Pojawila sie jakis czas temu odmiana APR556- Assalut Pistol Rifle 5,56mm, mikro-karabin, a jescze wczesniej zrobili tego typu granatnik (oczywiscie pistolet byl pierwszy)
Maja w wersjach rozwojowych dostosowac APR do roznych kalibrow.
_________________ "Boxing is like Christmas - it's better to give then to recive." (avatar jest moj, osobisty, prywatny ze mna samym; nikogo nie udaje, pod nikogo sie nie potrzywam- na wszelki wypadek =:-) )
Pomógł: 9 razy Dołączył: 05 Gru 2005 Posty: 755 Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-09-2006, 17:08
Panowie, to totalna porażka.
Miałem to ostatnio w ręku. Wilekość i ciężar tego czegoś przypomina MP5, precyzja działania spustu mocno wątpliwa. Nauka obsługi trwa kupę czasu. Wymiana magazynka zresztą też.
Wolę klasyczne środki. Naprawdę.
_________________ It scares the shit out of the slopes.
Pomógł: 33 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2014 Skąd: Polska
Wysłany: 13-09-2006, 16:46
Wiem też zauważyłem że to to samo i chciałem skasować post
Dodatkowo powiem że jest też dostępny granatnik 40 mm
a co mają na plecach to
Cytat:
Specially designed tactical vest with connector on back for matching CSM soft carry case (supplied with each system). The vest can be manufactured to clients requirement of configuration.
Pomógł: 9 razy Dołączył: 05 Gru 2005 Posty: 755 Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-09-2006, 17:42
Następnym razem proponuję się zastanowić.
Staram się działać według zasady: nie wiem - nie piszę.
Miałem to gówno w ręku i wymiana maga w porównaniu ze zwykłym pistoletem trwa wieki.
Chciałbym zobaczyć jak wygląda przeładowywanie odwróconego do góry nogami granatnika. To może być nawet zabawne.
Fajny gadżet na targi i nic poza tym.
A film reklamowy mam w całości.
_________________ It scares the shit out of the slopes.
Pomógł: 33 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2014 Skąd: Polska
Wysłany: 13-09-2006, 18:48
Cytat:
Fajny gadżet na targi i nic poza tym.
Z tym mogę się chyba nie zgodzić. Nie miałem okazji się tym bawić czy nawet trzymać w ręce ale z tego co się zapoznałem z dostępnym materiałem to uważam że jest to w miarę ciekawy pomysł. Jeden czy dwa takie na grupę, pluton czy drużynę to nie taki znowu straszny pomysł.
Pomógł: 13 razy Wiek: 12 Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 746 Skąd: Centrum
Wysłany: 13-09-2006, 22:06
Tatuś mi mówił - a swoje przeszedł: "Lepiej mieć, wyrzucić zawsze można".
W jakiś dynamicznych akcjach to nie liczyłbym na te urządzenie, zwłaszcza ze względu na słuszne uwagi Królika ale mogłaby się przydać np na jeden udany strzał, który zaczyna akcję i już obala jednego typa. pod warunkiem, że nikt by go nie zauważył. Kwalifikuję do "gadżetów które moga się przydać".
_________________ Watch your corner and bring your men back alive.
Kawaleria wciąż utrzymuje pozycje ;)
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-09-2006, 23:52
Parę lat temu gadałem z jednym z konstruktorów. Pomysł CS jest taki że to nie ma być broń główna, tylko strzelające narzędzie obserwacyjne. Coś co zmniejsza ryzyko dla cennego, wyszkolonego operatora AT. Jeden z ludzi zespołu szturmowego nosi takie cuś na plecach i jakby co to sprawdza tym jakieś nieciekawe winkle i jakby co może komuś od razu stuknąć. Jest do tego również dwójnóg (właściwie trójnóg, bo w stopce kolby jest regulowana podpórka takoż). Obraz można przesyłać po łączach zasięg jakieś 700m w zabudowanym, jest do tego przenośny monitorek, można też spiąć to w sieć i przesyłać obraz np. do punktu dowodzenia. I te zastosowania mają już nieco więcej sensu. Może nam ten CS ułatwiać bezpośrednie rozeznanie w sytuacji.
Co do obsługi to da się ogarnąć, choć wymaga ciut wprawy. Nie zmienia to faktu że broń z tego kiepska - tu uwagi Królika pozostają w mocy. Zrobili wersję 40mm, 5,56, i o ile wiem robili wspólnie z Dynamit Nobel CornerPanzerfausta takoż.
Klancyk, nie mówie ani tak, ani nie ale nie jestem niezdecydowany.
Może np MK się wypowie co o tym sądzi. Choć podejrzewam że może się odnieść sceptycznie.
Aha, zdjęcia:
Włączony Corner z obrazem z kamery powielonym na przenośnym zestawie podglądu. Obok na stole leżą odłączone nóżki dwójnogu , filtry IR do kamery i latarki oraz ekran antyrefleksyjny zakładany na ten boczny monitorek ciekłokrystaliczy CS'a.
Zabawka jako taka, to na górze kanciaste to wyjęta bateria zestawu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum