Wiek: 25 Dołączył: 07 Gru 2008 Posty: 49 Skąd: koniec świata
Wysłany: 19-02-2011, 18:27
Witam Panowie. Odgrzeję troche temat. Mam zamiar kupić sobie teraz buciki, które będą się nadawały do łażenia troche po górach (nie koniecznie z gore), do biegania, skakania itd. Buciki wysokie, czarne żeby przełożeni nie zabili. Myślę o którymś z modeli Batesów. Jeżeli chodzi o kasę. to jest na drugim miejscu. Najważniesza wygoda. Ostatnio dużo się pojawiło bucików i już nie nadążam. Proszę o propozycje. Ja mam taką
http://allegro.pl/buty-ta...1441194187.html
Buty do chodzenia po górach (nie mówię tu o wyprawach wysokogórskich w poszukiwaniu Jeti, a o tzw. lajtowym chodzeniu po górach) są raczej na twardszej podeszwie, żebyś nie czuł każdego kamyka, szyszki czy gałęzi, na którą nadepniesz. Do czarnej powinny być raczej dopasowane do nogi i z "lepszym czuciem podłoża". Dlatego nie weźmiesz w teren zielono-górzysty butów tego typu http://allegro.pl/buty-ta...93.html#gallery i nie założysz plecaka, bo po takiej wycieczce na Twojej stopie będzie widać każdy nadepnięty kamyk. Już jedni się o tym przekonali i zrezygnowali z tego typu buta do takich działań. Używane nawet do czarnej, nie są zbyt trwałe, słabo w kostce trzymają, na szwach szybko puszczają, pękają na gumowym wzmocnieniu przedniej części buta no i noga w nich dziwnie "zapodaje". Poza tym są lekkie i wygodne. Rozleciały mi się po roku po codziennym używaniu.
Odnośnie butów z zamkiem to dobry pomysł, bo możesz podczas krótkiej przerwy rozpiąć zamek, żeby nogi odpoczęły.
Modelu, który przedstawiłeś, niestety nie znam ale o Bates'ach słyszałem, że nogi się w nich 'gotują".
Szczerze, kupiłem kilka pęczków jakichś sportowo - trekkingowych skarpet w Makro i jestem zadowolony. Przy czym GX-8 mają membranę gore-texową, to pewnie trochę pomaga.
_________________ "And if you want a linguistic adventure, go drinking with a Scotsman."
Pomógł: 2 razy Wiek: 31 Dołączył: 26 Maj 2010 Posty: 88 Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-02-2011, 17:52
Co do Batesow :
M9 Deserty po 11 miesiacach uzytkowania peknieta podeszwa w prawym bucie na wysokosci srodstopia na calej szerokosci. Aczkolwiek buty dosc wygodne i wcale nie gorace.
M9 Goretex na zime idealne obuwie aczkolwiek latem faktycznie gotuja noge w srodku. Tam masz zarowno gore jak i sympatex wlozony. Na ujemnych temperaturach sprawuja sie jednak wysmienicie.
Co do profilu ktory opisales to Lowa Elite Desert chyba bedzie najlepszym wyborem. REWELACJA. Lub jezeleli bedziesz w stanie zdobyc Meindl'a Desert Foxy w wojskowym wydaniu.
Co do profilu ktory opisales to Lowa Elite Desert chyba bedzie najlepszym wyborem. REWELACJA. Lub jezeleli bedziesz w stanie zdobyc Meindl'a Desert Foxy w wojskowym wydaniu.
Używałem Meindl'i http://www.meindl.de/english/ przez pół roku (w gorącym klimacie) i podeszwa znacznie się zużyła (starła). Do tego rozpruły się po bokach na szwie łączącym przedni kawałek materiału z bocznym. Pojawiły się drobne pęknięcia na zgięciu. Trochę wytarły się na pięcie i na kordurze po bokach. Czasami znosiły ciężar około 140-150kg, wiec miały prawo się zużyć. Gdyby nie te uszkodzenia, to powiedziałbym, że buty po prostu idealne. Świetnie trzymają kostkę, przewiewne, nie parzą w stopę podczas przyklęku (w odróżnieniu od "osiołków"), wygodne tylko, że stosowałem do nich wkładkę zrobioną na zamówienie pod kształt mojej stopy.
Jeżeli zdecydujesz się na ten model http://www.meindl.de/english/ to kupuj ten ze skórzanym elementem ("zginaczem") znajdującym się z tyłu powyżej pięty, bo ten z kordury po prostu się przeciera.
Buty oddałem do szewca, który zszył i skleił boki. Można także w sklepach prowadzących sprzedaż Meindla oddać buty, żeby wymieniać zużyte podeszwy na nowe. Robią to w Niemczech. Ile to kosztuje? Nie wiem. Słyszałem z dobrego źródła, że Meindl podupadł na jakości dlatego byłem tak zdziwiony, jak po pół roku buty się znacznie zużyły. Teraz LOWA ma najlepsze notowania.
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-02-2011, 00:22
Meindlowie wymieniali zelówki po 20 Euro, przynajmniej w 2009. Używam od lat Meindli i LOWA, szczerze mówiąc ciężko wybrać - chociaż chyba trochę skłaniam się ku L.
Wysłany: 21-02-2011, 17:24
Zawsze pojawiają się te dwie firmy. Ja, w zastępstwie magnumów stealth, z pierwszej serii chyba tych butów, które miałem 6 lat, chciałbym zainwestować w http://allegro.pl/buty-ta...1441194203.html które by się do biegania chyba sprawdzały, natomiast na zimę myślałem o http://www.krismark.pl/model.php?a=AirpowerP10 , bo widzę, że nie ma sensu kupować czegoś uniwersalnego. A w góry jeszcze pomyślę, ale chodzą mi po głowie http://www.krismark.pl/model.php?a=KSK3000. Meindle desert fox mam, ale żeby dostać ten model czarny to jest sztuka. Jeszcze poprzeglądam sobie innych producentów i coś wybiorę.
Wysłany: 21-02-2011, 23:56
Myślę że się nie zrozumieliście. On nie neguje użyteczności tych Haixów, tylko pisze że ich nie używał. U nas głównie P9 chodziły u ludzi. O ile wiem Haixy są jakościowo ok, ale mi jakoś nigdy nie podpasowały. Te które wkleiłeś wyglądają solidnie, ale czort wie ja będzie z amortyzacją i innymi przyjemnościami. Na razie czekam na Magnumy Sidewindery - wreszcie dzięki pewnemu narwańcowi Magnum ma naprawde niezłe buty.
Dzieki Catch - odpowiedzialem bezposrednio na pytanie - moze troche zanadto uzywajac potocznego stylu w wypowiedzi pisanej ;)
A ja za szybko odpisałem i nie popatrzyłem jak zadałem pytanie. Ach się narobiło. W mą pierś się biję.
Już myślałem Morandir, że "grozisz mi?"
Gdyby nie Catch, to pewnie byłaby niezła draka
Odnośnie Ranger GSG9-S, to trudno zdobyć o nich jakiekolwiek informacje. Nie słyszałem, żeby je ktoś używał. Targi europoltech się zbliżają, to jakieś buty pewnie będą do obejrzenia http://www.europoltech.pl...tawcy-2011.html Mój kolega ma Haixy już chyba ponad 7 lat i sobie je ceni. Ale też słyszałem negatywne opinie. Kiedyś w Komandosie był artykuł o bodajże Airpower P3.
Wysłany: 22-02-2011, 16:29
GSG-9 miał mój kumpel, ale nie wykorzystywał ich za bardzo w terenie, no chyba że można zaliczyć do tego teren szkoły. Mówił, że bardzo wygodne i miekka podeszwa, natomiast mnie odstrasza materiał zamiast skóry dlatego całe skórzane bym wziął. Poszukam jeszcze Lowa jakieś buciki i porównam sobie. Catch, a te magnumki czarne też będą? Nie moge znaleźć.
Wysłany: 22-02-2011, 18:34
Myślę że będą i czarne - na razie te które widziałem i mierzyłem były albo calusieńskie w Multicamie (włacznie z różnokolorowymi przelotkami i Vibramem) albo piaskowe. Ale myślę że Magnum je zrobi też w czerni. Tyle że... nowe buty Magnum już będą kosztowały tyle co inne z tej półki - tu się już na materiałach nie przytnie.
Wysłany: 22-04-2011, 20:39
ekipa z rembertowa ma chyba z 5 rodzajów buciorów, ale polecają generalnie trzy firmy
jakość - lowa
cena jakość - bates falcon(tylko te sznurowadła)
oraz meindl...i szczerze mówiąc od kilku miechów mam te falkony bo nie musze na kazda robote zakładac innych....... i powiem szczerze ze są spox...na szybką sprawną robote będzie.
Meindl lub lowa warto kupic jako zimówki , bo w falconach piździ.......
znam takich co marudzili na meindla i mieli wielkie problemy z reklamacją, ale z drugiej strony testowałem swoje z 5 latek i pieknie sie sprawowały
pozdro
[ Dodano: 22-04-2011, 20:41 ]
co do filmiku o Magnum Sidewinder Multicam Boot to super towar....musie ze nie długo w-wa bedzie smigac w czyms takim....
[...]i szczerze mówiąc od kilku miechów mam te falkony bo nie musze na kazda robote zakładac innych....... i powiem szczerze ze są spox...na szybką sprawną robote będzie.
Kilka miechów to trochę za mało, żeby ocenić buty. Poczekaj rok/pótora. No chyba, że używasz je od święta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum