Pomógł: 3 razy Wiek: 24 Dołączył: 06 Sie 2005 Posty: 122 Skąd: Łódź
Wysłany: 04-02-2006, 23:27 Jaka uprząż?
Witam
Zastanawiam sie nad zakupem taniej uprzęży. Będzie mi służyła rzadko ale jak już to częściej do cqb niż do zielonej. Myślę m.in o Lhotse; Eagle Industries; Petzl; Blackhawk; ale modele do maximum 200 zł. Ważne jeszcze żeby uprząż była wygodna(nie zsówała się itp.) i była czarna lub olivkowa.
Jeśli chodzi o Eagle to myślałem o czymś takim:
LUB:
Jeśli chodzi o Lhotse to myślałem o modelu Mercy lub Zenith- Czym one sie różnia? Czy używaliście ich i możecie coś o nich powiedzieć?
Może poradzicie coś innego?
Jakie uprzęże są najczęściej używane w cqb w polsce i zagranicą(Grom, AT,GIGN,US Army itp)?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam
Mam i używam uprzęży Lhotse Mercy. Jest wygodny i raczej nie przeszkadza w chodzeniu. Nie mam porównania do modeli które wymieniłeś. Myśle, że jak za cene 120pln to sprzęcik daje rade.
Pozdrawiam
ja polecam zenitha, uzywałem wilu uprzezy i jakoś nie czułem zbytniej ruznicy podczas chodzenia w nich, róznica dotyczy jej uzycia le jesli mowisz ze zbyt czesto nie bedziesz zjezdzał to nie ma zadnej ruznicy czy przez te pare sekund podszas zjazu troche ci w dupe pociśnie, prawdopodonie jest jeszcze ruznica w wytrzymałości ale raczej nie odczujesz tego znacząco... kolejna sprawa patrząc na zdjęcia bezpiecznie jest uzywac półwybliniki, a nie jak pokazano owijac linę wokół HMS`a, lina może się skręca ale przynajmnie nie utkiesz na ścianie przez poplątaną line
pozdrawiam
Wysłany: 05-02-2006, 21:30
Słyszałem wiele pozytywnych opini na temat Mercy a jeśli chodzi o stosunek cena/jakość to chyba wybiorę właśnie ją. Chyba że macie jakieś lepsze propozycje, za podobną cenę?
Ja używawm Lothse, jakiś najtańszy model - ok 100zł i jestem zadowolony. W pełni spełnia moje potrzeby.
Co do uprzęży które pokazałeś na fotkach - tą pierwszą mam, ale produkcji BHI. Faktycznie jest ona "taktyczna" ;) Tzn do normalnej pracy na wysokości się nie nadaje. Jej zadaniem jest leżeć na d* i nie przeszkadzać, a jak raz na jkiś czas będziesz musiał zjechać to da rade. Jeśli chcesz jej używać to radzę zakupić również Riggers Rescue Belt i wpinać się w pas i uprząż jednocześnie - dużo bezpieczniej i pewniej.
Z drugą uprzężą na zdjęciu osobiście nie miałem do czynienia ale rozmawiałem z użytkownikami. Podobno niewygodne są te pasy przeczodżące między nogami i do biegania raczej się nie nadaje.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Wysłany: 06-02-2006, 22:22
Heh co do tej uprzęży o której mówisz(BHI) to ma ją również mój kolega widziałem ją w "akcji" i faktycznie na dłuższy zjaz się nie sprawdza- a co do tego że z paskiem rescue jest bezpieczniejsza to napewno .
Mimo iż posiadam pasek Rescue to i tak klamka praktycznie zapadła i prawdopodobnie(99%) wezmę Mercy- niska cena i dość dobra jakość. A przecież na samej uprzęży wydatki sie nie kończą
Pomógł: 23 razy Wiek: 27 Dołączył: 11 Cze 2005 Posty: 476 Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-02-2006, 10:01
Dziki, chcesz kupić tanią, a zastanawiasz się nad petzlem i Eaglem? Widzę tu jakiś paradoks
Ja używam Lhotse, nie wiem jaki model, ale kosztowała mnie podobnie 100zł, pewnie ten sam model co ma Foka. Mogę Ci powiedzieć, że widziałem ten sam model na zdjęciach GROMu i SPAPów. Z tego co widziałem na zdjęciach, nasi też miewają czarny sprzęt Petzla.
Wysłany: 07-02-2006, 19:32
HR napisał/a:
Dziki, chcesz kupić tanią, a zastanawiasz się nad petzlem i Eaglem? Widzę tu jakiś paradoks
Tak jak napisałem tanią do 200 zł a ta uprząż Eagle czy ten sam model BHI o którym mówimy kosztuje na stronie producenta 39 $ a więc mieści się w dziale "tanie" a więc nie ma paradoksu
Co do Petzla to nie znam praktycznie w ogóle ich uprzęży i wiem że nie są tanie, ale znajdą się zapewnie modele do 200 zł dlatego pisałem o poradę w sprawie tanich uprzęży. Jednak wybieram Mercy(Cena/Jakość) a doszły mi jeszcze inne wydatki i i tak nie wiem kiedy ją kupie.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 407 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 09-02-2006, 12:49
dobrze że nie wybrałes tej BHI czy Eagla..do tego co bedziesz robił musi byc jednak wygodna uprzaż
wiszenie na ścianie po kilka minut może doprowadzić do szału..wszystko wrzyna sie w ciało tak że zapominasz o "pracy"
Ja uzywam wojskowego modelu firmy Edelweiss i powiem Wam ze te ktore pokazujecie to lipka jest heheee
Tamta jest lekka, nie ma zadnych bajerow a i wygoda jest spoko, bo bywalo tak ze biegalem w niej przez tydzien, sciagajac ja tylko do srania!
Jest dobra do zjazdow i do innych technik linowych, w komplecie ma tesz "cyckonosz" czyli gorna uprzaz, co dobre jest przy powazniejszych technikach llnowych.
Najgorsze jest to ze nie mam na razie aparatu, wiec z fotkami ciezko, ale jak tylko dorwe kuzyna i jego cyfrowke, to porobie fotki.
Nigdy jeszcze nie widzialem w sieci tego modelu. Ale mozna nieraz je zobaczyc na fotkach roznych jednostek gorskich i niemieckiej KSK.
[ Dodano: 18-02-2006, 14:10 ]
Tak jak napisalem, tak zrobilem... pozyczylem lipna cyfrowke, wiec bede lipne zdjecia :-)
Uprzaz Edelweiss!
dolna czesc, czyli glowne nosidupsko!
j.w
uprzaz posiada rzepy pomagajace w zapinaniu jej... patent jest niezly dla poczatkujacych hehehe kiedy obciazymy uprzaz, rzep zaczyna sie "odklejac" i wydaje sie ze puszczaja nitki z uprzezy hehehe
"cyckonosz" czyli gorna czesc
uprzaz z czescia szpeju
czasem trzeba siebie lub kogos z liny odciac, jako ze zdarzylo mi sie pare razy... nie zapominam o nozu przy technikach linowych... czesto noz dubluje, tutaj Gerber Combat Folder i na pasie uprzezy na klipsie CRKT Commander (Red Dog).
a tutaj wlasnie stopi Pele76 (po faceliftingu ) :lol + uprzaz + kawalek kuchni...
Nie mam zadnego jasnego ubrania, wiec nie widac dobrze tej uprzezy... ale w polu to chyba dobrze
uprzaz posiada rzepy pomagajace w zapinaniu jej... patent jest niezly dla poczatkujacych hehehe kiedy obciazymy uprzaz, rzep zaczyna sie "odklejac" i wydaje sie ze puszczaja nitki z uprzezy hehehe
Lothse mają to samo ;) (przynajmniej moja)
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Pomógł: 10 razy Wiek: 32 Dołączył: 23 Sie 2005 Posty: 147 Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-02-2006, 10:17
moj koles szuka "pelnej" uprzezy... gdzie moge go skierowac, zeby nabyl takiego Edelweiss'a?
Wysłany: 20-02-2006, 10:18
Cytat:
w kazdej kieszeni podorabialem rzepy (w czasie wspinaczki i technik linowych dosc duzo malych rzeczy z nich wylatywalo )
Tak juz napisalem w przerobkach USa... wiem o tym i dlatego czesciej nosze tego na "nogawce", a jak juzuzywam tego na pasie mocowanego na klipsa, to zaczepiam do niego kawalek repsznura, tak wiec daleko nie polata :D
Hoplita, co do kupna podobnej uprzezy... po pierwszy nie jest ona pelna, tylko ma dodatkowa uprzaz gorna, a takowa mozna dokupic dowiekszosci modeli uprzezy wspinaczkowych.
Takiego Edelweissa ciezko bedzie dorwac, ja wycyganilem mojego od austyjackiego kapitana :D
O model nizszy maja na wyposazeniu jednostki gorskie w naszym kraju, wiec trza by bylo uderzyc w ich strone, czyli Rzeszow i Klodzko.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Maj 2005 Posty: 831 Skąd: Festung Posen
Wysłany: 02-03-2006, 00:52
kiedyś Edelweissem handlował Summit , nei wiem jak toteraz u nich wygląda ale można było sporo z katalogu dorwać własnie u nich albo na stanie , albo "z następną dostawą"
Pele76 [Usunięty]
Wysłany: 08-03-2006, 12:19
No niby tak, ale ciezko gdzies wypatrzec takiego edelweissa... nawet na stronie nie ma go i nie bylo.... cholera wie czemu. W kazdym badz razie polecam go kazdemu do zielonej, a jak kogos nie razi kolor to i do czarnej
Ktoś zetknął się z tymi uprzężami? Możecie coś o nich powiedzieć? Zainteresował mnie ten PETZL - tani i taki... taktyczny :P Tylko kolorek nie ten ale to nie problem. O tej drugiej chyba dużo się nie da powiedzieć, nawet sprzedawca nic o niej nie wie, ale...
No nie mówię, że od razu bym kupił! Tylko akurat tam znalazłem, przeglądałem tylko eBay bo od razu mam skupione uprzęże różnych producentów i duży wybór do tego. Gdyby ktoś z Was polecił którąś z nich to poszperałbym po polskich sklepach żeby znaleźć taką samą. Poza tym koszty przesyłki z USA...
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Maj 2005 Posty: 831 Skąd: Festung Posen
Wysłany: 12-03-2006, 19:51
za dużo od tego zależy żeby kupowac używki , no chyba że dasz głowę za tego od którego kupujesz dosłownie głowę , bo zakup używki do tego może sie sprowadzić.
Uprzęże , liny , osobiste karabinki i własne przyżady zjazdowe to podstawa , zespołowo można zakupić klamoty uzup[ełniający , friendsy , kości itp , i używać w kilku zaufanych , wtedy każdy dokladnie powie ktory element jak oberwał w trakcie zajęć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum