Wysłany: 12-05-2010, 10:42 Kabura do kamizelki NFM-1
Witam,
Już na dniach będę szczęśliwym posiadaczem kamizelki NFM-1. Szukam kabury na pistolet którą mógłbym do niej zamocować. Proszę o poradę gzie i czego szukać.
Pozdrawiam
Wysłany: 12-05-2010, 18:20
madmike napisał/a:
Zawsze zostaje kabura w molle'u + 2m paracord/plastykowe złączki elektryczne. Pełna modułowość/eleastyczność. Sprawdzone, działa.
Dla mnie brzmi to po chińsku kolego
Możesz mi to jaśniej wytłumaczyć ?
Wiem co to system molle ale dalej....
Chcę przystosować sobie kamizelkę do pracy i potrzebuje paru informacji.Wiem ,że w tym temacie lepiej nie mogłem trafić ,więc proszę o wszelka pomoc.
pozdrawiam i z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi
[ Dodano: 12-05-2010, 19:23 ]
Doczytałem trochę .Paracord to linka tak? , ale co z tymi złączkami?Możesz podać linka (złączki) i opis jak to zrobić?
Pomógł: 5 razy Wiek: 26 Dołączył: 03 Lut 2009 Posty: 1206 Skąd: nie interesuj sie
Wysłany: 12-05-2010, 18:29
joł,
Pytanie: czy naprawdę potrzebujesz kabury w takim układzie. Czy nie prościej i lepiej walnąć ją na pas czy udo.
Szczerze powiedziawszy, jak nie możesz znaleźć kabury pod 3locka, może lepiej nie kombinować z przeróbkami, żeby w krytycznym momencie coś nie zawiodło. Jeśli faktycznie molle da się wcisnąć do 3locka a lejesz na kydexy, to Kangur ma w ofercie kabury do kamizelki.
Wysłany: 12-05-2010, 18:39
Teraz noszę na pasie.Kupiłem kamizelkę NFM i chciałem sobie giwerę ponosić na kamizelce.Udowa kabura jest mi nie wygodna podczas jazdy samochodem, jeżeli nie znajdę nic sensownego do tej NFM, pozostanę przy udowej i kydexie....
Pomógł: 3 razy Wiek: 32 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 321 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 12-05-2010, 18:45
miałeś na wcześniejszej kamizelce kaburę że ci tak na tym zależy? Jeśli nie to też skłaniałbym się do obniżanej kabury lub kabury na udzie. W zależności jeszcze czym w pracy się zajmujesz. Inna sprawa to kabura uniwersalna czy dedykowana.
PS. Pod jaka klamkę ma być ta kabura?
Dla mnie brzmi to po chińsku kolego
Możesz mi to jaśniej wytłumaczyć ?
Po prostu przykładasz kaburę przystosowaną do molle'a (lub każdą inną, np. przystosowaną do noszenia na pasie) do miejsca, w którym chcesz ją umocować i przez taśmy na kamizelce i kaburze przeplatasz sznurek lub złączki plastykowe. Im ciaśniej, tym lepiej; sznurek sugeruję przeplatać na kamizelce przez większą ilość taśm (nie tylko pod samą kaburą) i wiązać węzłem płaskim. Zaletą plastykowych złączek jest możliwość ciaśniejszego zaciągnięcia; wadą - fakt, że gdy zacznie pękać, możesz tego nie wychwycić i może strzelić Ci na robocie. Paracord za to lubi się poluzować i trzeba go systematycznie dociągać, ale to nie problem. Rozwiązaniem jest zdublowanie - zastosowanie obydwu typów łączenia.
Pomyśl o tym. To tańsze niż poszukiwanie unikatowej kabury i wbrew pozorom się sprawdza. Dodatkowo, jeżeli masz już kaburę do noszenia na pasie, możesz zrobić eksperyment; jeżeli się powiedzie, zaoszczędzisz kasę.
Wysłany: 12-05-2010, 19:01
Nie, nie miałem nigdy kabury na kamizelce , Mam w pracy W P99 , ale poszedłem na II etacik i tam prawdopodobnie będę miał P-83 Wanad( tak, tak jeszcze ich się używa ) Więc potrzebuję uniwersalnej . W ostateczności uniwer. na udo. Pracuję w ochronie. Grupa int. i konwoje( stąd te ciągłe siedzenie w samochodzie)
Pomógł: 33 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2010 Skąd: Polska
Wysłany: 12-05-2010, 19:02
ewentualnie kaburę można podszyć jeszcze rzepem żeby przylegał ściślej do NFMki ale odradzam cudowanie bo po co? Typowo pod 3lock na 99.9% nie dostaniesz.
Ja bym proponował przy niewielkich umiejętnościach krawieckich samemu zrobić z jakiejś taniej ładownicy wziąć mocowanie i doszyć do standardowej kabury od P 83. Lub zlecić to zadanie rymarzowi uprzednio wybierając dogodny kąt mocowania. Mi jak coś nie pasuje to przerabiam w domu za pomocą prymitywnych ręcznych narzędzi.
Wysłany: 14-05-2010, 14:18
wydaje mi sie ,ze będę musiał kupić z w syst. molle i przerobić. Tylko do tego trzeba wprawy a ja zielony w tym temacie.Może dobra krawcowa...? Zobaczę. To może podpowiecie mi jakiś dobry model uniwersalnej kabury molle ?
[ Dodano: 21-05-2010, 07:12 ]
Nie chcę zakładać nowego tematu wiec zapytam tu.
Moja kamizelka NFM-1 wydaje mi się za krótka. Sięga po założeniu do około 2-3 cm powyżej pępka Chyba że tak ma być? .Po założeniu pasa takt. nie jest najgorzej ale mi jakoś wydaje sie za krótka
I jeszcze jedno.Czy na oryginalnej NFM jest jakiś nadruk firmowy(metka) ? Na mojej nic nie ma...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum