Cześć !!!!!
Ogólnie broń w kamizelce jest uznawana za zapasową bo wyobraz sobie zatrzymanie kolesia trzeba odłożyć broń do kabury przy chowaniu broni do kabury udowej niema problemów a spróbuj schować ja spowrotem w kamizelke to juz dłuzej trwa, i jest trudniejsze (chociaż niepowinno). Czyli ta w kamizelce to awaryjna.
Pomógł: 9 razy Dołączył: 21 Gru 2004 Posty: 249 Skąd: Południe
Wysłany: 17-01-2005, 20:42
Witam!
Czy jest dopuszczalne, zeby pistolet zapasowy byl innego typu niz "podstawowy- udowy"? Np. jako podstawowy mamy HK USP a zapasowy Glock 19. Czy tez dazy sie do tego, aby bron krotka przenoszona przez operatora byla jednolita typem.
Jak wyglada mozliwosc doboru ulubionej broni przez operatora (sa ludzie, ktorym jedna bron lezy lepiej niz inna)? Czy jest to dopuszczalne w policyjnym AT, czy tez wszyscy uzywac musza etatowej broni?
Myslę że dąży sie do standaryzacji - napewno amunicji - ale moge sobie wyobrazić jak w udowej masz np HK USP a na kamizelce coś mniejszego np Glock 26.
wziołem pod lupe kilka fotek AT - ZOA konkretnie i jestem raczej pewien że w kaburze udowej oraz w kamizelce mają tego samego glocka
Witam
mozesz mi pokazac zdjecie na ktorym widziales operatora ZOA z dwoma glockami (jeden w udowej, drugi na kamizelce) ? Jeszcze nie spotkalem sie z tym zeby w ZOA nosili dwie klamki. Moze widziales raz goscia z glockiem na kamizelce (bo akurat nie mial udowej) a drugi raz w udowej (ale wtedy nie mial na kamizelce). Z tego co wiem to kwestia preferencji albo wymogow (w samochodzie latwiej wyjac klamke z kabury na klacie). I widziales tego samego glocka 17 bo to standardowa bron krotka w ZOA.
Co do dwoch klamek na wyposazeniu operatorow to najlepszym przykladem sa Francuzi z GIGN. W udowym Safarilandzie nosza glocki z oswietleniem taktycznym a w kaburze na kamizelce nosza rewolwer Manurhin (podobnie jest w Portugalskim COE).
Fotki poszukam, bo napewno gdzieś to było, ale może rzeczywiscie taie skojarzenie - na jednym udo a na drugim klata, więc te dwa fakty polączyłem - ale sprawdze - co do GIGN - zobacz na osobny temat w dziale UZBROJENIE AT, bo jest to wątek który mnie nurtuje....
K.
(hmmm...... safariland.... już odkładam klepaki.....)
Wysłany: 12-03-2005, 21:55
Ja sie zastanawiam czy w naszym pieknym kraju ktorykolwiek oddzial ma na stanie po dwa pistolety... Takie rozwiazania na pewno stosuja SWATy m.in. LA (nie jestem pewny czy wszystkie) w US - obydwa pistolety z oswietleniem taktycznym.
Co do glocka, to jest ona standardem dla AT w Polsce. Czy polscy AT moga nosic prywatna bron zamiast przydzialowego klocka? Z tego co wiem nie, ale moze ktos mnie poprawi...
Kogut [Usunięty]
Wysłany: 16-03-2005, 20:44
Witam wszystkich , jestem "nowy" , korzystając z okazji pozdrawiam forumowiczów !!!
Co do broni . W naszym pięknym kraju z posiadaniem broni prywatnej przez funkcjonariuszy AT jest róznie , róznie w zalezności od podejścia do sprawy decydentów którzy zezwalają na jej zakup. Ale nie zagłębiając się zbyt bardzo w przepisy , osobiście nie widzę potrzeby posiadania prywatnej broni , bo i po co ? Skoro noszę na codzień służbową i w pracy i po pracy , co będę nosił dwie klamki ? Bez sensu .
W pracy nikt nie ma prawa posiadać broni palnej prywatnej , to ściśle reguluje ustawa , w pracy tylko to co daje ci ojczyzna.
Pozdrawiam
Pomógł: 6 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Mar 2005 Posty: 404 Skąd: Tarnów, Małopolska
Wysłany: 17-03-2005, 22:50
Odniosę się jeszcze do zagadnienia pistoletów różnego typu w wyposażeniu operatora.
Na jednym z zagranicznych for ktoś zadał pytanie: "jeżeli mam przydzieloną służbowo broń np. Glock 21, to jaki powiniem wybrać pistolet do użytku pozasłużbowego?".
Przeważała opinia, że pistolet off-duty powinien być kompaktową wersją broni służbowej, z uwagi na pamięć mięśniową. Każdy z wiodących typów pistoletów ma inaczej położone dźwignie i przyciski, ma ich mniej (Glock), więcej (P-226) lub stan bywa zmienny (USP). Trenując z danym typem broni, uczymy się instynktownie trafiać w dźwignie. W sytuacji stresowej (a taką mamy najczęściej, gdy sięgamy po broń) "zapomnienie" o np.bezpieczniku Walthera PPK (przecież w Glocku tego nie ma!!)może spowodować bardzo przykre konsekwencje...
Jeżeli zatem miałbym na udzie USP, to jako broń na kamizelkę biorę USP Compact.
P.S. Nie wytykajcie mi, że "jak ktoś ma Glocka, to na pewno nie bedzie się bawił PPK!!" Użyłem tych akurat typów pistoletów WYŁĄCZNIE w celu dydaktycznym, a nie dlatego, że ktoś tak akurat robi!!
jako pistolet glowny uzywam glocka17 z oswietleniem taktycznym w kamizelce tesz mam glocka17 ze wzgledu na amunicje nie musze zastanawiac sie jaka amunicje i do czego pakuje wiem co gdzie lezy i odruchowo siegam po amunicje nie tracac cennych sekund
Pershing [Usunięty]
Wysłany: 14-04-2005, 17:31
CZESC!!!
Dokładnie dlatego darzymy do standardyzacji broni operatorow bo nietrzeba kombinowac le amunicji do czego wzasc tylko mamy magazynki do Glocka i czy uzywamy awaryjnej czy zapasowej to na jedno wychodzi
No dobra, to pelna zgoda co do jednego typu broni.
Ale jak to jest z roznymi modelami tej samej firmy, i na ten sam naboj?
Ja mam G17 i G26. Magazynki z G17 dzialaja w 26.
Z G26 strzela mi sie calkiem niezle, a ze standardowym 26tkowym magiem jest wyraznie mniejszy i wazy tez sporo mniej.
Za to nie moge podwiesic oswietlenia. Wichajstry w obu sa takie same, i nawet przyrzady, przerywacz itp. moge sobie wstawic identyczne. To po co przeplacac?
Co wy na to? G26 nadaje sie na zapasowa?
pozdr
n.
PS sorki za odkopanie starego watku, ale mnie zaciekawil...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum