm ktore maja w swojej ofercie gogle "taktyczne" (czyli dodaj 700PLN do ceny za nazwe "taktyczne" )
A próbowałeś biegać przez parę h w masce w upale? Bo ja tak... Udaru można dostać...
maciaty [Usunięty]
Wysłany: 10-03-2006, 19:00
Fakt, nie próbowałem biegać w takiej maseczce. Ale za to:
1. Wiem co znaczy siedzieć kilka godzin w kominiarce w naszym klimacie, jeszcze z kewlarem na głowie. I wcale nie musi być to lipiec i 30 gradusów w cieniu.
2. Z praktyki wiem że AT nie biega przez kilka godzin w maskach. Sporadycznie trzeba pokonać dystans kilkuset metrów, częściej kilkadziesiąt.
Szkoda, że wczoraj nie zrobiłem dokładnych zdjęć ;)
Koleś był ubrany tak (pod kurtka policyjna kamizelka do rozpędzania zamieszek (czarna kostka).
Temp. -5 st, zero wiatru...
Po pół godzinie stania (koleś poruszał się spacerkiem w promieniu 30m) z maski kapała skroplona woda z oddechu
Od siebie tylko dodam, że jak przypadkowo zdarzy sie tego dodtknąć językiem czy ustami to ma ogrzydliwy smak
maciaty [Usunięty]
Wysłany: 12-03-2006, 20:46
Sorry, nie wiem jak smakuje taka maska, po prostu nie jadam tworzyw sztucznych
[ Dodano: 12-03-2006, 20:50 ]
A tak trochę poważniej - to że przy ujemnej temperaturze wydychane powietrze się skrapla to chyba norma. Na pewno w maseczkach do paintballa oddycha się znacznie lżej niż w kominiareczce.
Sorry, nie wiem jak smakuje taka maska, po prostu nie jadam tworzyw sztucznych
Chodziło o smak wody :P
maciaty napisał/a:
A tak trochę poważniej - to że przy ujemnej temperaturze wydychane powietrze się skrapla to chyba norma. Na pewno w maseczkach do paintballa oddycha się znacznie lżej niż w kominiareczce.
Ja tam mam inne zdanie... No chyba, że mówimy o mokrej kominiarce, to fakt, prawie udusić się można :D
Masek paintball uzywaja rowniez brytyjscy antyterrorysci. Jest wygodniejsza, ma lepszy przeplyw powietrza i chroni oczy. Ta ostatnia cecha doprowadzila do wprowadzenia jej do uzycia w SO 19. Ja natomiast od kilku mesiecy mam nowa balaclawe z jedwabiu, o bardzo plaskich szwach. Mysle tu o szwach, ktore umieszczone sa na czole, ktore nie sa zbyt wygodne w uzytkowaniu. Ta kominiarka jest super lekka, wygodna, wrecz powiem komfortowa i dosc droga - 25£. Ale nie chroni oczu tak jak maska.
Dzisiaj rozmawialem ze znajomym szkoleniowcem jednostek ARV. Te maski paintballowe - to nie sa maski paintballowe. To lzejsza wersja maski pgazowej - uzywanej przy operacjach z CS. Wyposazone sa w jednorazowe, dosc cienkie filtry w formie wkladek zakrywajacych nos i usta. Jezeli w przyszlym tygodniu bede mogl to wrzuce jakies fotki tego systemu.
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 12-09-2006, 16:53
generalnie mam taką maskę scotta to model vactra i nie wiem jaka była by tam możliwość założenia takich filtrów. Maska jest od spodu (od dołu) odkryta nie jest w żaden sposób zamknięta częśc twarzowa jak w przypadku pegazki więc nie ma możliwości żeby spełniała taką funkcję. coś siwy musiałeś źle zrozumieć.
Co prawda maska jest wygodna i w sumie jest to połączenie gogli z maską. Może własnie dlatego jej używają. Gogli i tak musieli by używać a tu dodatkowo mają maskę która chroni twarz i uszy. No i wygląda to fajnie i groźnie. Myślę że to jedyny argument.
[ Dodano: 13-09-2006, 09:29 ]
Dodam jeszcze że jest problem ze złożeniem się do strzału.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum